Kilpailutuksessa huomioitavaa

Sähkön kilpailutus ei ole pelkkää halvimman sähkön etsimistä. On lukuisia muitakin sähköön, sen tuotantoon, liittyviä ominaisuuksia, joita myös kannattaa huomioida, varsinkin pitkällä tähtäimellä.

Kaikille tuttuja ovat sertifioidut ydin-, eko-, ja tuulisähkö sekä muita samankaltaisia. Toivottavasti monet ovat jo huomioineet ne.

Uusi peruste ydin- tai sekasähkön oston välttämiselle on esitetty viestissä /1/, mutta tähän sen pääasia: Fennovoiman ydinvoimala toteutuessaan merkitsisi sitä, että Suomessa tuotetaan omakustannushintaista sähköä venäläisile, myös Venäjälle myytäväksi. Ydin- tai sekasähkön ostaja siten itse asiassa tukee ajatusta, että venäläiset ovat toimittaneet Suomeen ydinvoimalan, jolloin Suomeen jää venäläisten osuus ydinjätteistä ja ydinonnettomuusriskistä. Parhaiten tuollaisen (mahdollisen) ilmiön laajenemista hidastetaan ostamalla vihreää sähköä /2/


/1/ "Älä osta ydintörkysekasähköä"
http://keskustelu.suomi24.fi/node/12167281

/2/ "Osta vihreää sähköä"
http://keskustelu.suomi24.fi/node/12167351

23

638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En maksa liikaa

      Kannattaa muistaa myös se, että sähkötukussa hinta on kaikelle sähkölle sama, tuottamistavasta riippumatta. Siksipä kysymys kuuluukin: miksi ns "ekosähköstä" peritään kuluttaja-asiakkailta huomattavasti isompaa hintaa, vaikka sähkönmyyntiyhtiölle sen ostaminen sähkötukusta maksaa tasan saman verran, kuin mitä ns "sekasähkö", tai ydinsähkö maksaa...? Tästä syystä käytän mieluiten spot-hinnoiteltuja soppareita.

      • Hienoa että olet löytänyt itsellesi sopivan vaihtoehdon. Kerrotko vielä kuinka paljon suunnilleen säästät spot-sähkön ostolla?


        Minun lähtökohtani on kestävä kehitys, jota olen valmis myös hiukan rahallisesti tukemaan. Normaalin uusiutuvien energioiden hiukan korkeamman hinnan lisäksi maksan täysin vapaaehtoisesti myös pienen lisän per kWh, joka menee luonnonsuojelujärjestölle.

        Kerrostaloasukkina sähkönkulutukseni on aika pieni, joten taloudellisesti sähkölasku ei aiheuta minulle mitään ongelmia. Varmasti on niitä, joille tekee tiukkaa selvitä sähkölaskuistaan, eikä sähkön säästämistä voi aina vain lisätä. Ei minulla ole heille muuta neuvoa, kuin että ostavat halvinta sähköä nyt ja jos tulevaisuudessa tilanne muuttuu paremmaksi, voivat miettiä muuta.

        Turvallisemmasta tulevaisuudesta omille jälkeläisilleen kannattaa pikkuisen maksaa. Se on osa kestävää kehitystä.


    • Eko kusetus

      Jos vaikka tuulisähköstä täytyis maksaa todelliset kustannukset niin yhtään myllyä ei koskaan olis rakennettu. Täysin lapsilisärahoilla kustannettua sosiaalista tuotantoa.
      Sinulle ikävä totuus vaan on että suomi tarvitsee ydinvoimaa. Näillä tuuli/aurinko virityksillä ei voida poistaa sitä totuutta että niiden lisäksi tarvitaan saman verran muuta tuotantoa säätövoimaksi. Eli mitä järkeä rakentaa kaksinkertainen tuotanto. Vai oletko valmis aatteenpalossa pilvisenä, tuulettomana päivänä istumaan kylmässä kämpässä syömässä kylmää purkkiruokaa. Epäilen suuresti.
      Näissä eko hommissa on se vaikeus. Suurinta meteliä pitävät joutuvat outoon tilanteeseen. Katkaistaan sähköt. Saat kasan puita, kirveen, tulitikkuja, puukon ja leivän. Miten kauan meinasit tulla toimeen? Tuota vähän epäilinkin. Viikossa tulee jo ydinvoimala mieleen. Ei nyky maailma yksinkertaisesti toimi ilman varmaa sähköntuotantoa.
      Suomessa tämä uusiutuvaan energiaan tukeutumien tarkottaisi että energia saadaan metsistä. Mikä nykyisen kulutuksen tyydyttäniseksi on aika utopinen ajatus.
      Ydinvoimassa ei ole mitään turvallisuus riskiä, vai onko siitä jotain näyttöä? Käytetty polttoaine ei ole mikään ongelma ellei siitä tehdä sellaista ajatustasolla.

      • Ei nyt oikein istu keskustelun aiheeseen juttus. Kirjoitappa tuo ydinvoimapalstalle, siellä on vastaavia vaikka huru myki. Siis niitä saa tietenkin itse kukin mennä sinne lukemaan: http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3427


      • Eko kusetus
        stuxnet kirjoitti:

        Ei nyt oikein istu keskustelun aiheeseen juttus. Kirjoitappa tuo ydinvoimapalstalle, siellä on vastaavia vaikka huru myki. Siis niitä saa tietenkin itse kukin mennä sinne lukemaan: http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3427

        Itsehän toit esiin sähkön tuotantomenetelmän kilpailutus tilanteessa. Syytön minä siihen olen. Kerroin vaan että nämä uudet eko vaihtoehdot on niin verorahoilla sponssattuja ettei tosikaan. Kuitenkaan et tiedä mitä sähköä käytät.
        Et sitten vastannut mitä teet pilvisenä tyynenä päivänä?


      • Eko kusetus kirjoitti:

        Itsehän toit esiin sähkön tuotantomenetelmän kilpailutus tilanteessa. Syytön minä siihen olen. Kerroin vaan että nämä uudet eko vaihtoehdot on niin verorahoilla sponssattuja ettei tosikaan. Kuitenkaan et tiedä mitä sähköä käytät.
        Et sitten vastannut mitä teet pilvisenä tyynenä päivänä?

        Jos nyt lopetiti niin ihan hyvä. Kuten sanottu: samoja juttuja voi tonkia ydinvoimapalstalta http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3427

        Äläkä unohda tämän keskustelun pääasiaa:
        "Älä osta ydintörkysekasähköä"
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/12167281


      • Eko kusetus
        stuxnet kirjoitti:

        Jos nyt lopetiti niin ihan hyvä. Kuten sanottu: samoja juttuja voi tonkia ydinvoimapalstalta http://keskustelu.suomi24.fi/debate/3427

        Äläkä unohda tämän keskustelun pääasiaa:
        "Älä osta ydintörkysekasähköä"
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/12167281

        Pysy itse asiassa.
        Kerro nyt mitä teet kun myllysi ei jauha eikä aatteen palo loista taivaalla?
        Mikä ongelma siinä on miten sähkö tuotetaan?
        Siis aatteellinen ongelma sinulle on lähinnä siitä että Rosatom on Venäläinen yritys ! Et ilmeisesti pysty hyväksymään tosiasiaa että olemme rajanaapureita. Aina ja ikuisesti. Jos emme käy kauppaa Venäjän kanssa niin saamme samalla unohtaa monta muutakin asiaa.
        Jos Rosatom haluaisi tehdä suomeen tuulivoimaloita niin et varmastikaan hyväksyisi niitäkään.
        Hehkutat sähkön hinnasta. Katsoppa se laskusi uudestaan Sähkö on naurettavan halpaa. Hinta muodostuu aivan muusta kun itse tuotteesta ja siihen ei pysty juurikaan vaikuttamaan.


      • Näyttöä.järjestä

        Vai että "näyttöä" ydinvoiman "turvallisuus riskistä" [sic] taas pitäisi saada lisää...

        Toivottavasti tilaus huomioidaan. :'D


      • Näyttöä.järjestä

        ...Kyllä se ekologia näyttää kovasti joitakuita kusettavankin. Katsotaan sitten miten "pilkotte puunne", kun kohtaatte vänkäämisasenteenne seuraukset (eikä aina vain joku muu teidän sijastanne...). Valo päät. :D


    • tuulilaskua tulee

      Joo, näinhän se on, ydinsähkön käyttäjät maksaa myös tuulivoimasähkön käyttäjien laskuja, kuten myös aurinkosähkön käyttäjien.

    • Tilanne ydinvoimahankkeissa on nyt sellainen, että ydinsähkön ostoa tulee entistä enemmän välttää, samoin sekasähkön, jossa on ydinsähköä mukana.

