Vapaamuurarit ja Wicca, onko totta

Etsivä

LAINAUS

Jotkut niinkutsutut 'kristityt' moittivat vapaamuurariutta, koska se hyväksyy jäsenet, jotka harjoittavat Wiccan uskonnollisia opetuksia. Nämä anti-masonistit (vapaamuurari / -muurarius = freemason / -masonry) käyttävät pahaenteisiä sanoja, kuten 'Paholaisen palvojat' ja 'Saatana'. Tämän tekee ironiseksi se, että nämä leimaajat ilmoittavat seuraavansa uskonnollista opettajaa, joka ilmoitti rakastavansa jokaista.
Sitten löytyy niitä, jotka argumentoivat, että paljon kristillisyydestä on peräisin Wiccasta, Druidismista ja muista pakanallisista lähteistä., ja että kristillinen kirkko päätyi, hankkiakseen uskonnollisen monopolin, 15. vuosisadalla Vanhan Uskonnon kannattajien ja muiden kerettiläisten tuhoamiseen. He väittävät, että kirkko kehitti itse myytin pahasta uskonnosta, ja uskotteli että wiccat ovat pahoja noitia jotka seuraavat pahaa uskontoaan, kidnappaavat lapsia, tappavat ja syövät niitä, ja myyvät niiden sielut Saatanalle.

Monia tuhottiin tämän "polttouhrin" ("Burning times") aikana, jota kesti Euroopassa vuoteen 1792 ja Etelä-Amerikassa 1830-luvulle. Joidenkin arvioiden mukaan surmattuja oli 10 miljoonaa, toisten mukaan vain 3000. Todennäköisesti uhrien lukumäärä liikkuu 300 000:n ja 100 000:n välillä. Roomalaiskatolinen kirkko poltti noidat, protestanttisissa maissa heidät hirtettiin (Ruotsissa poltettiin tai mestattiin.käänt.huom.). Wiccat pysyivät maan alla, ja tulivat julkisuuteen vasta 20. vuosisadan puolessa välissä (Gardnerilaisen "Wiccan" ja "Vanhan Uskonnon" yhteys ei ole tradition suora jatkumo, kuten kirjoittaja luulee, vaan tradition rekonstruktio kirjallisuuden [Margareth Murray, etc.] kautta. käänt.huom.)

Wicca tuli esiin varjoista Englannissa 1950-luvulla Gerald Gardnerin kirjoissa. Se on sittemmin levinnyt eri tasoisena Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan. Kaikkialla se on melko tuntematon suurelle yleisölle, koska wiccat pitävät uskomuksensa ja käytäntönsä poissa julkisuudesta. Pohjois-Amerikassa ne wiccat, jotka ilmaisevat uskontonsa avoimesti, joutuvat painostuksen kohteeksi useimmin kuin minkään muun uskonnon edustajat. Vuosittain raportoidaan monia väkivallantekoja, tuhopolttoja ja taloudellisia hyökkäyksiä wiccoja kohtaan. Tänä vuonna on tapahtunut ampumisia, yksi joukkokivitys ja yksi lynkkaus. Useiden raporttien mukaan lastensuojeluviranomaisille on valehdeltu lasten huostaanottamiseksi wicca-kodeista, pelossa että lapset muuten uhrattaisiin satanistisissa rituaaleissa (Erään tuoreen tapauksen perusteella olisi syytä huostaanottaa lapset "hyvistä espoolaisista perheistä". käänt.huom.) Tämän uskonnollisen vihan lietsojat ovat usein hyvin hurskaita ja kunnollisia, mutta kauhealla tavalla harhaanjohdettuja henkilöitä. He uskovat harhatietoon, jota on levitetty keskiajalta alkaen.

Vain itärannikon Massachusettissa, Etelä-Kaliforniassa ja muutamassa kaupungissa eripuolilla Pohois-Amerikkaa wiccat voivat tulla turvallisesti ulos (luuta)kaapistaan. Kaikkialla muualla heidän on turvallisinta pitää uskontonsa omana tietonaan. Valitettavasti tämä tilanne, wiccat pysyttelevät "maan alla", luo lisää epäluuloja. Heillä täytyy olla jotain salattavaa? Tämä on tilanne, mikä ei hyödytä ketään.

Kopioitu ja käännetty sivulta http://www.masonicinfo.com
Kommentteja:
Amerikkalaisilla vapaamuurareilla näyttää olevan tarve selittää kristillisesti asennoituvalle yleisölle, miksi järjestö hyväksyy jäsenekseen mm. Wicca-harrastajia. Kritityillähän on perinteellisesti ollut vahva antipatia "noituutta" kohtaan, ja vapaamuurarius esitellään yleensä kristillis-henkisenä. Tämän ristiriidan -jos se on sellainen- tarkempi erittely täytyy jättää toiseen ajankohtaan.
Ylläoleva kirjoitus kuvastaa kirjoittajansa, ja tämän taustayhteisön, tietämystä "pakanuudesta". Huomaamme, että näkemys uskontojen historiasta sisältää "Vanha Uskonto" -käsitteen, mutta se nähdään garnerilaisittain ahtaasti ymmäretyn "Wiccan" suoranaisena edeltäjänä. Jopa niin että kirjoittaja nimittää eurooppalaista esikristillistä uskontoa "wiccaksi", ja tunnistaa siitä mm. kristinuskoon periytyvät piirteet "wiccalaisiksi" lainoiksi.

Kirjoittajien tietämys aiheestaan näyttää siis välittyneen hyvin tiukasti Gerald Gardnerinsa lukeneelta taholta, joka sivuuttaa kaikki vaihtoehtoiset näkemykset. Eurooppalainen "Vanha Uskonto" ja sen tutkiminen toisi esiin jopa tiettyä "sosiaalista dynamiittia", mutta sovinnaisesti ja visiottomasti käsitettynä se on vaarattomaksi kuohittua salatietoa, jonka harrastaminen sopii jopa julkisesti säntillisille poroporvareille, eikä vaadi omien asenteiden tai elämäntavan tarkistamista. Siis eräänlaista aikuisten Harry Potteria.

Kirjoittajan näyttää olleen helppoa omaksua Wiccan tarkasteluun pinnallisen "gardnerilainen" näkökulma, sillä sellainen vastaa hänen oman taustajärjestönsä suhdetta esoteriaan.

Toinen huomiotaherättävä piirre on lähes kaiken "pakanuuden" samaistaminen Wiccaan (joka siis tulkitaan G.Gardneriksi eikä miksikään muuksi).

Kirjoittaja raportoi wiccoihin kohdistuneesta painostuksesta ja suvaitsemattomuudesta, ja antaa kuvan että USA:ssa on yhä seutuja, joissa "noituuteen" viittaavat harrastukset aiheuttavat jopa turvallisuusriskin. Keski-lännen osavaltiot tunnetaan muutenkin sellaista piirteistä, joiden vuoksi keskimmäinen USA:n neljästä aikavyöhykkeestä (muut ovat "Pasific Time", "Mountain Time" ja "Atlantic Time"), jota virallisestikin kutsutaan nimellä "Middle Time", on lukemattomien "Keski-Aika" -vitsien antoisa kohde.




USA:n armeijan käsikirja kertoo wiccoista seuraavassa linkissä: US ARMY CHAPLAIN'S HANDBOOK: EXCERPT ON WICCA
Kirjan "Religious Requirements and Practices of Certain Selected Groups: A Handbook for Chaplains" (1990) voi tilata osoitteesta: USAF Chaplain's Service Institute, Resource Division, 525 Chenault Circle, Maxwell AFB, Montgomery, AL 36112-6429. Wiccaa esitellään sivuilla 231-236. US.Armyssa vallitsee uskonnonvapaus, ja wicca-uskoiset ammattisotilaat ovat järjestäytyneet omiksi verkostoikseen. Netissä löytyy runsaasti "military-pagan" -sivuja. Juuri tätä kirjoitettaessa (29.11.01) joku wicca-sotilas, mies tai nainen, voi olla suorittamassa tehtäväänsä Afganistanin vuorilla. Blessed be!

17

5032

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Cicca

      >US.Armyssa vallitsee uskonnonvapaus, ja
      >wicca-uskoiset ammattisotilaat ovat järjestäytyneet
      >omiksi verkostoikseen. Netissä löytyy runsaasti
      >"military-pagan" -sivuja. Juuri tätä
      >kirjoitettaessa (29.11.01) joku wicca-sotilas, mies
      >tai nainen, voi olla suorittamassa tehtäväänsä
      >Afganistanin vuorilla. Blessed be!

      Ja joka kerta kun ko. sotilas ampuu "vihollisen", häntä itseään ammutaan kolmesti? :)

      • Ifrit

        Tämä sai hymyilemään.


    • tulikivi

      Wicca pretending to be an ancient religion since 1957.

      :D

      • Vilja - Harakkatar

        Mulla on toi paitana! ;)


      • LappiWicca
        Vilja - Harakkatar kirjoitti:

        Mulla on toi paitana! ;)

        mulle kans tuollanen paita :)


      • harakkatar
        LappiWicca kirjoitti:

        mulle kans tuollanen paita :)

        http://www.cafepress.com/timeriftnetwork/355043


    • Pihlaja

      Jäi vähän hämäräksi, miten vapaamuurarit liittyivät koko juttuun. Oliko "onko totta" -kysymyksen aiheena, hyväksyvätkö vapaamuurarit wiccoja jäseniksi, ja jos, niin eikö sitä kannattaisi kysyä jostain muurariloosista?

