Refluksitauti 3kk ikäisellä vauvalla?

voisiko olla

Meidän vauva muutaman päivän päästä 3kk ikäinen. Suurimmaksi osaksi syö korviketta, muutaman kerran päivässä rinnasta, jos vain suostuu ottamaan. Pulauttelu on normaalia vauvoilla, ja meilläkin tuo alkoi jo heti pienenä. Nyt vauva on tuntunut pulautelleen enemmän kuin ennen. Eilen piti bodyt muutaman kerran vaihtaa ihan sen takia, kun olivat sekä edestä että takaa ihan puklusta märät.
Luin vauva.fi sivulta tuosta vauvojen refluksitaudista ja aloin epäillä jos meidänkin vauvalla se olisi. Tänään oli yhdessä vaiheessa kauhea huuto päällä, ei meinannut millään rauhoittua. Tarjosin tuttia sekä pulloa, mutta kumpaakaan ei huolinut. Käveltiin ympäri taloa, ja syliin rauhottui. Pullosta suostui syömään, kun koko ajan olin liikkeessä.
Lisäksi nämä kohdat ovat totta vauvamme kohdalla: hengitys kuulostaa joskus rohisevalta, välillä yrittää sekä sitterissä että sylissä ollessa vääntäytyä pystyyn. Yrittää siis kamalasti nostella ylävartaloa ja päätä pystympään. Hikkaa on useamman kerran päivässä. Ja nyt siis tuo lisääntynyt pulauttelu.
Neuvolassa otan kyllä asian puheeksi, mutta mitä mieltä te olette, voisiko kyse olla tuosta refluksitaudista?

10

1341

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Ehkä, ehkä ei...

   Siis oletko sama henkilö, joka tuossa alempana kyseli pulauttelusta? Refluksitaudin toteamiseen ei oikein riitä satunnainen itkeskely ja runsas pulauttelu. Tavallaanhan lähes kaikilla vauvoilla on refluksia, eli sitä maidon takaisinvirtausta, koska ruokatorven läppä on vielä löysä. Refluksitaudista kuitenkin voidaan puhua vasta, jos vaivasta on todella haittaa, vauva on jatkuvasti itkuinen ja kivulloinen tai vauva pulauttelee niin paljon, ettei paino nouse. Tällöin voi olla tarpeen lääkitä vauvaa. Yleensä refluksitaudissa myös pulauttelua esiintyy vielä pitkienkin aikojen kuluttua ruokailusta (yli tunti ruokailusta) ja vaiva on vauvalle todella kiusallinen. Et mainitse mitään öistänne, yleensä refluksi kiusaa pahasti öisin, kun vauva on pitkään vaaka-asennossa. Jos pulauttelu vauvalla edelleen lisääntyy, kannattaa toki olla yhteydessä lääkäriin, mutta aivan kevyin perustein ei voi mitään refluksidiagnoosia vauvalle tehdä.

   • Ehkä, ehkä ei...

    Lisään vielä: lähes kaikki vauvat rohisevat silloin tällöin ja kohtuullisen tiheä hikkaaminenkin on normaalia. Tuo pystyyn pönkeäminen on myös ihan normaalia kolmekuiselle, vauvat usein alkavat pyrkiä pystyasentoon lihasten vahvistuessa. Refluksivaivainen vauva ei rauhoitu kovin helposti siinä sylissäkään, joten ei minusta teidän tilanteenne kuulosta mitenkään huolestuttavalta.


  • Tuskin refluksia

   Meidän 4kk vanhalla olisi myös refluksi noiden "oireiden" perusteella. Pulautellut aina paljon, huuto johtui koliikista. Jotkut pulauttelee enemmän, jotkut eivät juuri ollenkaan

  • kokemusta on

   En minäkään ihan noitten huomioitten perusteella refluksia välttämättä epäilisi. Meillä sitä huuto oli pitkin päivää, ei vain yhdessä vaiheessa. Makuulla oleminen ei käynyt ollenkaan, joten vaunulenkit oli sula mahdottomuus, vaikka vaunun pääpuoli olikin hiukan kohollaan. Yöllä kun syötti, täytyi syötön jälkeen aikansa kanniskella, ennenkuin pystyi laittamaan takaisin nukkumaan, vaikka päätypuoli sängystä olikin hiukan kohotettu. Ja toki sitä kanniskelua oli joka syötön jälkeen. Ja se hengitys oli sitten rohisevaa koko ajan, ei vain joskus. No, siinä vaiheessa hoksattiin jo mennä apua hakemaan, ja refluksi todettiinkin.

   • kokemustaon

    Lisäys vielä. Tiedän, että ihan terveetkin vauvat saattavat pulautella yllättävän paljon. Mutta kyllä tuon refluksivauvan pulauttelut olivat ihan omaa luokkaansa. Pahimpina aikoina niitä vaatteita vaihdettiin joka pulautuksen jälkeen, ja niitä päivän aikana kyllä riitti. Vaikka kuinka yritti harsoja suojaksi viritelläkin...


  • oksentelua liikaakin

   Voi se olla mahdollista. Meidän 5kk ikäisellä tutkittiin sitä,sai vuorokauden ajaksi ph mittaus laitteen. Sieltähän se vika löytyi. takaisin virtausta oli paljon . Muistaakseni prepulsid lääkitys oli jonkin aikaa ja vika parani iän myöte. Gavisconia voi kokeilla ihan pienillekin.kysy apteekista määrä.

   • Outoa toimintaa

    Anteeksi, mutta ihmettelen, että ap:n kirjoituksen perusteella teet nettidiagnoosin ja suosittelet kokeilemaan lääkettä. AINA noin pienten kanssa lääkärin kautta, varsinkin kun ap:n tapauksessa ei kuulosta siltä, että vauva erityisemmin kärsisi pulauttelusta. Vaikka Gaviscon onkin reseptivapaa lääke, se ei ole mitään karkkia, vaan lääke, joka sisältää mm. alumiinia.


   • oksentelua liikaakin
    Outoa toimintaa kirjoitti:

    Anteeksi, mutta ihmettelen, että ap:n kirjoituksen perusteella teet nettidiagnoosin ja suosittelet kokeilemaan lääkettä. AINA noin pienten kanssa lääkärin kautta, varsinkin kun ap:n tapauksessa ei kuulosta siltä, että vauva erityisemmin kärsisi pulauttelusta. Vaikka Gaviscon onkin reseptivapaa lääke, se ei ole mitään karkkia, vaan lääke, joka sisältää mm. alumiinia.

    Juu tiedän että se sisältää alumiinia,on sen verran kokemusta lääkkeistä. Voit kysyä ensin terveydenhoitajalta. Lääkärin voit varata mutta se kysyy ensimmäiseksi että mitä konsteja olette jo kokeillut ja suosittelee kokeilemaan Gavisconia. Sen kokeilun jälkeen voi mahdollisesti laittaa jatkotutkimuksiin. Tiedän edelleen mistä puhun!


   • Outoa toimintaa
    oksentelua liikaakin kirjoitti:

    Juu tiedän että se sisältää alumiinia,on sen verran kokemusta lääkkeistä. Voit kysyä ensin terveydenhoitajalta. Lääkärin voit varata mutta se kysyy ensimmäiseksi että mitä konsteja olette jo kokeillut ja suosittelee kokeilemaan Gavisconia. Sen kokeilun jälkeen voi mahdollisesti laittaa jatkotutkimuksiin. Tiedän edelleen mistä puhun!

    Meilläkin on refluksivauva, mutta en lähtisi noilla oirein ehdottelemaan ap:n vauvalle lääkitystä. Jos tiedät mistä puhut, niin tiedät myös varmasti, että pulauttelua ei ole tarpeen lääkitä, jos vauva ei näytä siitä kärsivän ja kasvu on normaalia. Ei, vaikka se olisi runsastakin. Yhden itkun perusteella ei yksikään lääkäri määrää lääkettä, tai ei ainakaan pitäisi, jos näistä vaivoista on perillä.


  • maidonsakeuttajaa

   Maidon sakeuttajaa voit ihan huoletta kokeilla, se ei sisällä mitään haitallisia aineita ja sitä suositellaan juuri jos kauheasti pulauttelee.

   Itsekkään en uskoisi noiden oireidem perusteella että refluksista olisi kyse. Täällä tyttö puklasi parit/kolmet bodyt päivässä ja puklua tuli parikin tuntia syönnin jälkeen ihan paineella, refluksia se ei kuitenkaan ollut.

   Jos tosiaan paino nousee ja yöt menee hyvin, niin eiköhön tuo ole sitä normaalia puklaamista. Meillä vauva liikkui jo pienenä aivan hirveästi, kääntyi vajaa 3kk, ryömi 3kk ja konttasi hieman vajaa 5kk, niin ei se ihme ole jos se maito sieltä takaisin tulikin kun kokoajan oli liikkeessä :) voisiko teilläkin olla näin?

   Mutta siis tuohon maidonsakeuttaja asiaan palatakseni, niin meille neuvolassa suositeltiin kun kerroin pukailusta ja sitä suositeltiin ja sanottiin että on turvallista. Tiedän myös muita jotka ovat sitä kokeilleet. Toimivuudesta on voi sanoa mitään, koska meillä ei suostuttu maitoa juomaan kun sitä oli sekoitetti siihen, liekö niin tarkkasuinen kaveri että maistui pahalta :)

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Täti-ihminen Sofia ja nuori kanadalainen lätkänpelaaja

   Sofialla on kiikarissa Logan Thompson 25v, Las Vegasissa pelaava kanadalaispelaaja. Tätä se kai tarkoitti, kun sanoi Seiskalle, ettei tiedä kuinka pit
   Kotimaiset julkkisjuorut
   197
   3043
  2. Some pillastui: Farmin voitto pedattiin Teemulle?!? "Törkee temppu" "Taina oli ihan vailla mahiksia"

   Ohhoh, Farmi-kaksintaistelu ja finaali on saanut tunteet kuumiksi - ja ehkä syystäkin Suomi24 Keskustelu -palstalla... Olisiko Tainalla ollut mahdolli
   Suomalaiset julkkikset
   21
   2686
  3. Suomessa todettu ilmeisesti eka apinarokkotapaus

   Euroopassa matkailleella miehellä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008841676.html
   Maailman menoa
   105
   1476
  4. Pääsikö Martti

   Esittelemään velaka mersua ja hyyryä hienostoalueella lippisjonnelle🤗😜😎
   Kotimaiset julkkisjuorut
   194
   1469
  5. Voiko Martinaa muuta kuin nauraa

   Baha oli "tiedän, että ollaan loppuelämä yhdessä."😂 Pikkarainen oli " tässä on nyt se oikea ihminen, en luovu susta koskaan."😂 Lippispojasta sanoo "
   Kotimaiset julkkisjuorut
   307
   1199
  6. Etkö voisi

   Mies: Etkö millään voisi, tahtoisi tai haluaisi tavata? Edes hetken, kuten silloin joskus. Etkö voisi pyytää? Itse en voi. Tekisin mitä vain, jos näki
   Rakkaus ja rakastaminen
   84
   1196
  7. J joskus haluaisin

   Istua syliisi ja samalla suudella sinua...
   Ikävä
   54
   1146
  8. Petit miestäsi

   Pettäisit myös minut. Sinulle ei merkitse rehellisyys mitään. Naisilla on selkäranka. Käärmellä sitä ei ole. Älä enää vaivaa minua.
   Järki ja tunteet
   69
   1047
  9. Mitäs ajattelisit

   Jos saisit häneltä tänään pienessä sievässä lähetetyn viestin puhelimeen "haluan nähdä" tai "ikävä"?
   Ikävä
   81
   1006
  10. Nyt on aika muistella jättitarakkaa

   Uuh uuh uuh. https://aijaa.com/wMPRhU
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   899
  Aihe