a) Onko sillä mitään merkitystä, satuloitko vai suitsitko hevosen ensin? (jos hevosella on martingaali, silloinhan se on suitsittava ensin, jotta satulavyön saa martingaalissa olevan lenkin lävitse?)
b) Mistä tiedän, että satula on varmasti oikeassa kohdassa?
c) Kun hevosen varustaa karsinassa, mille kireydelle satulavyö laitetaan (esim. mikä määrä sormia mahtuu siihen väliin) ja millaiselle kireydelle se kiristetään vielä kentällä juuri ennen ratsastusta?
d) Miten "niputan" suitset? Olen itse vain laittanut ohjat "kaksinkerroin" siihen taakse, pistänyt turpahihnan menemään kaikkien ympäri kiinnittänyt omaan solkeensa ja ripustanut siitä niskahihnasta otsahina eteen osoittaen, vaikka tämä ei taidakaan olla mikään kovin virallinen tapa.
Suitsimisesta + ja satuloinnista kysymyksiä
10
2210
Vastaukset
- aloitteleva_
Ja vielä satulavyön kiristykseen liittyen:
Ainakin edellinen tuntihevoseni näytti hyvinkin kiukkuista naamaa kun kiristin satulavyötä, kannattaako silloin vain olla välittämättä siitä ja tehdä vain kylmänrauhallisesti? Mihin pisteeseen asti hevosen edes kannattaa antaa kiukutella (luimia, sivallella hännällä ilmaa, yrittää näykkäistä jne.) ja mitä sellaisessa tilanteessa kannattaa tehdä? - mörrinkäinen
Levottomalle hevoselle on yleensä helpompi laittaa satula ensin. Kun hevonen on riimussa kiinni, se ei pääse pyörimään satulaa karkuun. Mutta rauhalliselle hevoselle voi laittaa yhtä hyvin suitset ensin. Käsivarren voi pujottaa ohjien läpi niin että itse pitää hevosta paikallaan samalla kun satuloi. Martingalit ovat oma lukunsa, kuten sanoitkin.
Satula laitetaan ensin hevosen sään päälle ja liusutetaan siitä varovasti taaksepäin kunnes se ei enää liiku. Sitä voi myös kevyesti keikuttaa puolelta toiselle kunnes se pysyy vakaasti paikallaan. Toiset vain liusuttavat taaksepäin kunnes satula pysähtyy, toiset myös keikuttavat hieman, siihen ei ole ainoastaan yhtä ja oikeaa tapaa.
Myöskään satulavyön kireydelle ei ole yhtä ja ainoaa tapaa. Monet jättävät väliin kokonaisen nyrkin, kun taas toiset jättävät kolme tai neljä sormea. Minut opetettiin aikoinaan jättämään tallissa kolme sormea, ja sitten juuri ennen selkään nousua kiristetään niin että kaksi sormea mahtuu väliin. Ja sen jälkeen hevosesta riippuen voi olla, että satulasta käsin kiristetään vielä kertaalleen niin että kaksi tai kolme sormea mahtuu satulavyön alle.
Mitä tuohoin kiukutteluun tulee, niin henk koht en välitä jos hevonen luimii tai huitoo hännällään, mutta jos se alkaa uhkailla näykkimisellä tai potkimisella, niin sitten ärähdän. Tai ellei ärähdys auta, laitan sen yksinkertaisesti kiinni niin että se ei pääse näykkimään.
Suitsien niputus tuntuu vaihtelevan tallista ja omistajasta toiseen. Olen nähnyt sitä, että ohjat laitetaan kaksinkerroin kiertämään niskahihnaa myöten eikä muuta, ja toisissa paikoissa on tapana kiertää lisäksi leukahihna pariin kertaan nipun ympäri ja laittaa solki kiinni. Ja joskus näkee tuota tapaa minkä mainitsitkin, eli turpahihna kierretään koko hoidon ympäri. En tiedä onko siihen mitään "virallista tapaa", mutta itse suosin sitä, että ohjat vain laitetaan siististi kaksinkerroin niskahihnaa pitkin eikä muuta. Minusta on aina tuntunut typerältä kieputtaa hihnoja ympäriinsä ja laittaa soljilla kiinni... Ärsyttää sellainen turha "paketointi". Kyllä ne suitset pysyy siistissä järjestyksessä ilmankin, mutta kuten sanottu, kukin tyylillään omien mieltymystensä mukaan.
