Kevyttakka (450kg) vai kunnon takka (>1000kg) 60m2 mökkiin?

mökinrakentaja

Tulevana kesänä alkaa 60-neliöisen hirsimökin rakentaminen. Hirsi on 13cm paksua, ikkunat ovat kolminkertaiset ja eristeitä tulee alapohjaan 20cm ja yläpohjaan 25cm. Mökki tulee käyttöön huhtikuusta lokakuuhun, eli ei talvikäyttöön. Käyttö on kesälomaa lukuunottamatta viikonloppukäyttöä.

Mietin pitkään Uuniseppien Balladi-takkaa, koska se olisi kevytrakenteinen (450kg), eikä tarvitsisi valaa takalle pohjaa. Ilmakiertolisäosalla mökki lämpenisi nopeasti. Nyt olen alkanut epäillä, riittääkö lämpöteho ja etenkin varausteho kuitenkaan? Olisiko kuitenkin viisainta hankkia järeämpi takka, eli yli 1000kg elementtitakka (esim. Uuniseppien Lokki). Balladin lämmitysteho ilmoitetaan riittävän 30-50m2 mökkeihin, mutta toisaalta tuleva mökki on melko hyvin eristetty eikä lämmitystehoa tarvita yöpakkasaikaan.

Ongelma herää siinä, että mökille ei tule sähköjä, joten jos lämmitysteho osoittautuu puutteelliseksi, on vaikea korjata tilannetta (mökkiin ei myöskään tule muurattua hormia, joten öljylämmittimetkään eivät auta).

9

1233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokemusta on

      Meillä on jokseenkin samanlaisilla " arvoilla " oleva mökki, villaa on vain enemmän(30/40cm) ja lisäksi on ilmalämpöpumppu. Takkana on Uuniseppien Ivalo malli, painaa muistaakseni ainakin 600kg. En ole aivan tyytyväinen tuohon malliin, mutta eiköhän kaikki kevytrakenteiset takat ole samanlaisia. Esitteiden myyntiteksteihin ei kannata uskoa.

      Nimenomaan tuo lämmönvaraus ei ole mitenkään kummoinen mutta lämpöä tulee nopeasti ja lämpöpumpun puhalluksella ilma leviää paremmin. Aamulla takka on jo viileä kun yöllä on ollut sellaisia 10 asteen pakkasia. Lämpö ollaan pidetty noin 20 asteen tuntumassa ja muutaman asteen tippuu yön aikana, aamuyöstä ilp alkaa yleensä puhaltamaan lisää lämpöä. Riippuu rakennuksen mallista miten hyvin ilma pääsee kiertämään mutta ei kannata odottaa ihmeitä koska perustuu painovoimaan. Samaan hintaan saa hieman massiivisempia takkoja joissa on enemmän varauskapasiteettia, mutta ei ilmankiertoa ja löytyy sellaisiakin jossa se on. Helppo kasata mutta elementit on melko painavia, ettei ihan yksikseen onnistu.

      Kannattaa miettiä tarkkaan oman käytön suhteen koska on pitkäaikainen hankinta ja hinnassa on kuitenkin hyvin pieni ero. Kiertoilma antaa lämpöä nopeasti mutta kylmällä ilmalla joudut lämmittämään usemmin. Massiivitakka antaa lämpöä viiveellä mutta lämpöä riittää koko viikonlopuksi yhdellä lämmityksellä. Paksumpaa hirttä tai järeämpi takka olisi minun valinta jos uutta tekisin.

      • pohjois pohjanmaan mökki

        Mulla on noin saman kokoisella mökillä ruotsalainen Nibe kiertoilma takka. Lämmittää nopeasti ja tehokkaasti. Imee ilmaa alakautta ja puhaltaa tulipesän kautta ylöspäin,hormin vierestä. Leipää tai karjalanpaistiahan tollasella ei tee mutta hyvin lämmittää ja lasi luukku sekä lasiset sivut ovat pimeällä kivan näköiset. Koko läjä tuli tehtaalta sopuhintaan tontille asti. Hyvin pakattu ja hormit ym...oli niinkuin sovittiin.


    • laita samalla

      kerralla talviasuttavan verran ala- ja yläpohjaan eristeitä. Tahtoo olla enempi sääntö kuin poikkeus että käyttöaste kasvaa ja teeppä siinä sitten jälkiasennuksena lisäeristykset ylä- ja alapohjaan??

      Ja tee se muurattu hormi. Ihmettelet kumman uunin valitset mutta et edes huomioi kuinka hormi palomuureineen, varsinkin hormi on uunin tavoin varaavaa massaa. Ei edes maksa juurikaan enemmän kuin asialliset kevythormit.

    • yesnou

      Hormin savupelti ?
      Kannattaisko siirtää savupelti ylemmäksi ? Meillä se on heti takan päällä, mutta vois hyvinkin olla 1,5 metriä korkeammalla. Tai olisko parempi laittaa peltiluukku piipunpäälle ja se vielä lämpöeristettynä. Tuon kun sulkee niin luulis lämpöjen pysyvän piipussa ja siten lämmittävän mökkiä pitkälle yöhön saakka.
      Onko kokemuksia ?

    • Hyvä vs halpa

      Mitä enemmän massaa sitä parempi. Alkulämpö tulee kyllä luukun kautta säteilylämpönä, loppu sitten varautuu massaan.

      Jos päädyt kuitenkin kevyttakkaan niin ainakin hormi on silloin oltava tiiltä jotta saat edes jonkinmoista varaavaa massaa. Muutoin ne huhti- toukokuun yöt menee puita poltellessa ja lämpöä odotellessa

    • tarkenee

      Laita netraudan plamen puuliesi ( n. 900 euroa ja n. 130 kg painoa, ja lasiluukku) niín saat,lämmön ruuan ja kuuman veden yhtäaikaa ja pelittää vaikka talvella, jos alkuun käyttää kaasulämmitintä, kaverilla sama 60 m2 , sama hirsi ja samat eristeet, ei mitään hätää jo monet itsenäisyyspäivät oltu, pakkasta ensin sisällä, mut 6 tuntia ja kaasulämitys 1. yö niin sit ok. FIILISTELYÄ ja TUNNELMAA !

      • lämpöäriittää

        Itsellä puuliesi, elementtitakka 700 kg ja öljykamiina harvassa 1975 mökissä. Puuliedellä SVT yms (~900 EUR) saa pikalämmöt eli ilman lämpimäksi muutamalla pesällisellä, samalla kahvit yms. Varauskyky tuolla on olematon, ei riitä yksinään syksy-kevät välillä siksi tuo öljykamiina. Puuliedellä on kiva näperrellä pannukahvit yms, uunissakin valmistuu monenlaista

        Elementtitakka 700 kg on vasta hankittu, saa nähdä saako tuosta 1 kW peruslämmön lämmityspanokset 1-2 panosta päivässä, lisäsäätö öljykamiinalla talvella.

        Jos käy mökillä vaan pe-su niin valinnaksi liesi tai kamiina jotta saa nopeasti lämpöä. Tiilitakasta saa pe-illan latauksien lämmön vasta lauantaina ja lauantai-illan lataukset lämmittävät vielä maanataina.

        Alkuperäiselle kysyjälle mielipide tulee myöhään


    • mökkimies2010_2015

      Kirjoitat että käyttö lämmityskaudella lähinnä viikonloppuisin? Siis menet perjantai-iltana töiden jälkeen kylmään mökkiin jota alat lämmittää takalla?

      Jos olen oikein tilanteesi ymmärtänyt et tee varaavalla takalla yhtään mitään. Jos perjantaina alat isolla varaavalla takalla mökkiä lämmittämään olet jo pitkällä lauantaissa ennen kuin stuuga on lämmin.

      Paras ratkaisu kevyt kamiina / kiertoilmatakka. Itsellä ollut Contura (valittavasti ruotsalainen kun en kotimaista vastaavaa löytänyt) nyt kuusi vuotta. Mainio vehje, lämmin tulee reilussa tunnissa lämmityksen aloittamisesta. Mikä parasta hormissa ei peltia lainkaan. Kun menen perjantai-iltana nukkumaan heitän pari isoa halkoa tulipesään ja säädän vedon pienelle. Palavat hiljalleen yöllä monta tuntia ja lämmittävät.

    • Mökkimies2010-2015

      Toinen huono puoli varaavassa takassa mökkikäytössä on, että kun raivokkaasti alat jääkylmää varaavaa takkaa tuolloin perjantaina lämmittää, luultavasti halkaiset sen.

      Kyllä varaavat takat on vakituisten asuntojen lämmitykseen, joissa peruslämpö on koko ajan päällä. Kotona meillä on monta tuhatta kiloa painava tiileri joka ollut mainio. Mökille en samaista takkaa kuitenkaan huolisi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      456
      3326
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      436
      3115
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2849
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2202
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2050
    6. 182
      1420
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1347
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1226
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      81
      1200
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1050
    Aihe