Kirja: Zen-tie depression läpi Philip Martin

proreppu

Luin kirjan läpi.

Jotkin harjoitukset mielestäni vaikeita, kun meditoidessa "pitäisi" muistaa pitkiäkin lauseita, jos ymmärsin oikein ?
Mielestäni pitäisi lukea kirjasta kun meditoi,mutta onko se meditaatiota, kun lukee samalla tekstiä ?

Etenkin masentuneena kun ajatukset muutenkin hidasta ja pätkii niin hankala muisaa lauseita ja "verenpaine" nousee.

Onko kukaan lukenut ? Mitä mieltä kirjasta ?

3

428

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Tarkkailumenetelmä

   Kirja on sinänsä ok ja masennus voi iskeä myös meditoijille, varsinkin niille jotka eivät ole tarkkaavaisia. Theravada-harjoitus masennuksen käsittelemiseksi on sama kuin Henepola Gunaratanin kirjassa mainittu tarkkaavaisuusharjoitus.

   Suunnataan tarkkaavaisuus suoraan masennukseen ja masentujaan. Kun masentuja on löydetty, tarkkaillaan sitä kunnes se hioutuu objektina pois. Idea on siinä, ettei voi olla masentunut kun ei ole masentujaa. Tässä theravada-harjoituksessa ei käytetä sanoja, ideana on sanattomana tarkkailla masentujaa.

   Ilokin havaitaan samaa laatua olevaksi - kun löydetään se joka on iloinen, sekin kuin haihtuu objektina olemasta. Tarkoittaa sitä, ettei sitäkään mietitä, joka on iloinen ja onnellinen.

   Todellinen onni on kuitenkin senlaatuista, ettei se haihdu niinkuin masennus. Onni on elämysten vapaata virtausta, flow-kokemusta, ja samalla takertumattomuutta. Onnessa on mielihyvän ja mielipahan tuntemuksia, muttei niihin jäädä kiinni. Kokonaiskokemusta voi sanoa silloin onnellisuudeksi tai jopa ekstaasiksi.

   Voisi pelkistää, että masennus on jämähtyneisyyttä ja onni on flowta. Koetapa olla masentunut flow-tilassa (tietynlainen meditatiivinen tila), niin eihän se onnistu.
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Flow

  • Flow-tilasta

   Kirjassa on myös sanattomia menetelmiä. Esim. hidas kävelymeditaatio.

   En suosittele hengitykseen keskittymistä, masentuneelle sekin voi olla liian monimutkaista ja rasittavaa.
   Olen huomannut kävelymeditaation, missä ei keskitytä hengitykseen vaan vain kävelyyn, toimivan. Samoin kun istutaan, ei keskitytä hengitykseen vaan istumiseen. Pelkkään olemiseen.
   Masentuneen on hyvä päästä liikkeelle, koska olo on jämähtänyt. Siksi kävelymeditaatio ja luonnon ilmiöiden tarkkailu. Tunne kuinka tuuli koskettaa poskeasi, tästä se lähtee.

   Sanoilla on se tarkoitus, että ankkuroidutaan johonkin, joka on lähellä itseä. Esim. "Koti". On silloin turvallista. Menen askeleen pidemmälle. Ankkuroidun persoonan tarkkailuun, en sanaan. Tällöin havainnoin sitä joka kirjoittaa, tekee sitä sun tätä: on jatkuvasti meditatiivinen.

   Pyrkikää siihen, että olette meditatiivisia koko ajan päivän toimissanne, tiedostatte silloin mitä teette. Olette flowssa koko ajan.

  • Ehkä luen.

   Onko kukaan lukenut ? Mitä mieltä kirjasta ?

   Ehkä saan sen luettua vielä. Ostin kirjan henkisen alan kirjakaupasta 10v sitten ollessani masentunut. Olin niin väsynyt ja keskittymiskyvytön, etten jaksanut lukea siitä sivuakaan. Kun masennus lopulta alkoi paranemaan, ei mikään aihepiiriin liittyvä jaksanut enää kiinnostaa. Kirja on edelleen lukematta.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Redrama tilittää itsemurha-suunnitelmastaan - Tämä sattuma pelasti: "Minulla oli ollut jo veitsi..."

   Räppäri on kertonut Instassa olevansa Minnesota-hoidossa päihderiippuvuuden takia. Vain elämää -ohjelmassa Redrama paljastaa, että päihderiippuvuus te
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   5409
  2. Olit ihastunut minuun

   Tiedän sen vain.
   Ikävä
   92
   2440
  3. Nord Stream 1 -putki vuotaa kahdesta kohtaa - Saksa epäilee sabotaasia

   Saksa epäilee sabotaasia https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/de63783e-7ae3-489f-a086-607fe43ab42a Saksa epäilee tahallisuutta "Saksalaisen Der Tages
   Maailman menoa
   277
   2076
  4. 237
   2005
  5. Ensitreffit alttarilla: Kouvolan komistus Miikka yllättää Henni-vaimon: "Sie oot toivonut sitä..."

   Miikka ja Henni on kyllä söpö pari. Onhan siinä romantiikkaa, kun Miikka hurauttaa "valkealla ratsullaan", valkealla pakettiautolla, hakemaan tuoretta
   Ensitreffit alttarilla
   6
   1646
  6. Martina ei osaa kirjoittaa

   Jälleen upea taidonnäyte tämän peruskoulun rimaa hipoen läpäisseen Martinan kirjoitustaidosta. Eilen stoorissa kulmienvärjäys ja teksti: näillä kelpaa
   Kotimaiset julkkisjuorut
   374
   1561
  7. Nalle mä rakastan sua :)

   Oon hehkulamppu ja haluun sut ja sua :) Sua parempaa ei oo eikä tuu :)
   Romantiikka
   287
   1259
  8. Ketkä räjäyttivät Nord Stream I ja II kaasuputket?

   Suomessa jo "tiedetään" syyllinen, jos kuuntelemme hurjimpia syytöksiä - jopa 'Mainilan laukaukset' |1 ovat nousseet esille --- .. muualla EU-Euroopa
   Maailman menoa
   291
   1135
  9. Kenellä on suurin motiivi sabotoida Nord Streamin kaasuputkea..

   Muistin virkistämiseksi..... https://www.savonsanomat.fi/uutissuomalainen/3180533
   Maailman menoa
   191
   1078
  Aihe