kuinka moni oikeasti kierrättää

ougaou

Monet kierrättää omasta mielestään "kaikki", jos vievät paperit paperinkeräykseen, ja suuret pahvit silloin tällöin pahvikeräykseen. Tämä heijastuu kyselyiden ja toteutumien ristiriidassa. Suomi kuuluu kierrätyksen osalta Itä-Eurooppaan.

Oman alueeni jätefirma teki polttolaitoksen jokunen vuosi sitten. Kotitalousjätteet menee siis poltettavaksi. Jätefirman kotiin jaettavassa lehtisessä kehuttiin toiminta maasta taivaisiin, ja osoitettiin oikein tutkimuksen avulla, että 96% jätteestä oli polttoon soveltuvaa. Ja että pieni määrä biojätettä ei seassa haittaa. Sivulauseessa mainittiin, että pieni osa polttoon soveltuvasta jätteestä olisi voitu kierrättää, esim pahvit yms. Mutta siinä haluttiin antaa ymmärtää, että ihmiset ovat oppineet lajittelemaan jätteensä todella hyvin.

Luulen että tämä oli lähinnä jäteyhtiön propagandaa. Koska jätteenpolttolaitoksen toimintahan perustuu siihen, että siellä ei mitään polttoon sopimatonta palaisi, ja olisi myös hyvä jos pahvit yms menisi uusiokäyttöön. Tällä haluttiin antaa kuva, että kaikki on todella hyvin, ja ihmiset ovat yhtäkkiä oppineet lajittelemaan täydellisesti.

Samaan aikaan muualla Suomessa on tehty tutkimuksia, joissa todetaan, että suurin osa jätteistä menee sellaisenaan roskikseen, ja vain pieni osa kierrätetään.

Mielestäni varsinaisia kierrättäjiä on melko vähän. Esim kierrätyspisteillä ei ole koskaan jonoa, vaan lähes aina saa toimia yksin. Oikeastaan kierrättäjien määrä on aikalailla se, kuinka moni ihminen tulee kaupasta ostokset kangaskassissa tms. Kaikki ne jotka tulevat marketeista ostokset muovipussissa, eivät todennäköiseti kierrätä, vaan sullovat kaikki roskat siihen prisman muovipussiin.

Ei niitä montaa näe, jotka perjantaina tulevat prismasta tai cittarista kangaskassien kanssa. Joitakin on, mutta sanoisin että 95% tuo ostoksensa muovipusseissa. Ja uskon että ainakin 90% laittaa ruoantähteet, roskat, peltipurkit, lasin ja pahvit sinne muovipussiin ja sulloo sen roskikseen. Kierrätystä harrastaa varmaankin korkeintaan 10%, jos sitäkään. Enkä ihmettelisi, vaikka suhteet olisi 95/5, siltä se ainakin äkkiseltään tuntuu.

Polttolaitos hyväksyy pienissä määrin ruoantähteitä poltettavien sekaan, jäähdyttää arinaa. Mutta eivät kerro että siitä syntyy päästöjä ja kuonaa, jolle ei ole vieläkään keksitty loppusijoituspaikkaa. Mutta propagandaa tämä on, jotta polttolaitos saa ns hyväksynnän, koska se toimii hienosti ja pelastaa maailman.

Esim Saksassa, kierrätysprosentti on lähes 99%, sielläkin on polttolaitoksia, mutta siellä ei synny kuonaa yms, koska polttoon tuleva jäte palaa puhtaasti tuhkaksi. Suomessa jätteenpolttolaitokset joutuu polttaa mädäntynyttä ruokaa, lasia ja metallia, koska ihmisiä ei huvita kierrättää. Lisäksi sinne menee runsas määrä elektroniikkajätettä. En vain usko millään, että 96% tuosta olisi polttoon sopivaa. Joku 80% voisi olla lähempänä totuutta, ja siitä noin puolet voitaisiin kierrättää uusiokäyttöön, esim pahvit ja kartongit.

Saksassa on tosin parempi kierrätysjärjestelmä, ihmisillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia oikein, tai muuten tulee sakkoja. Saksassa ei ole samanlaisia haja-asutus alueita kuin Suomessa, vaan asutus on tiheän kaupunkimaista, sinne on helpompi järjestää tehokas jätejärjestelmä.

Mutta on Suomessa asenneongelmakin. Vaikka kerrostaloista löytyy biojäte, metalli, lasi, paperi, omasta roskakatoksesta, niin silti suurin osa heittää "roskapussin" sekajätteeseen. Eli laiskuus ja asennevamma on tämän maan ongelma.

Yritin kerran saada sukulaisiani edes yrittämään lajitella. He asuvat haja-asutus alueella siis. Sanoin että lajitelkaa nyt edes lasi ja metalli ja pahvit. Mutta kun ongelma oli heidän mielestä se, ettei heillä kerätä kuin yhdensortin jätettä, sekajätettä. No ei meilläkään, sanoin, viemme itse lasit ja metallit kaupan kierrätyspisteeseen. Sanoin sitten että heidänkin kaupan vieressä on kierrätyspiste, jonne on matkaa 2½ km. Kun itselläni omaan kauppaan tulee matkaa 7km. Eli heillä olisi kierrätyspiste noin 3x lähempänä, kuin itsellä. No sitten tuli ongelma, että mihin he nyt sitten alkavat keräämään metallit, lasit ja pahvit. Sanoin ettei se isoa tilaa vaadi, ja heillä oli tilaa enemmän kuin minulla. Näytin hyvän paikan, ja isäntäväkikin sanoi että kyllä siinä periaatteessa tilaa olisi. Mutta sen jälkeen palattiin jälleen alkuun, eli ongelma oli taas, ettei jäteauto kerää kuin sekajätettä. Ja taas piti selittää uudelleen, että 2½km päässä on kierrätyspiste, ja sitten mietittiin jälleen mihin niitä kerätään. Ja uudelleen sama kierros, lopputulos että menee liian hankalaksi.

Kyllä suomalaiset on suurimmaksi osaksi laiskaa kansaa.

5

252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jäbäleissönyauhaui

      18%

    • kompostointimummu

      Olen asunut tässä lähiössä 32 vuotta. Tänä aikana olen pannut merkille ihmisten kulutus muutoksen. Ennen tultiin kauppaan töistä suoraan ja ostokset sullottiin muovikasseihin, nyt muovikasseja näkee huomattavasti harvemmin edes töistä suoraan tulleilla asiakkailla.
      Aloitus on jo 2,5 vuoden takaa... On ilo todeta ihmisten tavat muuttuvat.
      Ennen pidettiin kierrätyksenä kun käytti kaupan muovikassin roskapussina, nyt on huomattu n. 3 kpl muovisia kauppakasseja maksaa saman kuin rulla 20-30 kpl jätekasseja.

      Tällä alueella on kohtalaisesti myös Molk jätekeräystä.
      http://www.molok.fi/main.php?loc_id=70
      http://www.molok.fi/main.php?loc_id=8
      Katso sivun loppuun asti...
      Koska säiliö on maan sisällä ei jätesäiliöt haise edes kesäkuumalla..

      Asun 42 asunnon kerrostalossa ja niin hullua kun se on, muutama asukas vastustaa lajittelua ja kierrätystä niin että, laittaa omat jättensä tahallisesti 'vääriin säiliöihin'.

      Ohjeista ja neuvoista ei ole kiinni, jokaisen jätesäiliön päällä seinässä on kuvallinen ja sanallinen ohje mitä siihen säiliöön on tarkoitus kerätä.
      Jätesäiliö varasto on varmasti Suomen asiallisin.

      Sabotoijat ovat eri ikäisiä ja kumpaakin sukupuolta..

      Eniten kuitenkin lajittelua ja kierrätystä vastustavat 20-40 vuotiaat miehet . Vastustamisessa on mukana aitoa Minunmielestni-raivoa joka ei perustu tietoon tai faktaan.
      http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001703959.html
      Punnitsin 2008 ilmaisjakelun, sitä lykättiin postiluukusta 56 kg/vuodessa. Minulle ei tule lehtiä, enkä ota vastaan ilmaisjakelua, siitä on tiedoite postiluukkuni ylälaidassa.

      Olen punninnut kaiken jätteen mikä taloudestani tulee, tuotan sitä 97 kg/vuodessa suurin osa on lasia ja metallia, jotka kierrätetään. Jätesäiliö varastossa on niillekin omat keräysastiat.
      Nyt vuodenvaihteesta, alkoi myös muovin keräys. Kierrätys firma Rinki kuvittelee lyövänsä rahoiksi ;) Opastus ja ohjeistus on haettava eikä sitä saa pyynnöllä. Käskivät tulostaa netistä jos tarvitsee. Keräys astialle on 1,5 km ja vain netistä löysin osoiteen...

      Kierrätys ja lajittelu ovat asioita joista pitäisi jakaa tietoa ilmaiseksi helpolla saatavana ja aina halutessa.

      Raha-Sampoa ei siitä tule eli tuskin lopulta kelpaa markkinatalouden rattaisiin...

    • Mies35v

      Ainoastaan mainokset vien paperinkeräykseen, muut sekajätteisiin.
      Evvk.

      • Vindaloo60

        Olen samaa mieltä ketjun aloittajan kanssa. Maahamme on kehitetty järkeviä kierrätyssysteemejä ja niiden käyttö unohtuu suurelta osalta meistä. Sitten on vielä kierrätyksen väärinkäyttäjiä, lasi- ja metalliastioiden kansia rikotaan ja sisältöä tongitaan ja levitetään ympäristöön josko löytyisi jotain arvokasta (mm.pantillisia pulloja ja tölkkejä).

        Jäteasemien avolavoille tungetaan kaikki mahdollinen eikä viitsitä lajitella vaikka eri jätelajeille on paikat vierekkäin. Onneksi jäteyhtiö on kehittänyt alueellamme väärinkäyttömaksun kaikkein törkeimpiä väärinkäyttäjiä varten.

        Mikäli opittaisiin kierrättämään syntyisi jätehuoltokustannuksissa säästöjä oli sitten oma-, rivi- tai kerrostaloasukas. Ja säästöt näkyisivät myös jätemaksuissa, ainakin niillä alueilla jossa on kuntien järjestämä jätteenkuljetus.

        Suomi on edelleen kierrätyksen takapajula verrattuna Saksaan ja Ruotsiin, todella Euroopan heikointa tasoa (Uusio uutiset lehden artikkelin perusteella). Jätteen polttaminen ei ole kierrätystä. Ainut hyvä puoli polttamisessa on, että parempi sekin kun maahan hautaaminen.


    • Lajittelen metallit, lasit, eloperäisen jätteen ja paperit. Matkaa kierrätyspisteille on useita kilometrejä, mutta vien harvoin kun ei niitä niin usein kerry. Sekajätettä tulee eniten ja niistä jotakin poltan haja-asutusalueella. Roskasäiliö ei ole tullut tyhjennysvälissä yleensä täyteen tähänkään asti ja nyt ovat päättäneet että tyhjennysväliä lyhennetään entisestään. Tästä lähin vien kaikki sekajätteeseen mitkä mahtuu. Turha tyhjästä maksaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5066
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3327
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1472
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1307
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      908
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe