Vuorovesi

Mari

Haluaisin lomalle kohteeseen jossa olisi selvästi havaittava vuorovesi-ilmiö - mikähän seutu tulisi kysymykseen? Olen ymmärtänyt että vuorovesi on voimakkaampi mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan, mutta esim. Kanarialla siitä ei ollut tietoakaan. Myöskään Kreikassa en sitä havainnut. Onko tarpeeksi tyhmä kyssäri?

17

6735

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minni

      Kyllä tuo vuorovesi-ilmiö on ihan kaikkialla, mutta toisissa paikoissa (kuten täällä suomessa) aika vähäisenä. Jos haluaa nähdä kunnon vuorovesivaihtelua, niin lähin paikka on Norja tai etelä-ruotsi eli Juutinrauman seutu.

    • Anni

      Ranskassa, Bretagnen ja Normandian rajamailla sijaitseva Mont St Michelin luostari(saari) on mahtava paikka nähdä vuorovesi. Googlaa lisää. Sitten Kanadassa on tietysti Fundy Bay, nousuvesi jotain 22 m.

      Englannissa/Skotlannissa lienee ympäriinsä hyviä paikkoja.

      • Matkaltaja

        http://www.valleyweb.com/fundytides/

        Eli tuo Fundy Bayn 22 metriä taitaa olla pikkuisen yläkanttiin. Keskimäärin 12 metriä ja eri tekijöiden vahvistaessa toisiaan jopa 16 metriä.

        Mutta onhan sitä siinäkin!


    • pahvikorva

      Jersey tai jokin muu kanaalisaarista... Muutenkin ihan asiallisia saaria vierailla.

    • tuomas

      Välimeressä ei ole suurta vuorovesivaihtelua, eikä myöskään kotoisessa Itämeressä, koska ne ovat erillisiä vesialtaita. Valtamerissä vuoroveden huomaa paremmin.

      Myöskään Kanarialla ei vuorovesi-ilmiö ole niin selvä, koska saaret sijaitsevat keskellä merta. Afrikan rannikolla samassa kohtaa vuorovesi on varmasti hyvinkin voimakas.

      Ei tarvitse olla lähellä päiväntasaajaa, kunhan olet vain valtameren rannalla (ei siis keskellä merta!), niin varmasti huomaat vuoroveden. Norja on varmaankin lähin paikka.

      • tuomas

        Selvimmin vuoroveden huomaa, jos on sellainen kapeneva lahti tai salmi, johon valtameren vesi pääsee ahtautumaan, kuten Englannin kanaali tai Norjan vuonot. Ja Kanadan Nova Scotian lahdilta löytyy maailman suurin vuorovesivaihtelu.


    • Matkaltaja

      Englannin Kanaalin rantamilla on suuret vaihtelut. Joku jo mainitsikin Ranskan puolella olevan Mont St.Michelin luostarisaaren
      http://www.mont-saint-michel.net/
      http://www.normandy-tourism.org/gb/02ville/M/MtStMichel.html
      http://whc.unesco.org/sites/80.htm

      Itse en ole ko. paikassa käynyt. Ohjelmassa tuonnempana!

      Saksan Itä-Friisien saarista (Pohjanmerellä) olen joskus käväissyt Langeoogilla http://www.langeoog.de/ (muita mm. Borkum, Juist, Norderney, Spiekeroog ja Wangerooge). Saksalaisten itsensä suosimia rantalomakohteita; ulkomaalaiset eivät näille saarille juuri osaa. Joillekin saarille pääsee laivalla vain nousuveden aikaan. Laskuveden aikana uimarantojen edustalle avautuu neliökilometreittäin vesijättömaata, vaikka vuoroveden vaihtelu täällä ei ole enempää kuin 2-2,5 metriä. Saarien ja mantereen välinen merialue "Wattenmeer" on hiekkapohjainen ja erittäin matala; vaikuttaa melkein kuin puolet tuosta Wattenmeerin alueesta olisi kuivilla laskuveden aikana.

    • Matkaltaja

      > Olen ymmärtänyt että vuorovesi on voimakkaampi
      > mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan

      Lomailin muutama vuosi sitten trooppisilla saarilla, joiden sijainti oli n. 17° eteläistä leveyttä eli vajaat 2000 km päiväntasaajasta etelään päin (Tyynellä valtamerellä). Vuoroveden vaihtelua tuskin huomasikaan.

    • jaska

      vyorovesi-ilmiö, minkä henk.koht. olen kokenut oli Norjan keskiosassa oleva Saltstraumen. Vesi virtaa vuonoon ja takaisin reipasta vauhtia, ja suunnanvaihdon yhteydessä veteen syntyy suuria pyörteitä. Ja kalaa tulee miltei joka heitolla. Ihmeellinen paikka.

    • Mari

      Ajattelin kyllä ihan rantalomakohdetta, sellaista mihin tehdään pakettimatkoja. Mitenkäs Gibraltar, sehän on kapea kohta mahtaisko se aiheuttaa selvän vuoroveden lähiseudulle kuten Portugalin etelärannikolle?

      • missy

        itse olen ollut sekä etelä- että pohjoisportugalissa, eikä kummassakaan näkynyt suurempaa vuorovesivaihtelua. Eteläosta taitaa olla välimeren puolella, ja en ymmärrä miksei myöskään lissabonin pohjoispuolella ollut. Kyllä sitä siis jonkin verran huomaa, mutta ei läheskään siinä määrin kuin esim englannin kanaalissa.


      • Minna
        missy kirjoitti:

        itse olen ollut sekä etelä- että pohjoisportugalissa, eikä kummassakaan näkynyt suurempaa vuorovesivaihtelua. Eteläosta taitaa olla välimeren puolella, ja en ymmärrä miksei myöskään lissabonin pohjoispuolella ollut. Kyllä sitä siis jonkin verran huomaa, mutta ei läheskään siinä määrin kuin esim englannin kanaalissa.

        Olen itse käynyt Portugalissa, Algarven Portimaossa useita kertoja setääni tapaamassa.

        Isoilla, 'yleisillä' rannoilla ei vuorovesi-ilmiötä kauheasti huomaa, sillä rantojen hiekkaosuudet ovat pitkiä ja ´syviä´- tarkoittaen siis sitä, että rantatiestä (tai missä rannan hiekkaosuus nyt sitten loppuukaan) veteen on pitkä matka ja hiekkapohja on ihan samannäköistä pitkälle veden allekin. Veden pakenemista tai nousemista ei siis huomaa ellei ole parkkeerannut itseään aivan veden rajaan.

        Vuorovesivaihtelun huomaa kyllä todella hyvin, jos menet kallioiden välissä oleville 'pikkurannoille', monille niistä ei edes pääse nousuveden aikaan, kun kulkuväylät peittyvät veden alle. Jos olet tuollaisella rannalla, kannattaa siis olla tarkkana milloin nousuvesi alkaa tulemaan, muuten pääset pois vain uimalla tai odottamalla laskuvettä aamuun...

        Nimim. Kokemuksesta viisastuu... =)


      • Minna
        missy kirjoitti:

        itse olen ollut sekä etelä- että pohjoisportugalissa, eikä kummassakaan näkynyt suurempaa vuorovesivaihtelua. Eteläosta taitaa olla välimeren puolella, ja en ymmärrä miksei myöskään lissabonin pohjoispuolella ollut. Kyllä sitä siis jonkin verran huomaa, mutta ei läheskään siinä määrin kuin esim englannin kanaalissa.

        ... kokonaisuudessaan Atlantin puolella - reilusti =)


    • tides for 20 years

      Australiaan, minne hyvänsä merenrantaan sillä mantereella, voit seurata nousu- ja laskuvesiä. Mene kalaan nousuveden aikaan :=)

    • Siiri

      Brasiliassa ainakin todellakin huomasi vuoroveden. Ihan silmissä vesi joko laski tai nousi, rannalle kun jätit vaatteet ja menit pulikoimaan, niin pian huomasit veden ulottuvat vaatteille :)

    • vuoroveden suhteen

      Nousuvesi tulee joissakin paikoissa sellaisella vauhdilla, että jos olet kaukana rannasta, et ehkä pääse turvaan. Luoteen paljastamassa hiekassa voi olla alueita joihin jää kiinni. Odota siinä sitten nousuvettä kun kukaan ei voi sinua auttaa. Sinne on jäänyt ihmisiä ja autoja. Vuorovesi on tankero!

    • Tyhmyys

      Jos menet Espanjassa rannalle,laitat pyyhkeesi sihen vesirajan lähelle,niin taatusti et makaa siinä kauaa,koska vesi peittää sinut,ihan Espanjassakin-

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8895
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2643
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      129
      2380
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1999
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1746
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1550
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1497
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1438
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1296
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      5
      1237
    Aihe