R. Steinerista juttua Helsingin Sanomissa

3+3=6

STEINER KIINNOSTAA LUOMUN JA JOOGAN AIKAKAUDELLA

"Henkisyys ja hyvinvointi ovat viime aikoina olleet ajankohtaisia kuvataidemaailmassa. Ne ovat kevään teema myös Espoon modernin taiteen museo Emmassa. Tänään yleisölle avautuva näyttely keskittyy Rudolf Steinerin ajatteluun ja taiteeseen.

Arjen muotoilija – Rudolf Steiner on ensimmäinen kattava esitys Steinerin merkityksestä 1900-luvun taidehistoriassa. Maailman merkittävimpiin designmuseoihin kuuluvan Vitra Design -museon tuottama suursatsaus sisältää jopa 400 teosta Steinerilta ja hänen seuraajiltaan. Nyt se on ensimmäistä kertaa esillä Pohjoismaissa.

"Näyttelyn tarkoituksena on osoittaa, että Steiner ei kuulu vain seuraajilleen, vaan hän ansaitsee meidän kaikkien huomion", sanoi Vitra Design Museumin johtaja ja näyttelyn kuraattori Mateo Kries näyttelyn tiedotustilaisuudessa.

Rudolf Steiner (1861–1925) oli itävaltalainen antroposofi ja taiteilija. Näyttely esittelee laajasti Steinerin ajattelun taustaa, hänen taidettaan ja sen vaikutusta modernistiseen taiteeseen, muotoiluun ja arkkitehtuuriin.

Steinerin ajattelun mukaan rationaalinen älykkyys ja abstrakti ajattelu ovat peittäneet alleen ihmiset muut henkiset kyvyt. Ihminen on menettänyt kosketuksen itseensä ja todellisuuden henkisiin ulottuvuuksiin.

Steiner oli itse merkittävä arkkitehti ja muotoilija, joka uskoi taiteen kykyyn edistää ihmisen henkistä kasvua. Steiner oli edelläkävijä tutkiessaan, miten elinympäristö voi vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Taiteilijat ja arkkitehdit ammentavat hänen ajatuksistaan vieläkin.

Kriesin mukaan Steinerin merkitystä 1900-luvun kulttuurihistorialle on vasta alettu ymmärtää. Henkisen etsinnän aikana Steiner on myös nousemassa jälleen ajankohtaiseksi.

"Nykyään, kun ihmiset ovat alkaneet etsiä henkisesti tasapainoisempaa ja ympäristöystävällisempää elämäntapaa esimerkiksi joogasta, biodynaamisesta ruoasta ja luomusta, Steinerin kokonaisvaltainen ajattelu on alkanut herättää kiinnostusta myös antroposofipiirien ulkopuolella", Kries sanoo.

Päänäyttelyä täydentää pienempi, viiden taiteilijan teoksista koostuva Feel the Spirit!, joka esittelee henkisyyttä modernissa taiteessa ja nykytaiteessa.

Sen vetonaula on ruotsalaistaiteilija Hilma af Klint (1862–1944), joka viime vuonna synnytti pienoisen sensaation Tukholman Moderna Museetissa ja Venetsian biennaalissa.

Abstraktin taiteen pioneerina pidetty taiteilija ammensi teoksissaan teosofiasta ja Steinerin ajattelusta. Esillä on 21 Af Klintin teosta.

"Vasta nykyihmiset ovat valmiita katsomaan Hilma af Klintin teoksia. Aikalaiset eivät häntä ymmärtäneet", sanoo taiteilijan perintöä vaalivan säätiön edustaja Ulf Wagner.

Näyttely esittelee myös Joseph Beuysin, Olafur Eliassonin, Silja Rantasen ja Jussi Nivan teoksia."

Harri Mäcklin / HS 26.2.2014

Linkki: http://www.hs.fi/kulttuuri/Steiner kiinnostaa luomun ja joogan aikakaudella/a1393309205997

3

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ♡♡♡♥♥♥♥♥♡♡♡

      Pitää lukee toi juttu

    • Mika el Toro

      Todella harhaanjohtava artikkeli Hesarilta. Jo otsikko on idioottimainen: joogalla ja luomulla ei ole mitään tekemistä Steinerin tai antroposofian kanssa. Steiner ei myöskään ollut arkkitehti ja taiteilijanakin todellinen keskinkertaisuus. Hän palvoi Goethea ja omaksui tältä väriopin, joka on muuten täyttä humpuukia, mutta siitä huolimatta käytössä kaikissa steinerkouluissa ja antrotaiteessa, joka on puolestaan mitäänsanomatonta homogeenistä pastellihuttua. Näyttelyn kuraattori Mateo Kries on joko antroposofi tai sitten vain mainosmies, koska puhuu tuollaista humpuukia. Idiotismi huipentuu lauseessa:
      "Nykyään, kun ihmiset ovat alkaneet etsiä henkisesti tasapainoisempaa ja ympäristöystävällisempää elämäntapaa esimerkiksi joogasta, biodynaamisesta ruoasta ja luomusta, Steinerin kokonaisvaltainen ajattelu on alkanut herättää kiinnostusta myös antroposofipiirien ulkopuolella".
      Vai joogasta, biodynaamisesta ruoasta ja luomusta: siinäpä järkevä kolmiyhteys! Steinerin harhainen ajattelu on päinvastoin kokemassa nykyään konkurssia oikean tiedon lisääntyessä ja tuollaiset lahkolaiset suuret kusetukset toivottavasti jäävät historiaan varoittavina esimerkkeinä.

    • $aatana

      Herrajjumala! Steiner omaksui Goethleta väriopin ja SIITÄ HUOLIMATTA käytti omaksumaansa oppia luomassaan pedagogiikassa!

      Voe että!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4459
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1744
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1420
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe