Myisikö itse vai antaisiko asunnon ammattilaisen myytäväksi?

Kiinteistönvälittäjä

"Itse asunnon myymällä säästää melkoisen summan." Näin yksinkertaisesti monet asunnon myyjät ajattelee. Ajatusta ruokkii legendaarinen vähättelevä lausahdus "Eihän se asunnon myynti mitään rakettitiedettä ole!" Tuo lausahdus on tasan yhtä hauska ja verrannollinen, kuin puutarhuri alkaisi operoimaan hampaitaan ja ajattelisi "Eihän se hampaan poisto mitään kulttuuritiedettä ole!"

Asunnon myyntiin laittoon ei paljon lahjoja tarvita, se on selvää. Virheiden mahdollisuus myynnissä on kuitenkin todellista: Hinnoittelu voi epäonnistua, kauppakirja voi epäonnistua, kaupan jälkeen voi syntyä erimielisyyksiä huonosti tehdyn kauppasopimuksen seurauksena. Moni myyjä teettääkin kauppakirjan pankissa. Hyvä ideako? Hyvä ja huono. Hyvä siksi, että sen laatii edes hiukan ammattilaisempi (pankkikin on amatööri asuntokaupoissa verrattuna kiinteistönvälitysliikkeeseen), huono siksi, että pankki käyttää hyvin suppeaa vakiokaavaketta, ja usein tarjousmenettely on suullinen eli kauppakirjan laatijalla ei ole käytössään mitään muita dokumentteja kuin isännöitsijäntodistus ja yhtiöjärjestys! Jos säästämään ryhtyy, niin kannattaa säästää tässäkin ja hakea netistä ilmaiset kauppakirjapohjat.

Kiinteistönvälittäjien keskusjärjestö KVKL arvioi hetken aikaa sitten, että itsemyynnit on lisääntyneet viime aikoina. Silti noin 70% myyjistä luottaa kiinteistönvälittäjään. Jos itsemyyjillä on vain 30% markkinaosuus koko markkinoista, niin ainakin tällä hetkellä ostajat on kiven alla. Jopa ammattilaiset joutuvat käyttämään isompien ja kalliimpien asuntojen markkinoinnissa kaikki mahdolliset keinot ja hyödyntämään vuosien asiakaskontaktit. Pienemmissä asunnoissa kauppaa tehdään helpommin, mutta itsemyyjillä on sielläkin haasteensa: Ostajina on paljon ammattilaisia/ puoliammattilaisia, jotka ostavat sijoitukseen. Kohteita seurataan hyvin tarkkaan ja ostotarjouksissa ei kursailla härskiydessä! Kun riittävän alhaalta lähdetään vedättämään, kauppa saadaan toteutumaan siltikin riittävän halvalla ja myyjälle tulee mielikuva että sainpas hyvän hinnan. Tosiasiassa asunto on voinut mennä selvästi alle markkinahinnan. Välittäjiä ammattiostajatkaan eivät voi huijata konsteillaan, kun käytössä on reaaliaikaan perustuvat hintatiedot toteutuneista kaupoista.

Onko se 3-4% palkkio asunnon välityksestä liikaa? Huomioiden sen, että välitysliike ottaa melkoisen vastuun harteilleen ja yleensä huomattavan paljon paremman myyntitoteutuman, 3-4% on naurettavan vähän. Monissa muissa maissa, esimerkiksi Jenkkilässä välityspalkkio on 5-7%. Monet asiakkaani on kaupan jälkeen sanonut, ettei olisi mitään järkeä ollut kokeilla itse myyntiä. Turhaa ajan hukkaamista ja lisäksi epävarmaa olisiko kauppoja saanut edes syntymään. Kiinteistönvälittäjän palkka ei ole kadehdittava. Jos töitä tekee pääsääntöisesti 6 päivää viikossa ja työpäivät venyy helposti klo 20 - 21, niin 6 - 7 tuhatta kuussa ei ole iso palkka. Normaali veron lisäksi maksat auto- ja lounasedusta veron eli kokonaisvero on normaalia suurempi, mikä tarkoittaa melko vaatimatonta nettopalkkaa. Eli ei siinä kadehtimista ole! Yrittäjänä toimivilla on lisäksi yrittäjän riski päällä jatkuvasti. Harkitse kahdesti, ennen kuin itse ryhdyt myymään asuntoasi. Todennäköisesti se ei kannata. Kokemusta on nimittäin 15 vuotta tältä alalta.

8

311

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rayride

      Se onko 3-4 % palkkio liikaa on tapauskohtaista. Ensinnäkin kiinteistövälittäjän työ ei ole asuntojen myynti vaan myyntitoimeksiantosopimusten hankinta. Tämä siksi koska asunnon kaupaksi menemiseen ei oikeastaan voi myyntitaidoilla ja toimilla paljon vaikuttaa asuntoja myydessä samalla tavalla kuin jos myisi jotain muuta. Asunnot menee kaupaksi kun hintapyyntö on lähellä markkinahintaa ja asuntokauppa-alueella on ostaja. Ostajia on siis hyvin vähän niin viikko kuin kk-tassolla.

