16 vuotias liian nuori päättämään ammattia!

mikä musta tulee

Jälleen on se aika vuodesta, kun moni 16 vuotias miettii mikä musta tulee isona?
Ysiluokka on päättymässä ja mielessä on monta asiaa. Lukio vai Amis?
Onko vanhemmat päättäneet tai määränneet opsielupaikanne vai onko annettu neuvoja vai ei edes sitä. Itse en saanut neuvoja enkä mitään.

Itse muistan hyvin tuon tilanteen ja vielä 25 vuotiaanakaan en tiedä mikä musta tulee isona.
Teen suomen ja koko universumin ala-arvostetuinta duunia ja siihen olen myös itseni opiskellut. Hpäen omaa ammattiani ja manaan kiukkusena sitä, että miksi Suomessa pitää valita niin nuorena opiskelupaikka, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen?


Mitä tuntemuksia teillä on? Oma pikkusiskoni on nyt tässä tilanteessa.

12

315

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ???

      Miten niin 15-16vuotias ysiluokkalainen on liian nuori päättämää ammattia? Kyllä moni tietää jo ihan pentun mitää haluaa tehdä isona.

    • FaktatSuoriksi

      Tota, tota. Nykymeno on enemmän sellaista, että kymmenen vuoden välein istut jossakin amkissa hankkimassa itsellesi uutta ammattia. Onnekas perhana on se, joka ehtii enemmän olla töissä kun koulussa ennen kuin kaatuu crocsit jalassa työnsä/opintojensa ääreen.

    • jokutyö

      16-vuotias ei ole lainkaan liian nuori valitsemaan ammattia. Moni pikkulapsikin tietää, miksi haluaa isona.

      Kaikki ammatit ovat hyviä ja tarpeellisia. Jokainen oppii minkä ammatin vain. Ei ole oleellista, oletko puuseppä, kampaaja, autonkuljettaja, sairaanhoitaja vai lääkäri. Oleellista on, että voit elättää itsesi ja lapsesi työlläsi.

      On ihan tarpeetonta miettiä pitkään, mikä on mun OMA juttu. Yleensä työstään oppii pitämään, kun siitä alkaa saada palkkaa.

      • ???

        "Jokainen oppii minkä ammatin vain."
        No ei varmana opi. Ei varmana kaikilla riitä rahkeet esimerkiksi lääkäriksi tai juristiksi. Kannattaa valita sellainen ala mikä on sopiva itselleen. Minusta kyllä kannattaa todellakin miettiä mikä on se oma juttu. On se aika vaikea saada motivaatiota sellaseen mikä ei kiinnosta yhtään.


      • miettisit vähä

        haha :D oks se sit kiva et teet samaa paska duunii vuodest toiseen ihan masentuneena, koska joskus ajattelit että ihan sama työ kun työ. ei luoja.. onnea ja menestystä sullekkin vaan :D
        Mielummin miettii ihan rauhassa että mitä haluaa tehdä ja sit tekee sitä mikä tuntuu kivalta ja mukavalta. Ja voin sanoa että todellakaan moni 15-16 vuotias ei tiedä että mitä haluaa tehdä.


    • team_sheldon

      Mun äiti on aina ollut semmonen että saan ihan itte valita mitä teen. Menin amikseen ja jouluna valmistuin koneistajaksi, nyt oon yhteishaussa hakemassa ammattikorkeaan (linjasta en vielä ole varma). En mäkään tiennyt sillon mitä haluan tehdä, mutta hain sinne mikä sillä hetkellä kiinnosti ja mikä silloin oli kivaa.

      • mikä musta tulee

        Mahtavaa saada näin paljon neuvoja. Teen ihan mielenkiinnosta tutkimusta asiasta ja kaikki palaute on tervetullutta. Kiitos! Itselläni opiskelu ja elämä on kussut erityiskoulun takia ja siksi olen eksyksissä. Lisää vain palautetta.


    • kiirealkaatulla

      No en mä nyt sanos että kaikki on liian nuoria valitsemaan. On niitäkin, jotka tietää heti mitä haluavat, ja niille jotka eivät tiedä, on lukio, ammattistartti tai kymppiluokka.
      Itsehän olen yksi niistä jotka ei tiedä mitä tekee ja yhteishaku alkaa kahen viikon päästä...

    • sossupummaillaa

      Minä tiesin jo 15kesäsen että mitä haluan alkaa tekee isona. No en yhtikäs mitää ku sossust saa fyrkkaa nii hyvi

      • 10+11

        No minä en 16 vuotiaana halunnut tehdä mitään. En varsinkaan töitä! Lusmuilin lukion läpi ja sitten hankin lapsia lyhyillä väliajoilla ettei vaan tarvitse mitään tehdä. Menetin mielenterveyteni jo ensimmäisen lapsen synnyttyä ja siitä lähtien olen ollut vajaakuntoinen. Menin 27 vuotiaana työkkärin ammatinvalintatestiin. Sitä ei edes suostuttu minulle tekemään vaan ammatinvalintapsykologi siirsi minut työkkärin "hullujen" puolelle. Kelan terapiaan hain mutta sitäkään en saanut kun kuulemma olen liian sairas. No hankinpa kuitenkin ammattitutkinnon ja valmistuin 30v syntymäpäivänäni. Ja nyt 36 vuotiaana olen eläkkeellä. Näin se elämä heittelee. Ei sitä 15 vuotiaana osaa ajatella kuinka loputon urakka elämä on.


    • ens keväänä yhteishaku

      Roskaa sanon minä, pitää vaan perehtyä eri ammatteihin ajoissa ja miettiä, mikä niistä tuntuu parhaalta. Itsellä kun on tilanne, että mulla on liian MONTA vaihtoehtoa mihin haluan, kun kaikki kuulostavat niin kivoilta.

      • mitäs sitten

        no mitäpä sitten jos ei kiinnosta paskan vertaa perehtyä mihinkään ammatteihin vaan hakee summassa johonkin paskalle alalle mihin sattuu pääsemään kun johonkin pitäisi hakea??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      274
      2550
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      92
      2021
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      157
      1427
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1268
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1195
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1010
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe