Ahde-Hakkarainen: Matti Ahde, sähkömies

peksu.makela

Osa 1
Sorsan pojasta sorsankaatajaksi

Hesarin vanhaviisas Unto Hämäläinen sanoi syksyn tärkeimmäksi poliittiseksi kirjaksi.

Pitkän ja polveilevan polun politiikassa kulkenut Matti Ahde avaa elämänsä ja toimintansa puolueen palveluksessa Timo Hakkaraisen avustuksella laaditussa muistelmakirjassa. Mennäsyksyn Kirjamessuilla Hakkarainen kertoi epäilleensä homman onnistumista kunnes sai tietää miten laaja arkisto Matilla on kerättynä elostaan. Ensimmäisistä kansanedustajavuosista alkaen kerätyt lehtijutut järjesteli ja leikkoi talteen nuorikko Hilkka heti ensitapaamisen jälkeen. Söpöä.

Niin Hilkka, luku sinänsä. Nuorimmat vakiolukijani, ne kaksi, muistavat Ahteen perheen vain AKT:n kiusausjutusta ja Rätyn potkuista. Kuin sattumaa käräjäoikeuden tuomio julistetaan tänään.

Me varttuneemmat muistamme ajan ennen kännyköitä ja internettiä. Muinaisella 60-luvulla, kun Ahde aloitteli uraansa politiikassa, piti kannattajia käydä tapaamassa ihan kasvokkain. Twiittailu ei riittänyt, ei tosin oltu keksittykään. Alustavan kontaktipinnan laajaan vaalikenttään Ahde sai toisella kymmenellä ollessaan kiertäessään lääniä kaupan jakeluauton repsikkana, tai vänkärinä, kuten oululaiset sanovat. Kentän tunteminen kannatti, 1970 Ahde nousi eduskuntaan vain 24 vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin parlamenttiin pääsivät mm Lasse Lehtinen, Ilkka Kanerva ja Erkki Liikanen. Miten niin pari vuotta? No siihenaikaan presidentti hajoitti Eduskunnan pahalla päällä ollessaan ja määräsi uudet vaalit. Onneksi se aika on ohi.

Vielä vähän historiaa lukionsa läpi torkkuneille. Demarien hajaannus ei liene kaikille tuttu asia. Puolue oli revennyt kahtia, rinnalla operoi TPSL. Vasemmistolainen urheiluliike oli kahtia, TUK oli kilpaileva järjestö TUL:län rinnallla. Ammattiyhdistyskin oli hajalla, oli SAK ja SAJ. Kaikki tämä perua demarien erimielisyydestä, linjariidoista ja isojen egojen kolaroinnista.

Niin kirjasta. Tuhti, jopa ylensyönyt paketti kattaa kaiken köyhistä lapsuusvuosista, vähäisestä opiskelusta Työväen Akatemiassa, työn puolueen hommissa ja kansanedustajana, sisäministerinä ja ensimmäisenä ympäristöministerinä. Veikkauksen johtajuus potkuineen, uusi alku kansanedustajana ja lopulta vetäytyminen seesteiseen eläkeläisvaiheeseen avataan perusteellisesti ja kaiken parhain päin selittäen. Sehän näissä politiikkokirjoissa on pahinta, kun ei tiedä ketä uskoa vaikko ketäänkään. Jos luet samoista vuosikymmenistä J Virolaisen ja R Paasion kirjat rinnakkain, tuntuu välillä kuin herrat olisi eläny eri maissa.

1

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pitkäsen kuopus

      Räty sai rapsut ja Hilkka loistaa joka lehdessä ja kanavalla. Jokin siinä naisessa vain etoo, syytä en osaa täysin selittää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      195
      4564
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      255
      2582
    3. 133
      1687
    4. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1381
    5. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      202
      1273
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      84
      1126
    7. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1104
    8. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1047
    9. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      74
      1047
    10. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      76
      1041
    Aihe