Opiskelija elämää...

mahdoton yhtälö

Mitenköhän poliitikot ovat laskeneet, että opiskelija elää näillä pienillä opintorahoilla ja asumislisillä. Asumislisäkin on muutaman euron päälle pari sataa ja alle 18 vuotiaan opintotuki on vanhempien tuloista riippuvainen. Käytännössä monellakaan perheellä, jossa on työttömyyttä tai vanhemmat eläkkeellä, ei ole varaa kustantaa lastensa opintoja tai asumista. Lisäksi opintotuesta menee vero (ainakin minulla). kun lasken opintolisän ja asumislisän yhteen, en saa kokoon edes asuntoni vuokraa. Lisäksi pitäisi jollain saada ostetuksi ruokaa.

Onkohan poliitikot tietoisia siitä, että opiskelupaikkakuntien pienimpienkin asuntojen vuokrat hipovat viittä kuuttasataa euroa kuukaudessa ja lisäksi maksat sähköt, veden ym.

Töitäkään ei kaikille löydy, eikä toimeentuloluukulta anneta ala-ikäisille toimeentulotukea.

96

1217

  Vastaukset

  • vainn iin

  • Ideahan on se että otetaan lainaa, sitä kutsutaan opintolainaksi, ja sillä eletään aika niukasti. Muutat asumaan opiskelija asuntolaan, yo-kylään tai sen tapaseen, kolmen hengen solut on halvimpia.

   Alaikäiset eivät saa toimeentulotukea, koska vanhmpien kuuluu elättää lapsensa. Jos vanhemmilla ei ole rahaa elättää lastaan, pitää venhempien mennä sinne sossun luukulle, näin.

   Opiskelijat ovat kautta aikojen olleet kaikkein köyhimpiä, makaronia ja tomaattimurskaa, kaurapuuroa aamuisin, sillä mennään jo pitkälle. senttejä saa laskea ihan tosissaan kun koulukirjatkin pitäisi jotenkin maksaa. Bussimatkat ovat luksusta, fillarilla mennään kesät talvet.

   We all have been there my friend :)

   Ne oli hienoja aikoja ne, opetti elämästä ja selviämisestä paljon. Jokaisen ostoksen kohdalla mietti "onko tämä ihan välttämätön, tulisinko toimeen ilman tätä" .
   Eihän se tarkoitus ole loppuelämää tuolla lailla elää, muutama vuosi vain, näin jälkikäteen ajateltuna, se oli aivan mahtava ajanjakso elämässä :) So many golden memories...

   • Opiskelijat ovat ainoa ryhmä jotka pakotetaan ottamaan lainaa ruokaan! Mikään muu ryhmä ei ota pankista lainaa ruokaan.

    Päättäjät eivät anna edes opiskelijan lomailla, siihenkään ei heiltä riitä rahaa, vaan opiskelijan on tehtävä kesälomalla töitä ja jaksettava, kun päättäjät lomailevat kesällä 3 kk ja joulun aikaan 2 kk.

    Päättäjät haluavat että opiskelija suorittaa opinnot nopeasti, ilman rahaa, ilman ruokaa, ilman nukkumista.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Opiskelijat ovat ainoa ryhmä jotka pakotetaan ottamaan lainaa ruokaan! Mikään muu ryhmä ei ota pankista lainaa ruokaan.

    Päättäjät eivät anna edes opiskelijan lomailla, siihenkään ei heiltä riitä rahaa, vaan opiskelijan on tehtävä kesälomalla töitä ja jaksettava, kun päättäjät lomailevat kesällä 3 kk ja joulun aikaan 2 kk.

    Päättäjät haluavat että opiskelija suorittaa opinnot nopeasti, ilman rahaa, ilman ruokaa, ilman nukkumista.

    Suomessa on käytännössä ilmainen koulutus. Iso lahja ottajalleen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Suomessa on käytännössä ilmainen koulutus. Iso lahja ottajalleen.

    Nyt ei ollut kyse peruskoulusta vaan opiskelijoista. Peruskolulaiset eivät tarvitse lainaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Nyt ei ollut kyse peruskoulusta vaan opiskelijoista. Peruskolulaiset eivät tarvitse lainaa.

    Kuinka moni peruskoululainen on täysi-ikäinen yksin asuva? Peruskoulua käyvä kuuluu vanhempiensa huoltovastuulle.

    Koulutus on edelleenkin ilmaista Suomessa. Oppimateriaalit toki maksaa. Mutta lukukausimaksuja ei ole, julkisissa koulutuslaitoksissa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Nyt ei ollut kyse peruskoulusta vaan opiskelijoista. Peruskolulaiset eivät tarvitse lainaa.

    Niin, jos laitettaisiin vaikka 20 000n euron lukukausimaksu, niin alkaisi valmistuminen kiinnostaa. Opiskelu on kallista myös opiskelun maksaville, vaikka en ymmärräkään miksi työttömänä lojumisesta pitää saada enemmän kuin opiskelusta, ehkä ajatus on, että opiskelija saa sitten parempaa palkkaa ja työtä, mutta siihen pitää jo vähän katsoa mitä opiskelee.
    Sama homma ollut meillä kaikilla.Itse olin 7 vuotta ilman lomaa, lukio+opinnot ja yleensä tein työtä opiskelujen ohessakin. Ihan ok meni...


  • No ei sillä tulekkaan toimeen eikä suhteessa vielä pienemmillä tuilla mitä sain 80-luvulla. Vuokrat ja opiskelun maksoin lainalla ja työtä tekemällä kaiken mahdollisen vapaa ajan minkä opiskelu salli.

  • Rikkaitten kersoilla ei ole mitään ongelmia. Fakta on että köyhät nuoret ovat valtiomme mielestä ongelmajäte nuoria. Heihin ei voi sijoittaa penniäkään kun he eivät muka tuota ja eivät myöskään ole ikinä mitenkään hyödyllisiä yhteiskunnallemme.

  • Suomessa opiskelua tuetaan yhteiskunnan taholta mittavasti. Itse opiskelu on maksutonta, mikä on maailmanlaajuisesti harvinaista ja houkuttelee tänne opiskelijoita kaukaakin. Lähes kaikki oppikirjat voi lainata ilmaiseksi kirjastosta.
   Opiskelija nauttii myös opintotukea, johon kuuluu opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus. Opiskelija-asunnoissa vuokrat ovat kohtuullisia, opiskelijaruokaloissa voi syödä erittäin edullisesti, ja lisäksi opiskelijakortilla saa alennuksia matkoihin ja moniin erilaisiin palveluihin.
   Alaikäisen elatuksesta vastaavat todellakin pääsääntöiseti vanhemmat.
   Mainittakoon, että opiskelijoiden asiat eivät ole koskaan ennen olleet näin hyvin, ja pelkäänpä, että näitä etuja leikataan tulevaisuudessa. Kannattaakin opiskella nyt ahkerasti ja pyrkiä valmistumaan määräajassa.
   Pienenä vihjeenä: ellet löydä kesätyöpaikkaa, opiskele myös kesällä, niin tukesi eivät katkea.

  • Se opintolainna jätjestelmäkin on pilattu, koska kela on vedetty siihenkin mukaan.
   Eivätkä kaikki, esimerkiksi ammattiköulu opiskelijat välttämättä halua ottaa sitä opintolainaa.

   Opiskelija-asuntoloihin otetaan ensisijaisesti ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Etkä varmaan ole kuullut, että opiskelijoille tarkoitetuista asunnoista on huutava pula.

   Sellaiset vanhemmat, jotka elävät pienillä tuloilla eivät välttämättä saa toimeentulotukea, esimerkiksi silloin jos omistaa auton tai omakotitalon. Sossuntäti käskee vain myydä kodin tai auton ja kustantaa elämisensä sillä.

   Henkilökohtaisesti en ymmärrä sitä miksi nuoria kannustetaan ottamaan velkaa opiskeluaan varten, maksettavahan sekin on.

   Myös esimerkiksi ammattikoululaisten työharjoittelujaksojen ruoka raha on naurettava. kolme euroa. Missä työmaaruokalassa tai kuppilassa syöt tällä hintaa? Lisäksi työharjoittelijan on itse kustannettava matkat työharjoittelupaikkaan, joka itselläni oli 80 km päässä opiskelupaikkakunnaltani.

   Täällä monellakin on jotenkin ruusuinen näkemys opiskelijan nyky-Suomen taluostilanteesta.

   Täytyy olla rikas, että pystyy opiskelemaan itselleen ammatin nykypäivänä.

   • Kyllä ne köyhätkin ammatin saa itselleen, ei tarvii olla rikas.

    Jos ei halua ottaa lainaa niin sitten pitää elää ilman lainaa, oma valinta. Ja tietenkin laina pitää maksaa takaisin, eihän se muuten olisi laina.

    Sossuntäti ei käske myymään asuntoa ja elämään sillä. Sossuntäti maksaa omistusasunnosta yhtiövastikkeen ja ainakin muutama vuosi sitten vielä maksettiin lainan korot, mutta ei lainan lyhennystä.

    Ei ole ruusuinen näkemys, aika vaan kultaa muistot.

    Kait tässä yhteiskunnassa on vähän idea se että patisteltaisiin ihmisiä ottamaan itse vastuuta itsestään ja opinnoistaan ja elämästään, ettei kaikki tule aina kultalautasella eteen.

    ammattikouluissa ruokailu on ilmainen, joten kannattaa siis olla päivittäin paikanpäällä niin syö ilmaiseksi ;)


   • ei opiskelijat syö missään ruokaloissa työharjottelujakson aikana, vaan ottaa omat eväät mukaan. Näin tekee myös hyvin moni työssäkäväkin, kun ei ole varaa käydä työapikkaruokaloissa!


   • Aatteellisesti köyhä, oletan?
    Jos itseensä ei halua investoida erittäin edullisella lainarahalla niin jo on sitten huono investointikohde.


  • Niinpä, he vaan tietävät omasta mielestä mitä opiskelija syö!!! Ei siis mitään.

   Kun sitten yrität kohentaa omaa elintasoa tekemällä töitä, saatkin maksaa takasin, kun "ansaistset liikaa".. aivan järjetöntä.

   Suomessa kannustetaan olemaan työtön ja nostelemaan tukea.

   Mutta eipähän he tiedä köyhien ihmisten eläkästä mitän, rahaa heillä on muut saa kärsiä.

  • Kyllä Suomessa opiskelua tuetaan todella mittavasti verrattuna muuhun maailmaan. Opiskelijan elintaso ei kuitenkaan ole ylellinen eikä ole tarpeen ollakaan. Vanhempien kustannuksella jotkut voivat asua ja elää oikein mukavasti. Muiden on elettävä niukasti. Näin se on ollut ja on. Tämän parempaa ei ole tulossa.

   Kuitenkin opiskelun jälkeen mennään sitten töihin ja elintaso muuttuu aivan toiseksi. Siinä toivossa on hyvä opiskella ja voittaa pienet vaikeudetkin.

  • Miksi te amikset aina kirjoitatte kaiken väärin? Opiskelijaelämää on yhdyssana. Ala-asteella jo moiset opittiin. Takaisin kouluun siitä!

   • Onnex ei ole opintolainaa, pikku tuloilla pitää elää. Pääpaino kuitenkin on opiskelussa, allright.


   • Onko suomea tuo sana moiset täh


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onko suomea tuo sana moiset täh

    On.


   • AMISJUNTTIPOP - onko yhdyssana, häh?


  • Opiskelijana sain opintorahan 250 euroa ja laina 650 euroa kuukaudessa, eli enemmän kuin nyt työmarkkinatuella. Asumistuki tietysti vielä. Kaikki tuo on verotonta joten kaikki käteen.

   • Hyvä. Itse teen puolipäivätyötä, siitä saa sen jolla pärjää. Onnex,todellakin ei ole velkaa, päivä budjetin tekee joka päivä ja elää sen mukaan.

    Ois ihan ok käydä Tukholmassa ym. mutta sinnehän pääsee virtuaalisestikin.

    Jotenkin opiskelu vaan kiinnostaa, työ&opiskelu yhdessä on ok.


  • opiskelija ottaa lainaa, opiskelee, käy töissä, ja maksaa velkansa pois - normaali käytäntö

   • Jos pystyy rahoittaan opiskelut työllä niin hyvä. Kiva olla velaton, loppu onkin mini päivä budjettia.

    Uusien asioiden opiskelu on hienoa, suosittelen.


  • Pärjää kun on kesät töissä, on nuuka ja ottaa lainaa muutaman tonnin..

   • Kyllä, itse 7 kk töissä,5 kk opiskelen yksityisesti.


  • Ei ppiskelija ole köyhä ilman onaa syytään. Edullista valtion takaamaa opintolainaa saa automaattisesti. Monet ottaa ja sijoittaa sen tuottavasti. Valtio vielä maksaa osan lyhennyksestäkin nykyään.

  • Ei sitä opintolainaa pysty sijoittelemaan jos joutuu asumiskulut maksamaan. Tietysti jos mitään kuluja ei tarvisi itse maksaa.

  • Opiskelijat ovat ainoa henkilöryhmä Suomessa jotka pakotetaan syömään velaksi.
   Toinen vaihtoehto on riittävä työskentely opiskelun ohessa.
   Opintotuen lisäksi on otettava lainaa koska toimeentulotukea ei saa.

   Alle 18v ovatkin lainsuojattomia. Meidän tyttömme aloitti opiskelut tuossa vaiheessa.

   • Juu, minä opiskelin työn&talouden niinku ensin.Työn vastine on palkka-verot. Talous, vakavaraisuus,tulos-ne verot ja budjetti.

    Vakavaraisuus on ok, kassa lompakossa ja sitten elää sen mukaan mitä tienaa.

    Puolipäivä työ sopii minulle, päivä/viikko/kuukausi/vuosi budjetti on sen mukainen. Joka päivä laatii budjettin siitä muodostuu ne muut.

    Enempi kiinnostaa opiskelu,humaanisti eli hissa ja teologia.Yeah.


   • Eivät alle 18-vuotiaat ole lainsuojattomia. Vanhemmilla on lain mukaan velvollisuus elättää alaikäistä lastaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Eivät alle 18-vuotiaat ole lainsuojattomia. Vanhemmilla on lain mukaan velvollisuus elättää alaikäistä lastaan.

    Saako amiksessa opintukea ja lainaa?


   • Anonyymi kirjoitti:

    Saako amiksessa opintukea ja lainaa?

    Onnex pystyy opiskelemaan etänä, oma rauha ym. Päiväbudjetilla on elettevä, that"s it.   • Anonyymi kirjoitti:

    Eivät alle 18-vuotiaat ole lainsuojattomia. Vanhemmilla on lain mukaan velvollisuus elättää alaikäistä lastaan.

    Vaikea velvollisuus! Kun vanhempien kodin ja opiskelupaikan väliä on 250km niin se edellyttää opiskelupaikalla asumista joka maksaa kuten kaikki muukin koska äidin jääkaappia ei ole paikalla ja kaikki muukin eläminen on kustannettava.
    Alle 18v sai puolet opintotuesta. Miten tarve voi muuttua yhtenä päivänä?
    Kysyin asiaa silloiselta ministeriltä "liehuvalta liekinvarrelta" mutta en saanut vastausta.

    Tarkoittamani alaikäinen henkilö meni opiskelun ohessa töihin.
    Toinen henkilömme oli täysi-ikäinen ja rahoitti Otiksen opiskelunsa sekalaisilla töillä. Siivouksesta vartiointiin. Varastotöistä satamajätkän hommiin.

    Niin tai näin. Järjestelmämme pakottaa opiskelijan syömään velaksi tai rahoittamaan opiskelunsa sivutöillä jotka usein siirtävät valmistumista jota puolestaan päättäjät pitävät vähemmän suotavana asiana.

    Opiskelijoille työttömien etuudet! Eipä ole paljoa vaadittu!


   • Anonyymi kirjoitti:

    Vaikea velvollisuus! Kun vanhempien kodin ja opiskelupaikan väliä on 250km niin se edellyttää opiskelupaikalla asumista joka maksaa kuten kaikki muukin koska äidin jääkaappia ei ole paikalla ja kaikki muukin eläminen on kustannettava.
    Alle 18v sai puolet opintotuesta. Miten tarve voi muuttua yhtenä päivänä?
    Kysyin asiaa silloiselta ministeriltä "liehuvalta liekinvarrelta" mutta en saanut vastausta.

    Tarkoittamani alaikäinen henkilö meni opiskelun ohessa töihin.
    Toinen henkilömme oli täysi-ikäinen ja rahoitti Otiksen opiskelunsa sekalaisilla töillä. Siivouksesta vartiointiin. Varastotöistä satamajätkän hommiin.

    Niin tai näin. Järjestelmämme pakottaa opiskelijan syömään velaksi tai rahoittamaan opiskelunsa sivutöillä jotka usein siirtävät valmistumista jota puolestaan päättäjät pitävät vähemmän suotavana asiana.

    Opiskelijoille työttömien etuudet! Eipä ole paljoa vaadittu!

    "Opiskelijoille työttömien etuudet! Eipä ole paljoa vaadittu!"

    Kyllä on. Valtion rahat ei tahdo muutenkaan riittää.

    Opiskelija saa paljon rahanarvoisia etuja, kuten oikeuden halpaan opiskelija-asuntoon. Muita ei niihin oteta. Kouluissa tarjotaan ravitsevia, monipuolisia aterioita edulliseen hintaan. Julkisessa liikenteessä annetaan opiskelija-alennuksia. Terveydenhuollosta ei tarvitse maksaa. Joissakin kaupungeissa annetaan jopa ehkäisyvälineet ilmaiseksi. Jne.


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Opiskelijoille työttömien etuudet! Eipä ole paljoa vaadittu!"

    Kyllä on. Valtion rahat ei tahdo muutenkaan riittää.

    Opiskelija saa paljon rahanarvoisia etuja, kuten oikeuden halpaan opiskelija-asuntoon. Muita ei niihin oteta. Kouluissa tarjotaan ravitsevia, monipuolisia aterioita edulliseen hintaan. Julkisessa liikenteessä annetaan opiskelija-alennuksia. Terveydenhuollosta ei tarvitse maksaa. Joissakin kaupungeissa annetaan jopa ehkäisyvälineet ilmaiseksi. Jne.

    Nooh, ainahan opiskelijat voi myydä pildee Hjarkimolle, Tsyskowitcille, Sassille, Herra 47:lle, Pipilälle, Kanervolle.. Asiakkaita riittää.


   • Jos teet työtä yli sallitun, niin Kela perii takaisin opintotukesi. Siinä sitten olet velkaa Kelalle ja pankille, kun valmistut.

    Mun mielestä tuo on väärin. Tuollaisella toiminalla yhteiskunta kasvattaa työtä vieroksuvaa sakkia. En millään jaksa ymmärtää, että jos opinnot sujuvat hyvin ja oppilas valmistuu sovitussa ajassa, ehkä aikaisemminkin ja tekee siinä sivussa töitä, niin häntä rangaistaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Opiskelijoille työttömien etuudet! Eipä ole paljoa vaadittu!"

    Kyllä on. Valtion rahat ei tahdo muutenkaan riittää.

    Opiskelija saa paljon rahanarvoisia etuja, kuten oikeuden halpaan opiskelija-asuntoon. Muita ei niihin oteta. Kouluissa tarjotaan ravitsevia, monipuolisia aterioita edulliseen hintaan. Julkisessa liikenteessä annetaan opiskelija-alennuksia. Terveydenhuollosta ei tarvitse maksaa. Joissakin kaupungeissa annetaan jopa ehkäisyvälineet ilmaiseksi. Jne.

    Ei valtiolla oo omaa rahaa, sekin on muiden. Valtio on varas.


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Opiskelijoille työttömien etuudet! Eipä ole paljoa vaadittu!"

    Kyllä on. Valtion rahat ei tahdo muutenkaan riittää.

    Opiskelija saa paljon rahanarvoisia etuja, kuten oikeuden halpaan opiskelija-asuntoon. Muita ei niihin oteta. Kouluissa tarjotaan ravitsevia, monipuolisia aterioita edulliseen hintaan. Julkisessa liikenteessä annetaan opiskelija-alennuksia. Terveydenhuollosta ei tarvitse maksaa. Joissakin kaupungeissa annetaan jopa ehkäisyvälineet ilmaiseksi. Jne.

    Niin, valtion rahat eivät tahdo riittää. Miksei riitä? Onko kenties joku muu tärkeämpi menoerä nykyään. Alkoi vuonna 2015 rajojemme ylityksellä ja jatkuu vain. Sinne valtion (velka) rahat menevät...


  • Kyllä amiksessa opintotukea ja lainaakin saa.

  • Opiskelijahan saa enemmän kuin työmarkkinatuella oleva. Opintotuki + laina ja asumistuki.

   • Opintotuki ja asumistuki eivät riitä niukkaankaan elämiseen ja toimeentulotukea ei saa koska pitäisi velkaantua syödäkseen!


   • Ihmettelen, miten opintolaina voidaan laskea opiskelijan tuloksi, kun hänen on maksettava se takaisin korkoineen. Asumistukea ei välttämättä saa, jos ruokakuntaan kuuluu joku muukin.

    Mikään muu ryhmä kuin opiskelijat ei joudu nostamaan lainaa ja käyttämään sen ensin ennen kuin voi saada toimeentulotukea.


   • Onko työmarkkinatuella elävä velvoitettu ottamaan lainaa toimeen tullakseen? Ei ole. Ainostaan opiskelijoiden pitää elää velkarahalla.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onko työmarkkinatuella elävä velvoitettu ottamaan lainaa toimeen tullakseen? Ei ole. Ainostaan opiskelijoiden pitää elää velkarahalla.

    Opiskelu on pääasiassa vapaaehtoinen valinta. Lisäksi opintolainaan saa valtion takauksen, joten ei ole hätää, vaikka ei pystyisikään maksamaan sitä takaisin.


  • Minä sain Kelalta perustelun miksi opintolaina otetaan tulona huomioon toimeentulotuessa ja se on, että opintolaina on valtion takaama laina. En tiedä onko tuo kovin hyvä perustelu mutta se on Kelan kanta vai onko siitä peräti laki, en tiedä.

   • Näinhän se on. Vielä 50 vuotta sitten ei ollut valtion takaamia opintolainoja, vaan köyhät opiskelijat joutuivat hattu kädessä etsimään takaajia lainalleen. Kyllä siihen on tullut iso parannus. Kun muistaa vielä opiskelijaterveydenhuollon, edulliset ateriat, matkalippualennukset ja muut opiskelijakortilla saatavat alennukset, niin täytyy todeta, että aika hyvin menee nykyajan opiskelijoilla. Monet eivät viitsi siksi valmistuakaan. Onneksi nyttemmin on opintoaikoja rajattu.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Näinhän se on. Vielä 50 vuotta sitten ei ollut valtion takaamia opintolainoja, vaan köyhät opiskelijat joutuivat hattu kädessä etsimään takaajia lainalleen. Kyllä siihen on tullut iso parannus. Kun muistaa vielä opiskelijaterveydenhuollon, edulliset ateriat, matkalippualennukset ja muut opiskelijakortilla saatavat alennukset, niin täytyy todeta, että aika hyvin menee nykyajan opiskelijoilla. Monet eivät viitsi siksi valmistuakaan. Onneksi nyttemmin on opintoaikoja rajattu.

    Vapaa opiskelija kun olen niin tuloja pitää etsiä säästämällä. Uep.


   • Toimeentulotukilain mukaan perustoimeentulotuen laskelmassa otetaan tuloina huomioon kaikki ensisijaiset tuet. Opintolaina ja opintotuki sekä opiskelijan asumislisä ovat opiskelijan ensisijaiset tuet. Sen takia opintolaina lasketaan laskelmassa tuloksi, koska opiskelijalla on mahdollisuus sitä käyttää. Sitten vasta jos edellä mainitut tuetkaan eivät riittäisi, syntyisi oikeus perustoimeentulotukeen.

    Kela toimii TÄYSIN lain mukaisesti.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Toimeentulotukilain mukaan perustoimeentulotuen laskelmassa otetaan tuloina huomioon kaikki ensisijaiset tuet. Opintolaina ja opintotuki sekä opiskelijan asumislisä ovat opiskelijan ensisijaiset tuet. Sen takia opintolaina lasketaan laskelmassa tuloksi, koska opiskelijalla on mahdollisuus sitä käyttää. Sitten vasta jos edellä mainitut tuetkaan eivät riittäisi, syntyisi oikeus perustoimeentulotukeen.

    Kela toimii TÄYSIN lain mukaisesti.

    Päivä budjetin mukaan on elettävä, siinä se. Velkaa ei ole onneksi. Tukia en saa kun oon yksityisopiskelija.Mitä tuolla maailman turhalla tavaralla tekisikään,ei mitään. Uuden opiskelu on aina kannattavaa, suosittelen. Talous kannattaa lukea ja joku sivutyökin. Enempi hissa,maantieto,teologia ja merenkulku kiinnostaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Toimeentulotukilain mukaan perustoimeentulotuen laskelmassa otetaan tuloina huomioon kaikki ensisijaiset tuet. Opintolaina ja opintotuki sekä opiskelijan asumislisä ovat opiskelijan ensisijaiset tuet. Sen takia opintolaina lasketaan laskelmassa tuloksi, koska opiskelijalla on mahdollisuus sitä käyttää. Sitten vasta jos edellä mainitut tuetkaan eivät riittäisi, syntyisi oikeus perustoimeentulotukeen.

    Kela toimii TÄYSIN lain mukaisesti.

    Eli ei toimi lain mukaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Näinhän se on. Vielä 50 vuotta sitten ei ollut valtion takaamia opintolainoja, vaan köyhät opiskelijat joutuivat hattu kädessä etsimään takaajia lainalleen. Kyllä siihen on tullut iso parannus. Kun muistaa vielä opiskelijaterveydenhuollon, edulliset ateriat, matkalippualennukset ja muut opiskelijakortilla saatavat alennukset, niin täytyy todeta, että aika hyvin menee nykyajan opiskelijoilla. Monet eivät viitsi siksi valmistuakaan. Onneksi nyttemmin on opintoaikoja rajattu.

    1973 -1975 käytin 4000mk vuodessa valtiontakaamaa opintolainaa,kävin tehtaassa iltatöissä ja asuin kimppa-asunnossa,hammashoito oli ilmaista.Mitään muita tukia ei ollut.


  • Kokkareiden pikavipeillä tai myymällä persettä kokkaripoliitikoille.

  • Miten opiskelijat elivät 1960-luvullla? Opintorahaa ei ollut, lainaa kyllä sai. Tavallinen ratkaisu oli alivuokralaisasunto, 2 - 3 opiskeijaa yhdessä huoneessa.

   Ei kivaa, mutta elämä jatkui. Jokainen tiesi, että se on vain muutaman vuoden projelti, sen kesti. Onko nyt opiskelijalla itsestäänselvästi oikeus asua yksiössä Helsingin keskustassa ja odottaa, että yhteiskunta maksaa sen?

   Tiedän, että tämä pn vanhan paskan valitusta. Silti minun nuoruudessani ihmisillä oli kohtuullinen vastuu omasta elämästään. Nykyään se vastuu lienee ulkoistettu yhteiskunnalle?

   • Ennen oli myös duunipaikka kutakuinkin varma opintojen jälkeen. Nyt ei.


  • Opiskelijat ovat laiskanpulskea naukumaija-armeija. Tukia olisi syytä karsia.

  • Nykyajan kersojen pitäisi saada kaikki ilmaiseksi ja helpolla, mitään ei arvosteta.

  • Opintolainalla 70.luvulla opiskeltiin ja kesät oltiin töissä. Jo lukion rehtori käski ottaa edullista,halpakorkoista ja valtion takaamaa lainaa,ei siihen aikaan mitään asumistukia ollut.

   • Missä asuit? Vanhempien luona? Mistä sait töitä, suhteilla? Miten voi olla mahdollista, että parin kuukauden matalapalkkatyöllä voi elää koko vuoden? Muistaakseni moni opintolainaa ottanut menetyi luottarinsa ja osalle ne opintolainat annettiin anteeksi..


  • Kuinka me jotka emme ole saanet mitään tukia olemme pärjänneet. Ja käyneet koulumme ilman tukia nyt eivät pärjää mitenkään missä vika politikoissa

   • Millä rahalla sitten söit ja asuit?


  • Ei ole tarkoituskaan, että yhteiskunta kustantaa opiskelijan elämisen, sitä varten on opintolainasysteemi.

   • Miksi yhteiskunnan olisi maksettava sairaiden, eläkeläisten, vammaisten ym kulut, ottakoot lainaa ja maksakoot sillä. Ei ole tarkoitus että yhteiskunta maksaa heidän elinkustannuksia ja laskuja. Sitä varten on kulutusluottoja tai millä nimellä niitä kutsutaan tai sitten vaan ottaa elinkustannuslainaa.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Miksi yhteiskunnan olisi maksettava sairaiden, eläkeläisten, vammaisten ym kulut, ottakoot lainaa ja maksakoot sillä. Ei ole tarkoitus että yhteiskunta maksaa heidän elinkustannuksia ja laskuja. Sitä varten on kulutusluottoja tai millä nimellä niitä kutsutaan tai sitten vaan ottaa elinkustannuslainaa.

    "Ei ole tarkoitus että yhteiskunta maksaa heidän elinkustannuksia ja laskuja."

    Nimenomaan se on tarkoitus.


   • Anonyymi kirjoitti:

    "Ei ole tarkoitus että yhteiskunta maksaa heidän elinkustannuksia ja laskuja."

    Nimenomaan se on tarkoitus.

    Kyllä yhteiskunnan on tarkoiutus maksaa myös opiskelijoiden kulut. Ensisijaisesti pitääkin maksaa.. Opiskelijat näntyy.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä yhteiskunnan on tarkoiutus maksaa myös opiskelijoiden kulut. Ensisijaisesti pitääkin maksaa.. Opiskelijat näntyy.

    Ei ole tarkoitus. Jos olisi, myös opiskelijoille maksettaisiin.


  • Onhan siinä kyllä ristiriita, että jos opiskelet, niin saat pienempää tukea kuin jos et opiskele. Tuki on suurempi työttömille, ja jopa nekin saavat enemmän, jotka eivät edes hae töitä vaan narkkaavat ja elelevät tt-tuella. Eli opiskelemisesta rangaistaan.

   Opintotuki ei ole kaikki mahdolliset ruokailutuet ja matka-alennukset huomioon ottaenkaan edes minimitoimeentulon tasolla. Se on varmaankin totta, mitä joku esitti, että opiskelijat saa nyt enemmän kuin joskus aikojen alussa, mutta kyse onkin siitä, että silloin myös työttömät ja pummit saivat vähemmän. Kyllä opintotuen pitäisi olla edes minimitoimeentulotuen verran, kuten muillakin suomalaisilla.

   Jos taas perusteena muita kansanryhmiä pienemmälle tuelle on se, että koulutus on maksutonta, niin silloin voidaan jo kyseenalaistaa, onko koulutus sittenkään Suomessa maksutonta. Koulutuksen maksuttomuudesta ei pitäisi seurata, että se katsotaan ikään kuin eduksi, jonka vuoksi voidaan vähentää muuta tukea.

   • Punikkivihreäthän aivopesee nuorisomme huumeajatuksilla joita on helppo johtaa viherkommunismin utopistisilla ajatuksilla. Onneksi osa nuorisostamme on vastuunkantajia ja äänestävät esim isänmaallisia perussuomalaisia,jotka kunnioittavat yhteistä maatamme.


   • Päinvastoin. Tulot opiskelijana ovat isommat kuin työttömänä.


  • Totta,suomalainen opiskelija on tiukilla, olikohan opetusministeri joka jakoi maahanmuuttajille 2milj.euroa opetusrahaa etteivät joudu kadulle, suomi tyttö/poika maksaa kipeesti opiskeluistaan/elämisestään...

   • Opiskelijan tulot:asumistuki+opintotuki+opintolaina+osa-aikatyö=suurempi kuin työttömän työttömyystuki+toimeentulotuki+asumistuki. Tosin moni ei enää saa opintolainaa kun edellisetkin maksettavana niin, että toimeentulotuoksi menee.


  • Meillä Suomessa on mahdollisuus opiskella käytännössä ilmaiseksi vaikkapa lääkäriksi, juristiksi tai ihan miksi vain..tutkintoihin joihin suuressa osaa maailmaa pitää olla varakkaasta perheestä tai huippulahjakas että saisi stidendin ja muuta tukea..Opiskelijat asuvat yleensä hyvin vaatimattomasti asuntoloissa jne..Täällä mikään ei riitä..pitäisi kai saada vielä liksaa opiskelusta..
   Täysin turhaa valitusta ja piipitystä.osoittaa vaan kuinka vieraantuneita meillä ollaan reaalitaloudesta..seinästä fyrkkaa vaan

   • Jaa, ei se ruoka, asuminen ole ilmaista ole ellei asu vanhempien nurkissa vielä aikuisenakin. Turha sitten valittaa miksei vauvoja synny...


  • Missä maailmassa elätte? Suomessa on tarjolla PALJON osa-aikaisia hanttihommia opiskelijoille. Työkokemus auttaa myös työllistymään opintojen jälkeen. Toki silloin ei ehdi pelailee nintendoo 8h päivässä.

   • Helsingin seudulla on yli 90000 korkeakouluopiskelijaa. Miten helppoa kuvittelet sen osa-aikatyön saannin olevan juuri silloin, kun opiskelulta on aikaa. Yöllä ja viikonloppunako pitää tehdä siivoustöitä virolaisten palkoilla. Paljonko ne auttavat maisteria tai diplomi-insinööriä työn saannissa. Yli 300 euron kk-tulo vähentää jo asumistukea.


   • Herra Aktiivimallin vastustaja horisee.


   • Jos menet siivoamaan niin aina olet siivooja oli koulutus mikä hyvänsä. Siivousfirma pitää kyllä huolen siitä ettet pääse muualle töihin ja vukkranantaja pitää huolen ettet pääse parempiin asuntoihin, ikinä Ja työtä haittaessa kysytäön onko alan kokemusta, ei ole kuin siivousalan...olitpa mikä tahansa koulutukseltasi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos menet siivoamaan niin aina olet siivooja oli koulutus mikä hyvänsä. Siivousfirma pitää kyllä huolen siitä ettet pääse muualle töihin ja vukkranantaja pitää huolen ettet pääse parempiin asuntoihin, ikinä Ja työtä haittaessa kysytäön onko alan kokemusta, ei ole kuin siivousalan...olitpa mikä tahansa koulutukseltasi.

    Aina se siivousala on parempi kuin ei mitään. Ja jos koulutus on vaikka maisteri ja teet tohtorinopintoja ja väittelet vaikka feminismin kehityksestä Mosambikissa niin pitäisikö vaikka perustaa professuuri tätä varten..nyt tuntuu siltä että tämä olisi ajan hengen mukaista


   • Anonyymi kirjoitti:

    Helsingin seudulla on yli 90000 korkeakouluopiskelijaa. Miten helppoa kuvittelet sen osa-aikatyön saannin olevan juuri silloin, kun opiskelulta on aikaa. Yöllä ja viikonloppunako pitää tehdä siivoustöitä virolaisten palkoilla. Paljonko ne auttavat maisteria tai diplomi-insinööriä työn saannissa. Yli 300 euron kk-tulo vähentää jo asumistukea.

    mun mielestä koko asumistuki pitäisi asteittain lopettaa, kyllä sillä virolaisten 10 pitäisi tulevan di:n tai maisterin vähän aikaa voida duunia tehdä...
    Ja pitäisikö yhteiskunnan maksaa kaikki..
    Mun broidi opiskeli aikoinaan lääkäriksi ja hän sanoi markka-aikaan että jenkeissä milli ei riittäisi tähän.
    Tosin Jenkeissä ne lekureiden liksatkin olivat kovat mutta kuitenkin..


   • Jos teet opiskelijana niitä mainitsemisia hanttihommia elääksesi, niin sitten kela perii takaisin opintotukesi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Helsingin seudulla on yli 90000 korkeakouluopiskelijaa. Miten helppoa kuvittelet sen osa-aikatyön saannin olevan juuri silloin, kun opiskelulta on aikaa. Yöllä ja viikonloppunako pitää tehdä siivoustöitä virolaisten palkoilla. Paljonko ne auttavat maisteria tai diplomi-insinööriä työn saannissa. Yli 300 euron kk-tulo vähentää jo asumistukea.

    Mollin sivulta löytyy juuri nyt pelkästään Helsingissä yli 700 osa-aikaista työpaikkaa:
    https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/?locations=Helsinki&announced=0&leasing=0&workTimes=1&english=false&sort=1

    Osa vaatii ammattikoulutuksen, mutta iso osa ei. Tarvitaan osa-aikaisena siivoustöiden lisäksi tapahtumiin avustajatyöntekijöitä, kauppoihin henkilökuntaa, myyntityöhön, kaikenlaisiin avustaviin hommiin esim. ajanvaraukseen jne. Siellä on monta sataa paikkaa, jossa ei tarvita mitään ammattikoulutusta ja mitä voi tehdä opiskelun sivussa.

    Itse tiedän tuttuja nuoria, jotka ovat kehittäneet opiskelujen oheen sopivan sivutyön omista harrastuksistaan (sekä fyysistä että netin kautta tehtävää), olleet kesäleirien avustajina, -ohjaajina ja -vetäjinä, uimavalvojina uimahallissa, henkilökohtaisina avustajina ja heidän tuuraajinaan jne. Näitä on kyllä ihan loputtomiin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos menet siivoamaan niin aina olet siivooja oli koulutus mikä hyvänsä. Siivousfirma pitää kyllä huolen siitä ettet pääse muualle töihin ja vukkranantaja pitää huolen ettet pääse parempiin asuntoihin, ikinä Ja työtä haittaessa kysytäön onko alan kokemusta, ei ole kuin siivousalan...olitpa mikä tahansa koulutukseltasi.

    Oikeasti, miksi valehtelet tuolla lailla? Väitteissäsi ei ole järjen hiventäkään. Ihan kuin haluaisit neuvoa ja pelotella muita? Miksi?

    Tunnen henkilökohtaisesti erään nuoren, jolle ei lukion jälkeen opinnot maittaneet. Hän tienasi leipänsä monta vuotta siivoojana ja kaupan myyjänä. Hän matkusteli lomillaan ympäri maailmaa. Lopulta hän keksi mitä haluaa ja opiskelee nyt toivomalleen alalle yliopistolla.


  • Ruokavalioksi suosittelen ale-tonnikalaa ja tarjouspastaa!
   Täten ruokaan menee vain muutama kymppi kuussa!

   Nam, nam, nam!

   • Tonnikala on aivan liian kallista, ehei kuule opiskelijoilla sellaisiin ole varaa, korkeintaan halvinta kaurapuurohiutaletta paketti viikossa ja vesi juomana.


  • Tuttu Filippiineiiä opiskeli lääkäriksi. Koko suku auttoi keräämän yliopiston ensimmäisen vuoden lukukausimaksut ja hän asui asuntolassa 12 m2 huoneessa 2 muun kaverin kanssa. Kävi duunissa ekan vuoden Jollibeessä (paikallinen Hesburger), toisena vuotena työskenteli sairaalassa practical nursena (meidän lähihoitaja) ja edelleen asui kimppakämpässä. Kun valmistui lääkäriksi neljän ja puolen vuoden opintojen jälkeen sai ihan hyvän duunin siellä, mutta edelleen asui pari vuotta asuntolassa, sitten sai hyväpalkkaisen duunin jenkeistä ja maksoi velat suvulle takaisin. Nyt takaisin Filippiineillä 1500 euron l iksalla koska haluaa olla lähellä vanhempiaan ja auttaa heitä. Ja toi 1500 on hyvä liksa siellä.
   Tämä on ihmisten realiteetiä suuressa osassa maailmaa ja tulee myös tänne kun kelalta fyffet loppuu..

  • No onko se oikein että me työssä käyvät maksetaan opiskelijooden koulutus ottakaa opintolainaa ja maksakaa sitte ku oottavalmistunu poies ei se elämä nii helppoa oo aidan tälläkää pualen.

   • Kuka sun opinnot on maksanut?


  • Ei huulipunahallitus osaa laskea suomelaisten hyväksi mittään.... Asijaa kirjotit kyllä ja huoli on aiheellinen ja toellinen mutta eipä ne ymmärrä sitä etuskunnassa...

  • Mielenkiintoista kyllä.Totta , että tuet eivät riitä, mutta vaatimusket työllistymiseen jne. ovat kovat ja painostavat..En ymmärrä yhteiskunnan ajatusta nuorten osalta. Ei ihme, että nuoret syrjäytyvät. Opiskelukin kärsii, kun joutuu tekemään elääksen töitä vaikkapa Maccrissa. Väsyneenä ei jaksa opiskella.Mielummin maahan otetaan täysin kouluttamattomia ja kielitaidottomia, joiden kotouttamiseen menee vuosia eikä kotouttaminen edes onnistu. Päättäjät tuntuvat olevan täysin päättömiä. Olemme roistojen ja itsekkäiden oman napansa tuijoyttavien poliitikkoarmeijan armoilla. Toivotan nuorille jaksamista taistelussaan henkensä säilymiseksi...

  • Nykyään maksetaan jopa opintolainahyvitystä, jos valmistuu tavoiteajassa eli ei ole käyttänyt aikaansa liikaa/lainkaan työntekoon. Ei ollut meikäläisen ammaatikorkeaopintoihin tuollaista saatavana.
   "Enimmillään opintolainahyvityksen määrä voi olla noin kolmannes koko opintolainasta. Esimerkiksi, jos on nostanut 18 000 euroa lainaa korkeakoulututkintoa varten ja saanut kasaan 300 opintopistettä kuudessa lukuvuodessa, voi saada Kelalta enintään 6 200 euroa hyvitystä."
   https://yle.fi/uutiset/3-10910026

   Pitkäaikatyötön

   • Säästämällä ja pikku tuloilla.


  • Älkää hyvät ihmiset patisetelko opiskelijoita mihinkään osa-aikatöihin! Opiskelijan tuloihin ei voi nykymaailmassa laskea osa-aikatöitä. Kela on säätänyt säännöt niin, että jo 300 euron kk-tulo vähentää opintotukea. Tarkoitus on, että opiskelija keskittyy opintoihin eikä tee samalla töitä. Työn tekeminen opintojen ohessa pitkittää valmistumista. Nykyään tavoitteena on nopea valmistuminen. Siksi nopeaa valmistumista palkitaan opintolainan takaisinmaksun hyvityksellä.

   Ennen oli toisin, silloin opiskeluajat sai olla pitempiä, niin ettei haitannut kun aikaa kului siihen, että töitä tehtiin opintojen ohessa.

   Olisi paljon parempi saada työttömät pois kortistosta edes niihin osa-aikatöihin.

   • Päiväbudjetti ja sen mukaan elää.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Päiväbudjetti ja sen mukaan elää.

    Etäopiskelu jatkuu, ei käydä missään ja ei tällä minibudjetilla missään voisi käydäkkään.

    Käsiä pestään ja luetaan uutiset sekä opiskellaan.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ruotsin tehohoidon maksimi on ylittymässä

   huomisesta lähtien aletaan Ruotsissa tekemään valintoja keille annetaan tehohoitoa ja keille ei. 6,078 koronatapausta ja 333 kuollutta. Norjassa 5,29
   Maailman menoa
   307
   11832
  2. Mansikka- ja marjasato voidaan uhrata

   niillä ei ole mitään merkitystä elintarvikehuollon kannalta,ne voidaan uhrata.Elintarvikehuollon kannalta tärkeitä ovat vilja-ja perunasato ymv. mutta
   Maailman menoa
   335
   5797
  3. Ööö yksisuuntainen maski THL?

   "Asiantuntijoiden" mukaan yleensä maskit etenkin itsetehdyt eivät estä koronavirusta muuten kuin että niiden käyttäjät ei tartuta muita jos pärskivät
   Maailman menoa
   72
   3476
  4. Kiuruvesi 11 koronatartuntaa!

   Onko kyseessä jokin hoitokoti tms? https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006463371.html
   Kiuruvesi
   139
   2942
  5. Kuinka heikoksi maan taloustilanne

   menee, ennenkuin tilalle astuvat taas Suomea kuntoon laittaneet PS, Kokoomus ja Keskusta?
   Maailman menoa
   181
   2607