Rahan käyttö

hyvä tietää

Rahan käytöstä ja muita neuvoja:

1. Älä koskaan vaihda rahaa oppaan nähden tai näytä setelilippua suoraan kädessä, erityisesti rahanvaihtopisteessä. Oppaalta tai viereiseltä katselijalta tieto menee koko lähiyhteisölle. Oikeassa pankissa tieto ei kulje ulos.

2. Älä laita paikallisten nähden rahaa takataskuun, jos unohdat sen sinne, voi tieto mennä lähipiiriin ja .Ammattilaiselle ja seuraavana päivänä raha on kadonnut tietyn vaatteen taskusta jopa turvallisesta hotellihuoneesta.

3. Jos osoitat sormella syylliseksi jonkun, kertomalla asiasta viranomaiselle niin tämä voi saada heti potkut tai vankilaa. Syystä että turisteista halutaan pitää hyvää huolta. Siis omaan huolellisuuteen kannattaa panostaa.Diplomaattisuus kannattaa vaikka on vaikeaa, olet esimerkkinä vaikket ymmärrä sitä, suomalaisia pidetään yleisellä tasolla hyvinä ihmisinä. Tämä näkyy siinä että monet osaavat tavallisia suomalaisia tervehdyksiä ja haluavat oppia suomen kieltä.

4. Pienet summat rahaa saattaa kadota tallelokerosta, joten älä sijoita kaikkia rahoja sinne tai pidä kirjanpitoa tallelokeron rahamäärästä.

5. Hotellissakin halutaan ylimääräistä juomarahaa ja tulee huijauksen tunne, pidä huoli vain kohtuullisen juomarahan antamisesta. Se on 5-10 prosenttia tai siitä tunteesta haluaako antaa ollenkaan. Aina ei juomarahaakaan tarvitse antaa.
Etenkin röyhkeyden takia ei tarvitse antaa. Asiasta kannattaa silloin mainita.Jokaiselle löytyy kyllä sopivia ihmisiä oppaiksi, jolloin kemiat täsmäävät.
Otat vastaan vain sellaisia palveluja joita todella tarvitset tai niitä oppaita jotka todella miellyttävät. Itsellä ollut monta huonoa opasta ja hyvää opasta on vaikea löytää, myös lapset saattavat toimia joskus oppaina lyhyillä reissuilla.

6. Naisia on vaikea saada oppaiksi, koska perinteisesti nuorten miesten ammatti.Pariskunnat voivat saada oppaksi, koska silloin ei käsitetä miehen seuralaiseksi.Tämä siis hotellialueen ulkopuolella.

7. Epämiellyttävän olon välttämiseksi ja onnistuneen retken saamiseksi, kerro sinua miellyttävälle oppaalle mitä haluat ja kuinka kauan haluat olla kussakin paikassa. Oppailla on usein kiire ja halu rahastaa asiakasta lyhyessä ajassa ja viedä sinut takaisin hotellille lyhyen kierroksen jälkeen.Kerro selkeästi oppaalle, että haluat omaa aikaa esim. kaupungilla.Älä ota opasta jolla on kiire tai toistaa asioita, väsyttää sinua sano selkeästi epämiellyttävälle oppaalle että et halua liian sosiaalista ja suoraa käytöstä ja ettet tarvitse hänen palvelujaan.Koska olet lomalla.

8. Kaikki valkoihoiset ovat paikallisia kuuluisuuksia, joista puhutaan paljon ja tunnistetaan jopa eri paikkakunnalla. Älä hämmenny tästä. Sinulta kysytään henkilökohtaisia asioita kuten lapsia ja vaimoa tai aviomiestä. Tämä siksi että moni haluaa ystävystyä ja jopa luoda seurustelusuhteen. Myös naiset ehdottelevat ja se on muslimimaassa kunniaosoitus naisten tasa-arvon takia. Jos nainen löytää miehen josta pitää ja esittelee vanhemmilleen niin se suuri arvoanto valkoiselle. Tämän takia myös nuoret miehet esittelevät vanhempia naisia ja aivan tosimielessä vanhemmilleen ja suvulleen. Siksi hienotunteisuus on tärkeää myös seksuaalisissa kontakteissa. Ehdotuksia tulee melko suoraan, mutta ne kannattaa ottaa kohteliaisuutena.

9. Elä paikallisen elintason mukaan, äläkä leiki äkkirikastunutta turistia, jolta voi kiskoa rahaa. Käytä palveluja ja työllistä, älä anna rahaa turhan takia.Almut ovat kolikoita ja setelit palvelurahaa.

10. Oppaat ovat erittäin palvelualttiita, jotka järjestävät mitä tahansa saadakseen turistin suosioonsa ja miltei jokaisen sosiaalisen kontaktin yhteydessä halutaan antaa palveluja ja ansaita rahaa, joten mieti tarkkaan mitä haluat lomaltasi.

11

278

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pea

      Kitos, tälläistä tietoa olenkin hakenut.
      Ollaan lähdössä perjantaina ja etsiskelen nimenomaan asiallisia viestejä ja rämä oli yksi parhaasta päästtä, kiitos!

    • Jussipussi

      Minä en ihan noin pessimistisesti aattele rahanvaihdosta Gambiassa. Meillä oli opas mukana muutamia kertoja kun rahaa vaihdettiin ja aina vaihdettiin paikallisessa rahanvaihtopisteessä. Nuori tyttö oli vaihtamassa ja joka kerta sama, eli hän oli vaihtopisteen työntekijä. Koskaan meitä ( vaimoani ja minua ) ei olla yritetty huijata rahan vaihdossa. Rahaa vaihdomme useasti, koska emme halunneet vaihtaa suurta sumaa kerralla. Lisäksi paikallisessa pienessä peltikojutyyppisessä rahanvaihtopisteessä saa paremman kurssin kuin pankissa. En kertaakaan huomannut, että paikallinen oppaamme olisi viestittänyt muille mihin rahamme latoimme, päinvastoin, opas neuvoi pitämään reppua etupuolella, ei selässä, kun oli rahaa repussa enemmälti.
      Lisäksi uskallan väittää, että Gambiassa ihmiset ovat pääasiassa rehellisiä. Tietenkin jos päissään örveltää, esiintyy ylimieslisasti ja levittelee rahojaan niin voi olla, että pääsee rahoistaan eroon mutta niinhän on Suomessakin. Kaverilta vietiin äsken lompsa nakkikopilla perjantai-iltana hilpeän ravintolaillan jälkeen.
      Minusta Gamiassa on paljon turvallisempaa kuin esim Egyptissä, siellä ei saanut koskaan vaihtorahoja takaisin kun ei kuulemma ollut antaa. Vaihtorahat Egyptissä piti otaa tavarana tai viinana, viinakin oli vedellä jatkettua litkua.
      Meidän käyttämissä Gambialaisissa hotelleissa, myös halvoissa, on ollut tallelokerot respassa niin, että lokeroihin on päässyt kahden lukon kautta, joten jos niistä olisi varastettu sen olisi tehnyt hotellin henkilökunta ja henkilökunta ei uskalla varastaa tallelokeroista koska se on työsuhteen loppu koko respan porukalle.
      Juomarat hotellissa kannataa antaa viimeisenä päivänä yhteiseen tippikassaan tai jos jotain työntekijää haluaa henk.kohtausesti muistaa, esim siivoojaa, niin voi myös antaa rahan käteen.
      Jotku ihmiset pelkää ja ehkä vihaavatkin noita oppaita, joita bumstereiksi kutsutaan, mutta he ovat ihan mukavia ja ystävällisiä ja on heistä paljon hyötyäkin.
      Heistä myös pääsee eroon kun kertoo, ettei juuri sillä kertaa heidän palvelujaan tarvitse. Heillekin voi viimeisenä päivänä antaa pari/kolmesataa dalaasia. Siihen he ovat erittäin tyytyväisiä ja se on Suomen euroissa vaan 4 - 6 €. se ei ole paljon viikon parin opastuksesta, opastus on tietenkin oltava satunnaista jos noin pienellä summala haluaa selvitä. Kerata pari viikossa voi oppaalle ruaan tarjota a; 50 s/annos paikllisessa katuruokalassa.
      Oiken hyvää lomaa Gambiaan. Se on tavallisesta lomakohteesta poikkeava maa, mutta avoimin mielin ja ennakkoluulottamasti maan tapoja kunnioitten, lomanne on hieno ja mieleenpainuva kokemus.

      • meille edullista ...

        Kun dalasi summa jaetaan noin kahdella, saadaan ostovoimakorjattu vertailuhinta Suomen euroissa.

        Tieto rahan merkityksellisyydestä saattaa jopa hillitä kulutusta, ainakin afrikkalaisten nähden.


      • pea

        En vielä ole löytänyt vastausta, mitä oppaille maksetaan. meitä on kaksi ja esim Senegalin matka, mitä kustantaa?
        Ylihuomenna lähtö eka kertaa.


      • Jussipussi
        pea kirjoitti:

        En vielä ole löytänyt vastausta, mitä oppaille maksetaan. meitä on kaksi ja esim Senegalin matka, mitä kustantaa?
        Ylihuomenna lähtö eka kertaa.

        Aiemmilla palstoilla on mainitsemianne asioita käsitelty moneenkin kertaan ja hyvinkin perusteellisesti. Selailkaa tämän vuoden puolen kirjoituksia niin saatte hyvää infoa matkaanne varten. Hyvää matkaa tekisi mieli noiusta samaan koneeseen.


    • Gambia on paska maa kaikilla mittareilla mitattuina. Sitä tosiasiaa eivät muuta parin pullaposken maratonikirjoitukset. Maa on aivan kauhea sekä täynnä rikollisuutta.
      Ainoa syy että sinne vielä ryhmämatkoja järjestetään on läskipyllyjen jatkuva kiima. Muutoinhan matkailu sinne romahtaisi.
      Joku voisikin laskea seuravaan lennon 5- osuudet mies- ja naismatkajien välillä ja raportoida siitä tänne.

      • totta1

        Tosiaankin saa olla tarkkana paikallisissa rahanvaihtopisteissä. Meitä on ainakin yritetty huijata monia kertoja antamalla liian vähän rahaa. Monta kertaa ainakin 100 d yritettiin huijata.
        Sehän on paljon ylimääräistä rahaa omaan pussiin, jos monilta ihmisiltä saa huijaamalla vaikkan sen 100 d.

        Kannattaa laskea rahat paikan päällä, että saa oikean summan.


      • gjuk f7

        No joo, mutta ryhiskin saa.
        Onko se väärin.


    • Jussipussi

      Ataami hyvä; sinä olet aikoinasi käynyt Gambiassa yhdea ainoa kerran järjestyksessä toisen x-vaimosi kanssa joten älä sinä kirjoittele tällä palstalla, vaikka eika kukaan sinun kirjoituksiasi todesta ota mutta kirjoittle vaikka Kuuban tai taikkujen sivuilla jos sinulla on niistä tietoa ja kokemusta. Unohda meidät Gambiassa käviät.

      • Härmäläinen

        Ataamilla on taas jäänyt ryyppyputki päälle, ei saa poikki viikonlopun jälkeen niin tulee kirjoiteltua mitä sattuu.


    • Ataami onkin hyvä nimi, varmasti johdannainen Adamista eli Aatamista.
      Huomautan kohteliaimmin etä viikonloppu ei suinkaan ole päättynyt vaan päättymäisillään. Tunnen niin paljon virolaisia ja venäläisiä jotka tuovat minulle tarvittaessa kontillisen viinaa tasan puolet suomi- hinnoista. Näin ollen tarinoita tulee riittämään vaikka pullaposket jo armoa anelevatkin. Kirjoitelmani tulevat aina koskemaan tiukasti man matkailin parissa eli taasen kysyn: Mistä minä löydän nyt sen naisoppaan kun ei ole vaimoja ei. Ei silti olivat pöllöpäitä ja vain perässä kulkivat jos pysyivät. Mutta hyviä olivat rahojani viemään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2535
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1897
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1651
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1625
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1479
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      109
      1388
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe