Ostanko vielä norm.objektiivin?

Kertokaahan

Tuli hankittua kamerapaketti jossa on zoomi 18-105.
Kannattaako tähän enään hankkia normaaliobjektiivia kun tämä kattaa sellaisenkin. Käyskentelen kamera kaulassa kuvaillen maisemia ja luontoa. Juuri tulin kyttäämästä kyytä sen lämmitellessä auringossa.
Sen huomasin, että lintukuvaukseen tämä 18-105 on liian tehoton muille kuin pullasorsille. Mukava juttu on zoomin monipuolisuus ja otosten rajausmahkut kiinteään verraten.

Minkä tehoinen "putki" pitäisi olla, jotta saisi otettua räksyistä kuvia? Niitä pääsee sentäs aika lähelle. Entäs talitiaisen kokoisesta joka on noin 10 metrin päässä?
Tekeekö tällaisia äkkiä liikkuvia kohteita kuvatessa jalustalla mitään?

Makrolinssi olisi kanssa kiinnostava sillä kohteita olisi vaikka kuinka paljon. Mikä olisi arvoiltaan aloittelijalle sopiva kohtuuhintainen makrolinssi? Tässä varmaan jalusta olisi tarpeellinen?

3

93

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • N-kuvaaja

   Kiinteäpolttovälinen, valovoimainen normaaliobjektiivi (APS-C-kennoisessa järkkärissä lähinnä 35 mm) on piirtokyvyltään parempi kuin zoomit ja laajentaa kuvausmahdollisuuksia huonoissa valaistusolosuhteissa valovoimansa ansiosta huomattavasti. Esimerkiksi Nikoniin tuollainen 35 mm f/1.8 DX -lasi maksaa alle 200 euroa ja on DX-runkoisen omistajalle melkeinpä pakko-ostos heti kameran mukana puoli-ilmaiseksi saadun pakettizoomin jälkeen.

   Lintukuvaajat suosivat yleisesti 300–500 mm:n polttovälejä. He haluavat linsseiltään myös valovoimaa. Pitkän polttovälin ja suuren valovoiman yhdistelmästä on oltava valmis myös maksamaan – puhutaan tonneista eikä satasista.

   Itselläni toimittaa Nikon DX -rungossa pitkän putken virkaa pimeä 55–300-millinen zoomi, valovoima telepäässä vaatimaton f/5.6. Maksoin tarjoushinnan 299 €. Ei mikään lintulinssi, mutta saa minulle köyhälle välttää.

   Makro-objektiiviksi olen hankkinut 60-millisen f/2.8 Nikkorin. Käytetystä maksamani hinta oli 360 €. Jos olisin äveriäämpi, olisi valintani 105-millinen Nikkor f/2.8 VR.

   Jalusta (tukeva, kunnollinen) kuuluu tietenkin jokaisen kuvaajan perusvarustukseen.

  • Canonisti minäkin

   Älä osta kunnollista normaalia. Pahoitat vain mielesi, kun tajuat kuin sysi pimeä ja huonosti piirtävä zoomisi on.

   Perus lintutele on f/2.8 300 mm, jonka hinta on useille liikaa. F/4.0 300 mm on halvempi, kevyempi ja riittää monessa tilanteessa.

   Pelkkä objektiivi ei tee lintukuvaajaa. Onnistuneet kuvat vaativat paljon kokemusta yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä tekee lintukuvauksesta niin mielenkiintoista.

   Perussetti siis on: runko, normaali, noin satanen macro ja kolmisatanen. Sen lisäksi laajakulmalle on käyttöä kuvattaessa lintujen elinympäristöjä. Laajakulma voi olla ilman automatiikkaakin, esimerkiksi Samyang.

   Peruskalustoon kuuluu tuon lisäksi yllä mainittu kolmijalka, monopodi ja kamerareppu. Kamerarepun tulee olla sellainen, että myös päivän eväät ja muut tarvikkeet mahtuvat mukaan.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Monen päivän Marttiinan ja Hannun erospekulaatiot meni hukkaan

   Tunnen suurta vahingoniloa että te suurimmat ja fanaattisimmat Mara vihaajat olette täällä antikliimaksissa viettäneet monta kesäpäivää iloiten heidän
   Kotimaiset julkkisjuorut
   233
   4162
  2. Luksusrouva hotellissa jo

   Siellä se Sohvi Bambin kanssa hotellissa taas pyörii. Lemppasiko Stefu taas rouvan ja laukut kahdella kierteellä kerien ulkoruokintaan?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   2102
  3. Tarvitsen sinua

   Mies. Ja sinä tiedät sen.
   Ikävä
   102
   2092
  4. Cowboy Pikkarainen

   Mitä toi sen cowboy insta video tarkoittaa..
   Kotimaiset julkkisjuorut
   32
   1757
  5. Tuomo Ylipulli kuollut

   Aika vähälle jäänyt huomio, oli vasta 56v. Mikähän sairaus lie ollut, eipähän se sivullisille kuulu, ihmetyttää vaan nämä urheilijoiden kuolemat niin
   Maailman menoa
   55
   1696
  6. Toivottavasti Martina antaa Hannulle vielä toisen mahdollisuuden

   Martina lähti reissuun varmasti myös selvittämään omia ajatuksiaan ja tunteitaan. Reissun jälkeen ehkä sitten päättää, miten suhteen käy. Toivottavast
   Kotimaiset julkkisjuorut
   84
   1573
  7. Hannu festareilla, Martina paniikissa Marbellassa

   Vanhalle Maralle taisi tulla hätä kun Hannu festareilla eikä yksin kotona itkemässä, piti alkaa mielisteleen Möllille ja vielä ihan julkisesti -nolo!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   32
   1536
  8. Tiedoksi nainen,

   Minulle ei ole koskaan annettu pakkeja, tästä lähdetään ......
   Ikävä
   87
   1315
  9. Maran ruho ihan loppu

   Mut silti jaksaa laittaa videota storyyn. Ihme ettei laittanut et oli niin siisti pyörälenkki.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   51
   1251
  10. Martinan valkopesu taas

   Lukee tätä palstaa. Ei ollut mitenkään suunnittelut reissua, eli lähti ex tempore. Täällä kirjoiteltu miksei koskaan tee mitään lastensa kanssa. Nyt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   60
   1038
  Aihe