Nestejäähyjä pelätään turhaan?

coolerkit

Kerrotaan nyt ensiksi taustatiedoiksi sellainen pikkujuttu, että harrastuksieni vuoksi koneeni joutuu operoimaan pitkiä aikoja 100% CPU-kuormalla.. Eli idlauslämpötiloilla en tee yhtään mitään.. Minun käytössä tarvitaan jäähdytin joka oikeasti pitää prossun lämpötilat kurissa, ja mieluiten siedettävällä äänitasolla.

Lueskelin erilaisia vertauksia heatpipe-jäähyistä.. Ensimmäiset kokemukset olivat olleet todella hyviä. Pariin toimistokoneeseen tuli sellaiset ja alkuun luulin että ovat lukemat väärinpäin kun CPU-lämmöt olivat pienemmät kuin emolla.. No, omaan käyttöön haluaisin kuitenkin hieman suorituskykyisempää rautaa, joten todennäköisesti olisi tarvetta hieman tehokkaammalle jäähylle. Lueskelin aika paljonkin erilaisia vertailuja, mutta lopulta alkoi tuntua siltä että tehokkaan prosessorin jäähdyttäminen on vaan vaikeampaa kuin olin ajatellut.

Erinäisten käänteiden jälkeen päädyin kokeilemaan vesijäähdytystä. Aiemmin en ollut edes ajatellut sitä, kun olin jotenkin ajatellut sen monimutkaiseksi tai virittelyksi.

Loppujen lopuksi pelkoni osoittautuivat kuitenkin turhiksi. Vesijäähdytyskomponentit ovatkin ihan loppuunasti mietittyjä tuotteita, joista toimivan systeemin kasaaminen ei ole oleellisesti sen vaikeampaa kuin tietokoneiden kasaaminen muuten.

Tosin, ihan vielä en sano lopullisesta suorituskyvystä mitään, koska koneen elektroniikan jätin uusimatta, osin jo sen takia että tämä oli minulle vain kokeilu. Sen verran ainakin voin silti kertoa, että ainakin on hiljainen.

Itseasiassa tässä tapauksessa ei tarvinnut edes lisätä meluavien komponenttien määrää, sillä vaikka pumppu toki tuli lisättyä, niin prosessorin puhallin siirtyi romukoppaan ja kytkin kotelon poistopuhaltimen sen pinneihin. Jäähdyttimen sain näppärästi sovitettua kotelon ulkopuolelle poistopuhaltimen taakse. Ei nyt ehkä aivan optimiratkaisu, mutta ainakin tällä hetkellä 140 millinen puhallin pyörii alle 800 kierroksilla, eikä koko koneesta kuulu juuri mitään. Ainakin siinä mielessä mielenkiintoinen viritys, että prosessorin lämpö ei jää koteloon pyörimään.

Olen melko varma että tämä sama jäähdytyssysteemi tulee pärjäämään päivitetyn elektroniikankin kanssa, edelleen kohtuullisilla lämpötiloilla ja hiljaisena.

10

250

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3+18

      Tarviikos sitä vettä vaihdella ja mahtaako syntyä vuotoja? Millainen se pumppu käytännössä on?
      Noi itseäni eniten askarruttaisi.

    • 22222

      Se ei ole huoltovapaa. Joutuu vaihtamaan vedet silloin tällöin ja tsekkailemaan ettei syöpymisiä tai vuotoja tapahdu

      • coolerkit

        No juu, ei tietenkään ole täysin huoltovapaa.. Mutta harva pitää muutenkaan nurkissa yli 10 vuotta vanhaa tietokonetta. Että aina muutaman vuoden välein tulee muutenkin tehtyä "jonkintasoista remppaa".

        Ja sen perusteella mitä tuossa asentaessa tuli vastaan, niin ei se nesteen lisääminen miltään ylivoimaisen hankalalta/sotkuiselta hommalta tuntunut. Se miten helposti sen tyhjentäminen aikanaan onnistuu, riippuu paljon siitä ajatteleeko sitä tyhjentämistä ollenkaan siinä kohtaa kun hankkii osia. Ja viimeistään asennusvaiheessa olisi hyvä olla päässä jokin ajatus siitä miten sitten toimitaan kun täytyisi saada nesteet pois.

        Eikä se nyt mitään ylivoimaisen vaikeaa ole, senkun vähän miettii että mihin nurkkaan jättää jonkun sopivan tyhjennyspropun. Omassa asennuksessa säiliö/pumppu yhdistelmä tuli tuonne ns. cd-asema räkkiin, eli sijaitsee ylhäällä ja sopivasti alin piste taitaa olla "radin" alareuna, josta löytyy tyhjennyskorkki.. Vielä kun se radikin roikkuu näppärästi kotelon ulkopuolella, niin ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin suojata koneen takapää roiskeilta, astia alle ja korkki auki.

        Sen mitä olen netissä nähnyt, niin monella näkyy olevan kotelon pohjalle asennettuja säiliöitä, jotka eivät ole oikeastaan kiinni missään, pitkien letkujen ansiosta sellaisen saa varmasti helposti kotelon ulkopuolelle -> proppu auki ja lorottaa nesteet sopivaan astiaan.

        Syöpymisiin en hirveästi usko. Ainakin näissä osissa mitä minä käytin, tuntui olevan metallia aika paksusti. Osat tuntuivat olevan aika pitkälti vertailukelpoisia ihan vesijohdoissa käytettävien osien kanssa. Vielä kun käyttää asiallista nestettä korroosionsuoja-aineineen, niin tuskinpa se ihan vuodessa tai parissa syöpyy yhtään miksikään.

        Pumppu ei varmastikaan ole ikuinen, etenkin jatkuvassa käytössä varmasti tulee aikanaan kulumaan ja hajoamaan "vanhuuttaan".. Mutta eipä ole kotelosta löytynyt tähän mennessä oikein muitakaan ikuisia osia.

        Kerron kuitenkin näin ihan omana kokemuksena, että ei ollut yhtään sen vaikeampaa kuin koneiden kasaaminen yleensä. Paljon toki uutta asiaa ja miettimistä, mutta lopulta ei mitään mistä ei olisi selvinnyt ihan sillä että hieman ottaa selvää ja normaalia maalaisjärkeä soveltamalla.


    • 9999

      "Syöpymisiin en hirveästi usko. Ainakin näissä osissa mitä minä käytin, tuntui olevan metallia aika paksusti."
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Galvaaninen_korroosio

      Onko ne metallit samaa metallia ja niineespäin? :)

      Lisää luettavaa
      http://www.ekwb.com/shop/EK-IMAGES/Corrosion_Report_Final.pdf

      Eikai siinä mitään syytä ole pelätä. Pitää vain tiedostaa mahdolliset ongelmat jne. Toiset eivät jaksa ottaa mitään ylimääräistä vaivaa jos pärjäävät ilmajäähylläkin. Toiset katsovat vesijäähyn tuovan tarpeeksi etuja että pienet lisävaivat eivät missään tunnu..

    • JkRoULNY

      Vesijäähy on kätevä. Koneessa on Intelin I7, jossa on näytönohjain samassa. Prossun mukana tullut propelli piti melkoista meteliä. Vaihdoin tilalle sellaisen pakettivesijäähyn, joka on koottuna valmiiksi. Hiljaista tuli eikä ole tarvinnut katua.

      • * * * * *

        Tietysti yhtä hiljaista vähän edullisemmin olisit saanut jo paremmalla ilmajäähyllä. Mutta mitäpä siitä, jos olet tyytyväinen.


      • diassudoauo
        * * * * * kirjoitti:

        Tietysti yhtä hiljaista vähän edullisemmin olisit saanut jo paremmalla ilmajäähyllä. Mutta mitäpä siitä, jos olet tyytyväinen.

        Ei pärjää hyväkään ilmajäähy kunnolliselle custom loopille mitenkään. Vesijäähyllä voi myös kätevästi jäähdyttää myös näytönohjaimen (tai useamman). Hintaa systeemillä on tietysti reilusti enemmän kuin ilmajäähyllä, mutta mitäpä siitä, mukavaa näpräämistä. Itselläni on ollut osista kasattu vesijäähy käytössä viimeiset 4 vuotta.


      • JkRoULNY
        * * * * * kirjoitti:

        Tietysti yhtä hiljaista vähän edullisemmin olisit saanut jo paremmalla ilmajäähyllä. Mutta mitäpä siitä, jos olet tyytyväinen.

        Jees. Hiukan halvemmalla olisi saanut hirmuisen lämpöputkijärkäleen. Nestejäähyllä on se etu että sen saa puskemaan lämmön suoraan ulos.


      • Customoija
        diassudoauo kirjoitti:

        Ei pärjää hyväkään ilmajäähy kunnolliselle custom loopille mitenkään. Vesijäähyllä voi myös kätevästi jäähdyttää myös näytönohjaimen (tai useamman). Hintaa systeemillä on tietysti reilusti enemmän kuin ilmajäähyllä, mutta mitäpä siitä, mukavaa näpräämistä. Itselläni on ollut osista kasattu vesijäähy käytössä viimeiset 4 vuotta.

        Edellinen puhui kuitenkin valmisvesijäähystä. Customilla tietysti pääsee ilmajäähyä parempaan jäähdytystehoon ja hiljaisempaan lopputokseen. Rahaa siinä tietysti palaa, mutta missä harrastuksessa nyt ei.


      • Customoija
        JkRoULNY kirjoitti:

        Jees. Hiukan halvemmalla olisi saanut hirmuisen lämpöputkijärkäleen. Nestejäähyllä on se etu että sen saa puskemaan lämmön suoraan ulos.

        Itse olen laittanut juurikin päinvastoin: ilma koteloon otetaan jäähdyttimen kautta, jolloin jäähdytin saa mahdollisimman viileää ilmaa. Tietysti silloin pitää huolehtia myös hyvästä lämmönpoistosta.

        (Pohjassa radi, katossa poisto: ei jää lämmin ilma mihinkään roikkumaan. Kaikki ropellit 120 mm laatupuhaltimia 7V jännitteellä, joten eipä pahemmin metelöikään.)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      263
      2593
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      193
      1653
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1434
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1169
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1156
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      223
      1022
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      1000
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      905
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      729
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      720
    Aihe