      Esim: Turku sekä sen ympäristökaupungeissa tehdää yhteensä n. 4000 asunto-osake ja kiinteistökauppaa vuodessa. JOs kaupat jakautuisivat kerrostalo.omakotitalo ,rivitalo.lomaasuntojen ja tonttejen kesken niin jokaista tyyppiä kohden olisi 800 kauppa vuodessa eli 66.6 kauppaa KK


      Jos 66.6 rivitalohouneiston kaupat kk jakautuisi tassan 2.3.4.5. h rivitalohuoneistoiden kesken niin kauppoja esim 2h k rivitaloista olisi kuukaudessa 16.6 kpl .2h kk rivitalohuoneistoja löytyy alueelta neljässä eri hintatasoalueilta eli kauppoja tietyn hintatason 2h k rivarista KK tasolla vain 4.1 kpl. Eli perjaatteessa kk -tasolla tietyn hintaiselle 2h k rivarille on 4.1 X*1.6 = n. 7 potentiaalista tosiostajaa eli hyvin vähän.

      * kerroin jonka avulla tiedetään suunnillee kuinka paljon asunnon tosiostajia on markkina-alueella. Myynnissä olevat asunnot (sis. itsemyyjien asunnot myös X 1.6 = aktiiviset asunnon ostajat markkina-alueella.

      Välittäjät siis perjaatteessa vain *markkinahinnoitelevat asuntoja ja rahoittavat asunnon myynnissäolomarkkinoointia , välittäjät eivät siis ole tarpeellisia asunnon kaupaksimenemiselle jos myyjällä on markkinahintainen hintapyyntö ja kyseiselle asunnolle löytyy sillä hetkellä tosiostaja.

      * Markkinahinnoittelu tarkoittaa että välittäjä suostuttelee asunnon myyjää laskemaan hintapyyntöä sellaiseksi että tosiostajat alkavat tulemaan näyttöihin tai ottamaan yhteyttä. Välittäjän saadakseen kohteita myynttiin pitää joskus ottaa kohteita myyntiin ylihintaan ja sitten muutamien esittelyiden jälkeen aletaan markkinahinnoitella hintapyyntöä sellaiseksi joka edistää tosiostajan kiinnostumista asunnosta.

      • sun naapuris

        No eikös se ole välittäjältä oikein tehty, jos se pudottaa myyjän "maan pinnalle" korkeine hintaodotuksineen? Mun mielestä silloin juuri välittäjä on onnistunut, koska ylihinnalla myyjä vain pilaisi asuntonsa markkina-arvon totaalisesti. Pitkään ylihinnalla roikkuva asunto pilaa vähintäänkin oman maineensa mutta monesti myös naapuriasuntojen maineen, koska ostajaehdokkaille tulee negatiivisia mielikuvia talonyhtiöstä tai alueesta yleensä. Jos joku asunto ei mene pitkään aikaan kaupaksi niin ostajat ei voi kuvitella että vika olisi hinnassa vaan vika on jossain muussa ja sittenpä se asunto myydäänkin pilkkahintaan lopuksi.


    • Teijo3

      Kolme kiinteistövälittäjää arvioi talomme hinnaksi alle 300ke. Palkkot oli noin 10ke haarukassa ja päälle jotain kuluja asiapapereista ja muusta. Laitettiin rivi-ilmoitus paikalliseen lehteen ja tuli kolme soittoa. Yksi tuli katsomaan ja tarjosi 300ke.

      Kyllä mun laskelmien mukaan tuli noin kymppitonnin säästö. Tästä on aikaa puoli vuotta.

      • -epätietoinen-

        Mitä tuo hinta 300ke tarkoittaa suomeksi ja euroissa?


    • WOD

      Myin juuri itse oman asunto-osakkeeni. Ei mitään rakettitiedettä. Hinta tyydytti itseäni sekä ostajaa, joten miksi käyttää välittäjää? Välityspalkkion osuuskin tuli siis omalle tilille. Hinta oli juuri sitä luokkaa joita samalla alueella on ko:n kaltaisista huoneistoista maksettu.

      • hyvä avaus

        Mitä yhteistä on asunnolla ja raketilla?


    • itsemyynti

      4% ei olisikaan kohtuutonta, mutta pienistä yksiöistä kiinteä palkkio voi olla reilusti yli 10%, eikä välittäjä suostu edes neuvottelemaan sen kohtuullistamisesta. Jos toivoo saavansa vajaat parikymmentä tuhatta pikku kämpästä, ja välittäjä veisi lähes kaksi tuhatta euroa, eipä paljon naurata. Mieluummin yrittää myydä itse ja vaikka ottaa sen kaksi tonnisen pois hinnasta; parempi, että ostaja hyötyy sen verran kuin että välittäjä saisi noin kohtuuttoman palkkion. Ei se myynti niin kauheasti työtä teetä. Se on ihan rutiinijuttu, jos sitä työkseen tekee. Itse myyminen vie aikaa, mutta kyllä siitä monet ovat selvinneet.

      • dgfsdgfgsfg

        Onko täällä ketään, joka olisi myynyt, tai yrittänyt myydä, Etuoven kautta itse? 149 euroa ja saa ilmoittaa, kunnes menee kaupaksi. Haluaisin kuitenkin enemmän tietoja, ennen kuin klikkaan tuota 'tee ilmoitus', ja rekisteröidyn. Miten he käyttävät asiakkaiden henkilötietoja? Miten maksu suoritetaan? Haluaisin edes nähdä, miten kaikki sujuu, ennen kuin päättää, rekisteröityykö vai ei. Olisi parempi, jos voisi ensin täyttää myynti-ilmoituslomakkeen, tai mikä se nyt on, ennen kuin päättää rekisteröitymisestä; jos ei rekisteröidy, ilmoitus raukeaa. En haluaisi ostaa sikaa säkissä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1899
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1854
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1845
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1296
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1281
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe