Muriseeko koirasi sinulle leikkiessä?

Leiikiessä

Onko vakavaa antaa murista?

17

440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ON VAKAVAA, PAHA

      Ei, koirani (2, uros ja narttu 2 v. ja 6 v.) eivät ole koskaan murisseet minulle. Ei leikkiessä eikä muutenkaan. En osaa edes kuvitella, että murisisivat. Toistensakin kassa leikkiessään eivät tosissaan koskaan murisen. Painin tiimellyksessä voi jotain joskus kuulua, mutta mielestäni se ääni on aivan eri kuin varsinainen murina. Murinan tarkoitushan on varoittaa. Vanhempi koirani joskus murahtaa esim. vieraalle koiralle, mutta sekin on lähinnä ilmoitus toiselle, että jätä minut rauhaan, en välitä sinusta tai urokselle ilmoitus, että häivy siitä. Ja silloinkin se on tosi nopea, kesto ehkä sekunnin osa, jolloin vaan tekee tilanteen selväksi. En ole koskaan leikkinyt koirien kanssa mitään rähjäleikkejä, joten ne eivät edes tiedosta murinaleikkiä. Meidän leikit ovat pihalla kotiagia ja metsässä etsintää, palloilua niin ulkona kuin sisällä ja sisällä jemmataan myös pikkupalloja sekä käytetään koirille tarkoitettuja älypelejä jokin verran. En oikein edes ymmärrä miksi koiran pitäisi murista mistään. Meillä vaikka syödään samasta ruokakupista, siis minä ja koira, jos niin haluaisin. Kumpikaan koirista ei ole ahne, eikä murise ruuastaan. Nuorempi kyllä joskus juoksee kaksi puruluuta suussaan ja yrittää siis viedä vanhemmankin herkun, mutta palautamme tietty aina ruotuun senkin ja toisen herkkua EI syödä. Siis ap kysymykseen, EHDOTON ei todellakaan.

      • Kukin tavallaan

        Nimimerkki "ON VAKAVAA, PAHA" mielestäni olet vähän eri asiassa ;-)

        Itse koiria vuosia/vuosia kasvattaneena ja yli kymmenen omistaneena, en pidä murinaa millään tavalla pahana, eikä siitä todellakaan ole ollut minkäänlaista ongelmaa. Ensiksi pitää erottaa murina, jolla varoitetaan ja sitten murina joka tulee innosta ja leikistä. Kuten itsekin toteat, niiden keskinäisessä leikissä saattaa murina kuulua, mutta se on täysin eri murina, juurikin niin. Kyllä se toinen koira (sekä omistaja) tietää, mikä murina tarkoittaa mitäkin.

        Sinä voit olla leikkimättä koirien kanssa "rähjäleikkejä", joka nimityksenä jo kertoo suhtautumisesi niihin. Kuitenkin koirat kuten leikkijäkin (ainakin minä) saavat siitäkin jälleen yhteistä iloista puuhaa. Minä taas en näe mitään tarvetta siihen, onnistuisiko syöminen samasta kupista koiriemme kanssa?!? Varmaankin onnistuisi, mutta sitä en ole enempää miettinyt, koska ruokaillessa koirilla on aina ruokarauha. En näe siinäkään mitään ihmeellistä, pidän sitä ennemminkin luonnollisena, että jaettaessa luut eri koirille, jokainen vahtii omaansa ja toisen tullessa liian lähelle murinalla ilmoittaa siitä. Se on mielestäni koirien ihan luonnollista käyttäytymistä.

        Mielestäni teillä on vähän laumanjohtajuus hakusessa, jos todellakin nuorempi 2-vuotias ottaa 6-vuotiaankin luun, eikä vanhempi vastusta sitä. Kyllähän se olisi vanhemman koiran tehtävä kertoa se, ettei sitä luuta viedä, eikä teidän. Ehkä olisi hyvä, jos joskus olisikin annettu niiden murista, niin vanhempi olisi sillä paikalla laumassa missä sen kuuluisikin olla ;-)


    • Jos noista

      kahdesta ylläolevasta viestistä pitäisi valita, niin yleisesti ottaen kallistuisin ensimmäiseen sinulle osoitettuun vastaukseen. Eli ei ole vakavaa, useimmiten.

      • Näin on juttu

        On vakavaa. Etkö sattunut näkemään "koirakuiskaajan " ohjelmaa,jossa ongelma oli vihaisesti käyttäytyvä nuori koira. Ja syy selvisi ihan päivässä: koiran isäntä leikki koiran kanssa semmoisia härnäysleikkejä ja koira murisi isännälleen. Oli leikittänyt noin alusta pitäen. Ei koira ymmärrä sellaista leikiksi vaan muuttuu oikeasti vihaiseksi. Niin että kaikenlaiset lelujen vetämiset ja muut pikku härnäykset kannattaa jättää tyystin,jos haluat että koirasta tulee sosiaalinen ja ystävällinen niin perheen kuin vieraidenkin kanssa.


      • No ne jotka
        Näin on juttu kirjoitti:

        On vakavaa. Etkö sattunut näkemään "koirakuiskaajan " ohjelmaa,jossa ongelma oli vihaisesti käyttäytyvä nuori koira. Ja syy selvisi ihan päivässä: koiran isäntä leikki koiran kanssa semmoisia härnäysleikkejä ja koira murisi isännälleen. Oli leikittänyt noin alusta pitäen. Ei koira ymmärrä sellaista leikiksi vaan muuttuu oikeasti vihaiseksi. Niin että kaikenlaiset lelujen vetämiset ja muut pikku härnäykset kannattaa jättää tyystin,jos haluat että koirasta tulee sosiaalinen ja ystävällinen niin perheen kuin vieraidenkin kanssa.

        sinne koirakuiskaajan käsittelyyn joutuu/pääsee, on jo valmiiksi päästään vialla. Se sen leikittäminen oli vain yksi pilkunväli koko sen koiran stoorissa.

        Ihan siis kun puhutaan normikoirista, siis niistä 15-30kilosista pystykorvaisista, pitkänokkaisista ja kippurahäntäisistä koirista, niin käytännössä jokainen osaa tehdä eron leikin ja tosipaikan välillä. Useimmat ei edes yritä koskaan ylittää valtuuksiaan.

        Etkö itse tiedä että termi "amerikkalainen työkoira" on suomeksi "koirataistelukoira"? Kuka piru käskee sellaisen itselleen munanjatkeeksi ottaa?


    • nöynöy

      Ainakin ku meillä leikitään vetolelulla niin tuo karvakasa kuulostaa ihan karhunpennulta... ;) ei ole vakavaa, kun ne koirat murisee joskus leikkiessäänkin. Meillä ainakin sillon, kun leikitään vetoleikkejä. Se örinä on silkkaa intoa, eikä semmoista että "näpit irti mun lelusta" :D

    • Kolmesta koirastani yksi murisee (ja pitää muutenkin melkoista volyymia laajalla ääniskaalallaan) kaikenlaisten leikkien yhteydessä niin minun kuin muiden koirien kanssa, toinen koira murisee vain narunvetoleikissä ja yksi ei sitten murisekkaan missään yhteydessä vaikka mikä olisi.

      Koirilla on monia eri tapoja murista niin kuin haukkuakkin ja se mitä pidetään leikin yhteydessä on useimmiten vain osa leikkiä, toiset koirat kun tykkäävät käyttää ääntään enemmän kuin toiset. Kyllä sitä (ainakin omista koiristaan) oppii aikanaan huomaamaan milloin koira murisee tosissaan varoittaakseen ja milloin se on vain harmitonta äänenkäyttöä ilman uhkausta.

    • ko7ira
    • Ei todellakaan murise minulle, vaimolle tai lapselle edes leikillään.

      Jotain urrukointia keskenään leikkiessä ( Dobberi & Ambulli) kuuluu, mutta siinä ei ole yhtään vihaisuutta mukana. Vahti-hommissa (esim. autoa tai mökkiä) eivät ole niin tyhmiä, että paljastaisivat itsensä. Ei turhan haukkujia tai murisijoita, pitää olla oikeasti syy, että näin toimittaisiin.
      Muuten noiden pikku possujen ääni-skaalat ja ääntelyt on hupaisaa kuunneltavaa,...:D

    • hghjghjgjh

      Ei todellakaan ole. :)
      se on leikkiä.

      Minulla koira pyysi kerran vettä murisemalla..eli oli vessassa kipon äärellä katsoi hanaan heilutti häntää ja katsoi kippoon ja murisi. Sekin oli vain viestintää eikä muuta..samalla kun murisi niin muut eleet viestitti että sori mutta saisinko vettä..eli heilutti rauhoittavasti samalla häntää.
      Ja koirani ei ole edes kokeillut rajojaan eli turhaan pelätään koiran murinaa jos se on tavallista viestintää eikä siis uhka.

      Itsevarma koirien eleitä tunteva ei ota joka asiaa uhkana vaan tunnistaa viestinnän. Ja minustakoirankin on annettava viestiä..

      • aarrrgghhhhhh

        ajatteles jos koirasi joutuu joskus esim hoitoon..tai vaihtaa kotia? joku voi tulkita asian väärin. en antaisi koiran opetella murinalla saamaan asioita. haukahtaminen kuuostaisi kivemmalta.


      • hghjghjgjh
        aarrrgghhhhhh kirjoitti:

        ajatteles jos koirasi joutuu joskus esim hoitoon..tai vaihtaa kotia? joku voi tulkita asian väärin. en antaisi koiran opetella murinalla saamaan asioita. haukahtaminen kuuostaisi kivemmalta.

        Miksi minä koirani pois antaisin..on erittäin hyvä käytöksinen ja luonteinen.
        Hoidossa on ollut virallisessa koiratarhassa ulkomaan työreissuni aikana ja sai jopa tiedotuksen hoitopaikassa pärjäämisestä. jätin sen talteen. "Koiranne oli loistopakkaus hurmaavan suloinen ja kiltti. Tuli toimeen muiden kanssa ja pidimme vapaana pihalla meidän touhutessa pihamaalla." Koiria siellä oli n.20.

        Leikki on leikkiä..ja murina on osa sen leikkiä.

        Ja jos pyytää vettä ja viestii että sori huomasitko pliis niin ei siinä ole mitään rangaistavaa.

        Enkä todellakaan antaisi koiraani koiran eleitä tuntemattomaan perheeseen. Ja en todellakaan anna pois tälläistä helmeä. Paras koirani koskaan. :)


    • Mört

      Riippuu murinasta, sanoisin kanssa. Kyllä oman koiran tunnelmat oppii tunnistamaan. Meillä on jack russel, joka on rotunsa edustajaksi erityisen rauhallinen ja lempeä, mutta retuutus- ja vetoleikit saavat murisemaan ihan välittömästi. Lasten kanssa olen huomannut sen olevan huomattavasti hiljaisempi. Sen kerran kun se on murahtanut kissallemme, joka on tullut saman luun ääreen (huom. ruokakupillekin päästää yhtä aikaa), olen kyllä kuullut äänestä, että koira on tosissaan. Kissakin uskoi ;)

      Sellaisen pennun/koiran kanssa, jolla on tapana omia asioita ja isotella, en murinaleikkejä lähtisi leikkimään. Kiteyttäisin tän viestin siten siis, että jos tuntuu selkäpiissä, että nyt menee ehkä liian rajuksi, lopeta. Näin koirakin oppii, mikä teillä passaa ja mikä ei.

    • hghjghjgjh

      Murinaa on monenlaista ja se on viestintää siinä missä haukuntakin.

      Murina voi olla leikkiä joka ilmenee että koiran eleet on muutenkin leikkiä.

      Koiran murina voi olla uhkaa ja isottelua jolloin esim halutaan toinen koira alistaa. Yleensä koira menee toisen koiran luo ja sen eleet uhkaavat kokonaisuudessaan.

      Koiran murina voi olla jätä minut rauhaan jolloin komentaa ihmistä tai toista koiraa haluan nukkua jos pedillä.

      Koiran murina voi olla edelleen jätä minut rauhaan älä ylitä rajojasi esim koirapuistossa jolloin koira on paikoillaan ja toinen tulee siihen tungettelemaan.

      Koiran murina voi olla ääntelyä jolla saa huomion (koiran veden pyynti jolloin muut eleet viestii alistuneisuutta)

      Koira voi murista unissaan.

      Koira voi murista kun viestii tämä on minun lelu tai reviiiri.

      Koira voi murista pelonsekaisenakin jolloin eleet epävarmat ja alisteiset ja siis pelosta.

      Koiran haukunta voi olla pois reviiriltäni. (huomioi eleet)

      Koiran haukunta minulla on tylsää (tule luokseni)Huomioi eleet

      Koiran haukunta voi olla huomionhakuista.

      Koiran haukunta voi olla epävarman koiran turvautumiskeino vaikuttaa suuremmalta ja uhkaavammalta (haukunnan ääni kertoo onko oikea uhka vai pelko) etc..

      Sitten on vielä ulinaa ja ininää

      Kyse onkin milloin ja miten koira saa ilmaista itseään..ja millaisiin tunnetiloihin sillä on oikeus.
      Murina on ok jos leikkiä tai pyytää vettäkin(kokonaiseleet ratkaisee) rajansa saa sanoa myös kun ollaan koirapuistossa mikäli muut ylittää sen normaalia kanssakäymistä toki puutun sitten jos se ei auta toista koiraa uskomaan ettei rajoja ylitetä..Provosoitua tai provosoida ei. Koiralla on oikeus lepoon ilman häiriötä jne.

      • hghjghjgjh

        Lisäys vielä koirapuistoilusta jos toinen koira ei usko koiraani kun asettaa rajoja jotka se toinen on ylittänyt niin joko sanon omistajalle että komenna koiraasi tai jos sekään ei auta ja jälleen ylittää rajat niin menemme suosiolla pois..koska tärkeätä on että puistossa viihdytään ja jos joku ei osaa komentaa koiraansa niin en halua turhaan hermostuttaa koiraanikaan sen takia. Laumani turvallisuus tärkein. :)

        Eleiden tunteminen on a ja o koiranpidossa. Tuntuukin että koirat tuntee ihmisen eleet paremmin useammassa perheessä kuin päinvastoin ;)


    • koiranomistaja

      Ei oo murissut mulle, mutta lelulle kyllä. Ei haittaisi vaikka leikin yhteydessä murisisi mulle, mutta ei vaan satu murisemaan. :)

    • Tinä kytelet tyhmiä

      Ei mun koila mulite, muliteekt tun koila?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1967
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      51
      1701
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1617
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe