SAAKO OPETTAJA TEHDÄ NÄIN?

3424323456

Ajatellaanpa tällainen tilanne:
Minulla on kännykkäni kotelossaan pulpettini päällä kirjojen ja muiden koulutarvikkeiden kanssa tunnin aikana. En ole käyttänyt puhelinta tunnin aikana, en ole ottanut sitä kotelostaan esiin jne. Se vain on pöydällä.
Opettaja tulee viereeni katsomaan kirjassani juuri tekemiäni tehtäviä. Opettaja sanoo että teepäs tehtävä x. Kieltäydyn ja silmänräpäyksessä opettaja nappaa puhelimeni koteloineen pulpetilta ja sanoo, että saan tämän kun teen tehtävän x.
Teen tehtävän x ja pyydän puhelintani takaisin. Opettaja sanoo että tunnin loputtua.
Tunnin loppuvaiheilla opettaja KAIVAA puhelinkotelosta puhelimeni esille ja näprää ja katsoo sitä. Ei laita sitä päälle mutta silmäilee ja näpelöi. Tunnin loputtua opettaja antaa puhelimeni takaisin.
En ole antanut opettajalle missään vaiheessa minkäännäköistä lupaa koskea puhelimeeni, saatika ottaa sitä.

Saako opettaja todella tehdä tällaista? Ottaa oppilaan tavaroita noin vain ja kiristää sitten tuolla tavoin? Vieläpä ottaa puhelimen sen kotelosta esille ja näpelöi sitä?!!! Saako sen uuden lain nojalla opettaja tehdä tällaista?

32

6905

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kevyesti vaan

      Ei kannata stressata ja lakia miettiä sanot vaan opelle miltäs puhelin näytti.

      • WEEaau

        moi!
        Huomasin että on aika vanha palsta kyseessä mut ajatelin silt kysyä että jos mun koulu loppuu esim kello puoli yksi, mutta opettaja määrää että mun täytyy lähteä mukaan kuuntelemaan lintuluentoa, mutta homma onkin että mun koulu on jo loppunut, missä muiden ei, mulla on silti ollut jo sama määrä tunteja viikossa kuin muilla oppilailla ja mun pitäisi siis jäädä yli-ajalle.
        niin onko minun pakko osallistua sille luennolle vai onko minulla oikeus lähteä kotiin?
        sori tämmönen lyhyt ja hutaistu teksti mutta eiköhän siitä selvää saa?:D
        ja suuret kiitokset sille joka jaksaa tähän vastata!
        vähän aiheen ohi mutta päätin silti laittaa tänne kun näin nuo muut tiukat argumentit!


      • JokuESJonne

        Ei sinäänsä koska Oppilaalla on velvollisuus olla tietty määrä tunteja koulussa ja yli aika pitäisi olla vanhempien kanssa sovittu että saisiko lähteä pois.


    • Perseilyseis

      No kannattaa lopettaa tuollainen perseily! Tee tehtävät jos niin käsketään, ei tarvitse esittää mitään uhmaikäistä ja väittää vastaan. Opettaja saa ottaa kännykän koska kännykkää ei saa pitää esillä tunnilla. Opettaja ei saisi kiristää mutta jos se on ainoa tapa saada oppilas tekemään tehtäviä niin mikässiinä kun ei kumminkaa hengelläsi tai numeroillasi uhkaillut. Mutta hän ei saisi tutkia kännykkääsi. Jatkossa teet tehtävät ja pidät kännykän laukussa niin mitään tälläistä ei tapahdu. Sinuun koskee samat säännöt kuin muihinkin.

      • noin

        Kännykkä pitää olla tunnilla, joko suljettuna tai äänettömällä.
        Mutta, mieluusti taskussa tai repussa/kotona.

        Ala-asteella koulut käyttävät koulun puhelimia.
        Mutta, turha ruveta tälläisessä asiassa rettelöitsemään.
        Käyttäydyit uhmakkaasti, joten that it's.


    • Karolin ++

      No ensinnäkin, mitkä säännöt teidän koulussanne on kännyköiden suhteen? Onko sallittua pitää kännykkää esillä tunnin aikana? Jos on, niin sitten ope teki väärin.