      • Ifrit

        Tietääkseni vapaamuurarit hyväksyvät jäsenekseen kenet tahansa joka uskoo jumalaan uskonnoista välittämättä.


      • Pihlaja
        Ifrit kirjoitti:

        Tietääkseni vapaamuurarit hyväksyvät jäsenekseen kenet tahansa joka uskoo jumalaan uskonnoista välittämättä.

        Näin yleensä on ainakin teoriassa - vaaditaan uskoa Korkeimpaan Voimaan, minkään muun uskonkysymyksen ei pitäisi vaikuttaa. Käytännössä joitain ylempiä vapaamuurariasteita saadakseen täytyy ymmärtääkseni (sen mitä asiaa ihan mielenkiinnosta penkoneena ulkopuolisena nyt voi tietää) tunnustaa kristillistä uskoa.


      • Ifrit
        Pihlaja kirjoitti:

        Näin yleensä on ainakin teoriassa - vaaditaan uskoa Korkeimpaan Voimaan, minkään muun uskonkysymyksen ei pitäisi vaikuttaa. Käytännössä joitain ylempiä vapaamuurariasteita saadakseen täytyy ymmärtääkseni (sen mitä asiaa ihan mielenkiinnosta penkoneena ulkopuolisena nyt voi tietää) tunnustaa kristillistä uskoa.

        Mutta ainakin looshimestariksi voi pakanakin käydä, tässä tapauksessa asatru:

        http://www.mackaos.com.au/Masonry/


      • tietoa
        Ifrit kirjoitti:

        Tietääkseni vapaamuurarit hyväksyvät jäsenekseen kenet tahansa joka uskoo jumalaan uskonnoista välittämättä.

        Gardner oli vapaamuurari...


      • Pihlaja
        tietoa kirjoitti:

        Gardner oli vapaamuurari...

        Tarkemmin sanottuna Co-Mason eli yhteisvapaamuurari.

        Ja pointti oli...?


      • maza
        Ifrit kirjoitti:

        Tietääkseni vapaamuurarit hyväksyvät jäsenekseen kenet tahansa joka uskoo jumalaan uskonnoista välittämättä.

        Sattumalta osuin tälle sivulle. Ainoa oikea vastaus on antamasi. Vapaamuurarin on uskottava Jumalaan - tehtävämme ei ole määritellä asiaa tarmemmin, sen osaa etsivä yksilö (perinteisessä vapaamuurariudessa mies) tehdä itse. Tästä seuraa, että maailmalla on temppeleissä monia pyhiä kirjoja alttarilla. "Leben und leben lassen" on hyvä periaate. Tosin esim. vanhat temppeliritarit joutuivat öljyssä keitetyiksi ym.. suvaitsevaisuutensa takia. Heidän perustamansa maailman ensimmäinen pankki oli näet lainannut silloiselle paaville yli tämän maksykyvyn eli lainanantajista piti tehdä kerettiläisiä ja kiduttaa pois päiviltä ja ottaa omaisuus kirkolle.. onko tuttua, kun seuraa tämän päivän keskusteluja. Ps. osa temppeliritarien linnoista on elämän lakien mukaan palautunut ja lunastettu nykyajan hengenheimolaisille. Henki elää vielä vainoista huolimatta.


      • Pihlaja kirjoitti:

        Näin yleensä on ainakin teoriassa - vaaditaan uskoa Korkeimpaan Voimaan, minkään muun uskonkysymyksen ei pitäisi vaikuttaa. Käytännössä joitain ylempiä vapaamuurariasteita saadakseen täytyy ymmärtääkseni (sen mitä asiaa ihan mielenkiinnosta penkoneena ulkopuolisena nyt voi tietää) tunnustaa kristillistä uskoa.

        Liitännäisasteista vain Rose Croix -chapteriin ei Suomessa pääse kuin kristillistä uskoa tunnustava vapaamuurari. Se sisältää (hieman yksinkertaistaen) asteet 4° - 33°.

        Vapaamuurarien jäsenhakemuksessa on kohta "Uskotteko Jumalan olemassaoloon?" johon pitää vetäistä rasti. Suuri enemmistö suomalaisista vapaamuurareista on kristittyjä. Teoriassa siis voi olla muukin mutta tuskin Suomessa on yhtään wicca-vapaamuuraria.


    • Kaikkea kokeillut

      Onko Wiccoilla omaa toimivaa gay-osastoa? Joulupukkikin kuulemma löytyy.

      • harakkatar

        Mitään osastoja ei tietääkseeni ole. Joulupukistakaan en ole kuullut. Sen sijaan wiccat eivät tuomitse homoseksuaalisuutta. Ainakin Suomen wiccojen joukosta löytyy siis heteroita, bi-seksuaaleja, homoja ja lesboja ihan ilman mitään omia osastoja.


