Subwoofer

Artturi-78

Terve! Ostin taannoin aktiivisubwooferin refleksikotelossa. Olen kiinostunut hieman modifioimaan sitä. Jos saan sen ehjänä purettua, niin ajattelin rakentaa suuremman kotelon ja virittää refleksiputken hieman matalammalle taajuudelle. Mikä on matalin järkevä taajuus, jolle kotelon voi virittää . Laskeskelin, että nykyinen viritys on jotain 42-45Hz. Miten matalia taajuuksia yleensä normaalimusiikissa vielä esiintyy. Kokeilin testi cd:ltä 20Hz. Eipä siitä juuri enää kovin kummoisia kuulunut. Toinen vaihtoehto olisi rakentaa 6.asteen bandpass. Tavoitteena kylläkin olisi matalalle ulottuva toisto, ja iskubasson tarkkuus. Voitteko suositella jotain?

1

1352

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Virittelijä

      Tervehdys vaan.
      Sbb4-viritetty refleksikotelo on refleksiviritetyistä paras, ja myös parempi kuin se bandpass (kaistanpäästö).

      Kotelon voi periaatteessa virittää mille taajuudelle tahansa. Kotelosta tulee äkkiä suuri, jos viritetään alas, ja käytetään halkaisijaltaan riittävän suurta putkea. Tinkimätön nyrkkisääntö on, että valitse putken halkaisijaksi elementin tehollinen säde. Käytännössä on usein tyydyttävä pienempään putkeen.
      Kun putken halkaisijaa pienennetään, ilman nopeus putkessa nousee, ja se alkaa pihistä, puhista ja pöristä, eli tuottaa häiriöääniä eli säröä.

      Pitää tietää elementin vapaa resonanssitaajuus Fs, ekvivalenttitilavuus Vas sekä kokonaishyvyysluku Qts. Lisäksi olisi hyvä tietää sähköinen hyvyysluku Qes, jotta saadaan lasketuksi, kannattaako elementti laittaa suljettuun vai refleksikoteloon. Jaa Fs Qes:llä. Jos tulos on n.100 tai suurempi, refleksikotelo, jos n.50 tai alle, suljettu. Lukujen välimaastoon sijoittuvat tulokset, niin pitää vähän arvioida kokonaisuutta ja tehdä vaikka testilaskelmia. Lasken sulle kotelon ja putken, jos annat pyydetyt parametrit. Laita vielä lineaarinen liikepoikkeama Xmax. Se ilmoitetaan joko huipusta huippuun-arvona (p-p) tai lepoasennon molemmin puolin ( -).

      Taajuussisältö riippuu musiikista. Käsite "normaalimusiikki" on huono, koska sitä ei voi määritellä. Vaikkapa urkumusiikista löytyy taajuuksia 16Hz:iin asti. Myös sinfoniaorkesterin isorumpu tuottaa hyvin matalia taajuuksia. Sitten on vielä syntikat, joilla voidaan tuottaa mitä taajuuksia tahansa. Myös leffoista löytyy hyvin matalia ääniä. Subbarin toiston olisi hyvä mennä vaimentumatta ainakin 30:een hertsiin, mieluummin alle. Monenlaisesta musiikista löytyy bassoja väliltä 30-60Hz

      Jotta kuulet alle 20Hz:in taajuuksia, ilmaa pitää saada liikkeelle paljon, koska kuulo on matalilla taajuuksilla epäherkkä. Vähintään 12" elementti ja noin 100:n litran kotelo, jotta virityksen voi tehdä alle 25Hz:iin siten, että putken halkaisijasta voidaan tehdä riittävän suuri. Halkaisijan suurentuminen lisää putken pituutta. Jos haluat reilummin äänenpainetta infraäänillä, 15", 150-200 litraa ja viritystaajuus noin 20Hz. Kotelo lasketaan kullekin elementille sen parametrien mukaan. Yleispätevyyttä ei tässä ole.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      11
      3346
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      119
      2247
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      44
      1639
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      77
      1141
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      48
      956
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      914
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      910
    9. Rahtari s salmi

      Onkohan jutussa perää että kylän tyhmin rahtari on palanut ratista
      Suomussalmi
      10
      847
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      825
    Aihe