Miksi ihmiset ei osaa hoitaa rottiaan?

ei oo vaikeeta oikeesti

Tätäkin palstaa lukiessa tulee vastaan niin hulluja tarinoita, että rotta puree ja pelkää eikä anna koskea, ei suostu kylpemään ja repii ihoa kynsillä...

Millaisella kohtelulla oikeen saatte lemmikeistänne sellaisia? Minä en ole mikään eläinekspertti ja minulla on eläessäni ollut vain neljä rottaa, mutta osaan kyllä pitää niitä oikein. Kun rottaa pienestä pitäen sosiaalistuttaa ja totuttaa ihmiseen ja käsittelyyn, on mahdotonta että siitä tulisi ihmisarka tai vaarallinen.

Paljon vaivaa ei siis rotan pitäminen vaadi. Mun rotat antaa itseään venytellä ja vanutella sekä keinutella miten sattuu, ne luottaa muhun ja aina juoksee mun luo vähän aikaa kun kutsun ja kiipeilee mun jalkoja pitkin ja käsillä ja olkapäillä.. Ovat pikemminkin uhkarohkeita kuin arkoja. Ja mitään hurjia rottakuiskaus -taitoja ei siihen ole tarvittu.

Ikipäivänä ei noi puris ketään, ottaa vaan sormesta kiinni hellästi ja nakertaa kynttä tai nuolee sormenpäätä. En usko että rotta on agressiivinen tai säikky ellei sitä oo kaltoinkohdeltu.

Sitten jotku urpot ottaa vaan yhen rotan tai pitää niitä jossain terraariossa. Näin facebookissa kuin jollain oli kuvia, missä hänen yksinäinen rottansa oli pienessä lasiterraariossa ja pohjalla pelkkää heinää.. Siis mitä v*ttua? Jos ei edes viitsi nähdä vaivaa ottaakseen selkoa eläimen hoidosta niin miksi niitä pitää sitten ottaa...?

Kasvatuskirjastakin luin että "rotat käyttävät kaiken aikansa päästäkseen häkistä ulos" joopa joo! Kai ne nyt niin tekevät, jos niillä on liian pieni häkki/ joutuvat olemaan siellä kaiken aikaa tai pelkäävät ihmistä.. Eli haluavat lähteä käpälämäkeen. Mun laiskurirotat ei välillä edes persettään liikauta vaikka häkki on auki... Aamullakin saan ne laiskajaakot sieltä nostaa kun ovat unessa. Eikä niitä eläimiä sinne koko päiväksi ole tarkoitus telkeä. Kun saavat olla vapaana niin ei tule tarvettä yrittää ulos häkistä.

Ei oo tarkotus ketään ärsyttää mutta lemmikkien laiminlyömimen nyt vaan on säälittävää ja kertoo vaan laiskuudesta, sitten ei pidä niitä ottaa ollenkaan

6

221

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • geh

      Rotta voi muuttua aggressiiviseksi myös hormonitoiminnan seurauksena (lähinnä urokset) tai vaikka aivokasvaimen takia. Siinä ei paljon käsittely auta. Myös pelkkä käsittelemättömyys ilman kaltoinkohtelua voi tehdä rotasta aran ja sitä kautta ihmistä purevan (pelkää -> puree). Ei ole uskomuksista kiinni nyt tämä.

      Raapimajälkiä olen saanut joka ikiseltä rotalta jonka olen omistanut. :D Ei ne niitä tahallaan tee, mutta terävät kynnet rikkovat ihmisen ihon herkästi. Tälläkin hetkellä minulla on rintakehässä iso raapimajälki. Joku rotta kiipesi olkapäälle ja takajalka veti ison naarmun samalla.
      Myös kädessäni on jatkuvasti pari raapimajälkeä, koska pesen rottieni häntiä säännöllisesti ja herkästi rotat yrittävät haroa tassuillaan poispääsyä inhottavan tuntuisesta häntäpesusta. Tulloo raapimia.

    • Myyrämäärä

      Minullekin tuli ensimmäisenä mieleen sairaudet jne aggressiivisen käytöksen aiheuttajana tai laukaisijana. Oli meilläkin vihainen rotta viime kesän tienoilla: se ei edes purrut käsiteltäessä, vaan suorastaan hyökkäsi jopa jaloitellessaan. Kuitenkin meillä on ollut jo kymmeniä rottia, joten rottakuiskaajan taitoa on jo vähäsen kehittynyt... Asiaa selvittelin myöhemmin kuitenkin, ja tässä tapauksessa aggressiivisuus johtui jostain periytyvästä.

      Sitten siihen eläimen väärin kohtelemiseen. Jos rottien nuori emäntä tai isäntä esittelee kuvia rottiensa kehnoista oloista, ei hän rottiaan tahallaan rääkkää. Jos joku tietäisi, että rotta ei kuulu yksin terraarioon, hän ei TODELLAKAAN levittelisi sellaisia kuvia ylpeänä ympäri nettiä. Sellaisille ihmisille pitää rauhallisesti ja nätisti sanoa, missä on vika - ja selittää hyvin, että miksei näin toimita. Aikuisellahan olisi oikeasti viime kädessä vastuu lasten lemmikeistä, mutta se on vain ideaalimaailmaa: läheskään aina elämä ei mene niin, eikä sitä asiaa pysty muuttaa, vaikka ehkä pitäisi! Harva lapsi kuitenkaan tahallaan rääkkää eläimiä, ja varsinkaan nuori lapsi ei osaa vielä etsiä tietoa - tai ei tiedä, miksi sitä edes pitäisi etsiä.

      Jos taas kyse on aikuisen ihmisen tyhmyydestä tai piittaamattomuudesta, asia on eri. (Silti aikuinenkaan ei ikinä esittelisi yksinäisen rotan terrakuvia ellei kuvittelisi tekevänsä kaikkea oikein.) Aikuisen olisi pitänyt etsiä tietoa etukäteen, mutta kun vahinko on jo tapahtunut, on sitä enää turha voivotella. Sen sijaan viisaampi voi keskittää energiansa siihen, että antaisi anteeksi ja neuvoisi tumpeloa rottaharrastajaa nolaamatta häntä.

      Tiedän kokemuksesta, että vaikka asioita tutkii kuinka hyvin, aina jotain voi jäädä huomaamatta. Voin julkisesti myöntää, että olen tehnyt rottien suhteen ajan kuluessa aivan käsittämättömän typeriä virheitä. Tulen tekemään niitä tulevaisuudessakin, vaikka rottien kanssa elämää on eletty yhdessä jo kymmenisen vuotta. Sama tilanne on myös koirien ja hevosten kanssa, joista kokemusta on kuitenkin jo 20 vuotta.

      Ei tarvitse päähän taputtaa, jos joku mokaa, mutta... Suurin osa kun ihan oikeasti ei tarkoita pahaa. Suurin osa parantaa tapojaan, jos joku viitsii selittää asiat kunnolla. Ja jos liian ankarasti suhtautuu näihin erehtyneisiin lemmikinomistajiin, käy niin, etteivät he uskalla enää kysyä. Ja se on pahinta, mitä voisi tapahtua.

      • ei oo niin vaikeeta

        Ihan sama vaikkei tarkottaisi pahaa. Kun hankkii lemmikin, pitää ottaa todella selvä niiden hoidosta. Yksinkertaista.

        Ja suurin osa rotista ei ole koko elämäänsä sairaita ja sen vuoksi agressiivisiä. En puhunut niistä tapauksista. Joidenkin lemmikkirotat eivät anna ikinä koskea, se kertoo vain huonosta pitämisestä eli laiminlyömisestä. Jos rotan haluaa niin luulisi, että haluaisi myös viettää sen kanssa aikaa


    • surhym

      Mä toisaalta ymmärrän että sulla meni hermot :D taidan olla itsekin avautunut kertaalleen täällä. Sitä en ymmärrä miksei ihmiset ota kunnolla selvää hankkiessaan eläimiä(ihan sama minkä eläimen). Mutta täällä toiset kyselyt ovat ihan selvästi uusien omistajien tekemiä. Joten sehän on ihan hyvä että kyseleevät edes täällä.
      En usko että kaikki rotat joista käyttävät sanaa"aggressiivinen" ovat tosiaan sitä...luultavasti vain arkoja. Mullakin on nyt sillä perusteella agre rotta, kävi kaverin sormeen eilen kiinni:) luultavasti luuli pähkinäksi sormenpäätä. Oli kyllä niin hämillään sen jälkeen..sama rotta meinas juosta sohvalta vahingossa alas. Joten luultavasti näkö on alkanut heiketä vanhalla herralla. Kävelee lattiallakin nuuskutellen seinien vieressä. Raapaleita aina tulee..tänään oli liukuhihna työskentely kynsien leikkuussa, ei muuta kun bepantenea haavoihin kyllä se siitä.

    • Yks tyyppi

      Sanon vain, KERRANKIN VIESTI JOSSA ON JÄRKEÄ!

    • tyttörottia

      Itselläni on 5 rottaa, joista yksi tuli vähän käsiteltynä ja vanhana joten ei pidä lainkaan käsittelystä. Se saa elää kuitenkin seuranaan oma lauma kun aiemmin oli yksin. Tykkää tulla tervehtimään ja haistelemaan, mutta ei pahemmin välitä koskettelusta. Yksi toinen rotta, joka on vielä nuori alkaa huutamaan aina kun sen nostaa. Se on alusta alkaen ollut todella arka ja suurinpiirtein paskoo alleen aina terveystarkastusta tehdessä. Päivästä riippuen tullaan luokse ja tervehditään tai ei. Kyllä se varmasti ajan myötä tuosta kesyyntyy. Sen sisarus on taasen utelias ja antaa käsitellä. Nämä 3 muuta ovatkin varsinaisia löllyköitä. Aina tervehtimässä ja nuolemassa käsiä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2201
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1700
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe