metsästys omilla mailla

pystykorva

Tarkoitus aloittaa metsästys harrastus.Onnistuuko tämä omilla mailla?Omaa maata huimat 3 hehtaaria,eikä naapureita lähellä.Tarkoitus metsästää jänistä ja metsäkaurista jonka metsästykseen ei käsittääkseni tarvitse hakea kaatolupaa.

Eli mitä lupia tarvitsen?Riittääkö pelkkä metsästys kortin suorittaminen?Pitääkö mahdollisita kaadoista ilmoittaa paikalliselle seuralle?

10

4126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • knjb

      Metsästyskortin tarvitset ja aseille luvat, jäniksen metsästys onnistuu tuollaisella maa-alueella kyttäysmetsästyksenä ja ajava koirahan saa ajaa vieraalla maalla tietyn aikaa, olikohan peräti 30 minuuttia ja silloin on ryhdyttävä toimenpiteisiin koiran pois hakemiseksi, se että mihin toimenpiteisiin niin siihen en puutu, ehkä alettava suunnittelemaan taktiikkaa tunnin verran..

      Itselläni joksus ollut vielä pienempi määrä-ala ja siinä metsästin jänistä kyttäysmetsästyksenä iltaisin juuri ennen hämärää, menin kytikseen jäniksen kulku-uran likelle ja haulikolla pystyy ampumaan aika hämärässäkin, joskin jänis ottaa pakohypyn jo liipasimen naksuksesta ja suuliekistä ja tähtäys jos on keskelle niin voi osua persauksille jne..

      Tuo metsäkauris-juttu on minullekin outo juttu kun ei edes meidän seurassa ole asiasta puhuttu ja en ole viitsinyt sitten kysyäkään..mikä lie laki, jotenkin jäänyt mieleen että pitäisi ilmoitaa kaadosta..

    • Ryynäsen Topi

      Jänis menee kutakuinkin näin kun edellä mainittiin mutta tuo suuliekki kysymys nyt on jonkinlainen myytti ollut aina. Eno vainaa sano että telkkä näkee suuliekin ja ehtii sukeltaa. No moni telkkä ei ole ehtinyt mutta telkkä muutenkin kokosukeltajana sukeltelee alvariinsa niin tuurilla se sukeltaa juuri sillä hetkellä kun olet aikeissa ampua. En suosittele menemään haulikon eteen parinkymmenen metrin päähän ja sanoa kaverille että heitän maahan kun suuliekki näkyy. Edes eläimen refleksit ei näihin ihmeisiin pysty. No se siitä.

      Kauris on kinkkisempi kysymys. On totta että se ei vaadi pyyntilupaa mutta käsittääkseni on voimassa sellainen asetus että alueella pitää olla oikeus myös muiden hirvieläimien metsästykseen jolloin myös kaurista saa pyytää. Pelkkä pienriista oikeus ei salli kauriin metsästystä.
      Näin oli jossainvaiheessa kun kauris hommaa uudistettiin mutta varmaksi en asiaa sano vaan se pitää selvittää.
      Kauris kaadot pitää myös aina ilmoittaa koordinaatteineen eteenpäin.

    • knjb

      Noista muista en tiedä mutta se on todellakin totta että jänis kun suuliekin näkee niin tekee pakohypyn, hämärässä suuliekki näkyykin vaikka olis sokeampikin jänis ja aivan hiljaa kun joutuu paikoillaan olemaan niin jo pelkkä liipasinkoneiston naksaus kyllä kuuluu ja silloin jänis lähtee kuin atte potalta.

      • Ryynäsen Topi

        Varmistimen napsahduksen ymmärrän mutta ajattele nyt itsekin.
        Suuliekki näkyy ja tuhannesosa sekunteja sulla on haulit/luoti nahassasi.
        Sellaisia reagtio aikoja ei löydy miltään valtakunnan eliölajilta että tuohon reagoisi.
        Vaikka ampuisit 900m päähän luodikolla pimeässä niin teoriassa kyllä se suuliekki näkyy kuten auton valojen vilahdus eläimelle mutta tätä valosaastetta on muutenkin joka paikassa niin elukka tuskin siihen reagoi.
        Luoti tulee sekunnissa perille ja se yleisin eli ääni mikä eläimen säikäyttää kuuluu vasta kolmen sekunnin päästä.
        Olen itse ampunut rusakoita pimeälle pellolle tai kauralle kytäten ja väitän että yksikään ei ole karannut mainitsemistasi syistä. Pimeässä arvioi helposti etäisyyden väärin ja tähtäimet näkyvät miten näkyy tulee näistä syistä yleensä puhdas pummi. Tottakai siihen haluaa sitten perustella että ampujassa ei ole vika vaan jänis tietenkin näki suuliekin ja karkasi. Itselle hyvä mieli ilmeisesti näin. Tosin hajahaulin mentyä keuhkolta läpi jänis juoksee kuten hirvikin niin kauan kunnes happea piisaa eli käy nyt ne suuliekki jänikset valon kanssa varmistamassa sillä ovat usein 30m päässä hengettöminä.


    • hei, hetkinen...

      ..."knjb" - nyt taidetaan jutella aivan asiantuntemattomia! Olen kymmeniä tai satoja kertoja katsellut eri elämiä auton valoissa taskulampulla tai joskus isommankin valonheittimen valoissa. Hyvin harva eläin pelästyy - tai yleensäkään pelkää valoa.
      Liipasimen rapsahduskaan ei ainaaan minun jäniksiäni ei ole pakohyppyyn saanut. Rapsahduksen kuultuaan se on toki jähmettynyt silmänräpäyksen ajaksi paikoilleen ja sitten loikannut. taskulampu tai muun valon kohdatessaan sillä ei ole ollut mihinkään kiire.
      Suuliekki ei siten edes teoriassa jänis pelästytä. Olen monesti pysähdyttänyt juokseva jäniksen sanomalla sille kohtalaisella äänenpainolla "päivää"! Siinä samassa se pysähtyy tai ainakin melkein pysähtyy ja osuma on tarkempi kuin olisi ollut täysillä juoksevaan pupuun ammuttaessa.
      Mutta valoa se ei paniikinomaisesti pelkää se on varma se!

    • Mehtäläinen

      Kannattaa liittyä paikalliseen metsästysseuraan. Tavallisesti maanomistaja hyväksytään seuran jäseneksi vaikka maita olisi vähänkin, erityisesti jos maasi on seuran alueiden sisällä tai muuten metsästykseen sopivaa aluetta. Seuran jäsenenä moninkertaistat metsästysalueesi pinta-alan ja mahdollistat itsellesi muutkin metsästysmuodot kuin jäniksen kyttäysjahdin. Lisäksi mahdollisuutesi aselupien saamiseen paranee, koska metsästysseuran jäsenenä sinulla on oikeasti mahdollisuudet harrastaa metsästystä. Nykyisten kiristettyjen asulupakäytäntöjen myötä pelkkää omaa pientä määräalaa ei välttämättä jokaisella poliisiasemalla katsota riittäväksi mahdollisuudeksi harrastaa metsästystä ja näin ollen aselupien saaminen ei ole varmaa. Metsästysseuran jäsenenä saat luvat varmasti jos täytät muuten aselupien vaatimat kriteerit ja pääset aloittamaan mukavan harrastuksen. Lisäksi saatat saada hyödyllisiä neuvoja ja uusia metsästyskavereita.

      • Seeppoo

        Aselupiin ei tarvitse olla metsästysseuran jäsen. Riittää pelkästään maininta, että metsästää valtion mailla.


    • Seppooo

      Metsästyskortti pitää olla aina metsästettäessä mitä tahansa ja missä tahansa. Metsäkaurista saat metsästää maillasi ihan vapaasti metsästysaikojen puitteissa. Teet ruokintapaikan ja yrität siihen houkutella metsäkauriita. Samalle ruokintapaikalle saat myös rusakot ja jänikset. Onnistuu hyvin jos alueella niitä pyörii.

    • -jk-

      Kaadetuista metsäkauriista pitää tehdä kaatoilmoitus paikalliseen riistanhoitopiiriin/yhdistykseen, ilmoituksen teko onnistuu netissä. Käsittääkseni keräävät tietoa vaan tilastoja varten, miten paljon ja missä vuoden aikana saatu. Mitään erillistä lupaa et tarvitse, vain tuo ilmoituksen teko onnistuneen jahdin jälkeen.

    • tam tam tam tam

      Ehdottomasti seuraan sillä pitäisi olla läpihuutojuttu jos et hankala tyyppi muuten ole.

      Onnistuu se 3 hehtaarin palasella metsästys kyllä muutenkin mm ruokinnalla saa aikaan mukavaa saldoa esim hernettä p*erkeleesti niin kyyhkysadetta riittää, kauriita saat ampua aivan vapaasti eikä paikallisilla hirvirunkuilla ole nokan koputtamista joten houkuttele ruokinnalla ympäristön kauriit ja laita pataan. Jänöjusseja saapi myös kytikseltä ja kettuja sekä supeja haaskalta.

      Koiraa ei kyllä kannata 3h alalle viedä muuta kuin narun päässä sillä sehän on heti naapurin tontilla ellet sitten noutajaa käytä kyyhkyjä hakemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      90
      1249
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1046
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      63
      797
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      750
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      290
      706
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      694
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      688
    8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      39
      661
    9. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      60
      638
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      634
    Aihe