Mitä 6kk vauvanne syö? Meillä lihava vauva.

huoli..

Meillä vauva 6kk, tyttö, 9,1kg/ 71,5cm. Todella pulskassa kunnossa siis. Syntymäpainokin oli jo 4,7kg/54cm, ei ollut diabetesta tai epäterveellistä odotusaikaa.

Haluaisin tietää mitä teillä syödään vuorokauden aikana? Ja millaiset mitat? Neuvolassa sanotaan että "ylipainoon" kiinnitetään huomiota vasta 3 vuotiaana.

Meillä siis:
7.00 Aamumaito 120ml (little baby organic 2)
9.00 Aamupuuro (4 viljan) jossa seassa vajaa puolikas purkki kuningatar pilttiä
10: 100ml maitoa ennen päiväunia
12- 14: Porkkana-peruna-maissi piltti tai joku lihapiltti ja 80-100ml maitoa
16-17.30: Marjapiltti tai hedelmäpiltti, 120ml maitoa
20.00: Kasvispiltti tai marjapiltti tai iltapuuro
21-22.30: 120-140ml maitoa
Jossain välissä menee myös välipalaksi se aamuisesta puurosta jäänyt puolikas marjapiltti, yleensä ennen lenkille/kaupungille lähtöä.
Välillä yöllä herää ja sillon n. 80ml maitoa. Mielestäni syö aika normaalisti.. Mitä mieltä olette? Mitä muuttaisitte?

11

2948

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihan normaali lapsi

      Toivottavasti et ole tosissasi tuon painoasian kanssa. Oma lapseni oli 6kk -neuvolassa 70 cm ja 9,1 kiloa, eikä olisi tullut mieleenkään ajatella, että hän olisi jotenkin liian pulskassa kunnossa. Ja ihan äidinmaidolla sellaiseksi kasvoi, puolivuotiaana maisteli pari kertaa päivässä sormin lihaa ja juureksia ja illalla oli puuroa, joskaan sitäkään ei mennyt merkittäviä määriä. Vauva saa olla pyöreä, ne paino ja pituus tasaantuvat sitten, kun vauva lähtee kunnolla liikkumaan. Nykyään lapseni on sopusuhtainen, hoikahko taapero, paino nollakäyrällä ja pituus hitusen alle 1 -käyrän.

    • Yksilöitä

      Ihan normaalilta kuulostaa. Älä ole huolissasi painosta, se kyllä tasoittuu myöhemmin. Liikkeelle lähtökin voi sitä tasoittaa. Lapset ovat niin yksilöitä. Meillä puolivuotiaana meni maitoa enemmän enemmän kuin teillä ja söi kaksi lihapilttiä päivässä. Silti oli pienikokoinen ja sain jatkuvasti olla huolissani painosta (6kk neuvolassa 6,1kg ja 69cm).

    • huoli...

      Olipa kiva kuulla, että on muitakin isoja vauvoja :) En varmaan olisikaan näin huolissaan, mutta jatkuvasti kuulee että "iso vauva" "onpa pulskassa kunnossa" "hyvässä lihasa" "mitkä reidet!!" - kommentteja.. Näitä kuulee jopa neuvolassa, mutta silti sanovat ettei ole syytä olla huolissaan mutta ei kannata tuputtaa ruokaa/ kannattaa syöttää säännöllisesti/ ei kannata antaa yöllä maitoa yms. Tuolle ei kyllä olla tuputettu, vaan itse mielellään syö ja sitten vikat lusikalliset vähän tuputan kun mielestäni niitä on turha säilöä ja on sitten pidempää tyytyväisempi.

      Meillä on neuvolan kautta tutustuttu sellainen 7 hengen mammaporukka, ja heillä on kaikilla vauvat niin pieniä, että siksikin tätä mietin. He myös tekevät itse ruuat (kalaa, soseita yms) että mietin johtuuko tuo lihominen pilteistä.. Olen vaan ihan käsi noiden vauvaohjeiden kanssa, että mieluummin menisin pilteillä kunnes alkaa meidän kanssa syömään samoja ruokia..

      Niin ja siksikin tätä mietin kun minulla on itsellä 4 sisarusta meistä 3 ollaan oltu pienestä asti hoikkia ja nyt aikuisena normaaleja, mutta meistä 2 on ollut pienstä asti pulskia ja nyt aikuisenakin heillä hankalampaa pysyä edes normaalipainossa.. Pelottaa että ylensyötän vauvaa ja hänestä tulee sen takia pulska lapsi ja aikuinen... Hedelmäpiltit olen yrittänyt korvata marjalla.. Mutta mies ostaa niitä aina kun ovat vauvan "lempiruokaa" :D

      • Ihan normaali lapsi

        No yleensä tuollaiset kommentit on tarkoitettu ihan hyvällä, siis nuo "onpa hyvässä lihassa" -tyyppiset jutut. Ainut vaan, että itse en tekisi tuota viimeisten lusikallisten tuputtamista. Heittäisin vaikka lopun ruoan biojätteeseen, mutta en haluaisi ylittää lapsen luonnollisen kylläisyyden tunteen rajoja eli opettaa vauvaa syömään tavallaan aina vähän liikaa.

        Suosittelen tutustumaan tuohon kasvukäyrät -sivustoon. Lapsesihan on sekä pitkä että painava, joten pituuden ja painon suhde on hänellä ihan hyvä. Hän on ollut jo syntyessään miin kookas, että vähän huonostihan hän olisikin kasvanut, jos olisi nyt ihan sirppanan mitoissa puolivuotiaana.


      • ihmettelen vain

        Vauva kyllä itse tietää milloin hänellä on nälkä ja milloin alkaa masu olla täynnä. Minkä ihmeen takia niitä viimoisia lusikallisia pitää tuputtaa? Jos näyttää ettei ruoka enää maistu, niin anna olla. Lämmitä sitä ruokaa vaikka sitten kerralla pienempi määrä, niin ei mene hukkaan jos vauva ei kaikkea syökkään.


      • kahden äiti
        ihmettelen vain kirjoitti:

        Vauva kyllä itse tietää milloin hänellä on nälkä ja milloin alkaa masu olla täynnä. Minkä ihmeen takia niitä viimoisia lusikallisia pitää tuputtaa? Jos näyttää ettei ruoka enää maistu, niin anna olla. Lämmitä sitä ruokaa vaikka sitten kerralla pienempi määrä, niin ei mene hukkaan jos vauva ei kaikkea syökkään.

        Jep, samaa mieltä. Meillä ei tosin tarvitse heittää loppua vauvanruokaa hukkaan, koska vauvan ruokailua seuraa vieressä touhuillen 3-vuotias sisarus, joka himoitsee niitä vauvan jämiä itselleen. Meillä on tosin itse tehtyjä soseita eikä kaupan, kuten oli aikoinaan tuolla isommallakin.

        Little Baby Organic on meilläkin käytössä, paitsi vielä se ykkönen. Vauvamme on nyt vähän yli 5 kk, ja 5 kk neuvolan mitat olivat 64,5 cm / 8330 g. Hän oli kuukautta aikaisemmin painonsa osalta vielä korkeammalla pluskäyrällä, mutta tilanne on alkanut tasoittua, kun ikää on tullut lisää ja aktiivisuus on lisääntynyt.

        Ap:n vauvan kiinteiden syöntimäärät kuulostavat minusta suurilta, mutta eivät kai ne sitä välttämättä ole. Oma esikoiseni ja myös tämä toinen lapsi vain ovat olleet aina pienehköruokaisia, paitsi maito / korvike olisi kyllä maistunut vaikka kuinka. Kiinteitä ei niin hirveästi mene, vaan tuo 5 kk vauva maistelee nyt pari kertaa päivässä noin 2 rkl kerrallaan kasvissoseita. Joskus syö kyllä kolmestikin ja illan viimekseksi kiinteäksi voi mennä banaanin puolikas korvikkeella ohennettuna. On kuitenkin hyvä syömään esikoiseen verrattuna, jos hänen vauva-aikaansa muistelen.

        Kyllähän noita "oho mitä reidet" ja "onpas ihan valtava vauva" -kommentteja tulee, mutta ihan hyvällä ne on nähdäkseni sanottu. Itsekin olin välillä vähän huolissani, että miten tuo vauveli on tuollainen makkarapötkö, kun esikoinen taas oli aina hoikka ja pieni. Ei ollut taustalla raskausdiabetestakaan ja tämän nyt 5 kk tyttövauvan syntymämitat olivat normaalit 50 cm / 3490 g. Kumpikin vauva on junut korviketta ja ihan erimallisia olivat. Oma äitini kertoi myös, että hän oli ollut vauvana melkoinen pullero ja ihan äidinmaidolla itsensä sellaiseksi saanut. Veljensä taas oli ollut samoilla eväillä hoikka.

        Kaipa se sitä tasoittuu, kun lapsi lähtee enemmän liikkeelle. Vauva-ajan pyöreys ei välttämättä tarkoita vielä lihavuutta isona. Paha vauvaa on sitä paitsi nälässäkään pitää, mutta tuputtaa ei toki pidä. En ole myöskään antanut maitoa niin paljon kuin napa vetää, vaan tyypillisesti annan nyt 120 ml pullollisen enkä tarjoa enempää kerralla, vaikka saattaisi mennäkin. Ruokailuvälit ovat kuitenkin ihan hyvät ja hän juo korviketta vain 6 kertaa vuorokaudessa, joista kahden yhteydessä kiinteitä. Tuo rytmi on ollut jo yli kuukauden ja öisin hän on syönyt noin 1,5 kk ikäisestä asti vain kerran. Illalla ja yösyötöllä annan noin 160 ml, mikä on tuntunut olevan silloin hyvä määrä.


    • Mutsikka84

      Meidän 7kk poika oli 6kk nlassa 71cm ja 9400g. Eikä kukaan oo puhunut painosta mitään. Paitsi anoppi joka usein muistaa asiasta mainita, todella ärsyttävää. Paino on muutaman kuukauden pysynyt suhkot samana, kummasti tuo liikkumen vaikuttaa asiaan. Itse epäilin että 10g menee jo helmikuussa rikki =D

      Aamulla, ennen yhdeksää tuo juo 140 ml tuttelia, ja puuron, puolikaalla piltillä.
      Päikkäreitten jälkeen klo 12 korvilla menee sama maitosatsi ja ruoka.
      Joskus kolmen kieppeillä se maito ja joku hedelmäinen sose.
      Velli menee usein siinä viiden kuuden välissä vielä yhtenä ateriana.
      Jos ei iltapuuroo ja sitä 140 ml maitoa jaksa odottaa, saattaa mennä se puolikas puurosta jäänyt piltti. Yöllä ei olla onneks syöty enään moneen
      kuukauteen =)

      Aina sitä maitoa ei mene noita kokonaisia määriä mitä mä pulloon laitan ja vettäkin tarjoillaan aterian yhteyksissä ja janoonkin.

      Itse en ole sen kummemmin pohtinut painoa, vaikka se anoppi siitä jaksaakin jankuttaa. Viime neuvolan jälkeen tuli voittaja fiilis että pääsinpäs sanomaan =D Tulipa todella aikuinen olo =D
      Mutta ei lihominen johdu pilteistä, teen myös itse kaikki nuo ruuat ja marjasoseetkin melkein kaikki nykyään. Nuo hedelmäsoseet on kaupasta ja niistäkin on oppinut etsimään jo noita parempiakin vaihtoehtoja.

      Suosittelen itse kokeilemaan ruokien tekoa, se on todella paljon helpompaa kuin itsekkään ikinä uskoin =) Ja siitä saa todella hyvän omantunnon kun tietää mitä se pikkunen syö

    • ks käyrät

      mitathan on vallan mainiot :) pituus-paino suhde nollan tuntumassa.. meillä sirpakka tyttö oli 1v nlassa 71,4cm ja 8,9kg :D Katsopa sivusti www.kasvukayrat.fi

    • Mun tyttö syntyessä painoi yli 4kg, mutta painoi 9kg vasta 2v, vuoden iässä 7kg. Paljon allergioita ja syömishäiriö.

    • meillä...

      Meidän poika 6kk neuvolassa oli 69,5cm ja 9090g. Syntyessään painoi 3970g.

      Aamulla syö puuroa, lounaaksi kavissose tai lihasose, välipalaksi hedelmäsosetta, päivälliseksi lihasosetta ja illalla vielä puuroa jonka päälle hedelmäsosetta muutama teelusikallinen. Ja päälle vielä tissimaidot sekä öisin noin yksi tai kaksi ruokailua yöstä riippuen.

      • herkut herkkuina

        Noi kaupan hedelmäsoseet sisältää melko vähän ravintoaineita suhteessa hedelmäsokerin määrään. En niitä kyl antaisi yli purkkia päivässä vauvalle varsinkin jos painoa riittävästi. Jos itse tekee hedelmäsoseen niin sitä vois ehkä antaa jälkiruuaksi pääaterioiden yhteydessä. Marjat tietty sellaisinaan puuroon tms. Maidosta kuuluu energian tulla ja siihen lisänä kiinteitä kasvis/lihasoseita/puuroa marjoilla max. 4-5 krt vuorokaudessa. Ette varmaan itekkään söis makeita ruokia montaa kertaa päivässä ja kuvittelisi ruokavalion olevan terveellinen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      106
      1874
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      7
      1461
    3. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1447
    4. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1429
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      148
      1372
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      95
      1290
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1287
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      648
      1219
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1097
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1088
    Aihe