Pauliina Rauhala: Taivaslaulu

peksu.makela

Pauliina Rauhalan kirjallinen esikoinen, Taivaslaulu jättää hämmentävän jälkikaiun. Ihan piti välillä katsoa luenko nyt Kaksplussaa, Vauvalehteä vai Päivämiestä. Alaa tuntemattomille pitänee kertoa Päivämiehen olevan Lastadiolaisten johtava printtimedia, ainoa luotettava lehti ja SRK:n eli rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen vakaan äänen kannattaja. Sattumaa lie sekin, että juuri kun sain kirjan käteeni kaksi SRK:n johtomiestä (sattuneesta syystä ei voi sanoa -henkilöä) otti lopputilin ilman yt-neuvotteluja.

Rakkausromaaninahan tätä sangen näyttävästi markkinoitiin. Vei valtaosan Gummeruksen osastosta mennäsyksyn kirjamessuillakin. Siitä ittestäänhän on kyse, mutta erilaisesta. Tapahtumayhteisön, Pohjois-Pohjalaisen seudun oman sisäänrakennetun maailmansa muodostaa lestadiolainen Rauhanyhdistys, tekstissä ry. Avioliiton tarkoitus on liikkeen määrittämänä tuottaa mahdollisimman paljon lapsia. Se on jopa taivaaseen pääsyn edellytys. Perustelutkin löytyy, kun maallikkoveljet kyllin kääntelee vallankin Vanhan Testamentin sivuja. Toki tälle elämäntapamääräykselle on teologisten syiden lisäksi myös tilastolliset. Ilman syntyvyysmaksimointia Leevin seuraajat muodostaisivat nykyään muutaman äijän perinneyhdistyksen. Vähän Kekkosen muiston vaalijoiden tapaan. Varovasti arvioiden. Kaikki naiset eivät vain jaksa ja uupumus voi saada monia muotoja.

Rauhanyhdistyselämää ja vuoden sen huippua, Suviseuroja, ei paljolti ole kaunokirjallisuudessa aiheena käsitelty. Mitä ny Mukka ja Päätalo pikkusen viittaa ja Raittila viihtyy Suviseuroilla. Rauhala avaa aihetta ja tuo esiin niin liikkeen vahvoja positiivisia puolia (työteliäisyys, raittius, rehellisyys) kuin myös kielteistä. Kuten kokonaisvaltaista kontrollia, yhdenmukaista elämäntapaa, laittomia tietovuotoja, ahdistavia hoitotapaamisia ja nääntymisen näyttämisen pelkoa. Sekä elämätöntä nuoruutta siinä mielessä kuin maallisemmat ihmiset sen käsittävät. Päähenkilön, Viljan, opinnot ja ura tyssäävät kun lapsia alkaa tulla pää per vuosi tahtiin. Vähiin jää miehenkin, Aleksin villit vuodet kun elantoa pitää kasvavan lauman eteen haalia. Aleksi on lopulta se keskushahmo, jonka päätöksellä elämä muuttuu ratkaisevasti paremmaksi.

Kirjoittajana Rauhala on tavattoman lahjakas. Kieli laulaa, lainaa ja lentää. Lainaa laajalla skaalalla, Aulikki Oksasesta Kesäillan valssiin. Hillitysti, hallitusti ja tyylikkäästi. Lapsukaisten puuhien ja kyselyitten kuvaamista on tämmöisen vanhan kärtyn makuun liikaakin. Kyllä se penskojen suloisuus tulee ilmi moneen kertaan. Kuin myös se tulisen järven pelko, jota uskonnon voimalla pyhäkoulussa heihin lietsotaan. Välillä Rauhala siirtyy sujuvasti lasten käyttämään leikkikieleen tai nettikeskustelujen tylyyn sanamaailmaan. Kuten sukunimikaima Hesarissa totesi: Netti on voima joka saattaa pelastaa lestadiolaisuudesta sen hyvän mitä siinä on. Vaikka Aleksin nettikirjoittelu saakin tylyn tuomion yhdistyksen johtoveljiltä.

Hieman kummeksuin rakenteellista epätasapainoa. Tai tasa-arvottomuutta. Aleksin lapsuudesta ja nuoruusvuosista kerrotaan paljonkin, haikeasti ja välillä hauskasti. Vilja tupsahtaa tarinaan valmiina Taikkilaisopiskelijana, taustatta. Vai onko niin, ettei lestaattipiireissä naisista niin ole väliksi, edes fiktiossa.

Mielenkiinnolla odotan mitä Rauhala seuraavaksi kirjoittaa, jos kirjoittaa. Vai tuliko kaikki olennainen jo sanottua?

2

411

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • --___

      Vähän tuollaista... eletään paskassa eikä ymmärretä lähteä pois. Sitten kirjoitetaan siitä viihderomaani.

    • Lukutoukka minäkin

      Luen myös parhaillaan Taivaslaulua, olen edennyt yli puolen välin.
      Rauhala kirjoittaa sujuvaa tekstiä, jota on helppo ja mukava lukea. Samaa myös itse ihmettelen, miksi vain Aleksin lapsuus- ja nuoruusvuosista kerrotaan paljon ja Viljan vain vähän. Aleksi oli jo nuorena vähän epäilevämpi uskonnon suhteen, ehkä Viljalle kaikki oli selvää ja valmista.

      Yleisesti ihmetellään, miksi näille uskovaisille niitä lapsia niin siunaantuu. Vaikkei käyttäiskään pillereitä tai kierukkaa, ovat ns. varmat päivätkin kielletty ehkäisykeino. Ilmeisesti selibaattikin on väärin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      196
      4592
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      261
      2627
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1391
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1293
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1057
    9. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe