Vinkkejä Ljubljanaan ja Sloveniaan

matkalle menossa

Mitä kannattaa nähdä ja minne mennä kaupungin ulkopuolelle. Onko ns. länsimainen vai itäblokkimainen? Puhutaanko englantia vai saksaa?

5 kommenttia

Vastaukset

 • Ljubljana on pieni kaupunki eikä sen tutkimiseen tarvita juuri kahta päivää enempää. Julkinen liikenne perustuu busseihin, vanhassa kaupungissa polkupyörän ohella ainoa kulkuväline oli sähkökäyttöinen golfkärryn tapainen laite; se ja bussi jäivät kokeilematta. Nuoret puhuvat jonkin verran englantia, joten kyllä ravintoloissa sai syödäkseen ja juodakseen, kunhan jaksoi odottaa. Palvelukulttuurissa on vielä parantamisen varaa. Jos jättää väliin aivan jokirannassa olevat vanhan kaupungin turistirysät, niin perusmättöä sai kympin molemmin puolin, tuoppi paikallista maksoi 2,70 - 2,80; näistä Lasko on parempaa, Union maistui lähinnä kissanpissalle, mutta kysymällä sai selvästi parempia kroatialaisia oluita. - Ljubljanasta on parin tunnin matka Zagrebiin Kroatiaan ja Triesteen Italiassa. Jälkimmäisessä tuli käytyä bussilla, matka on alle sata kilometriä, mutta vuoristotie on jyrkkä ja mutkainen. Lippu maksoi 25 € siivu, mutta käynti kannatti. Trieste on selvästi vauraampi ja paremmin hoidettu kaupunki, missä pitkä ja värikäs historia on näkyvillä vähän kaikkialla. Zagrebiin pääsee junalla, mutta aika ei riittänyt sinne reissaamiseen. Joka tapauksessa kannattaa matkasuunnitelmaan sisällyttää vierailuja kaupungin ulkopuolelle, muuten tulee aika pitkäksi.

 • Slovenialaiset puhuu vieraina kielinään "luonnollisesti" italiaa (kuin me ruotsia), ja enemmän tarkoitushakuisena vanhempi väki saksaa ja nuoremmat englantia - ei kaikki, mutta jos jakaumaa haetaan. Sloveniasta on isoja alueita ollut lähihistoriassakin osana berluskoniaa.

  Istrian niemimaa on suhteellisen tasaista verrattuna Kroatian rannikoihin. Slovenian rannikko (onko peräti 80km?) on nättiä ja siellä on mukavia pikkupaikkoja, joista suurin on Piran'in kaupunki. Etelään päin on sitten Kroatiaa. Pulaan (Kroatiassa) kannattaa ehkä joutua, varsinkin jos on kiinnostunut rooman ajan jäänteistä - ei ole pakko mennä Roomaan nähdäkseen roomalaisten areenan!

  Niin, rannikolle matkatessa kannattaa poiketa Postoinan tai Triesten reissulla Škocjan tippukiviluolilla - kumpikin oman laisensa. No puoli päivää menee kummassakin loppujen lopuksi, kas syöntiinkin tarvitaan aikaa. Luoliin kannattaa pukeutua, 8 astetta pari tuntia voi tuoda tipan nenänpäähän - ja sitten lenkkarit jalkaan! Kaupunngin pohjoispuolella on vuoria, joilta maisemat näyttävät mahtavilta - väittämää en ole tarkistanut...

  Tuollapäin matkatessa kannattaa jättää ostostouhu ja kiire johonkin muuhun paikkaan ja pitää lomaa.

  Muuten - Slovenia-Kroatia-Montenegro -alueella vedet ovat puhtaita niin meressä kuin kraanassakin.

  Ljubiksessa on myös paikallisjunaliikennettä lähialueelle, kannattanee tarkistaa.

  Hyviä lomia on tuolla puolen Adrianmerta tullut pidettyä liki sata vuorokautta...
  Niitä samoja sinullekin "matkalle menossa"!

  • Uskomaton suolaluolasto Ljubin kaupugin ulkopuolella.
   Kannattaa käydä.
   Siisti maa, jossa pärjää englannilla hyvin.
   Iso tuoppi maksaa 2 e.


 • Slovenia on hyvin länsimainen ja Keski-Euroopan vauraimpia maita, mikä näkyy kaikkialla. Sana Jugoslavia voi antaa väärän mielikuvan.

  Torimummokin jutteli englanniksi. Mäkihyppy on hyvä keskusteluaihe.

 • Jokiristeily on edullinen. Kaupunki on erittäin kaunis ja helppo kävellä eikä eksy.

  Kaupunginmuseo, Kansallismuseo jne löytyy. Kävin ensinmainitussa, ja se oli mielenkiintoinen.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.