Adoptio+sukututkimus= mahdottonyhtälökö?

tietämätön

Elikkäs haluaisin tutkia äitini sukua,mutta äitini on annettu adoptioon ilmeisesti vauvana.
Stoppaako tutkiminen nyt tähän,vai onko mahdollista jotain kautta saada selville äitini biologinen äiti ja mahdollinen isä.
Adoptio vanhempien sukua olen jo tutkinut,mutta nyt kiinnostaisi äitini biologiset sukujuuret

10

853

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hönlop

      Jos joku byrokraatti on joskus ollut tietoinen äitisi biologisista vanhemmista tai edes äidistä, se tieto on jossain arkistoituna.

      Äidilläsi on oikeus saada ne olemassa olevat tiedot, tai jos hän on kuollut niin hänen jälkeläisillään = sinulla.

      Mutta jos äitisi sattuu olemaan "kirkon rappusille jätetty", tietoa ei sitten tietenkään ole olemassakaan.

    • Sossu

      Tervehdys tietämätön!
      Ensinnäkin, elääkö äitisi? Tietääkö hän suvustaan, serkuistaan, sisaruksistaan? Sosiaalitoimella on varmaan arkistoissaan tiedot tuostakin adoptiosta. En tosin tiedä, millä ne saa luettavakseen, mutta uskon että niiden salassapito on jo vanhentunut. Joten äidin asuinkunnan sossuun neuvoa kysymään. Onnea etsintään.

    • (jatkoa) Sosiaalihuollon asioissa salassapitoaika on 100 vuotta / tai sitten 50 v ao henkilön kuolemasta. Asianosaiselle (=äitisi tai sinä häneltä saamalla valtakirjalla) annetaan uudempiakin tietoja. Pelastakaa Lapset ry on hoitanut adoptioitten käytännön vaiheet ainakin 1950-luvulta lähtien kuntien puolesta. https://www.pelastakaalapset.fi/tietoa-meista/keita-me-olemme/historia/

    • Bxbxkkxkx

      Yhdysvalloissa adoptioon annettu Suomalaiset sukujuuret omaava Andy Sorenson oli tiennyt olevansa adoptiolapsi ja hänelle oli kerrottu, että hän on Suomalainen ja äiti olisi ollut hyvin nuori antaessaan hänet adoptoitavaksi.
      Hän alkoi selvittää biologisia vanhempiaan ja löysi tietoja, jossa äitinsä kertoo omasta lapsuuden perheestään ja tämän adoptiolapsen isästä, jota hän kehuu. Vähäiset tiedot, mutta hän sai DNA testin avulla selvitettyä mistä päin Suomea hän on ja kun laitettiin palapelin palasia kohdilleen, niin melko helposti löytyi hänen äitinsä, paitsi että äitinsä oli jokin aika ennen kuollut.
      Googleta Andy Sorenson, niin löydät hänen tarinansa, niin siitä voit saada lisää vinkkiä tutkimukseen.

    • MasaMattiMats

      DNA tutkimuksella voit hyvällä tuurilla saada selville äitisi suvun ihmisiä. On olemassa 3 eri DNA testiä jos testaan esimerkiksi Family Finder testin voit saada paljonkin tietoa menneistä sukulaisistasi - jos testaat MT-DNA: n saat selville bioloogisen äitisi suoran linjan ja jos testaan Y-DNA:n saat selville bioloogisen isäsi suoran linjan. Itse olen saanut yhteyttä sukulaisiini joista en tiennyt aikaisemmin mitään.

      • vanhus

        DNA kertoo paljon ja antaa suuntaa jos lähisukulaisesi on teettänyt testin


      • Kankkulan-kaivo

        DNA kertoo jotain, jos aivan lähisukulainen on teettänyt testin samalla labrassa tai siirtänyt tiedot yhteiseen tietokantaan. Mutta se ei vahvista sukulaisuutta. Tuhansia osumia on monessa labrassa, mutta kaikki on mitä sattuu. Varsinkun nuo kalliit testit ovat rahan tuhlausta, jos ei ole kahta elossa olevaa, jotka haluavat varmistaa LÄHIsukulaisuuden.


    • hjkscmio

      Yhtälö ei ole mahdoton, mutta DNA-tutkimuksilla se ei taatusti selviä noin vaan heilahtaen.
      Oletan että äiti on suomalainen suomalaiseen perheeseen adoptoitu lapsi.
      Onko hänen syntymäpäivänsä (paikkansa) tiedossa?
      Mikäli syntynyt sairaalassa, sen arkistoista löytyy väh. äidin nimi. (Nämä tiedot eri synnytyssairaaloista on keskitetty omaan arkistoonsa 1900-luvulta)
      Yms.Yms. Yksityiskohtaisempaa tietoa, niin voisi vastata yksityiskohtaisemmin.

    • Potilas- ja sosiaahuollon tiedoilla on pitkät salassapitoajat (50 v kuolemasta tai jos siitä ei ole tietoa, 100v) mutta äitisi saa kyllä asianosaisena pyytämällä itseään koskevat tiedot synnytyssairaaloiden (syntymäpäivän avulla) ja Pelastakaa Lapset ry:n arkistoista ja sinä äitisi tekemällä valtakirjalla .

      Suositan myös Family Finder-testiä; läheisimmistä "serkku"osumista saa vinkkejä, mihin suuntaan kannattaa edetä, ja joskus (myöhemminkin) voi tulla hyvinkin läheinen osuma. (Usein Longest block eli pisin yhteinen kromosomipätkä kertoo parhaiten sukulaisuudesta). Linkki testin tilaamiseen on tässä vähän ylempänä, 22.8. kirjoittamassani viestissä.
      Nyt muuten Family Tree DNA:lla on kiitospäivän kampanjahinta testille, 49 taalaa eli n. 44 ekua 22.11. 2018 asti. Joulukuussa tulee yleensä myös tarjouksia. Kun tilaa testin projektin sivun tekstiosuudessa, niin samalla liittyy Finland DNA Projectiin, jossa on nyt jo liki 14 000 suomalaista ja suomalaisia juuria omaavia jäsentä ja jonka keskusteluista saa neuvoja. Saat myös osumia ulkomailta.

      Voit tilata testin FTDNA;n lisäksi myös My Heritagesta, kampanjahinta 59 taalaa huomiseen asti, vaikkei siellä vielä olekaan kovin paljon suomalaisia (eikä näiden sukupuita). Tuloksia (raakadataa) voi kopioda (transfer) eri firmojen tietokantoihin, esim FTDNA:sta MH:een ja päinvaston sekä GEDmatch.com: iin. ja saada siten lisää osumia, joten yksi testi periaatteessa riittää.

      Onko äidilläsi sisaruksia ja näillä lapsia? Voit tilata testin näillekin, jos he suostuvat. Sitten vaan salapoliisihommiin! Nyt sunnuntain Hesarissa on juttu (s. A6-7) "Dna-testi paljasti, ettei Leena olekaan isänsä tytär" - nämä ovat hyvin herkkiä ja vaiettuja asiota, hienovaraisuus on tärkeää.

      Ira Vihreälehto on kirjoittanut ET-lehden blogeissaan näistä eri firmojen testeistä isoisäänsä etsiessään, googlaa ja lue jutut.

      .

    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1535
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1107
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1006
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      674
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe