Linnut pöllii pellavat?

Riverosvo Kiikkiin

Vai liekö oravat syyllisiä? Vanha mökki siirrettiin ja pystytettiin rantatontille. Varausten väliin laitettiin pellavarivettä rullalta. Rive jäi näkyviin varauksen ulkopuolelle sellaisen sentin verran. Nyt on jo parina vuonna huomannut, että jostain varauksista on rivettä hävinnyt jopa 10 cm matkaltakin? Onkohan tuossa linnut vai oravat asialla? Entä millä tuon saisi estettyä?

10

1457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laudoitus

      Itsellä katosi ikkunatilkkeet pesätarpeiksi yhdeltä työmaalta. Piti tilkitä uudestaan ja laittaa rimat suojaksi siihen asti kun ikkunat sai pielilautansa. Kyrpi

    • Tipu se on

      Talitintin tekosilta vaikuttaa, saisko ne näkyvät pellavat rivettyä hirsien väliin piiloon . Samalla ne menis tiiviimmäksi.

    • väärin sammutettu

      Perusvirhe on siinä, ettei se pellavarive saa jäädä näkyviin, eikä varausten reunojen väliin kantamaan muutenkaan. Hirret eivät painu tiiviiksi koskaan jos villaa on reunojen välissä.
      Tintit vielä nokkivat löysemmät kohdat kokonaan irti varauksen välistä ja tilanne vain pahenee. Ei ne niitä vain pesätarpeiksi vie vaan niissä majailee hämähäkkejä, lukkeja ja muita hyönteisiä, joita tintit pyydystelevät. Villat löytyvät usein talon seinustalta maasta isoinakin kasoina.
      Ei siinä enää auta kuin villojen työntäminen mahdollisuuksien mukaan piiloon varausten väliin. Siinä voi vipuakin tarvita ja iso urakka!

    • tulipalo.

      Normitapa on nitojalla paukutella pellavanauha varauksen pohjaan jolloin se on ja pysyy siellä varauksessa eikä edes pääse ulkopuolelle.

      "Saa" laittaa melko paljon pellavaa ennenkuin hirsi ei painu vaan jää kantamaan..Lasivillan kanssa ei ollut niin nuukaa vaan sen voi laittaa surutta alemman hirren selkään kun painuessaa ylimenevä osa leikkautui irti. Pellava on lähinnä vain rivon näköinen kun linnut repii saamatta mitään irti koska varauksen kynsi pureutuu niin tiukkaan. Ulkopuoliset riveet vain repsottaa mutta ei ole kuin esteettinen haitta. Jos on niin huonosti veistetty hirsi että jos itse varauksien sisäpuolelta lähtee riveet pois siellä silloin pysy mikään muu kuin uretaani. Sekin on tullut nähtyä. Ja kantoi muuten joka saatanan hirsi...Erittäin kaunista kun jokainen varaus alusta loppuun oli puolisen senttiä auki ja keltainen urtsi näkyi ja kauas..

      • itse kokenut

        Jos pellavarive tulee varauksen ulkopuolelle, eikä jää varauksen pohjalle, niin hirsi asettuu kallelleen, koska sisäpuolella tuskin tilanne on vastaava.
        Tällöin eivät varauksen pohjalla olevat kynnetkään purista kunnolla rivettä kiinteäksi.
        Ulkoreuna ei kuitenkaan purista rivettä tasaisesti niin, ettei se pääsisi paikoin liikkumaan. Tintit kyllä löytävät nämä hyönteisten pesäpaikat ja pellavarivettä saat sitten keräillä isoja kasoja mökin seinustalta.
        Näin kävi mökkinaapurille kun rive loppui kesken ja äkkiä ei ollut saatavilla kuin liian leveää laatua. Ei muuten ole ihan helppoa sen ylimääräisen leikkaaminen ulkopuolelta jälkikäteen ja jo siinä vaiheessa löysimmät kohdat tuppasivat tulemaan kokonaan hirren välistä pois vaikka kuinha terävää välinettä olisi käyttänyt.
        Kysymyksessä oli kuitenkin yhden Suomen suurimman hirsimökkitoimittajan priimapaketti. Tarkkaan kun katsoo, niin paikoin hirret ovat vähän kallellaan vieläkin kun ulkoreuna kantaa.
        Sama ongelma näyttäisi olevan aloittajallakin


    • p eriaatteessa

      tapitus jo estää "kallistukset" mutta toinen näkökulma on ulko- ja sisäpuoliset kosteuserot ja niiden vaikutukset puuaineksen käyttäytymiseen vallitsevan kosteusprosentin vaikutuksesta. Esim. ns. tuplahirsisessä talossa ulkopuolen hirsikehikko höylätään hiukan sisäpuolista matalemmaksi em. syystä. Pellavaa täytyy olla huomattavan vahvasti varauksen ulkopuolella että se kykenisi hirttä kallistelemaan. Enemminkin käy niin, että varaus jää auki mol.puolin. Monta muuttujaa

      • itse kokenut

        Voi olla, että jääkin asennettaessa auki molemmin puolin, mutta painuessaan hirret mukautuvat sen mukaan kun löysää on. Kosteusvaihtelut nimenomaan saavat hirrenkin vääntymään tapituksesta huolimatta jos vastus ei ole tasan molemmin puolin.
        Näkee sen jopa silmällä ja mittauksella asia varmistuu. Näin on näreet.


    • linnunruokkija

      Olen siirtänyt "vanhanpiian" mökin. Alun perin siinä oli lomalaudoitus päällä. Jätin sen ulkoakin hirrelle.

      Nyt tittit ovat repineet hirren halkeamiin tungetut sukkahousut puolittain ulos roikkumaan. tintit tuhoavat kulttuurihistoriaa?

    • camo1

      minulla on tinttejä varten ilmakivääri,momta pellavarosvoa olen tappanut

    • Peniskipeähuora

      Ota haulikko käteen ja ammu kaikki linnut sit jos jatkuu niin oravat on ollu asialla

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      246
      2369
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      166
      1494
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1366
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1085
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1079
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      970
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      218
      967
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      865
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      699
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      690
    Aihe