MAKSAAKO SUOMI VIRON PUUTTLLISTA SOSIAALITURVAA ?

TYHMÄT MAKSAVAT

Kuvitteellinen henkilö Martin on virolainen kirvesmies. Hän työskentelee rakennustyömaalla Helsingissä. Martin on ollut suomalaisen urakoitsijan palveluksessa viime vuoden lokakuusta lähtien. Martin tekee normaalia kahdeksan tunnin työpäivää ja saa palkkaa alan työehtosopimuksen mukaisesti.

Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvan ja sairasvakuutuksen piirin pääsee, jos työ Suomessa on tarkoitettu kestämään ainakin neljä kuukautta, työaika on vähintään 18 tuntia viikossa ja palkka on alan työehtosopimuksen mukainen tai vähintään 1 154 euroa kuukaudessa.

Martinin työskentely täyttää edellytykset ja Kela on hyväksynyt Martinin Suomen

Martinin vaimo Siiri asuu Tallinnassa. Hän ei ole töissä vaan hoitaa kotona perheen kahta lasta. Perheen esikoinen Rasmus on neljävuotias ja kuopus Eerik vuoden ikäinen.

Suomen valtio maksaa Martinin perheelle lapsilisät täysimääräisesti, koska Siiri ei ole Virossa töissä. Rasmuksen lapsilisä on 104,19 euroa ja Eerikin 115,13 euroa kuukaudessa. Yhteensä Martinin perhe saa lapsilisiä 219,32 euroa kuukaudessa.

Suomi maksaa lisäksi Martinin perheelle kotihoidon tukea. Alle 3-vuotiaasta Eerikistä maksetaan 341,06 euroa kuukaudessa. Yli 3-vuotiaasta, alle kouluikäisestä Rasmuksesta tuki on 65,61 euroa kuukaudessa.

Suomen valtio tukee joka kuukausi Martinin perhettä 625,99 eurolla, kun lapsilisät ja kotihoidontuki lasketaan yhteen.

Jos Siiri päättää mennä Virossa töihin, niin Suomen maksamien perhe-etuuksien yhteismäärästä vähennetään Viron maksamat etuudet ???


Suomi vastaa Martinin sairaanhoitokustannuksista. Martinilla on oikeus käyttää Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluja kuten kotikuntalaisella.

Martin maksaa saman asiakasmaksun kuin kotikuntalaiset ja Suomen valtio korvaa kunnalle Martinin hoidosta aiheutuneet hoitokustannukset. Martinilla on myös oikeus saada Kelan maksamia sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvauksia, vaikka hän ei olisi työntekonsa vähäisyyden vuoksi tullut Suomessa sairausvakuutetuksi.

Jos Martin asuu Virossa, hänellä on oikeus saada Virossa kaikki tarvitsemansa sairaanhoito. Suomi maksaa Virolle Martinin siellä saaman hoidon kustannukset. Kela antaa Martinille myös eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jolla hän osoittaa oikeutensa saada kiireellistä hoitoa EU-alueella. Suomi vastaa tämän Kelan antaman kortin perusteella aiheutuvista hoitokustannuksista.

Koska Martin on sairausvakuutettu Suomessa, hänellä on myös oikeus sairauspäivärahaan. Jos Martinin kuukausipalkka on 3 000 euroa kuukaudessa, hän saa sairauspäivärahaa noin 79 euroa arkipäivältä. Jos Martinille on tehty hyväksyttävä kuntoutuspäätös, hän voi saada myös kuntoutusrahaa.
Martinin perhe sairastaa

Suomi vastaa myös Martinin vaimon Siirin ja heidän lapsiensa Rasmuksen ja Eerikin sairaanhoidon kustannuksista. Perheenjäsenet saavat kaiken tarvitsemansa hoidon Virossa ja Suomi korvaa Virolle hoitokustannukset.

Siiri ja lapset voivat käyttää myös Suomessa julkisen terveydenhuollon palveluja ja saada Kela-korvauksia yksityisten terveyspalvelujen kustannuksiin samalla tavoin kuin Martin. Lisäksi Kela antaa myös kullekin perheenjäsenelle eurooppalaisen sairaanhoitokortin.

Siirin ja lasten sairaanhoidon kustannukset siirtyvät Viron vastuulle, jos Siiri päättää mennä Virossa töihin. Tällöin Suomi vastaa vain Martinin sairaanhoidon kustannuksista.
Martin jää työttömäksi

Yllättäen Martinin työt rakennuksella loppuvat ja toukokuussa hänet irtisanotaan. Martin ilmoittautuu Suomessa työttömäksi työnhakijaksi työvoima- ja elinkeinotoimistoon ja palaa perheensä luokse Tallinnaan.

Saadakseen suomalaista työttömyysturvaa, Martinin tulee täyttää työssäoloehto. Martin on oltava palkkatyössä vähintään 26 viikkoa (noin 6 kk) työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden aikana.

Suomi maksaa Martinille Viroon peruspäivärahan, joka on 32,66 euroa päivässä ja sitä maksetaan viideltä päivältä viikossa. Lisäksi Martin saa kahdesta alle 18-vuotiaasta pojastaan lapsikorotusta 7,74 euroa päivässä.

Työttömänä työnhakijana Martin on kuitenkin samojen velvoitteiden piirissä kuin Suomessa asuvat työttömät työnhakijat. Jos Martin kieltäytyy tarjotusta työstä tai työllistymistä edistävästä palvelusta, hän voi menettää työttömyysetuuden määräajaksi.

Perheensä luona Tallinnassa asuva työtön Martin saa Suomesta peruspäivärahaa yhteensä 808 euroa kuukaudessa. Jos Martin ei saa töitä, Kela maksaa hänelle peruspäivärahaa kolmen kuukauden ajan.

Suomi maksaa edelleen työttömän Martinin perheelle lapsilisät. Peruspäivärahan kanssa Martinin perhe saa joka kuukausi Suomesta 1 027,32 euroa.

Keskiverto virolainen tienaa kuukaudessa noin 930 euroa. Esimerkiksi majoitus- ja ravintola-aloilla keskipalkka on kuitenkin 605 euroa kuukaudessa.

10

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hölmölöisten maa

      hohhhoijaa....virolainen kirvesmies saa 8 euroa tunti suomessa...,,ei se reppufirma sille mitään tes palkkoja maksa...


      ja veroja maksetaan jos maksetaan ollenkaan

    • HYVÄ SUOMI

      Ihan oikein tuo menee. Suomessa om asiat niin hyvin että maksamme myös virolaisten elatuksen.

      Tuosta puuttui nyt vielä se minimieläke. Olikohan se taattu jo 5v työnteon jälkeen ???

      • Näin se menee

        Helsingistä tuli virolaisten ”sossu”

        Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja Leila Palviainen Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta kertoo, että kotitalouksien keskimääräinen tukisumma vuodessa oli 2 100 euroa.

        Yksinkertaisen kaavan mukaan laskettuna virolaisperheille maksettiin Helsingissä toimeentulotukea viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa.

        Vantaalla toimeentulotukea nautti viime vuonna reilut 300 virolaista. Keskimääräinen tukisumma per henkilö oli 900 euroa, joten kokonaissumma on noin 280 000 euroa.

        Erot Helsingin ja Tallinnan sosiaaliturvassa ovat järkyttävän suuret.”Tallinnassa, Virossa, maksettiin viime vuonna toimeentulotukea yhteensä 4,1 miljoonaa euroa. Näin kertoo Viron tilastokeskus, Statistikaamet.

        Tuesta meni karkeasti arvioiden puolet virolaisille ja toinen puoli venäläisille ja muille vähemmistökansallisuuksille.

        Virolaisille siis maksetaan Helsingissä vuositasolla jo enemmän toimeentulotukea kuin Tallinnassa.

        http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/251328-helsingista-tuli-virolaisten-”sossu”


        Ulkomaalaiset tuntevat Suomen sosiaalietuudet - tietoa välittävät puskaradio ja Kela

        http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ulkomaalaiset-tuntevat-suomen-sosiaalietuudet---tietoa-valittavat-puskaradio-ja-kela/1879870


    • maamiina

      Jos menen ruotsiin töihin niin saammeko ruotsin perhe-etuudet jos vaimo asuu lasten kanssa suomessa? Onko tämä jossain laissa määrätty naapuriapu?

      • euu

        Saat ainakin erotuksen, jos vastaavat tuet ovat Ruotsissa paremmat.


    • martine

      Eiköhän Martini kuulu liittoon, kun Suomessa työskentelee ja Liiton päiväraha jos työttömäksi joutuu.

    • Huhhuijakkaaaaf

      Jotenkin ihmeellinen kuvio...hyvä virolaisille jotka saa noin hyvää tukea..mutta kyllä pikkasen tälläisen lappilaisen miehen korvaan särähtää tuo työttömyysaika kun silloinkin perhe saa noin kovat etuudet toisesta maasta....no sen ymmärtää jos suomen valtiolla olis rahaa kuin esim norjalla mutta kun ei....juuri uusi hallitus nipistää meiltä työttömiltä laakekuluista jne....asumistuki....kaikenlaisia indeksejä jäädytetään ja Virossa syljetään kattoon ja käydään pikku keikalla Suomessa välillä....eikö tähän saada jotain rotia..

    • SeOnVäärin

      On väärin antaa ulkomaalaisille, jotka asuu kuitenkin omassa maassaan Suomen tuet! Tässä on ISO porsaanreikiä, ja kuka välittää suomalaisista vanhuksista, sairaista ja työttömistä kun heidän tukia koko aika leikataan?!

    • euu

      Turha näistä on porata. Tämä saatiin, kun mentiin EU:hun. Kun yrittäjät mieluummin palkkaa halvemman virolaisen kuin suomalaisen työntekijän, niin yhteiskunta maksaa viulut. Eli ei se virolainen työntekijä kaiken kaikkiaan kovin halvaksi tule. Itselle ei yrittäjänä tulisi mieleenkään raahata työntekijää ulkomailta ainakaan niin kauan, kuin Suomessa riittää tekeviä käsiä. Ja ainakin tähän asti on riittänyt.

    • skdfhurgyrgrygy

      No vaikea tietää tilanteista, mutta se olisi kyllä todella järkyttävää, jos todella muka Suomen valtio maksaa virolaisille kotiäideille kotihoidontukea Viron kansalaisten lastensa Virossa kotona hoitamisesta, ja etenkin siinä tapauksessa, jos virolainen kotiäiti ja Suomesta Viroon lapsilisää saavat virolaislapset eivät koskaan ole edes asuneet Suomessa. Ei käy oikeudentajuun, että miksi Suomen pitäisi maksaa virolaisille kotiäideille pikkulastensa kotihoidontukea Viroon. Jostakin syystä kukaan ei toisinpäin Suomesta ole innokas menemään Viron sosiaaliturvalle.... Kuitenkin Suomen terveydenhuoltoon jne. pitääkin olla oikeutettu, jos ihminen työskentelee Suomessa: kyllä suomalainenkin saa sosiaaliturvaa muusta maasta, jos muuttaa toiseen maahan asumaan ja toiseen maahan töihin.


      Ei ihme, että kantatavissuomalaisille ei enää riitä yhteiskunnan lakisääteisiäkään tukia ja kaikesta kantasuomalaisten sosiaalituista niistetään ja yritetään niitä vähentää. Tosin populismia oletukset, että virolaiset sosiaalitukia erityisesti hakis. Mielenkiintoista tossa kontekstissa se, että jotkut oikeistolaiset haluaisi Suomesta samanlaisen maan kuin Viro, missä sosiaaliturva on niin surkea.


      Kyllä tietysti maailmallakin köyhemmistä maista tänne haluttaisiin sosiaaliturvan takia, valitettavasti. Joku Virokin ärsyttää korkeintaan ehkä siksi, että sen maan talouskasvu perustunee ehkä yllättävänki isosti just tollasiin juttuihin, että virolaisille Virossa asuville kotiäideille Suomesta pikkulastensa kotihoidontuet Viroon... Sama asia muiden sosiaaliturvaltaan alhaisempien maiden osalta. Ykskin paljon matkustellut fiksu ihminen kertoi mulle kerran, että jossakin esimerkiksi Aasian turistirysäkohteissa kaikki paikalliset tietää Suomen sosiaalitukien määrät ja se tyyppi ei takuulla mitenkään ulkomaalaisvihamielinen, vaan erittäin sivistnyt ja matkustellut joka kertoi.

      Aika loukkaavaa, toisaalta, jos Viron valtio ei itse halua kehittää maastaan sellaista, että niiden kansalaisten ei tarttis hakea Suomesta sosiaaliturvaa... Usein kuitenkin ulkomaalaisia tyyppejä kyykytetään Suomessa ja niille firmat maksaa pikemminkin liian vähän palkkaa, kuin paljon, joten ei tartte taviksen suomalaisen virolaisia ainakaan kadehtia....


      Jos toi juttu pitää paikkansa, niin saapa virolainen kotiäiti kovat sosiaalituet Suomesta, suuremmat kuin mitä minä kantasuomalaisten veronmaksajien kantasuomalainen kersa ikinä olen omalta valtioltani Suomelta saanut. Mutta varokaa vihapopulismia, täysin turhaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe