Pakkoruotsi alkaa jo alakoulussa vuodesta 2016 alkaen

Hyvä tietää

Professori Rostilan kielipoliittisen kirja


Professori Ilmari Rostila on kirjoittanut loistavan kielipoliittisen kirjan. Se tuli kreivin aikaan, kun kansalaisaloitteemme ruotsin muuttamiseksi valinnaiseksi on nyt eduskunnassa odottamassa käsittelyä.

Suomalaisuuden Liitto aloitti kielipoliittisen vaikuttamisen pitkän hiljaisuuden jälkeen vuonna 1988. Liiton uusi puheenjohtaja professori Erkki Pihkala toi julkisuuteen käsitteen "pakkoruotsi" ja se osoittautui siksi vesipisaraksi, joka alkoi murskata keinotekoista virallista kaksikielisyyttä ja Rkp:n tuomaa pakollista ruotsin kielen opetusta peruskoulusta (1968) yliopistoon (1978). Vuodesta 2016 lähtien pakkoruotsi alkaa jo alakoulussa ja jatkuu koko opintopolun yliopistoon.

2000-luvun alussa Yle avasi yllättäen mahdollisuuden keskustella kielipolitiikasta televisiossa ja radioissa. Nämä keskustelut saivat aikaan kaikkien aikojen runsaimmat nettipalautteet Ylelle. Se pelästytti poliittisen ja "sivistyksellisen" eliitin ja Yle muutti nopeasti suuntaan pakkoruotsin pönkittämiseksi kaikin mahdollisin tavoin ja vaiensi keskustelua. Eräänlainen surkuhupaisa huipentuma Ylessä oli toimittaja Ruben Stillerin tämän viikkoinen käyttäytyminen Pressiklubissa.

Taloustutkimus Oy :n tekemien useiden tutkimusten (1990-2013) mukaan runsaat kaksi kolmasosaa suomalaista haluaa ruotsin kielen valinnaiseksi. Myös monet muut tutkimukset ovat päätyneet samaan tulokseen, kuten Ylen teettämä tutkimus tänä vuonna (63 %). Helsingin Sanomissa käsiteltiin viikolla kansalaisaloitteen luovuttamista eduskunnalle ja artikkelissa professori Sauli Takala piti Suomalaisuuden Liittoa kannustavana voimana siihen, että yleinen mielipide on niin vahvasti ymmärtänyt pakkoruotsin mielettömyyden. Siinä on varmaan vinhasti perää.

On todella erinomaista, että muutama vuosi sitten Ilmari Rostilan ja Heikki Orsilan aloitteesta perustettiin uusi, ryvettymätön Vapaa Kielivalinta ry. Toinen onnenkantamoinen oli yli sata vuotta suunnitellun kansalaisaloitelain säätäminen. Rostila ja Orsila käyttivät mahdollisuutta heti nettikeräyksenä. Lisäksi nousi aktivistien joukko, joka jalkatyöllä vei aloitteen maaliin kunnon marginaalilla. Ratkaisevaa oli Kokoomuksen Nuorten Liiton tulo mukaan aloitteen tukijaksi. Se antoi tarvittavaa poliittista leveyttä hankkeelle.

Toivottavasti mahdollisimman moni suomalainen lukisi tai ainakin tutustuisi Ilmari Rostilan erinomaiseen kirjaan.


Tässä on linkki kirjaan.

http://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/2014/04/Vapaaehtoinen-ruotsi-on-hyvinvointietu-pdf-11.pdf

4

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Varsinaiset syyt19

      Pakkoruotsin varsinaiset syyt

      Suomessa erikoisetuisuudet on rakennettu erittäin vahvalla lainsäädännöllä kielisidonnaisiksi.

      Tämän ymmärtää, kun lähestyy tilannetta seuraavasta näkökulmasta. Asut perheinesi valtio V:ssä.
      Valtion kieliä ovat x, y.
      Lastesi äidinkieli on x.

      Koittaa yliopisto. Kiintiössä y pyrkii opiskelemaan 5000 opiskelijaa. Kiintiössä x 500. Y:stä pääsee läpi 1450 (eli 29%). Kiintiöstä x 270 (eli 54%).

