Meksikon kiertomatka

Tein Meksikon kiertomatkan. Ajoimme bussillamme 3000 km ja yövyimme yhdeksällä paikkakunnalla. Reittimme oli tosin vain pieni trippi maassa, joka on pinta-alaltaan kuusi kertaa ja väestöltään 20 kertaa Suomen kokoinen, kummassakin suhteessa hyvin paljon suurempi kuin yksikään Euroopan maa Venäjää lukuun ottamatta, mutta matkamme suuntautui kuitenkin historiallisesti merkittävimpään osaan Meksikossa, pääkaupunki Mexico Citystä (Ciudad de Mexico) kaakkoon ensin Atlantin rannikon suunnassa, sitten poikki maan ja paluu Tyynen valtameren rannikon suunnassa.

Enimmäkseen ajelimme ylängöillä ja vuoristoissa, 1-3 km:n korkeudessa. Pääkaupunki on 2400 metrin korkeudessa, samoin monet muut yöpymiskaupunkimme. Yöpymiskaupungeistamme useimmissa on vielä vahvasti siirtomaa-aikainen leima, samoin oli hotelleissamme, joissa yövyimme. Näkemistämme ja kokemistamme kaupungeista peräti neljä kuuluu Unescon Maailmanperintö -kohteisiin. Reittimme vuoristomaisemat olivat todella upeita, näimme mm. Meksikon korkeimman vuoren 5700 metriin lumihuippuisena kohoavan Pico de Orizaban, mutta hienoja olivat myös alemmat ja tasaisemmat maisemat tavattoman monipuolisine viljelyksineen (maissi, vehnä, puuvilla, lukemattoman moninaiset hedelmät tuottavat hedelmätarhat ja jonkin verran nähtiin myös riisi- ja tupakkaviljelmiä.

Sää oli sateeton ja hieno koko ajan, ylängöillä päivälämpötilat hieman alle 30 C, alavimmilla mailla jopa 35 C. Öisin ja aamuisin viileämpää.

Meitä oli matkassa 28 hengen seurue, jo seniori-ikäisiä hyvin kokeneita matkailijoita useimmat. Oppaamme oli loistava; jo vuosikymmenet ammattioppaana toiminut ja mm. vuosia Meksikossa asunut n. 60-v. nainen. Bussimatkojen aikana häneltä saimme valtavan tietoiskun Meksikon historiasta, sen nykyisyydestä, kansasta ja kulttuurista. Matka oli erittäin hyvin suunniteltu. Täällä ei saa mainostaa, joten en mainitse matkatoimiston nimeä, mutta jatkossa olevan matkaohjelman perusteella sekin selvinnee netistä.

Meksikossa en ollut aikaisemmin käynyt muuten kuin Kalifornian matkalta pistäytymällä Meksikon puolella Tijuanassa. Minulla on eräitä lempimaita, joissa olen tehnyt useitakin reissuja (mm. Intia) ja eräissä niistä viettänyt pitempiäkin aikoja (kuten Egypti ja Israel), mutta nyt kyllä luen Meksikonkin suosikkimaihini ja voin tehdä sinne toisenkin reissun, esim. Yukatanin niemimaalle.

Matkaohjelmamme lyhyesti:

1. päivä: Helsinki-Lontoo Heathrow-Mexico City
2. päivä: Mexico City:ssä tutustuimme yli 20 miljoonan asukkaan metropolin moniin nähtävyyksiin kuten Cortesin kansallispalatsiin, jonka portaikon seiniin on Diego Rivera maalannut maan dramaattista historiaa (1521-1930) ja tutkimme mm. Antropologisen museon, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista, ym..
3. päivä: Teotihuacán muinaisten intiaanien rakentama kaupunki, jossa kohoavat mm. lähes 100 metriä korkeat Auringon ja Kuun pyramidit. Sieltä jatkoimme ihmeellisen kauniiseen Guadalupen basilikaan, jonka historia on kauneuttakin ihmeellisempi. Sieltä edelleen Pueblaan.
4. päivä: Pueblasta jatkoimme rannikolle kuuluisan säveltäjän Augustin Laran (Granada ym..) synnyinkaupunkiin Tlacotalpaniin ja sieltä edelleen Vera Crutsiin, jossa teimme merellä veneretken, ja edelleen San Andrés Tuxtlaan.
5.päivä: San Andrés Tuxtla-tupakkatehdas-Villa Hermosa-Palenque
6. päivä: Palenquen mayarauniot ja sademetsäretki, jolla näimme mm. paljon viidakon eläimiä
7. päivä: Palenque-San Cristóbal de las Casas-kaupunkikierros
8.päivä: San Cristóbal de las Casas-vierailu intiaaniheimojen luona-kuuluisan arkeologi Frans Blomin nykyisin museona toimiva kotitalo Casa Na Bolom
9. päivä: San Cristóbal de las Casas-lähes kilmometrin syvyisessä kanjonissa kulkeva Grijalvajoki, jolla teimme pitkän veneretken-Tehuantepec
10. päivä: Tehuantepec-käsityöläiskylä-Tule-puu, maailman vanhin ja suurin sypressi, 2000 vuotta vanha, ympärysmitta 30 metriä-Oaxaca
11. päivä: Oaxaca-Zapoteekki-intiaanien muinainen Monte Albán temppelivuori porraspyramideineen.
12. päivä: vuorten rinteille kipeävä Taxcon hopeakaupunki; matkamme ”sokeri pohjalla”
13. päivä: Taxco-Mexico City-kotimatka alkaa
14.päivä: Saapuminen Helsinkiin

Olihan matka melko rasittava, varsinkin vuorokauden suuntaansa kestävät siirtymälennot, mutta oli myös vaivan arvoinen. Seurueemme oli kyllä sitä mieltä, että matka ylitti odotuksemme. Otin matkalla lähes 1000 valokuvaa pienellä turistikamerallani. Tämän jatkona niistä muutama kuva.

7

440

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1727
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1547
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      55
      1260
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      729
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      725
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      717
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      668
    Aihe