Lumeton maa - kylmä menee sadevesikaivojen kautta?

OK-asuja

Pakkasta 15-20 astetta eikä lunta juuri missään. Tässä taitaa käydä niin että salaojaputken jäätyvät sadevesikaivojen kautta koska näissä kaivoissa ei ole mitään lämpöeristettyä kantta eikä maan päälle jäävän yläosan eristystä. Onko vaarallista. Reilun viikon pakkasjakson jälkeen putket olisivat paljon paremmin sulat jos noita kaivoja ei olisi aina 140 cm syvyyteen asti.

Minusta selvä puute noissa sadevesikaivoissa eristyksen heikkous.

8

375

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sama havainto

      Niin on. Muina talvina lunta on ollut sen verran että nuo kaivot saa peitettymään automaattisesti lumella. Itse olen myös ihmetellyt hieman sitä miten nuo kaivot tavallaan muodostavat kylmäsillan sillä ei niitä oikein voi tyroksillakaan tukkia koska saattaa se silppu tukkia myöhemmin putket. Joku pehmuste sisälle jonka voisi sitten vetää helposti pois myöhemmin suojaisi kylmältä.

    • OK-asuja

      Laiton 10 cm vanhasta superlonpatjasta n 35 x35 cm kappaleita ja taivuttelin kaivon sisään hieman maanpinnan alapuolelle jonkinlaisen eristeen kun en muutakaan keksinyt tähän hätään. Normitalvena lunta olisi jo 30-40 cm kaivon päällä/ympärillä. Todellakin - ei tarvittu kuin viikko niin kaivon pohjalla 120 cm - 150 cm syvyydellä olevat vesimäärät pohjalla alkoivat jähmettyä ja osin jäätyä. Jolla on vesijohtoputket syystä tai toisesta vain reilun metrin syvyydessä saavat olla pian varuillaan ja panna hanasta lirisemään pitkin yötä. Nyt menee rauta syvällä ja nopeasti.

    • luultavasti?

      Vaikea sanoa missä vaiheessa (Keski-Suomi) routa on menossa pihassa. Mutta ainakin tien varressa metsän reunalla omalla tontillani maa oli vasta reilut 10 cm pinnasta jäässä. Sen jälkeen alkoi sula. Mutta tuossa testikohdassa olikin hieman heinikkoa ympärillä joten kyllä hiekkamaassa jäätyminen lienee jo kai 20 cm:ssä. Sitäpaitsi eiköhän nuo salaojat hyydy joka tapauksessa talvipakkasilla yksinkertaisesti jo siitäkin syystä että ilma kuivaa eikä kosteutta mene alaspäin.

    • Näin--meillä..

      Kaivon kansi auki ja sitten voi tunkea vaikka vanhan pressun mytyssä kaivoon routaeristeen kohdalle. Puoli metriä paksusti kun on pressua, niin ei pakkanen mene kaivoon. Tyroksista voi myös tehdä tulpan ja laittaa muovikassiin ja kaivoon.

    • Ins. maanrak.

      Jos so-putket ovat routaeristeen alapuolella, niin ne eivät jäädy missään tilanteessa. Jos jäätyisivät, niin silloinhan koko rakennuksen routasuojaus olisi väärin mitoitettu.

      Paikallinen ongelma saattaa tulla sokkelin viressä olevien kaivojen luona, Niiden kautta pakkanen saattaa päästä eristyksen läpi pohjamaahan ja aiheuttaa routimista. Omassa kohteessa kaivot ovat yleisesti käytettyjä 315mm muovikaivoja. Muoviämpärin suuosan ulkohalkaisija on suunnilleen sama. Piirsin sitä apuna käyttäen XPS-levyyn (paksuus 50 mm) kiekon ja leikkasin irti. Ruuvasin kiekon keskelle kansiruuvin nostotapiksi. Löin kaivon sisäpuolelle kolme 3" naulaa suunnilleen samaan tasoon rakennuksen ulkopuoliseen eristeen keskikohdan kanssa siten, että naula jäi reilun sentin ulos kaivon sisäpinnasta. Laitoin eristekiekon kaivoon. Case solved.

    • ihmeit

      Mitä ihmeen sadevesikaivoja?

      • ää+bee

        Salaojakaivoja tarkoittavat mutta koska pu
        urot ja vellit...


      • Rakennusurakoitsijoita J
        ää+bee kirjoitti:

        Salaojakaivoja tarkoittavat mutta koska pu
        urot ja vellit...

        Sadevesikaivoon on saatavana jäätymisenesto elementtejä, sellaisia kumilurppia jotka kiinnitetään valurautakanteen. Itse olen myös jo vuosia leikannut ympyränmuotoisia Fuktisol kansia kaivojen yläosaan. Salaojittavasta lämmöneristeestä kun vesi menee läpi, mutta ei pakkanen.
        Suurempi ongelma on haja-asutusalueilla purkuputken päiden jäätyminen. Joskus jopa sulanapitokaapelia joutunut käyttämään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe