Itselläni on aivan ihana kohta viisivuotias leikattu chihuahuauros.
Rauhallinen, kiltti, hiukan muihin koiriin varautunut. Ainoana ongelmana on esineiden luovottaminen. Jos siis koira löytää vaikkapa sängyn alta nenäliinan, ottaa sen ja alkaa repimään ja mässyttämään sitä (ei niele, mutta pureskelee), se ei luovuta sitä ja alkaa rähisemään sekä näyttämään hampaita, saattaa jopa todella pahassa tilanteessa ottaa sormesta kiinni. Vaihtokauppa käy, eli esim. sisällä vaihtaa kielletyn asian herkkuun, mutta lenkillä herkkuja ei aina ole ja välillä on saatava välittömästi kielletty esine suusta. Koira ei halua siis luopua mistään, koska tietää, että sitä ei tule takaisin saamaan ja haluaa sen itse. Kysyisin siis neuvoa teiltä, että miten tämän ongelman saisi ratkaistua? Välillä sen käydessä nopeasti sormeen kiinni, se tuntuu ymmärtävän tehneen väärin ja tulee "pyytämään anteeksi" nuollen, en sitten tiedä mutta.
Esineiden luovuttamisongelma
10
82
Vastaukset
- koirankoulutus
Sanoit sen itsekin, koira ei halua siitä luopua koska tietää ettei saa sitä takaisin. Jos koira on omistushaluinen, et välttämättä ikinä saa koiralta otettua pois esineitä ilman vaihtokauppaa. Tuo murina kertoo aika pahasti että omistushalua tässä on taustalla, ja että olet usein ottanut siltä tavaroita pois väkisin ilman vaihtokauppaa. Mutta koirasi myös murisee siksi koska se tietää häviävänsä sinulle aina. Ehdottaisin että yrität opettaa koiralle että luopuminen on hauska ja kiva juttu. Eli ensin kitket omistushalua vähän pois tarjoamalla koiralle nameja suljetun nyrkin sisällä. Anna koiran yrittää saada niitä mutta älä avaa nyrkkiä. Heti kun koira lopettaa palkitset namilla ja kehut. Voit lisätä tähän voimasanan "irti". Kun koira ei enään yritä saada nameja käskyn jälkeen voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Leiki koiran kanssa jollain lelulla, esim vetolelu. Jossain vaiheessa (älä yllytä koiraa liian innokkaaseen leikkiin) lopeta esineen liikuttelu kuitenkin pitäen siitä kiinni. Sano irti. Heti kun koira irroittaa palkitse se namilla tai antamalla lelu takaisin. Anna aina koiralle jotain minkä se näkee yhtä hyvänä tai parempana kuin lelu jonka otit pois. Älä lopeta "irti" käskyn noudattamisesta palkitsemista, koska luulen että koirasi palaa takaisin vanhoihin käytösmalleihin aika nopeasti. Ongelma on nyt se että siltä on joskus otettu jotain väkisin irti. Joten sillä on ongelmia luottaa sinuun silloin kun sillä on joku lelu.
- chihu
Kiitos vastauksestasi. Ongelmia irroitamisessa ei ole lelujen kanssa, irroittaa lelun hyvin käskystä. Juu, olen joutunut ottamaan väkisinkin pois, mutta yleensä vain lenkeillä, kun jotain todella epäsopivaa on ottanut suuhun.
- Mielestäni
Esineiden luovuttaminen on johtajuutta. Jos haluan jotain koiraltani niin otan sen. Joskus koira saa muuta tilalle joskus ei.
Koira luovuttaa esineet johtajalle jos tämä niin vaatii.
Sanon nykyään vain jämäkästi "irti" jolloin koira pudottaa esineen. Koira on 9kk vanha terrierimix.
Jos koirallani on jotain suussa niin käsken päästämään jos en siis tiedä mitä sillä on. Jos on jotain luvallista niin sanon "pidä vain". Muuten otan esineen pois ja kehun.
Tätä on hyvä harjotella myös siten että kun koiralla esim luu, sanot irti tai otat luun. Annat heti takasin ja kehut.
Tästä on paljon keskustelua että onko tämä häärnäämistä mutta meillä on toiminut.- chihu
Itsekin ajattelin ensimmäiseksi olevan johtajuudesta kyse. Luut irroittaa kyllä, koska annan sen aina takaisin, joten se tiettää ettei menetä sitä.
