Lapset yksen kotona

Huolestunut naapuri

Haluasin kysyä ihmisten mielipidettä.

Tuttava perheessäni vanhemmat tekevät todella paljon töitä ja usein iltavuoroja. Heillä on kolme lasta, 11- 8- ja 7- vuotiaat. Heillä ei ole lastenvahteja työvuorojen ajaksi lapsille. Ovat siis aina keskenään kotona, kun vanhemmat tekevät töitä.

Olenkin ollut todella huolissani, miten vaikuttaa lasten kehitykseen ja itsetuntoon. Varsinkin vanhimman lapsen tapauksessa, kun joutuu kantamaan kamalan paljon vastuuta pikkusisaristaansa ja jopa ruuan teosta.

Pitääkö tässä alkaa vääntämään lastensuojeluilmoitusta, vai onko mitään muuta kanavaa, mistä voisi saada apua tässä asiassa?

;/

11

214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Itse olen 12-vuotiaana hoitanut jo paljon pienempiä lapsia, joten olen varmaan jäävi vastaamaan. Mielestäni riippuu paljon lasten kypsyysasteesta, pärjäävätkö tuon ikäiset sisarukset keskenään.
      Terveet, rauhalliset ja fiksut varmasti pärjäävät, mutta jos joukossa on yksikin erityislapsi, niin tilanne muuttuu täysin. 11-vuotias jaksaa katsoa erityislapsen perään korkeintaan tunnin tai pari ja todellakin täysin tilapäistapauksissa, kun muuta hoitoa ei ole saatavilla.

    • Outoa sattumaa?

      Tietääkö kukaan, mistä johtuu, että juuri kirjoitusten otsikoissa on niin paljon kirjoitusvirheitä, vaikka teksti muuten olisi virheetöntä?

    • Naapuriapu

      Tarjoa apua heille.

    • Huolestunut naapuri

      Lapsista kaksi ovat "erityislapsia".

      Tietysti avun tarjoaminen olisi loogisinta, mutta minä olen jo vanhempi ihminen, enkä enää tällä iällä jaksaisi alkaa kenenkään lastenhoitajaksi. Enkä myöskään osaa edes ajatella, mitä muuta apua voisin heille tarjota?
      Kuulostaa tietysti jollain tavalla itsekkäältä näin ajatella, mutta harvempi muukaan varmaan lähtisi puoli tuntemattomille ihmisille lastenhoitajaksi.

      • ,,,

        Varmaan ne vanhemmat tuntevat lapsensa paremmin ja tietävät pärjäävätkö ne.


      • IHMESYSTEEMIT

        Millä tavalla erityisiä, voitko kertoa?


      • vm.-65

        Ensin se on tuttavaperhe ja sitten he muuttuvat puolituntemattomiksi. Lisä draamaa saadaan erityislapsista, tiedätkö edes mitä termi tarkoittaa?

        Pääsiäisen aikaan trollit liikkeellä :-)


      • rahaaduunia
        ,,, kirjoitti:

        Varmaan ne vanhemmat tuntevat lapsensa paremmin ja tietävät pärjäävätkö ne.

        Tai sitten ei.


      • Sitä tarvitaan
        rahaaduunia kirjoitti:

        Tai sitten ei.

        Jos ei tee duunia, ei ole rahaa, eikä voi elättää omia lapsiaan.


    • ---------

      Vanhemmat ovat varmasti huolehtineet lastensa asiat parhaalla mahdollisella tavalla, mikä heidän tilanteessaan on mahdollista. Kouluikäiset lapset ihan tyypillisesti ovat keskenään kotonaan koulun jälkeen silloin kun vanhemmat ovat vielä töissä. Ei siis 7- ja 8-vuotiaat sitä 11-vuotiasta työllistä. Eihän se ideaalitilanne ole, että lapset joutuvat olemaan niin paljon keskenään, mutta mitään järkevää ratkaisua tuohon ei varmaankaan ole. Tuon ikäiset eivät enää kuulu kunnallisen päivähoidon piiriin siten, että heille saisi ilta- ja yöhoitoa. Ja olisiko se edes lasten edun mukaista, että he eivät saisi olla kotonaan iltaisinkaan. Jaksaisitko itse olla aina jossain menossa, ensin koulussa ja sitten hoidossa ja kotona ei juuri koskaan? Sekin vaikuttaa lasten kehitykseen, itsetuntoon ja jaksamiseen, todennäköisesti enemmän.

      Vai pitäisikö sinne palkata lastenvahti? Jos keskipalkkainen ihminen joutuu maksamaan omasta nettopalkastaan lastenvahdin bruttopalkan kaikkine työnantajakuluineen, niin eipä taida yhden ihmisen palkka edes riittää. Se nyt vain on valitettavasti se tilanne, ettei kaikilla ole varaa palkata työntekijöitä.

      Ruuan laittaminen tuskin on kokonaan lasten vastuulla. Varmasti he ovat kykeneväisiä tuossa iässä lämmittämään mikrossa ruokia tms. Ja kun lapsia on useampia, heillä ei todennäköisesti ole kotona yksinäistä. Joten en näkisi tuossa mitään syytä lastensuojeluun, jolla pahimmassa tapauksessa vain vaikeutetaan perheen elämää entisestään, kun se ei nähtävästi nytkään kovin helppoa ole.

    • rivitaloasukki

      Minua pelottaisi eniten keskenään olevat lapset tulipaloriskinä esim. rivi- tai kerrostalossa. Lasten huolimattomuus sähkölaitteiden käytössä tai älyttömät päähänpistot tulitikkuleikeistä tms.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      613
      4533
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3499
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      150
      3183
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      168
      2449
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2299
    6. 249
      1839
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1457
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1349
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1340
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1130
    Aihe