Kiusaaminen

Pelko pois!

Entisaikaan oppilaita kouluissa pakotettiin heti antamaan anteeksi kiusaaminen.

Nyt ymmärretään, ettei lastenkaan tunteita saa vähätellä eikä vääntää väkisin toiseksi.

Jos kiusaaja istuu hennomman pienempänsä päällä ja pilkkaa ja kiusaa kaikin tavoin satuttamalla ja nöyryyttämällä, kun ope tulee pelastamaan pienempää, iso kiusaaja sanoo:
"Tämä on leikkiä, meillä on ollut n i i n hauskaa!"
niin on parempi, että kiusaajaa rangaistaan näyttävästi tekosistaan,
eikä uhrilta saa v a a t i a ( heti ainakaan) anteeksiantamista.

Uhri on aivan terveesti vihainen ja hänelle pitää antaa hyväksymistä siitä.

Opettajana eri asteilla toimineena , myöhemmin myös koulupsykologina olen sattunut näkemään kiusaamistapauksia ja puuttumaan niihin, monet olen saanut korjaantumaan ja saanut elämän raiteilleen pienen kiusatunkin elämässä.

Mutta tuo aloituksen tapaus toi mieleeni pääkaupungista erään pojan, joka oli todellinen kovis. Hän oli raaka kiusaaja. Oli kuulemani mukaan koulumatkalla kaatanut jonkun pienemmän ja hyppinyt sen mahan päällä.

Kun äiti kutsuttiin koululle, sieltä tuli viimein nainen, jolla oli räväkkä käytös, tatuoinnit runsaasti näytillä, ja joka sanoi, että kun hänen poikansa on iso ja se haluaa olla koulun "kingi".
Ja nyt se on aivan ahdistunut, kun sen leikki on kielletty.
Kun sen leikeillä oli ollut myös niin paljon katsojia, että niistä oli tykätty.

Nyt sitä ahdistaa eikä se tietä mitä tekisi.

Alkoihan se jo olla vaikeata meillekin, huoltoryhmässämme oli opettajia, koulukuraattori, koulupsykologi ja joskus rehtorikin paikalla.

Minä yritin selittää äidille ihan hyvään sävyyn, että koulumatkoilla ja koulun pihalla pitää kaikkien oppilaiden saada olla p e l k ä ä m ä t t ä. Ja sinun pitää puhua sitä pojallesi. Täällä ei ole kysymys koosta tai kingiydestä, vaan oppivelvollisuudesta, jota kaikki oppilaat ovat suorittamassa. Heidän on saatava käydä koulunsa rauhassa.

1

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊◊

   Tällaista on tapahtunut paljon, sillä ennenvanhaan kiusatuksi joutuminen oli niin sanotusti "omaa syytä".

   Se on väärin sanottu, sillä kiusatuksi joutuminen on suurta sattumaa. Ja moni kiusattu on saattanut romahtaa kokonaan kun ei ole saanut oikeutta, ja kouluun on vain pakko ollut mennä.

   Nimimerkki Paloma.se.co kirjoitti tuolla toisaalla näin:
   Mä tiedän erään toisenkin tapauksen jossa kiusaajat eivät opettajan ja lopulta myös kolulupsykologin mukaan olleet tehneet mitään väärää
   (psykologi oli aluksi jo tunnistanut kiusaajat)
   vaan syy laitettiin kiusatun niskoille ja syytä etsittiin vanhemmista ja kotioloista.
   Pikkupoika oli kauhuissaan ja kieltäytyi menemästä kouluun ei edes vanhempien kanssa. (Tunnen perheen hyvin läheltä ja valitettavasti en silloin olut heitä vielä tavannut kun tämä kiusaaminen oli ajankohtaista koska olisin ilman muuta auttanut heitä etsimään apua lapselle)

   Lapsi jäi koulusta pois ja sai opetusta muualla (erityisryhmässä, hän sai diagnoosin aspergerin syndrooma, mutta ei viihtynyt sielläkään).
   Kun poika oli poissa alkoivat kiusaajat ahdistella muita lapsia ja loppujen lopuksi asiasta tuli skandaali, rehtori joutui eroamaan ja koulupsykologista tehtiin rehtori!
   Kunta joutui maksamaan kiusatun pojan jatko-opinnot kansankorkeakoulussa, että hän saisi opinnot päätökseen, missä hän viihtyikin hyvin ja opiskelee nykyisin luonnontieteitä yliopistossa.

   Seuraukset tästä kiusaamisesta olivat rankat sekä pojalle että hänen perheelleen. Pojan luonne muuttui niinä vuosina täysin ja iloisesta, reippaasta pikkuvesselistä tuli juro, sisäänpäin vetäytyvä nuorukainen.

   Koulukiusaaminen on vakava asia johon täytyy aina puuttua ja kiusaajat olivatpa he sitten minkä silmäätekevän lapsia pitäisi myös eristää ja siirtää erityisluokille.
   Valitettavasti liian usein tapahtuu että sitä heikompaa, siis kiusattua lasta "rangaistaan" omasta kiusatuksi uhriksi joutumisestaan ja kilttiydestä sakotetaan.
   Varsinkin jos kiusaajat ovat ns. normaaleja ja kiusattu on jotenkin erilainen, tässä tapauksessa hiljainen ja kiltti suomalaislapsi ruotsalaisessa koulussa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Linnanjuhlat: Tiina Kaukasen asu aivan kauhea lankaviritelmä

   Ja loukkaus arvokkaita juhlia, maata, veteraaneja, Salea ja muita juhlijoita kohtaan. Siis miten joku kehtaa alittaa riman niin pahasti, koska voisi t
   Maailman menoa
   354
   3402
  2. Oho! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki poseeraa sensuellissa pitsiasussa! Some kuumana: "Merenneito"

   Onko tämä sitten Suomineito vai merenneito? Helmi Loukasmäki tuli julkisuuteen Dannyn assistenttina. Nuori nainen on totuttu näkemään somessa varsin
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   3082
  3. Taposta epäilty Mika Moring

   "Taposta epäilty Mika Moring on poliisin tutkimusten perusteella ajeluttanut useita naisia ympäri Suomen eri aikoina." Onko samoja Moringeja, jotka m
   Maailman menoa
   56
   3006
  4. Pitäisikö metsänomistajien siirtyä tuottamaan polttopuuta?

   Metsänomistajat saavat tätä nykyä kuitupuusta niin vähäisen hinnan että verrattuna polttopuuhun he tiensivat paremmin. Onhan polttopuulla talvella jo
   Maailman menoa
   133
   1480
  5. Olen rakastunut sinuun mies

   Niin vieläkin, eikö ole hassua. Ikävä on kova!
   Ikävä
   63
   1127
  6. Emännän rauhootus aika,

   Pörrö itse huuvellut tubessa hellustansa, nyt tämä resupekka vaatii että asiasta oltaisiin hiljaa, ensikerran sai tuheroa syntymänsä jälkeen ja kertoi
   Tuusniemi
   97
   1123
  7. Nainen, kysymys

   Oletko valmis?
   Ikävä
   69
   994
  8. 1,7 % kannatuksen lasku

   https://yle.fi/a/3-12683819 Keskustalla menee nyt entistä kehnommin. Keskusta kannatus nyt 9 % ja viimeisimmät Saarikon temput ei ehtineet vielä vaik
   Maailman menoa
   268
   888
  Aihe