- koirankoulutus
Tämä johtajuuskysymys on vähän vanhan koulukunnan juttuja, en välttämättä lähtisi sen mukaan käymään. Siinä on todettu nyt uusien tietojen mukana olevan jotakin puutteita
- Mielestäni
Olkoot vanhanaikaista mutta kyllä koiralaumassa johtaja syö ensin jne. Johtajuuden ja säännöllisyyden perässä seuraa nöyrä koira. Ainakin meillä.
Pitää varmaan vielä kertoa että fyysistä rangaistusta ei olla tarvittu eikä käytetä. Pelkkä katse riittää. Ja koira ei meitä pelkää vaikka totteleekin käskyjä ja luovuttaa kielletyt "aarteet" jos minä niin vaadin.
Koira myös hakee turvaa ja opastusta ihmiseltä jos koiran tähän tilaan saa. Ei rähjää remmissä vaan "kysyy" minulta miten toimitaan.
Ja kuten sanoin niin koira on 9kk, opetettu itsekuria ja rauhallisuutta jo pienestä.
Ei analysoida liikaa vaan opetetaan koiralle että ihmistä seurataan ja totellaan, kuten pitäisikin olla jos tasapainoisen perheen haluaa.
Sitten sallitusti (esim koirapuistossa tai metsässä) saa villiintyä ja vaikka haukkua jos siltä tuntuu. - Lutku*
Ne vanhan koulukunnan jutut kumminkin toimii. Vaikka ne kirjaoppien mukaan ei olekaan täydellisesti harmoniassa biorytmien kanssa. Jos koira ei anna kantamaansa esinettä pois niin se ei koe olevansa käskysuhteessa alempi. Se vaan on niin. Voihan sitä koettaa vaihtaa tai lahjoa, mutta ei se asiaa muuta.
- Laitapa
etusormi ja peukalo sellaiseen pinsettiotteeseen. Sitten avaat sen verran että saat pujotettua sen koiran kaulan kohdalta ja "naulaat" sormesi lattiaan/maahan. Ei pääse puremaan ja chihu mahtuu hyvin siihen nk.kissankirkkoon. Sitten on helppo ottaa pois esine jonka haluat siltä riistää.
Ei tuossa oikeastaan muusta ole kyse kuin siitä että haluatko sen jonkin pois koiralta vai et.
Useimmat chihun ja oikeastaan minkä tahansa pienen koiran omistajat ovat vähän sellaisia ylivarovaisia ja pelkäävät että koiransa on joku ming-dynastian aikainen porcelain-vaasi. Voin kuitenkin kertoa että ei ole, vaan ihan aitoja koiria ja niihin pätee samat asiat kuin isompien lajitoveriensa kanssa. Mittakaava vain on eri.- chihu
Ymmärrän kyllä, että chihuahuat ja muut pienet koirat ovat aivan tavallisia koiria siinä missä muutkin.
Saan aina tietysti pois suusta sen minkä haluan, mutta koirasta tulee epäluottavaisempi itseäni kohtaan ja haluaa antaa vielä vähemmän asian suustansa ja yrittää nopeasti hotkia kaiken vatsaansa tai piiloutua jonnekin. - Tuossa tilanteessa
chihu kirjoitti:
Ymmärrän kyllä, että chihuahuat ja muut pienet koirat ovat aivan tavallisia koiria siinä missä muutkin.
Saan aina tietysti pois suusta sen minkä haluan, mutta koirasta tulee epäluottavaisempi itseäni kohtaan ja haluaa antaa vielä vähemmän asian suustansa ja yrittää nopeasti hotkia kaiken vatsaansa tai piiloutua jonnekin.kannattaa käyttää ääntä luovemmin ja muistaa tilanteen jälkihoito. Eli aina kun joutuu tekemään koiralle jotain sille hyvin epämiellyttävää, niin sen päälle pitäisi heti paikalla keksiä jotain mukavaa. Pelkkä pehmeä puhe auttaa jo paljon, parempi jos keksii jotain leikkiä siihen jälkihoidoksi. Ulkona jos joudut ottamaan jotain pois, ota vaikka joku risu ja pelaa sillä sen kanssa hetki tai heitä keppiä hetki. Sisällä kotona on varmaan joku lelu aina käsillä.
Ja tuo viimeisen kappaleen jutska nyt oli oikeastaan sellainen mun sarkastinen heitto havainnoista joita olen tehnyt, älä siitä sen enempää välitä. Pidä vaan elosi koiran kanssa positiivisessa vireessä edelleen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.806625- 1486167
Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.5013986Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?
Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s1252443- 421579
Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.
Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved4231482- 741285
Sydämeni on sinun luona
Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun481120Jatkuva stressitila
On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan641112Klaukkalan onnettomuus 4.4
Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes311099