    • Ajattelemisenaihetta

      Mitä raamattu sanoo... noituudesta?



      Taikuus, magia, noituus, velhous -mitä nimeä sitten asiasta käytetäänkin- ei ole mikään uusi ilmiö. Silti se ei ole jäänyt historian hämärään, tai keskiajan pimeyteen, vaan on mitä ajankohtaisin asia, päätellen nyt vain esimerkiksi lähimarketin lastenlehtihyllystä, josta kassalle jonottaessani laskeskelin montako Harry Potter-lehteä siitä löytyy. Ja löytyihän niitä, kaikenlaisia, värityskirjoista lähtien. Mutta eniten tälläkertaa hätkähdytti lehti nimeltä "Witch" (="noita"), joka oli suomeksi otsikoitu "noitajengi".

      Kun noituutta niin kovalla markkinointi-innolla työnnetään jo pikkulapsille, näyttää siltä, että tulevaisuudessakin asia on ihmiskunnan riesana.

      Raamatun ilmestyskirja nimenomaan ilmoittaa, että lopunajan ihmiset eivät suurten katastrofaalisten koettelemuksienkaan keskellä luovu epäjumalanpalveluksestaan, eivätkä tee parannusta murhistaan, velhouksistaan, haureudestaan eikä varkauksistaan (Ilm. 9: 21). Vai näyttääkö, että niin olisi käymässä?

      Joku vuosikymmen taaksepäin, kun tekninen kehitys oli kaikki kaikessa, tuntui taikausko ja muu humpuuki jääneen jälkeen, mutta täällä ne taas ovat.



      Jumalan vastustajalla, saatanalla, on kova into matkia jumalallisia ihmeitä ja harhauttaa hengellisesti sokeita ihmisiä taioillaan. Raamattu varoittaa jyrkästi ottamasta osaa sellaisiin asioihin. Mooseksen laki jo antoi kovimman mahdollisen tuomion, sanoessaan ykskantaan: "Velhonaisen älä salli elää." (2 Ms.20:18).

      Pahat henget saavat aikaan "maagisia ilmiöitä" ja voivat asua ja vaikuttaa sellaisten harjoittajissa: "Jos jossakin miehessä tai naisessa on vainaja- tai tietäjähenki, niin heidät rangaistakoon kuolemalla; heidät kivitettäköön, he ovat verivelan alaiset."(3 Ms.20:27). Ei kaikki mitä väitetään jumalalliseksi ja "hyväksi", ole sitä, vaan hedelmistään puu tunnetaan.

      Älköön keskuudessasi olko ketään, joka panee poikansa tai tyttärensä kulkemaan tulen läpi, tai joka tekee taikoja, ennustelee merkeistä, harjoittaa noituutta tai velhoutta, joka lukee loitsuja, kysyy vainaja- tai tietäjähengiltä tai kääntyy vainajain puoleen. Sillä jokainen, joka senkaltaista tekee, on kauhistus Herralle, ja sellaisten kauhistusten tähden Herra sinun Jumalasi, karkoittaa heidät sinun tieltäsi." (5 Ms.18:9-12).

      Noituus on lihan tekoja, opettaa Paavali. (Gal. 5:20). Velhot jotuvat kadotukseen, varoittaa Ilmestyskirja. ( Ilm.21:8).

      Jumala, kaikkeuden Luoja ja Isä on ilmoittanut meille itsensä ja tien luoksensa. Yhden tien. Jeesus-tien. Hän on tie, totuus ja elämä. Jeesus on Jumalan lähettämä ihmiskunnan Vapahtaja, jonka puolesta todistivat ihmetekonsa ja todistavat tänä päivänä, kun ihmeellisiä asioita tapahtuu hänen nimessään uskon kautta. Tämä yksi tie rajaa muut pois. Muut ovat toisesta lähteestä nousevaa jäljittelyä.

      Taikuus, magiat (kaikki tummuusasteet), velhous ja noituus on Jumalalle vihamielistä toimintaa, joka erottaa hänestä ja saa aikaan pahaa, koska nousee pahuuden lähteestä.

      Jeesus on ristinkuolemallaan valmistanut sovituksen jokaiselle parannukseen suostuvalle. Parannuksenteko ja uskon kuuliaisuus avaa tien Jumalan Pyhän Hengen voimaan, jota edellämainitut pimeyden teot vain jäljittelevät. Pyhä Hengen täyteys on aito asia ja ihmeellinen olotila, joka saa uskon kautta Jeesukseen ihmeitä aikaan, jotka kestävät vielä ajanrajan tuolla puolellakin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2576
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1176
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1136
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1133
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1042
    Aihe