Scottish fold ja Straight-kissat - kokemuksia?

karliina75

Onko kellään Scottish fold ja/tai straight kissaa? Voisitko kertoa kokemuksiasi kissasta, sen luonteesta ja terveydestä? Pääkaupunkiseudulla niitä tuntuvat myyvän venäläiset ihmiset ja tuntuisi arveluttavalta ostaa kissaa, jonka rekisteritodistus on kielellä, josta ei edes ymmärrä mitään.

Olen siis hankkimassa kissaa ja ainakin kasvattajan kuvailun mukaan skotit sopisivat hyvin sisäkissoiksi. Sillä ei ole väliä, onko kissa rotukissa vai ns. maatiaiskissa. Vain tämän "sisäkissamaisuuden" takia olen katsellut tarkemmin näitä skotteja.

11

2946

  Vastaukset

  • Mikä tahansa rotu sopii sisäkissaksi. Myös maatiainen.

  • Itelläni on Scottish Fold poika, vuoden ikäinen. Ostin sen myös venäjänkielisestä perheestä, mutta sen perusteella mitä kävin aina pentuja kattomassa niin oli kuitenkin kotiolot normaalit, vaikutti terveiltä jne. Valitsin mieluisen pennun ja loppujen lopuksi toin sen kotiin. Erittäin mainio kissa! Todella suloinen ja monet naurut saa kissan ominaisita asennoista yms. Suosittelen rotua todellakin! Oma kissa on ainakin erittäin sosiaalinen ja tulee toimeen myös meidän nuoren koiran kanssa. Leikkivätkin jopa keskenään. Todella siisti eikä ollenkaan nirso. Syö oikeasti MITÄ VAAN. Ei kuitenkaan mitään roskaa suuhun pistä, että on sen verran fiksu. Ja huomaa kyllä keneen kissa kiintyy eniten siitä, kenen luokse hakeutuu kun on lempeydenhakuinen. Erittäin suloinen rotu pyöreinen silmineen ja kasvoineen.

  • Minä myös hankin Scottish fold kissanpoikasen.
   Ei sillä papereita ole eikä tarvitsekaan, hän on mummin rakas mussukka, ihana seurakissa.
   Sitten kun hänet on rokotettu, vien hänet ulkoilemaan siksi, että saisi virikkeitä. Valjasharjoitukset on jo aloitettu ja hyvin sujuu. Toivon meille pitkää ikää ja virikkeellistä yhdessä oloa.

  • Scottish foldilla tulisi AINA olla paperit, ihan kyseisen rodun jalostusvikojen vuoksi. Muutoin et voi olla varma, että kissasi on terve. Eri asia kuitenkin on täysin erirotuun risteytetyt "foldit" (sekarotuinen/mix), jotka oletettavasti on terve.

   • Tämä Onni-kissa on Scottish fold ja Scottish straight pariskunnan "lapsi" ja täydellinen rotunsa edustaja.
    Olen valinnut sen kissaperheestä itse ja ymmärtääkseni ei "navettakissoillakaan" ole paperit taskussa, kun ne navetan ylisiltä villikissoina livistävät.
    Esim. näitten kissojen luonteesta ei voi tietää.
    Urbanisoitunut ihminen ei tiedä maalaiskissoista mitään.
    Siellä ne elivät villeinä navetta-ja kyläkolleina, ei niitä leikattu
    mutta hiiret pysyivät poissa.


  • Itselläni on n 3,5 vuotias Scottish Straight,leikattu narttu.
   On aivan ihana seralainen,yksin asuvalle,aikuisella miehelle .

   Tekee tarpeensa,laatikkoon,jossa on puupohjaista pellettiä.
   Ei tuhoa huonekaluja.

   Se haluaa lähes aina olla lähellä,vaikka wc ssä käydessä , pötkähtää lattialle. . .
   Iltasella , tulee kainalooon,sitten menee omalle petille nukkumaan.
   Saattaapa pötköttää kainalossa,jopa neljä kertaa yössä,välillä kokeilee tassullaan,hellästi poskea.

   Välillä kun innostuu,niin heittää kuperkeikkoja lattialla.
   On muutenkin mahdottoman kova leikkimään.

   Syliin tulee,silloin kun itse haluaa., tekee "taikinan" ja nukahtaa.
   Vieraille on arka.
   Tällä on töpöhäntä,ollut synytmästä lähtien,n 10 cm.

  • Älkää tukeko foldeja, kivulias kissa rodulle ominaisten rustovikojen ja virheasentojen vuoksi. Briteissä mm. jo kielletty rotu. Mieluummin kissa kissana korvineen kaikkineen.

   • Minusta olisi kiinnostavaa saada dataa tästä kiellettyydestä? Liittyykö terveysongelmat (geenit) oikeasti luppakorvaisuuteen, vai kasvattajien harjoittamaan sisäsiittoisuuteen tavoitellessaan entistä luppakorvaisempia ja pyöreäpäisempiä yksilöitä. Varmaan rodun esiäidistäkin löytyisi kuva, eikä välttämättä näytä niin pöllöltä ja lyttykonoiselta. P.S. Minullakin on scottish fold...hankin sen toisen toimeliaan kissan kaveriksi. Terveysongelmiin en silloin perehtynyt :/. Mutta asiaa jälkeenpäin tutkiessani olen alkanut kyseenalaistamaan pelkän luppakorvaisuuden kantavan geeniä. Useat roduthan sisäsiitetään toivotun tuloksen saavuttamiseksi. Eikä siinä mitään, toivon ettei oma kisuni tule kärsimään kivuista joista ei ollut tietoa. Kantavaksi se ei voi tulla, koska steriloidaan kohta...ja seuralainen on kastroitu.


   • Terveysongelmat liittyy nimenomaan luppakorvaisuuteen. Korvien kääntyminen on ensimmäinen oire Scottish Foldin periytyvästä osteochondrodysplasiasta. Kyseessä ei ole mikään "luppakorvageeni", vaan periytyvä sairaus. Yhtäkään Foldia ei voi olla ilman kyseistä sairautta, mutta sen myöhemmät oireet on yleensä lievempiä jos se on periytynyt vain yhdeltä vanhemmalta:

    https://www.ufaw.org.uk/cats/scottish-fold-osteochondrodysplasia


   • Kissakatti kirjoitti:

    Minusta olisi kiinnostavaa saada dataa tästä kiellettyydestä? Liittyykö terveysongelmat (geenit) oikeasti luppakorvaisuuteen, vai kasvattajien harjoittamaan sisäsiittoisuuteen tavoitellessaan entistä luppakorvaisempia ja pyöreäpäisempiä yksilöitä. Varmaan rodun esiäidistäkin löytyisi kuva, eikä välttämättä näytä niin pöllöltä ja lyttykonoiselta. P.S. Minullakin on scottish fold...hankin sen toisen toimeliaan kissan kaveriksi. Terveysongelmiin en silloin perehtynyt :/. Mutta asiaa jälkeenpäin tutkiessani olen alkanut kyseenalaistamaan pelkän luppakorvaisuuden kantavan geeniä. Useat roduthan sisäsiitetään toivotun tuloksen saavuttamiseksi. Eikä siinä mitään, toivon ettei oma kisuni tule kärsimään kivuista joista ei ollut tietoa. Kantavaksi se ei voi tulla, koska steriloidaan kohta...ja seuralainen on kastroitu.

    "Kissojen ylijalostuksen ongelmat lakaistiin maton alle Suomessa – nyt joukko kasvattajia puhuu suunsa puhtaaksi: "Ihmiset pelkäävät""

    "Kissalle luppakorvaisuutta aiheuttava geeni saa aikaan kivuliaita muutoksia myös muissa rustoissa.
    Yksi näistä roduista on luppakorvainen scottish fold, jolla on kivuliaita nivel- ja rusto-ongelmia. Kissaliitto ei hyväksy myöskään lyhytjalkaista munchkinia, uusia villikissarotuja eikä uusia karvattomia rotuja."

    "Hassuilla" asennoillakin vaan välttelee kipuja.

    https://yle.fi/uutiset/3-10177811


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Kissojen ylijalostuksen ongelmat lakaistiin maton alle Suomessa – nyt joukko kasvattajia puhuu suunsa puhtaaksi: "Ihmiset pelkäävät""

    "Kissalle luppakorvaisuutta aiheuttava geeni saa aikaan kivuliaita muutoksia myös muissa rustoissa.
    Yksi näistä roduista on luppakorvainen scottish fold, jolla on kivuliaita nivel- ja rusto-ongelmia. Kissaliitto ei hyväksy myöskään lyhytjalkaista munchkinia, uusia villikissarotuja eikä uusia karvattomia rotuja."

    "Hassuilla" asennoillakin vaan välttelee kipuja.

    https://yle.fi/uutiset/3-10177811

    Tämä rotu kiinnosti aiemmin minuakin, mutta kun luin noista ylijalostamisen vaaroista, niin enpä osta rotua enää. Älkää ostako! noita venäläisten tarjoamia halpoja kissoja ja koiria, jos teillä on yhtään järkeä päässänne....
    Niistähän on varoiteltu jo iät ja ajat lehdissä sekä telkkarissa. Nyt varmaan joku venäläinen haukkuu minut "lyttyyn" ja kehuu kissojaan ja koiriaan, mutta pentutehtailu ja sen tukeminen ovat ala-arvoista toimintaa!


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   246
   5468
  2. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   73
   3570
  3. Kokoomuspoliitikko Pauliina Valkovirta nolasi

   itsensä pahanpäiväisesti eilisessä valtuustokokouksessa vaatiessaan sivukylien koulujen lakkauttamista. Tuntui ,että hän ei tajua ollenkaan kyläkouluj
   Haapavesi
   39
   603
  4. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   57
   578
  5. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   55
   550