Sorry, tuli pitkä selitys. - ----
Aloittelijan kannattaisi ehdottomasti pitää hevonen kiinni hoitaessa. Tällöin siis satula laitetaan aina ensin :)
Jos on martingaali, suitset yleensä laitetaan ensin. Riimun voi laittaa suitsien päälle, jos haluaa sitoa hevosen kiinni tällöin vielä satuloinnin ajaksi.
Satulan oikean paikan oppii vain kokemuksella. Tuo satulan keikuttaminen ei toimi kaikilla, esim. pieni säkäisillä poneilla. Paras keino on kokeilla missä hevosen lavan reuna menee ja huolehtia ettei satula tule lavan päälle (joskin estesatulassa tulee huomioida, että etusiipi on hieman lavan päällä. Estesatulan kanssa tulee tietää mistä runko alkaa).
Satulavyön kireyskin riippuu tapauksesta. Esim. vyön materiaali (onko joustoa vai ei) vaikuttaa. Kannattaa kysyä opettajalta ja kokeilla sitten itse, niin kokemuksella oppii :)
Kokemattoman ei myöskään kannata lähteä hevosta erityisemmin komentamaan. Ratsastuskouluissa näkee paljon näitä heppatyttöjä, jotka komentaa ponia huutamalla ja läpsimällä. Yleensä sillä ponit on vaan entistä kiukkuisempia. Mieluummin sitoo hevosen vaan kiinni ettei se pääse puremaan.
Yleensä vääränlaisesta komentamisesta on vaan haittaa. - Omiaheposia
Minä kiristän satulavyön kaikilla hepoillani niin paljon kuin saan, näin on minulle aina sanottu...
- Conis
Hevoset on herkkiä eläimiä, komentelu ja läpsiminen voivat tosiaan vain pahentaa tilannetta. Huomiotta jättäminen on oman kokemuksen mukaan paras tapa suhtautua, jos hevonen/poni kiukuttelee. Tietysti jos sillä on taipumus näykkiä tms., on parasta pitää kiinni satuloidessa.
- aloitteleva_
Kiitokset kaikille selkeyttävistä vastauksista!
En itsekään ole vaivautunut ikinä komentamaan hevosta erityisemmin jos se olisi vähän mieltään osoittanut, en muutenkaan ymmärrä eläimille puhumista, olen vain tyynenä jatkanut hommiani, vaikkakin avussa ollut hoitaja (näitä viisivuotiaasta ratsastaneita pikku heppatyttöjä) sitten alkaa siinä repimään eläimen päätä maahan ja kitisemään sille, kuin se siitä jotain ymmärtäisi.. hmm.- korppari <3
No sanon vaannyt että ite en välitä ärhentelystä yhtää
Vaan eikun on satula selässä kiitän ponia, jotta se oppii
Että heti kun rauhottuu on hyvä.. xD oudosti selitetty..
Ja martingaali, sen teen niin että laitan satulavyön eka ihan
Löysälle ja sitte ku on suitset päässä ni avaan vyön uuestaa, tällöin
Ei tuu onkelmia ees niitten ns. Tuhmempin (mm.potkivien)
Ponien kanssa... c:
- efwefwefwef
Itse miehenä minulla on tapa jutella hevoselle kun laitan varusteita. Siis en mitään puheripulia vedä vaan... Muutama sana rauhallisella äänellä. HEH toivottavasti kukaan ei ole kuullut...
- tyttö-99
Ei missään nimessä hevosta komenneta repimällä sen päätä alas, oli kyseessä sitten kuinka kiukutteleva ja hankala hevonen tahansa! Sano niille suorat sanat... ;)
Mutta toi juttelu on hyvä juttu, itekkin juttelen rauhallisella äänellä hepoille hoitaessa ja ratsastaessa! Vilkkaimmille ja vaikeille hevosille usein hyräilen! :) - Minna Oulusta
Minä en häpeä myöntää että juttelen hevosille. En minäkään kalevalaa lausu mutta puhun kuitenkin.
Komennan tarvittaessa korottamatta ääntäni mutta tiukalla sävyllä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e2346162Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä492735Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne522440- 1562262
Kesän odotuksia hyrynsalmella
Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla161789- 821424
Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1641420Voi Rakas siellä
Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o241321Ohhoh! KAJ laukoi suorat sanat somessa - V-sana mainittu!
Ohhoh! Mitäs mieltä olet tästä huumoriryhmä KAJ:sta? Bara bada bastu on kyllä aikamoinen korvamato... Lue lisää: https351301Erika selvisi hienosti ennakkosuosikin paineista
Hienostihan se meni. Erika jätettiin yksin, eikä häntä tuettu, oli euroviisukiusattu, silti suoriutui ensiluokkaisesti.1091007