Onko sinulla kanoja? (KATSO!)

Kananhoitaja

Olemme ajatelleet ottaa kesällä maatilallemme kanoja. Haluisimme silti kysellä "oikeilta" kanankasvattajilta mielipiteitä. Eli:
1. Miten paljon kanoja sinulla on?
2. Kuinka moni niistä on kukkoja?
3. Ovatko ne saaneet sitä' "elävää" jälkikasvua (eli siis tipuja)?
4. Kuinka usein kanasi munivat ja kuinka paljon?
5. Onko kanojen hoito helppoa?
6. Vietkö niitä kesäisin pihalle?
7. Millaisia luonteita kanoillasi on?
8. Kuinka vanhoja ne ovat (ei pakollinen)?

Haluisin lukea JOKAISEN kananomistajan vastauksen. Kiitos!

4

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kanahullu ;)

      No tässä yhden pikkukanalan omistajan vastaukset ;)

      1. Kanoja otettiin viime keväänä 5 plus kukko päälle...talvella kaksi kuoli Marekiin, joten nyt on kolme aikuista munivaa kanaa ja tuo kukko, plus suloinen muutaman päivän ikäinen tirppa ;)

      2. Yksi siis on kukko, ihana herrasmies rokkikukko Pate, joka hemmottelee kanat piloille ;)

      3. Silja-kana siis hautoi onnistuneesti tänä keväänä yhden tipusen....toiveissa on saada tulevaisuudessa lisääkin jälkikasvua :)

      4. Munia tulee useimmiten jokaiselta kanalta 1 per päivä....joskus joku kana pitää päivän tauon. Ja ne munat on ah niiiiin hyviä :) Ja kaikki leivonnaiset tulevat niistä paljon kuohkeampia kuin kaupan perusmunista :)

      5. Minun mielestäni kanojen hoito on helppoa....meillä aloitettiin viime keväänä ruokinta rehulla plus kotiruoalla....talvella siirryttiin pelkkään kotiruokaan plus erilaisiin siemeniin....hyvin munivat niilläkin, ja ovat muutenkin hyväkuntoisia ja pirteitä. Kovia ovat sotkemaan (kanala on ihanassa pölyssä koko ajan, mutta siitä ei kannata stressata), ja kupsuttelevat välillä kukkapenkkejä liikaakin ;) (ovat meillä kesäisin, pitkälle syksyyn vapaina pihassa).

      6. Ovat siis koko kesän pitkälle syksyyn ihan vapaina pihassa, ja nauttivat siitä suunnattomasti :) Ja minusta ja kaikista vieraistammekin on aina ihanaa kun kanalauma piipertää pihassa vastaan :)

      7. Kanat ovat kyllä kaikki ihan omia persooniaan (sellaisen jolla ei ole kanoja ollut, on sitä vaikea uskoa)....Silja-kanani on kaikkein äidillisin, alusta alkaen otti äidin roolin laumassa ja nyt hoivaa pikkutipuaan sellaisella hellyydellä että sitä haluaisi vaan seurata koko ajan ;) Siiri taas on oikea hienostelija ;) Onkin väritykseltään tosi upea, ja tietää kyllä olevansa kaunis ;) Sanni kana on taas kuin maatilan emäntä...ei turhia hötkyile, mutta aina työn touhussa ;) Nyt jo edesmennyt Iida oli kaikkein ihmisrakkain....tykkäsi sylissä olosta ja silittelystä...ja toinen jo myös edesmennyt Silja oli topakka kuin mikä, ja pisti kyllä muut kuriin ja järjestykseen ;) Pate-kukko on juuri sellainen kuin kukon kuuluukin....herrasmies, ja palvelee akkalaumaansa pieteetillä ;)

      8. Kanani ovat reilusta yhdestä vuodesta kolmeen vuoteen...tuosta muutaman päivän ikäisestä tirpasta kun ei vielä sukupuolta tiedä ;)

      Kaikenkaikkiaan voin suositella kanojen ottamista...itse otin kanat alunperin kesäkanoiksi....mutta nyt en voisi kuvitellakaan elämää ilman kanoja :)

    • Kananhoitaja

      Paljon kiitoksia vastauksestasi!! Hyvää jatkoa kanojen kanssa!! :)

    • kanakaveri

      Munintarotuiset kanat eivät haudo, niin kuin lemmikkirotuiset kanat, jotka heti parin munan pyöräytettyä rupeavat hautomaan ja niitä pikkutipuja tulee, mikäli on kukko mukana. Osassa Suomea ei saa kanoja vielä laskea ulos, vaan 1.3- 31.5 on sisällä olo pakko muutolintujen kulke reviilillä. Kanojen pito on helppoa, tietysti talvella pitää olla lämmintä tilaa niille, mutta muuten muutama kana pärjää hyvin irti pihassa. Meillä on koiria, kissoja ja kaneja ja tulevat hyvin toimeen kaikki keskenään irti pihassa. Siiten kun tulee tipuja, niin laitamme kanaemon pienten kanssa koiranhäkkiin, missä alaosa on minkkiverkosta. Ihan vaan varmuuden vuoksi, ettei joku nappaa niitä. Kanahaukat löytävät aika joutuin tilat missä pidetään kanoja ulkona. Lemmikkikanat ovat kesyjä ja varsinkin niiden pikku tipuista tulee ihania kavereita, jotka tuntevat ruokkijansa. Kanahan ei imetä poikasiaan, vaan sinun on huolehdittava, että pikkutipuilla on ruokaa lähellä, raejuusto on yksi hyvä ensiruoka ja kaikki jyvät ja siemenet. Kanarehuja on maatalouskaupoissa eri-ikäisille. Vaaleat leivät, joita saa ostaa kaupoista alennuksella, kun meinaavat mennä vanhaksi ovat kanojen herkkua. Puhdasta vettä pitää olla aina saatavana. Eri kanoroduista saat selvää googlettamalla sanan kanarodut ja suosittelen ehdottomasti näitä lemmikkikanoja, jotka eivät välttämättä muni joka päivä, mutta ne ovat ihania lasten lemmikkejä, tulevat syliin yms. Minulla on suuret perennakukkaryhmät, joiden rapsutus ei kukkia haittaa. Kun kana hautoo, niin se lopettaa munantuoton ja keskittyy hautomiseen. Uudelleen se aloittaa munien tuoton jonkun kuukauden kuluttua poikasten kuoritumisesta.

      Onnea kanafarmillesi!

      • Kananhoitaja

        Kiitos omasta mielipiteestäsi. Otan nyt nuo jutut huomioon kanoja ottaessa! Kiitos!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3527
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      157
      2143
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      206
      1845
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      134
      1756
    5. 80
      1175
    6. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      320
      1136
    7. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      132
      1031
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      949
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      73
      919
    Aihe