Front end -kehittäjäksi

ItOpisk

Minua kiinnostaa nettisivujen tekeminen ammattina (HTML, CSS ja ehkä JavaScriptikin). Eli tuo front end -puoli kiinnostaisi. Osaan kyllä myös back endiä, mutta koodaustaidoiltani en ole niin hyvä, että tuota voisin ammatikseni tehdä. Mutta toisaalta en myöskään ole hyvä suunnittelemaan nettisivujen graafista ilmettä. Omien nettisivujeni ulkoasut olen toki itse tehnyt, mutta ei omat grafiikkataitoni ja mielikuvitukseni riitä oikeasti hyvännäköisiä ulkoasuja Photoshopilla (tai muulla vastaavalla) vääntämään.

Siksipä kiinnostaakin, että saako Suomesta nettisivuja tekevistä yrityksistä töitä jos tahtoo tehdä front endiä, mutta ei tahdo tehdä sitä graafista suunnittelua vaan pelkästään HTML CSS-koodin? Vai liittyykö front end -kehittäjän työhön aina myös itse leiskan tekeminen?

Entä kuinka usein sama ihminen tekee sekä front endin että back endin? Minkälainen osaamistaso ylipäätään vaaditaan, että pääsee töihin tälle alalle? Mitä työpaikat katsovat erityisesti haastattelutilanteessa? Minkälainen ihminen pärjää alalla (pitääkö olla sosiaalinen)? Käytetäänkö joka paikassa versionhallintaa? Kuinka paljon tietokoneosaamista nettisivujen tekijältä vaaditaan? Pitääkö tietokoneongelmat osata itse korjata vai onko työpaikoilla joka yleinen it-hemmo, joka hoitaa tällaiset?

12

1405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • asdasdasdaaasdasdasd

      Olen ollut tekemässä isoa suomalaista sivustoa, tiimissä on:
      - 1 * Graafikko
      - 1 * CSS, käytettävyys, grafiikka ihminen
      - 1 * Konseptisuunnittelija
      - 2 * Javascript, CSS fronttikoodaajaa
      - 1 * Palvelimen backend koodaaja

      Kaikki eivät ole ihan täyspäiväisiä, mutta kuitenkin.

      Sen sijaan kaikissa projekteissa, joissa tehdään jotain sisäistä työkalua tai palvelua, jonka ei tarvitse myydä itseään, ei ole ollut erillistä fronttitiimiä vaan korkeintaan joku osa-aikainen käytettävyys/grafiikkaihminen.

      • Anonyymi

        Näyttää hyvältä.

        Mulla vähän semmoinen fiilis, että se koodaaja voisi olla front end -kehittäjä - insinööri.
        Ja grafiikan tekee grafiikka-suunnittelija (media-ala, jolla vähän työpaikkoja).

        Ja sitten voin kuvitella kolmannen henkilön tohon väliin, joka olisi IT-tradenomi, jonka tehtävä on pitää huoli siitä, että hyvältä näyttää, pistää ne kuvat ja muut siihen, optimoida, tehdä pieniä muutoksia koodikieliin, tehdä koko hommakin editorilla, jossa jää vähemmän tehtävää kehittäjälle (JS ym., mahdollinen kokonaisuuden suunnittelu, joka hoitaisi homman parhaiten tai halutulla tavalla), ja marketointiin liittyy kaikki siiihen liittyvä muukin, kuten kommunikaatiot, näkyvyys, analytiikka, oheissoftat, kielitaito., ja managerointi.

        Full Stack ei ole täyspäistä, ja voi koskea lähinnä sitä, että tekee vaikka JS:ä molemmissa päissä, ja muuta/muitakin kieliä.

        Töiden saanti vaatii hakemusten perusteella useimmiten 2v työkokemusta, melkein alalla kuin alalla, ja vaikka juniori-paikkoja onkin jonkin verran (ja paljon hakijoita), tällä allalla se työkokemus on varsinkin alkuunsa keskeisesti projekteissa (ja osaamisissa), jotka ajaa sen työkokemuksenkin paikkaa (vaikka työnantaja ei sitä manitsisi - loogista kuitenkin).

        Miten sitä kokemusta saa kuvitteellisena "web suunnittelijana", voi jäädä oman kekseliäisyyden varaan. Koodauspuolella se on yksinkertaisesti koodausprojekteissa, sekä yksin että tiimissä/useamman tehtävissä.


    • Vaihda alaa

      Parempi vain suhtautua asioihin siten, että on syytä osata vähän kaikkea. Sellaiset ajat ovat ohi, että jollakin hyvin suppean asian osaamisella saisi töitä.
      Kyky ja halu omaksua uusia asioita pitää olla huippuluokkaa.

      En usko, että pelkkien nettisivujen teolla voisi pärjätä.

      Koulu parhaimmillaankin antaa sinulle vain perusteet päästä alkuun, työ vasta opettaa. Vuosi työelämässä ja voit ehkä sanoa osaavasi jotakin. Ongelmana on vain saada niitä töitä, työttömänä on paljon osaavia ihmisiä.

      Ilman kokemusta et saa töitä. Ilman töitä et saa kokemusta.

      Hakijan odotetaan nykyään olevan jonkinlainen yli-ihminen taidoiltaan, nuori, erittäin kokenut, omistautunut. Työn itsessään pitäisi riittää palkaksi...

      Jos olisin nyt opiskelijana IT alalla, selvittäisin vaihtoehtoja suuntautua toiselle alalle.

      • Nykypäivää

        "Ilman kokemusta et saa töitä. Ilman töitä et saa kokemusta."

        Tämä on täysin totta. Yritykset eivät ota enään "potentiaalisia" osaajia, vaan sinulla tulee olla vuosien työkokemus..

        Myös ilman suhteita tilanne tuntuu varmasti toivottomalta.
        Minä sanon suoraan että valehdelkaa niin että korvat heiluvat työhaastattelussa.
        Olette siinä ja siinä firmassa tehnyt sitä ja tätä. Vaikka valehtelette tehneenne freelancerina esim. verkkosivuja jne.
        Taloon pääsemiseen tarvittava kynnys on nykyään äärimmäisen korkea.

        Sisään päästyänne voitte osoittaa osaamisenne ja tahtonne oppia uutta, sillä todellisuudessa kyllä ne alalla 10 vuotta olleetkin ammattilaiset joutuvat ns. opettelemaan uudestaan talossa tarvittavat tekniikat.


      • eivalehtelulle
        Nykypäivää kirjoitti:

        "Ilman kokemusta et saa töitä. Ilman töitä et saa kokemusta."

        Tämä on täysin totta. Yritykset eivät ota enään "potentiaalisia" osaajia, vaan sinulla tulee olla vuosien työkokemus..

        Myös ilman suhteita tilanne tuntuu varmasti toivottomalta.
        Minä sanon suoraan että valehdelkaa niin että korvat heiluvat työhaastattelussa.
        Olette siinä ja siinä firmassa tehnyt sitä ja tätä. Vaikka valehtelette tehneenne freelancerina esim. verkkosivuja jne.
        Taloon pääsemiseen tarvittava kynnys on nykyään äärimmäisen korkea.

        Sisään päästyänne voitte osoittaa osaamisenne ja tahtonne oppia uutta, sillä todellisuudessa kyllä ne alalla 10 vuotta olleetkin ammattilaiset joutuvat ns. opettelemaan uudestaan talossa tarvittavat tekniikat.

        Ei kannata valehdella. Kyllä kai järkevät työnantajat vaativat todistuksen töistä. Tehkää mieluummin omia projekteja vaikka palkatta, jotka laitatte julkiseen jakoon. Näin voitte olla rehellisiä ja samalla näyttää osaamistanne. Ja jos ohjelmointityyli on selkeää, voi tällainen antaa paremman kuvan tavastanne tehdä koodia kuin vääntää firmoissa suljettua koodia.


    • Neuvoa

      Suosittelen että työllistät itse itsesi. Toisin sanoen toimit freelancerina. Tällöin voit valita tarkalleen mitä haluat tehdä. Pelkällä Html css taidoilla et pitkälle pääse, koska nettisivujen käsin tekeminen on vähenemässä. Suosittelen tutustumaan javascriptiin sekä adoben ohjelmiin kuten esimerkiksi dreamweaveriin. Suosittelen myös selvittämään bootstrapin alkeet.

      Nettisivuja tekemällä voi työllistää itsensä. Heillä jotka väittävät, ettei ole mahdollista tehdä nettisivuja työkseen, ei ole kokemusta asiasta.

      • Vapaapeitsi

        Niin kauan kuin PK-yrityksiä löytyy, voi webbisivuja tekemällä päästä leipään kiinni. Freelancerina ei myöskään ikä haittaa, vaan on jopa eduksi, koska asiakas todennäköisesti luottaa enemmän. Tarvittaessa voi myydä myös ulkomaille osaamistaan, eikä välttämättä tarvitse kuin käydä muutama lyhyt visiitti paikan päällä.


      • MrGrunt

        Joo, tuo mitä sanot freelancereista pitää paikkansa.
        Kyllä Front-End devaajaksi pääsee kunhan jaksaa treenata ja hakea niihin firmoihin joissa työn jälkeä arvostetaan enemmän kuin titteleitä ja puhelahjoja.

        Ja tietty tuohon voi yhdistää jossain vaiheessa sen BackEndinkin niin tulee koko ketju tehtyä käyttöliittymästä kantaan asti. Eikä sitä tarvi osata heti kaikilla eri alustoilla/tekniikoilla vaan ensin jolloin ja sitten taas jollain muulla. Eli sitä perinteistä "tee ja opi"-tyyliä.


    • Anonyymi

      Html ja CSS osaamisella ei vielä pitkälle pötki, ei ainakaan työllisty.
      Lisätään siihen vielä muutama framework/kirjasto esim React/Angular/Vue/Svelte.
      Ohjelmointia on osattava mutta unohdetaan se perus JS, Typescript on minimi minkä itse hyväksyn vetämiini projekteihin.
      Lisäksi testaamiseen kokemusta esim Jestistä ja E2E testeihin osaamista Cypress/Playwright puolelta.
      Git osaamista on oltava, mutta fronttihepulla ei välttämättä tarvitse olla syvällisempää osaamista CD/CI putkista ja niiden rakentamisesta.
      Nuo kun osoitat ymmärtäväsi tai haluavasi oppia niin työllistyminen SPA tyyppisten ratkaisujen kehittäjäksi on mahdollista.

      Tulevaisuudessa wasm tulee osaksi fronttikehitystä niin ei se pahitteeksi ole jos on osaamista myös esim Rustista ja Yew:stä.

      • Anonyymi

        Wasm on kuollut ja kuopattu, vaikka kuinka hekumoitte siitä. Näytä minulle yksikin iso projekti, joka käyttää Wasmia, enkä tarkoita mitään teknistä demoa tai Autocadin web-versiota.


      • Anonyymi

        "Tulevaisuudessa wasm tulee osaksi fronttikehitystä"

        Ja vitut tulee.


    • Anonyymi

      Fronttipuolella vaadittaneen Peruskauran lisäksi grafiikkataitoja, tai sitten tekee sen muotin, johon se toinen pistää kalustuksen, ja toki varsinainen graafikko on erikseen, jos niitä ei poimi jostain itse, mutta fronttipuolella voi niitäkin joutuu tekee, jos sitä halutaan. Mutta vaatimukset fronttipuolella on monenlaiset; surffaa tietoa, esim. web suunnittelijasta, web desinger, joka eri kuin kehittäjä, developperi, jonka tarve ohjelmointikielille ja ja framework:lle on suurempi ja helposti voi kuvitella back-puolen hommien kuuluvan osin mukaan, full stack. Toi fronttipuolen tyyppi on kaksinainen molemmilla tyypeillä jotka sitä tekee. Jos ei ole grafiikat ja sisustukset kiitettävästi hanskassa, voi sen toisen fronttityypin homman jättää muille, ja jos ei ole halua full stack:iin, voi sen toisenkin fronttityypin unohtaa, ja ja vain back-typpi, niin se tekee käytännössä myös ton frontin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6679
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4320
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2740
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2070
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1613
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1427
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1104
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1061
    Aihe