      Jos ei ole (mikä on aika todennäköistä) niin mitäs siinä ihmettelet.

    • minkä takia

      Se on pakko olla pulpetilla.Miksei taskussa tai repussa.Minä en itse ymmärtänyt .Mikä pakko se on laittaa pulpetilla jos sitä ei "näpräile"

      • Mitäs luulet....

        Noku nuiden oppilaiden pitää nähdä upouus iPhone jonka isi osti kultamussukalleen


    • dr no

      Opettaja toimi muuten aivan sääntöjen puitteissa, mutta kännykän näpelöimisestä pitää ilmoittaa viranomaisille.

    • 007

      opettajien tausta tarkkailuun siellä on kaikelaista rikos ynms henkisiä ongelmia olevia opettajia

    • äläitke

      Saa. Maikat SAA takavarikoida sun taravoita kännykästä siihen pirun ES-tölkkiin. Maikat SAA tutkia sun repun, jos epäilee siellä olevan jotain mitä siellä ei saisi olla. Laki muutos 2014 antaa luvan molempiin.

      • hohhoo

        Paskaa puhut. Laki oli aloitteilla, mutta sitä ei koskaan viety loppuun monien ongelmien takia. Jospa lukisit enemmän kuin Iltalehden otsikot, ja menisit takaisin kouluun, kun et osaa yhdyssanoja. *Vink* Lakimuutos on yhdyssana


      • cvscvvscsvrtb

        Reppujen tonkiminen on kyllä totta mutta laissa ei ole määrätty että opettajat saa takavarikoida oppilailta energiajuomia tai edes alkoholijuomia mutta silti he niin tekevät.


      • jos et tiedä, ole hiljaa

        Paitsi että perusopetus lain mukaan jos opettaja tutkii reppusi/ottaa tavaroitasi, paikalla täytyy olla toinen aikuinen sekä tutkivan henkilön täytyy olla samaa sukupuolta


    • noo...

      Mun mielestä kaikki muu oli ihan oikein, mutta se, että opettaja otti sen kotelostaan ja näpelöi sitä, oli aivan asiatonta.

      • ...

        Sun mielestä... laki sanoo muuta ja piste.


    • Kolpana

      Älä ota puhelinta kouluun. Opettaja ei voi päättää että ottaako oppilas puhelinta vai ei

    • juntit

      En tiedä todellakaan mitä nämä juntit selittää. Rikoslaki kappale 24 pykälä 12 on elintärkeä kohta tässä tapauksessa. Lyhyesti sanottuna opettajalla ei ole LAIN mukaan oikeutta ottaa sinun omaisuuttasi, oli se sitten kännykkä tai vaikka korvakoru.

      Koulun säännöt saattavat estää kännykän käytön, mutta ei ne ei todellakaan mene lain yläpuolelle. Opettaja voi antaa toki jälki-istuntoa tai poistaa luokasta.

      Sinuna tekisin ne tehtävät mitä pyydetään ja pitäisin kännykän taskussa.

      • 21458

        Et ole sitten vissiin perehtynyt uusimpiin pykäliin. Opettajalla on lain mukaan oikeus ottaa oppilaalta pois vaikkapa puhelin, jos sen kokee häiritsevän opetustilannetta.

        Taitavat nämä "juntit" olla sinua paremmin selvillä uusista käänteistä.


      • hallitusgeegee
        21458 kirjoitti:

        Et ole sitten vissiin perehtynyt uusimpiin pykäliin. Opettajalla on lain mukaan oikeus ottaa oppilaalta pois vaikkapa puhelin, jos sen kokee häiritsevän opetustilannetta.

        Taitavat nämä "juntit" olla sinua paremmin selvillä uusista käänteistä.

        "Asiantuntijat" taas vauhdissa. En voi kyllä kaveria syyttää. Suomen laki on taas ristiriitainen asiassa. Ton pykälän mukaan ei sais takavarikoida ja uuden lain mukaan saa.


      • ItzKissaz
        21458 kirjoitti:

        Et ole sitten vissiin perehtynyt uusimpiin pykäliin. Opettajalla on lain mukaan oikeus ottaa oppilaalta pois vaikkapa puhelin, jos sen kokee häiritsevän opetustilannetta.

        Taitavat nämä "juntit" olla sinua paremmin selvillä uusista käänteistä.

        Olen perehtynyt uuteen lakiin ja jos näin on käynnyt opettaja on toiminut väärin


      • vääntö

        On tärkeää tietää että laki edellyttää, että koulun sääntöjä noudatetaan.


    • nykyajannuoret

      Kyllä todellakin opettaja saa takavarikoida oppilaan kännykän! TÄYSIN oma vikasi, kun et suostunut tekemään tehävää. Ennen vanhaan kurittettiin lapsia kunnolla, jos eivät käyttäytyneet ja nyt sä tuut tänne itkemään kun opettaja otti hetkeksi sun kännykän. Kännyän näpelöinti opettajalta vähän epäasiallista, mutta camoon nyt oikeesti.

    • dddkkgvuf
    • Lopettakaa tuollaine

      Kannattaa miettiä omaa käytöstään eikä lakia.

    • tämmöstä täällä

      Oltiin kotsassa syömässä just ja puhelin siinä pöydällä. (näyttö pimeänä) Kaveri puhelimella pelaa vieressä. Opettaja tulee silleen että ''ruokapöydässä ei käytetä puhelinta'' ja vie kaverin ja MYÖS minun puhelimen pöydälleen. Kyseinen opettaja oli pitänyt meille kotsaa semmoset n. 3kk ja luulin että olisi kohtuu rento opettaja mutta ei. Kuulin myöhemmin että tämä opettaja oli onnistunut tekemään kivan rannun jonkun toisen oppilaan puhelimen näyttöön takavarikoimalla puhelimen ja tiputtanut sen siinä samalla. Eikä ollut suostunut maksamaan mitään korvauksia vaan todennut että oma vika.

      • Ilkeäope

        Olipas ilkee ope :D


      • 111111fdffdssfdfsd

        Minkä ihmeen takia sitä puhelinta pitää pitää pöydällä? Et ilmeisesti ole kuullut TASKUISTA saati laukusta? Äly hoi.


    • sehörhömaikka

      Kannattaa käydä itse kattoo edu.fi, jos tunnette, että teidän oikeuksia on rikottu.

      "Esine, jota oppilas käyttää luvatta ja/tai häiritsevästi, voidaan ottaa oppilaalta tilapäisesti työrauhan palauttamiseksi, jos oppilas kiellosta huolimatta jatkaa esineen käyttämistä. Esine on palautettava viimeistään koulupäivän päätyttyä oppilaalle tai tämän huoltajalle.
      Henkilöön kohdistuva etsintä.
      Henkilötarkastus voidaan toimittaa takavarikoitavan esineen löytämiseksi tai muutoin sellaisen seikan tutkimiseksi, jolla voi olla merkitystä rikoksen selvittämisessä, jos on syytä epäillä, että on tehty rikos, josta säädetty rangaistus on
      enemmän kuin 6 kk vankeutta taikka lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä petos tai omavaltainen käyttöönottaminen.
      Henkilöön kohdistuvalla etsinnällä tarkoitetaan mm. sen tutkimista, mitä tarkastettavalla on vaatteissaan tai muuten yllään. Vain poliisi voi päättää ja toteuttaa henkilöön kohdistuvasta etsinnästä. On siis huomattava, että opettajalla ei ole oikeutta suorittaa henkilöön kohdistuvaa etsintää, esim. taskujen tai laukun tutkimista. Jos tällaiseen on tarvetta, tulee ottaa yhteys poliisiin. Jos oppilas/oppilaat antavat luvan, voi opettaja tutkia esim. heidän taskunsa ja laukkunsa."

    • 14v poika

      opettaja saa tehdä näin, mutta ei saisi räplätä tavaroita jos ei ole samaa sukupuolta oppilaan kanssa. Uusi laki

    • 11+3

      Saa tehdä. Vuoden alussa tehtiin uusi lakiuudistus jonka mukaan opettajat saa lainsäädännöllisellä luvalla takavarikoida esimerkiksi kännykän tunnin ajaksi, tutkia repun/laukun tupakan, alkoholituotteitten tai teräaseitten varalta.

    • Anonyymi

      Saako opettaja kiristää

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe