Avopari ja määräaikainen vuokrasopimus, toisen irtisanoutuminen?

apuaaa

Hei eli tilanne on siis se, että muutettiin poikaystävän kanssa yhteiseen asuntoon viime syksynä.

Meille tehtiin vuoden mittainen määräaikainen vuokrasopimus, joka siis jatkuu ensi syksyyn. Molempien nimet ovat siinä ja molemmat ovat allekirjoittaneet sen.

Noh mieheni tavallaan löysi uuden ja aikoo muuttaa pois.. Minulla ei ole varaa yksin tähän ja eikä muuta kämppää, joten onko olemassa jokin laki tai jotain, että mies joutuisi maksaan minulle tämän määräajan loppuunasti vai voiko hän vaan irtisanoutua ja jättää minut tavallaan yksin tämän kämpän kanssa??
Molemmat ovat allekirjoittaneet sopimuksen eli olemme tästä yhteisesti vastuussa eikö niin?

Toivottavasti ymmärrätte mitä tarkoitan!

8

1697

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vuokranantaja94949

      Asiasta kannattaa ensiksi keskustella rauhallisesti vuokranantajan kanssa.

      Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta määrittelee että määräaikainen vuokrasopimus voidaan irtisanoa tuomioistuimen luvalla jos sopimuksen voimassa olo on kohtuutonta.
      Alla linkki lakitekstiin:

      http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#L7P55


      Eli puhu asiasta vuokranantajasi kanssa aivan aluksi ja kysy onnistuisiko sopimuksen lakkaminen yhteistuumin. Jos vuokranantaja ei tähän suostu niin voit viedä asian käräjille jossa haet lupaa määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomiselle.

      • Juuperi73

        No periaatteessa se ei ole aloittajan tehtävä viedä asiaa käräjille vaan tämän poikaystävän, joka on pois muuttamassa.
        Poikaystävä on maksuvelvollinen niin kauan kuin sopimus on voimassa, vaikka ei siellä asuisikaan.
        Ja määräaikaisen sopimuksen purkaminen ei ole aivan kovin helppoa: esim. uuden tyttöystävän löytäminen samasta kaupungista tuskin täyttää purkamisen edellytyksiä.


      • 0ko++333
        Juuperi73 kirjoitti:

        No periaatteessa se ei ole aloittajan tehtävä viedä asiaa käräjille vaan tämän poikaystävän, joka on pois muuttamassa.
        Poikaystävä on maksuvelvollinen niin kauan kuin sopimus on voimassa, vaikka ei siellä asuisikaan.
        Ja määräaikaisen sopimuksen purkaminen ei ole aivan kovin helppoa: esim. uuden tyttöystävän löytäminen samasta kaupungista tuskin täyttää purkamisen edellytyksiä.

        Juu.... Jokainen voi tosin miettiä, kärsiikö maksamattomista laskuista poismuuttanut miesystävä vaiko asunnossa vielä asuva nainen.

        Loppukädessä mies tosin vastaa tekemistään sopimuksista, ei kahta sanaa siitä. Oikeuden kautta viimeistään.

        Jos olisi ap, maksaisin aina vain puolet vuokrasta, ja sopisin asioista vuokranantajan kanssa. Siinä on tosin se riski, että asunto lähtee alta hyvinkin nopeasti...


    • kiiitoos

      Kiitos jo näistä vastauksista!

      Ja minä varmaan haluan jäädä tähän asumaan ainakin vielä joksikin aikaa, joten en olisi edes purkamassa tuota sopimusta, mutta mietin, että onko minulla siis nyt oikeus vaatia tuon määräajan aikana vuokrarahoja ex mieheltä vai?

    • le_le_le

      Olet exän kanssa tehnyt määräaikaisen vuokrasopimukseen ensi syksyyn saakka.
      Olette kumpikin vastuussa vuokrasta. Kyllä voit vaatia puolta vuokrasta exältä. Aikaisemmin on jo kerrottu että sopimusta on hankala purkaa. Laki antaa siihen vain vähän mahdollisuuksia.

      Joissain sopimuksissa on ollut ns sakkopykälä, jossa sopimuksen voi irtisanoa sillä ehdolla että maksaa uuden vuokralaisen hankinnasta aihautuvat kulut. Käytännössä tämä on tarkoittanut kuukauden ylimääräistä vuokraa. Kannattaa tarkistaa mitä sopimuksessa lukee.

      Exän kannalta voisi olla parempi ratkaisu että hän maksaisi kokonaan kulut uuden vuokralaisen etsinnästä asuntoon, kuin jäisi maksamaan puoli vuotta vuokraa asunnosta jossa ei asu, Tälläiseen ratkaisuun myös vuokranantaja voi suostua.

    • asdfdsafdsaffdsasdda

      Onko pohjakuva asunnossa sellainen, että siinä voisi asua joku tuttusi tai jopa tuntematon alivuokralaisena? Siis keittiöön/kylppäriin ei tarvitse kulkea toisen "alueen" läpi? Kannattaa myös alivuokrausta harkita jos rahasta on tiukkaa.

      Veikkaan kyllä suhteen kariutuessa poikaystäväsi olevan haluton hoitamaan osuuttaan kunnialla kun on kyse suht merkittävästä rahasta kuukaudessa. Ei kannata siis laittaa kaikkia lupauksia poikaystäväsi varaan.

    • asunnonvälittäjä

      Jos aloittaja haluaa että ex-puoliso maksaa puolet jäljelle jäävästä vuokrasta niin silloin pitää ottaa huomioon myös se mahdollisuus että ex-puoliso myös halutessaan asuu asunnossa uuden tyttöystävänsä kanssa. No se nyt ei ehkä ole kenenkään osapuolen mieleen joten jokin muu ratkaisu on varmasti parempi. Itse en kyllä tiedä yhtään tapausta että ex-poikakaveri noin vaan hyvää hyvyyttään makselisi vanhan tyttöystävän ja mahdollisesti jopa tämän uuden puolison vuokria. Yleensä nämä asiat menevät niin että joko asuntoon jäävä maksaa kokonaan vuokran tai jos ei siihen pysty tai halua niin sitten hän muuttaa, tai hankkii uuden puolison tai kämppiksen joka makselee puolet vuokrasta. Jos asunnosta halutaan luopua niin sitten joko neuvotellaan vuokranatajan kanssa tai käännytään lakituvan puoleen, yleensä kyllä neuvotellaan. Ja mitä tulee asiaa koskevaan lainkohtaan niin arvoisa nimimerkki "vuokranantaja94949" siteerasi väärää pykälää, oikea olisi ollut 48.

    • -Ammattilainen-

      Onko kysymyksessä oikeasti määräaikainen sopimus vai sellainen sopimus, jossa on sovittu, että molempien osapuolten ensimmäinen mahdollinen irtisanomisaika puolin ja toisin alkaa 11 kk kuluttua vuokrasopimuksen alkamisesta. Moni sekoittaa nämä kaksi sopimusteknisesti täysin eri sopimusta keskenään.

      Vuokranantajalla ei ole mitään velvollisuutta päättää määräaikaista vuokrasopimusta pariskunnan eron vuoksi. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy, kun sen on sovittu päättyvän. Tuomioistuimeen asiaa tuskin kannattaa edes lähteä viemään.

      Kannattaa myös huomioida, että molemmat vuokralaiset vastaavat viime kädessä itse kokonaisuudessaan vuokrasta. Eli, jos toinen jättää vuokrat maksamatta, se ei ole vuokranantajan ongelma, vaan molempien vuokralaisten. 2 kk:n maksamattomat vuokrat ovat vuokrasopimuksen purkuperuste. Pahimmassa tapauksessa molemmat siis menettävät esim. luottotietonsa, jos käräjiltä tuomio tulee. Sillä ei ole väliä, vaikka toinen olisi maksanut aina 50%, eli "oman osuutensa" hyvin ja ajallaan, jos vuokrasopimus on molempien nimissä.

      Jos asunto on yksiö, huoneistoa ei voi alivuokrata. Sen säätelee jo lakikin. Kaksiossa jo voikin, mutta jos alkuperäinen vuokrasopimus on voimassa, myös poismuuttanut vuokralainen on vastuussa vuokravelvotteista, vaikka ei asunnossa asuisikaan. Tämä kannattaa aina huomioida ja henk.koht. en itse lähtisi kikkailemaan.

      Kannattaa siis ihan ensimmäiseksi selvittää, onko kysymyksessä oikeasti määräaikainen 12 kk vuokrasopimus vai toistaiseksi voimassaoleva sopimus, jossa on yhteisesti sovittu, että vuokrasopimuksen voi irtisanoa 11 kk:n päästä sopimuksen alkamisesta (eli vuokranmaksuvelvollisuus 12 kk, jos haluaa irtisanoa vuokrasopparinsa heti, kun se on mahdollista). Myös vuokrasopimuksen ehdot kannattaa lukea tarkkaan. Moni asia kuuluu sopimusvapauden piiriin.

      Vuokrasopimus pitäisi AINA lukea huolellisesti etukäteen ja todella ymmärtää, mitä allekirjoittaa. Lisäksi pitäisi aina ennakkoon selvittää, mitä sitten tehdään, jos joku asia meneekin esim. parisuhteessa vinoon. Ja kannattaa tosiaan huomioida, että vuokrasopimus on sitova myös vuokranantajalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5604
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      57
      1718
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe