Lukekaa

Terveisiä Virosta

Suomalaiset ovat tottuneet suhtautumaan Viroon kuin pikkuveljeen, joka kasvaa kovasti, mutta jolla on vielä paljon oppimista isoveljeltään. Pikkuveli on viime vuosina kehittynyt niin nopeasti, että oppimisen suunta taitaa olla muuttumassa. Jo jonkin aikaan on tunnustettu, että Viro on sähköisten palveluiden tasossa mennyt heittämällä Suomen ohi. Suomi tarpoo julkisten sähköisten palveluiden kanssa syvällä suossa. Kustannukset ovat nousseet pilviin, mutta palvelut eivät toimi eivätkä kehity. Samaan aikaan Virossa on luotu kattavia ja toimivia järjestelmiä pikkurahalla.

Onneksi pikkuveli on rientnyt ojentamaan auttavan kätensä. Suomea kiskotaan suosta siten, että Viro antaa Suomen käyttöön oman X-tiepalvelualustansa. Tietenkin ilman veloitusta, eihän sitä veljesten kesken mitään laskuja kirjoiteta.

Viron X-tiepalvelualusta mahdollistaa sen, että jokainen kansalainen pääsee käsiksi omiin tietoihinsa, jotka ovat viranomaisten hallussa. Sieltä löytyvät niin terveystiedot, verotiedot, liikennevakuutukset, tehdyt asuntokaupat ja paljon muuta. Yrittäjä löytää yhtiönsä julkiset rekisterija verotiedot. Kaikki ovat siististi omissa tiedostoissaan. X-tie ei noudata virkaaikoja, vaan kaikkea voi käydä katsomassa 24 tuntia vuorokaudessa. Tietoja voi päivittää siltä osin kuin laki omien tietojen muuttamisen mahdollistaa. Sähköinen asiointi on Virossa arkipäiväistynyt jo niin pitkälle, että on asioita, joita ei oikein voi muuten enää hoitaakaan. Näin säästyy aikaa ja paperia.

Aikaisemmin pidettiin itsestään selvyytenä, että suomalaiset ovat niitä, jotka investoivat Viroon ja ostavat sieltä yhtiöitä. Sitten Tallink osti Silja Linen ja yhtiöstä tuli maailman kolmanneksi suurin varustamo asiakasmäärillä mitattuna. Suomalaiset eivät olleet saaneet Silja Linea kannattavaksi eivätkä uskoneet pikkuveljenkään siihen pystyvän, mutta Tallink vaan porskuttaa eteenpäin. Myös Suomen neljänneksi suurin lihatalo Pouttu löysi uuden omistajan Virosta. Virta on siis liha-alallakin kääntynyt toiseen suuntaan siitä, kun suomalaiset ostivat Rakveren lihakombinaatin. Myös tällä vuosikymmenellä Rakveren virolainen johtaja Anne Mere nousi suomalaisen emoyhtiön Suomen maajohtajaksi. Pikkusiskot pinnistävät pikkuveljien perässä ja tulosta syntyy.

Suomalaiset ovat tottuneet pitämään Viroa halpahallina, jossa käydään ostoksilla ainoastaan hinnan takia. Tämäkin on pikkuhiljaa muuttumassa, kun Virossa on ryhdytty tuottamaan yhä laadukkaampia tuotteita, jotka ovat aivan toisissa hintaluokissa, mitä suomalaiset ovat Viron matkoillaan nähneet. Laatutuotteiden tuottajat myös maksavat työntekijöille käypää palkkatasoa, mikä luo Viroon uutta kulutusvoimaista keskiluokkaa. Tämän voi jokainen suomalainen itse havainnoida katsoessaan paikallisia autoja, jotka ovat usein uutuuttaan kiiltäviä ja sieltä hiukan kalliimmasta hintaluokasta. Toki tähän vaikuttaa virolainen Suomea paljon lempeämpi autoverotus, joka mahdollistaa uusien turvallisten ja ympäristöystävällisempien autojen ostamisen.

Maailma muuttuu ja siinä samassa muuttuu Suomen ja Viron suhde. Tulevaisuudessa raja on vieläkin avonaisempi ja yhteistyötä tehdään molempiin suuntiin – tasavertaisena.

12

352

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ennakkoluuloton ekon

      Olet oikeassa. Olen käynyt Virossa vuodesta 1981 alkaen ja olen pannut merkille muutoksen, ei aina niin postiivisen, mutta eteenpäinmenon kuitenkin. Ehken jotain arvosteltavaa löytyy liikakaupallisuudesta ja rajattomasta liberaalisuudesta, mutta pääosin meno on ollut kehittyvää. Ei olisi voinut vielä 1980-luvullakaan povata sitä millä vauhdilla on uusitsenäistyminen tapahtunut. He menevät kirkkaasti kylläkin meistä ohi, sillä talous- ja muussa politiikassa on sitä mitä ennen muuta tarvitaan, ennakkoluulottomuutta. Ja olihan Virossa ikkunat auki Eurooppaan jo ennen meitä 1930-luvulla, sitä kun jatkavat, niin hyvä tulee. Kestää kenties yhden sukupolven ennen kuin ohittavat Suomen, mutta jos yksi sukupolvi on 25 vuotta, niin ei kestä kauaa. Käyn edelleen pari kolme kertaa vuodessa Virossa, nyt lähinnä matkoilla ja kylpylöissä entisten työ- ja asiointimatkojen sijaan.

    • Se siitä

      Pikkuveli? Jonka historia ja kulttuuri ovat paljon moninaisemmat kuin meillä.

      • OU JEEE VAI ONKO

        JEP 40000 VIROLAISTA SUOMESSA TÖISSÄ JA LAPSILISÄTKIN MAKSAA SUOMI


      • Totta joka sana

        Puhut vähän mutta asiaa!


    • pouir

      Lukekaa todellinen tallinna bloki.

      • Mikä lie?

        Ja mikähän se on?


    • Ihaillen ihmettelen

      Ovat virolaiset aika kovaa koirakouluakin käyneet keskenään. Muistelen, että kun oma parlamentti, riigikoku, aikoinaan aloitti toimintansa, niin paperisotaa ei aloitettu, vaan kaikki asiakirjat tehtiin heti sähköisinä ja kansanedustajien piti opetella läppäriensä käyttö. Ja muutamat vaalitkin ovat läpikäyneet läppäriäänestyksen kautta.

    • Propagandapäällikkö.

      Pieni korjaus ensimmäiseen kirjoitukseen. Virossa ei ole lievempi autovero, itse asiassa Virossa ei ole ollenkaan autoveroa.

    • Raivola rysäpöksy

      Vielä kun virolaiset osaisivat asiakaspalvelun taidon, kauppakin kävisi paremmin. En toki tarkoita humalaisille pokkurointia, vaan vaikka sitä että ollaan normaalisti kohteliaita asiallisesti käyttäytyville asiakkaille. Onneksi kehitys kehittyy ja muutosta parempaan on, pahimmat neukkuaikaiset vänkääjät ovat jo kohta eläkkeellä.

      Siljan olisi varmaan kannattanut ulosliputtaa paatit Viroon silloin aikoinaan, ei noilla palkkakulueroilla kukaan voi kilpailla virolaisia vastaan, ei se nyt kokonaan heidän ylivertaisesta osaamisestaan kerro.

      Mutta ilman muuta hieno homma että eteenpäin mennään ja välillä ohitsekin, tsemppiä vaan jatkoonkin.

    • Eikö Suomessa?

      Kaipa Suomessa henkilö voi saada aivan samat tiedot itsestään ja hoitaa samat palvelut netissä, mitä Virossakin?

    • Kaipaan perkeleesti
    • Tammsaare yli muiden

      Voi äiti tätä meidän(kin) sivistystasoa... Mutta joukossa on fiksujakin. Teille kysymys: sanokaa, olkaa niin kiltit, millä hintatasolla voisi ajatella ostavansa pienen (opiskelija)kämpän a) Tallinnasta, b) Tartosta. Olisin oikeasti tosi iloinen ja kiitollinen!!
      PS. Te kaikki Virosta älyttömyyksiä (tai mitä tahansa) laususkelevat suomalaiset: lukekaakapa alkajaisiksi vaikka A.H.Tammsaaren Totuus ja oikeus -sarja (n. 3000 sivua) : avartuu mieli ja tietämys kummasti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      4
      1529
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      18
      1153
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      1029
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1028
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      5
      1021
    6. 4
      922
    7. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      918
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      3
      911
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      5
      903
    10. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      1
      882
    Aihe