Onko sinulla kanoja? (KATSO!)

Kananhoitaja

Olemme ajatelleet ottaa kesällä maatilallemme kanoja. Haluisimme silti kysellä "oikeilta" kanankasvattajilta mielipiteitä. Eli:
1. Miten paljon kanoja sinulla on?
2. Kuinka moni niistä on kukkoja?
3. Ovatko ne saaneet sitä' "elävää" jälkikasvua (eli siis tipuja)?
4. Kuinka usein kanasi munivat ja kuinka paljon?
5. Onko kanojen hoito helppoa?
6. Vietkö niitä kesäisin pihalle?
7. Millaisia luonteita kanoillasi on?
8. Kuinka vanhoja ne ovat (ei pakollinen)?

Haluisin lukea JOKAISEN kananomistajan vastauksen. Kiitos!

4

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kanahullu ;)

      No tässä yhden pikkukanalan omistajan vastaukset ;)

      1. Kanoja otettiin viime keväänä 5 plus kukko päälle...talvella kaksi kuoli Marekiin, joten nyt on kolme aikuista munivaa kanaa ja tuo kukko, plus suloinen muutaman päivän ikäinen tirppa ;)

      2. Yksi siis on kukko, ihana herrasmies rokkikukko Pate, joka hemmottelee kanat piloille ;)

      3. Silja-kana siis hautoi onnistuneesti tänä keväänä yhden tipusen....toiveissa on saada tulevaisuudessa lisääkin jälkikasvua :)

      4. Munia tulee useimmiten jokaiselta kanalta 1 per päivä....joskus joku kana pitää päivän tauon. Ja ne munat on ah niiiiin hyviä :) Ja kaikki leivonnaiset tulevat niistä paljon kuohkeampia kuin kaupan perusmunista :)

      5. Minun mielestäni kanojen hoito on helppoa....meillä aloitettiin viime keväänä ruokinta rehulla plus kotiruoalla....talvella siirryttiin pelkkään kotiruokaan plus erilaisiin siemeniin....hyvin munivat niilläkin, ja ovat muutenkin hyväkuntoisia ja pirteitä. Kovia ovat sotkemaan (kanala on ihanassa pölyssä koko ajan, mutta siitä ei kannata stressata), ja kupsuttelevat välillä kukkapenkkejä liikaakin ;) (ovat meillä kesäisin, pitkälle syksyyn vapaina pihassa).

      6. Ovat siis koko kesän pitkälle syksyyn ihan vapaina pihassa, ja nauttivat siitä suunnattomasti :) Ja minusta ja kaikista vieraistammekin on aina ihanaa kun kanalauma piipertää pihassa vastaan :)

      7. Kanat ovat kyllä kaikki ihan omia persooniaan (sellaisen jolla ei ole kanoja ollut, on sitä vaikea uskoa)....Silja-kanani on kaikkein äidillisin, alusta alkaen otti äidin roolin laumassa ja nyt hoivaa pikkutipuaan sellaisella hellyydellä että sitä haluaisi vaan seurata koko ajan ;) Siiri taas on oikea hienostelija ;) Onkin väritykseltään tosi upea, ja tietää kyllä olevansa kaunis ;) Sanni kana on taas kuin maatilan emäntä...ei turhia hötkyile, mutta aina työn touhussa ;) Nyt jo edesmennyt Iida oli kaikkein ihmisrakkain....tykkäsi sylissä olosta ja silittelystä...ja toinen jo myös edesmennyt Silja oli topakka kuin mikä, ja pisti kyllä muut kuriin ja järjestykseen ;) Pate-kukko on juuri sellainen kuin kukon kuuluukin....herrasmies, ja palvelee akkalaumaansa pieteetillä ;)

      8. Kanani ovat reilusta yhdestä vuodesta kolmeen vuoteen...tuosta muutaman päivän ikäisestä tirpasta kun ei vielä sukupuolta tiedä ;)

      Kaikenkaikkiaan voin suositella kanojen ottamista...itse otin kanat alunperin kesäkanoiksi....mutta nyt en voisi kuvitellakaan elämää ilman kanoja :)

    • Kananhoitaja

      Paljon kiitoksia vastauksestasi!! Hyvää jatkoa kanojen kanssa!! :)

    • kanakaveri

      Munintarotuiset kanat eivät haudo, niin kuin lemmikkirotuiset kanat, jotka heti parin munan pyöräytettyä rupeavat hautomaan ja niitä pikkutipuja tulee, mikäli on kukko mukana. Osassa Suomea ei saa kanoja vielä laskea ulos, vaan 1.3- 31.5 on sisällä olo pakko muutolintujen kulke reviilillä. Kanojen pito on helppoa, tietysti talvella pitää olla lämmintä tilaa niille, mutta muuten muutama kana pärjää hyvin irti pihassa. Meillä on koiria, kissoja ja kaneja ja tulevat hyvin toimeen kaikki keskenään irti pihassa. Siiten kun tulee tipuja, niin laitamme kanaemon pienten kanssa koiranhäkkiin, missä alaosa on minkkiverkosta. Ihan vaan varmuuden vuoksi, ettei joku nappaa niitä. Kanahaukat löytävät aika joutuin tilat missä pidetään kanoja ulkona. Lemmikkikanat ovat kesyjä ja varsinkin niiden pikku tipuista tulee ihania kavereita, jotka tuntevat ruokkijansa. Kanahan ei imetä poikasiaan, vaan sinun on huolehdittava, että pikkutipuilla on ruokaa lähellä, raejuusto on yksi hyvä ensiruoka ja kaikki jyvät ja siemenet. Kanarehuja on maatalouskaupoissa eri-ikäisille. Vaaleat leivät, joita saa ostaa kaupoista alennuksella, kun meinaavat mennä vanhaksi ovat kanojen herkkua. Puhdasta vettä pitää olla aina saatavana. Eri kanoroduista saat selvää googlettamalla sanan kanarodut ja suosittelen ehdottomasti näitä lemmikkikanoja, jotka eivät välttämättä muni joka päivä, mutta ne ovat ihania lasten lemmikkejä, tulevat syliin yms. Minulla on suuret perennakukkaryhmät, joiden rapsutus ei kukkia haittaa. Kun kana hautoo, niin se lopettaa munantuoton ja keskittyy hautomiseen. Uudelleen se aloittaa munien tuoton jonkun kuukauden kuluttua poikasten kuoritumisesta.

      Onnea kanafarmillesi!

      • Kananhoitaja

        Kiitos omasta mielipiteestäsi. Otan nyt nuo jutut huomioon kanoja ottaessa! Kiitos!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6450
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2190
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      72
      1870
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe