Kevyen pikkuauton viritys

braap1

Projektiksi olisi tulossa tuollainen pikkulohko (1.3l) japsikatiska jonka omapaino jää kevennysten jälkeen alle n. 600-700kg haarukkaan.

Tosiaan moottori on tuollainen 80-luvun perus kaasutinkone (ei moniventtiilitekniikkaa tai muuta hienoa) ja herran vuonna 2014 siihen ei saa käytännössä mitään viritysosia valmiina.

Kysyisinkin nyt, mitä tuollaiselle pienelle moottorille kannattaisi tehdä että saisi vakiotehon (vajaa 100hv) tuplattua (eli 150-180hv) ja samalla pidettyä auton vapaastihengittävänä. Millaisista modifikaatioista olisi eniten hyötyä perus putkivirin lisäksi? Lohko on alle 100 000 ajettu vaikka onkin vanhaa ja kanget ja männät uusitaan joka tapauksessa joten kestävyys pitäisi olla kunnossa noille tehoille kun laitetaan kaikki uudet tiivisteet yms. ja käytetään laatuöljyjä.

Ja kyllä, ymmärrän että ensimmäinen kysymys on "miksi et vain vaihda suurempaa moottoria niin säästyt pähkäilyltä". Vastaus on se että haluan nimenomaan olla erilainen ja puristaa pienestä vanhasta ja yksinkertaisesta moottorista ne voimavarat irti.

7

456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ghkj

      Kansityö, pakosarja, imusarja, kaasari, nokat, vauhtipyörä. Helpoiten turbo, läppärunko ja moottorin ohjaus tai kaikki Edellämainittu.

    • --..--

      Saathan siitä jos laitat moottoriin kiinni sen 10k€ ja annat ammattilaisen tehdä, toki ton ikäisestä vaparista melko mahdoton saavutus, mutta turbottamalla kyllä.

    • braap1

      Oletettavasti auton käyttöominaisuudet alkavat siinä vaiheessa hävitä kun pusketaan enemmän tehoa (tyhjäkäynti kärsii ja liikkellelähtö ja käynnistys voivat olla ongelmia) mutta tässä kohtaa se ei haittaa niin paljoa.

      ghkj mainitsemista kaikki kuulostavat aika perusjutuilta, ajattelin että kun kyseessä on nelisylinterinen suhteellisen pieni moottori niin toimisikohan moottoripyörän kaasutinsarja tällaisessa koneessa hyvin? Ilmeisesti vaatii sähköisen bensapumpun kaveriksi mutta se ei ole ongelma.

      Noissa vähän isompien pyörien (Yamaha R1, Suzukin GSXR) kaasuttimissahan on melko hyvät ominaisuudet korkeita kierroksia ajatellen ja pysyvät säädöissään paremmin kuin esim. vanha tuplakaasari...... Olisiko järkevää K/E?

      • ghkj

        Kyllä halvin tapa on mun mielestä turboruisku hyvällä moottorinohjauksella. Työ on vaan tosi iso jos et löydä esim. Pakosarjaa, läppärunkoa mutta jos osaa niin halvin vaihtoehto. Omassa -74 celicassa on kaikki tehty ja rahaa on palanu 17.000€.


      • braap1
        ghkj kirjoitti:

        Kyllä halvin tapa on mun mielestä turboruisku hyvällä moottorinohjauksella. Työ on vaan tosi iso jos et löydä esim. Pakosarjaa, läppärunkoa mutta jos osaa niin halvin vaihtoehto. Omassa -74 celicassa on kaikki tehty ja rahaa on palanu 17.000€.

        Tarkoitus olisi kuitenkin alusta lähtien rakentaa vapaastihengittävä moottori omien mieltymysten takia :P Voi olla silti että tähän tulee ruisku laitettua loppupeleissä (Megasquirt?) mutta voi olla niinkin että kokeillaan ensin kaasar(e)illa.

        Lähes kaikenlaiset metallityöt onnistuu itseltä tai lähipiiriltä MIG ja TIG-hitsauksesta ja ohutlevyn muotoilusta CNC-koneistukseen. Tärkeämmät mittaan tulevat osat (esim. moottorin sisäiset liikkuvat) tullaan sitten tilaamaan tunnetuilta valmistajilta ja alakerran saa sitten joku guru tasapainottaa kokonaisuudeksi kun siihen päästään.

        Moottoritekniikka on siinä mielessä uutta että en ole käytännössä toteuttanut yhtään tämän luokan moottoria mutta teoriaa on jonkun verran tullut luettua. Tähän asti kaikki omat pelit on olleet kuitenkin ns. avaamattomia moottoreita vaikka niistä onkin jonkun verran nyhdetty essonbaari-suorituskykyä putkistoilla ja kevyemmillä vauhtipyörillä yms. ja valmiilla viripalikoilla.

        Ja rahaahan näihin projekteihin tuppaa aina menemään, sille nyt ei voi mitään :D


    • ojjjkok

      Nyt olet aivan väärässä paikassa kyselemässä, mene sinne tojota foorumille.

    • 1.4 turbo

      Kaasarikoneesta et saa ulos kovinkaan helposti 140 heppaa enempää vapaastihengitteisenä 1.3 koneesta, vaikka mitä virinokkaa yms. muuta tunget sinne. Kestävyyskin olematon. Kestää yhden kisan ja taas auki...vai tuleeko tieliikenteeseen..ei taida mennä päästöistä läpi?

      Paras tapa olisi ruisku ja turbo kylkeen tai paineistettu kaasari ja turbo niin 180hv saat ulos jollain 1.2-1.3 bar paineilla, riippuen tietysti nokasta ja muista osista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      160
      2610
    2. Selänteiden kommentit

      Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki
      Kotimaiset julkkisjuorut
      218
      1736
    3. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      182
      1640
    4. 79
      1311
    5. Kirkon kuoronjohtajalle varoitus

      Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais
      Luterilaisuus
      28
      1055
    6. Nyt kun pride on ohi on siks

      Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;
      Luterilaisuus
      297
      976
    7. Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!

      Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal
      Julkkikset
      51
      961
    8. Muistatteko itsenne vuonna 1986?

      Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t
      Sinkut
      179
      870
    9. Miksi et mies halua

      Seksiä minun kanssa?
      Ikävä
      79
      853
    10. Et vastannut vielä

      Herättikö jokin tunteesi uudelleen vai mistä nyt tuulee?
      Ikävä
      65
      818
    Aihe