      Jos joku haluaa yhdistää kiintiöt, jolloin läpi pääsee n. 31%. Olisitko valmis heikentämään lastesi tulevaisuutta viidesosalla - siitä on kyse!

      Lisäksi on huomioitava, että tiettyjä virkapositioita jaetaan V:ssä de facto x:n mukaan. Vaativuusluokka on yhtä suurempi siksi, että tehtävässä täytyy käyttää x:ää y:n sijaan.

      Tilanne on siis varsin surkuhupaisa: vaativuusluokalla palkitaan siitä, että puhuu omaa äidinkieltään y eikä tarvitse edes osata kunnolla kieltä x.

      • Excrucior 116

        Mitä helekutin soopaa sinä kirjoittelet? Osaan äidinkieleni suomen lisäksi neljää kieltä niin hyvin, että käytän niitä jatkuvasti työssäni, mutta sinun argumentointisi ei ole ymmärrettävää edes kovalla yrittämisellä.

        Yleisesti ottaen ruotsin opiskelun vastustajissa on hyvin paljon niitä, joille peruskoulun oppimäärästä selviytyminen tuottaa tai on tuottanut vaikeuksia. Usein ongelma on vanhempien kyvyttömyydessä tukea opiskelua sekä oppilaan itsensä asenteessa ja työskentelytavoissa, toisinaan myös kapasiteetissa.

        Ceterum censeo: Venäjä voisi olla valinnaisena ruotsin kanssa. Englannin valta-asemaa tulisi heikentää esim. saksan, ranskan ja espanjan eduksi.


      • Aika ajanut jo ohi

        Aika ajanut jo ohi


        Luin tuon Rostilan kirjan ja mieleeni jäi keskeisimpänä asiana seuraava osa:

        "Onko käytännöllisiä perusteita vaatia ruotsin opiskelua kaikilta? Onko ruotsin kielen taito yleinen työhön liittyvä vaatimus ruotsin todellisen käytettävyyden mielessä? (Vrt. EU-neuvoston direktiivi [2000/43/EY] 2. ja 4. artikla syrjintään liittyen.) Kysymykset koskevat itse asiassa kansanryhmän eli suomenkielisten syrjintää, koska etniselle ryhmälle ei voida asettaa vaatimusta omaksua itseensä nähden toisen etnisen ryhmän ominaisuuksia"

        Vaikka suuresti kunnioitankin Suomalaisuuden liittoa sen rohkeudesta ajaa suomenkielisten näkökulmaa kielipolitiikassa, pakkoruotsin vastustaminen on huomattavasti laajempi ilmiö.

        Sauli Takalan kehu Liitolle on jonkinlainen "hätäkakka":
        Paljon suuremmat voimat ovat liikkeellä, trendit, globalisaatio, kansainvälistyminen, suomalaisten omanarvontunnon kasvaminen, EU-jäsenyys, Nokian nousu, tuho ja uusi nousu jne.

        Aika vaan yksinkertaisesti on ajanut pakkoruotsin ja jopa ruotsin ohi. Jäljellä on enää pakko, pilkka, pelko ja muu painostus. Jos ruotsalaisuus olisi koko kansan mielestä arvokas osa suomalaisuutta, noita mainittuja painostuskeinoja ei tarvitta


    • Arkoja asioita

      Todella hyvä kuvaus tämän päivän suomesta. Ansaitsee huomiota laajemminkin.

      Tosin aloittajan kirjoitus on arka pala monelle, kun huomaa että on itsekin
      tullut petetyksi siinä kun valtiovalta on uskotellut kuinka tärkeä kieli on ruotsin kieli.
      Sittemmin kun on kasvanut aikuiseksi on huomannut että todellisuudessa tuota kieltä
      ei ole tarvinnut käytännössä lainkaan. Sitä samaa rataa joutuvat nykyiset lapsemme
      nyt tarpomaan. Vailla järjen hiventäkään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7229
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      35
      2781
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      34
      2356
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      99
      2062
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      16
      1757
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1545
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1407
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1371
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      35
      1333
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    Aihe