      Varmimmin sähköostaja välttää sähkömaksujensa valumisen ydinvoiman hyväksi, kun sopimuksen tekee osoitteesta http://www.nordicgreen.fi/

      Ekosähkö http://www.ekosahko.fi/ on toinen hyvä valinta, mutta en ole varma siitä, että kaikki ekosähkön myyjät eivät myisi myös ydinsähköä sekasähkön mukana.

      Ydinvoimapalstalla aiheesta keskustelu käynnissä:
      "Hiekkaa ydinvoiman rattaisiin"
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/13046487

    • isot
      • Toi oli hyvä uutinen. Olen ostanut pörssisähköä jo pitkästi toista vuotta, mutta säästö on jäänyt vähäiseksi - kerrostaloasukille. Pientä säästöä saa jos vaivautuu esim. käyttämään uunia halvan sähkön aikana, ja yleensäkin:
        - pyrkiä hyödyntämään halvat sähkötunnit
        - välttää kalliita sähkötunteja

        Työlästä tuo on, mutta näen asian myös CO2-päästöjä vähentävänä, koska yleensä kalliin sähkön aikana hiilivoimaloiden tuotantokin on suuri.


      • sj123

        Jos käyttää paljon sähköä päivällä, ei pörssisähkösopimuksella pääse säästöön, määräaikaisilla sopimuksilla paremminkin: http://bit.ly/halpasahko


      • Olet tasan oikeassa. Ennen pörssisähkösopimuksen hyväksymistä kannattaa yrittää laskea kuinka paljon voi siirtää sähkönkulutustaan halvan sähkön ajaksi, eli yleensä yöksi ja viikonlopuksi. Sitten pitää pohtia kannattaako nähdä se vaiva.

        Idea - kulutuksen jousto - on kyllä kannatettava.

        Pörssisähkö saattaa olla päivällä hetkittäin karmean hintaista :(


    • laskin juuri mikä on ostamani pörssituulisähkön hinta per kWh parilta kuukaudelta, kun mukaan lasketaan kaikki maksettavaksi määrätty, siis mukaan lukien mm. kuukausimaksun ja välityspalkkion, tietenkin ilman sähkön siirtomaksua:

      tammikuu 2017: 5.29s/kWh
      helmikuu 2017: 5.55c/kWh

      NGE näyttää nyt tarjoavan sähköä vuoden sopimuksella hintaan 4.91c/kWh ilman kuukausimaksua :)
      https://www.nordicgreen.fi/kampanjat/paivan-sahkotarjous/?gclid=CIeCo4fa_dICFYc_Gwodc3wJlg

    • Finkraft

      Kilpailutuksessa kannattaa huomioida myös muistutuslaskumaksut. Finkraft perii 40 euron muistutuslisän. Kun Finkraft lähettää laskunsa sähköpostitse, jää se helposti huomaamatta. Muistutus lähetetään heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä 40 euron lisälaskulla. Minä maksoin vain kerran tuon lisän, jonka jälkeen sähköyhtiö meni vaihtoon.

      • "Kilpailutuksessa kannattaa huomioida myös muistutuslaskumaksut. Finkraft perii 40 euron muistutuslisän."

        huh huh, hiukset nousi pystyyn!

        Kai tuo on laillista, mutta jokaisen on syytä huomioida tuo. Mulle on kerran käynyt niin, että yhden kesän aikana 2 peräkkäistä laskua joko ei saapunut ollenkaan perille, tai ehkä menivät mainospostikasan mukana roskiin, mutta ei niistä yhteensäkään tullut läheltäkään noin paljoa muistutuslaskua. Nykyään maksan kaikki e-laskulla, joten moista ei tarvitse pelätä.


    • Ehdotukseni

      Huippuedullinen sähkötarjous Fortumilta !!!

      Sähkönmyyjä Fortum Markets Oy
      Sähkötuote Fortum Takuu Yleissähkö
      Sopimuksen kesto Määräaikainen 31.3.2019 saakka
      Ympäristömerkintä Uusiutuva energia Uusiutuva
      Perusmaksu 0.00 €/kk
      Kulutusmaksu, yleissähkö 3.83 snt/kWh

    • qwåö
      • Siirtomaksut on kyllä ongelma.

        Tehomaksusta tulee uusi lisämaksu sähkön kuluttajille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      139
      8481
    2. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1393
    3. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1165
    4. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      59
      1156
    5. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      90
      1057
    6. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      139
      980
    7. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      785
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      778
    9. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      43
      761
    10. Tuli surullinen olo.

      Olit muuttunut niin paljon etten meinannut tunnistaa. Miksi rupsahdit? 😞 m-n
      Ikävä
      40
      674
    Aihe