Viettien ruokkimisesta? Millaista arkea rotikan kanssa??

rotmailer

5v rotikka narttu saa järjen päästä. 10v harkinnan ja usean muun rodun jälkeen päädyin toteuttamaan haaveeni rotikasta. Kaikki alkoi päin mäntyä ja kaikki nämä vuodet ovat menneet oppimaan tuntemaan rotua jonka luulin tuntevani tuntuu että jokainen hengenvetokin pitäisi "hallita" tämän koiran kanssa.
Töitä on tehty hulluna ja tuntuu että koiran kanssa tulee vain epäonnistumisia epäonnistumisten perään. Onko rotikasta jalostettu tänä päivänä täysin työkoira?
Onko absoluuttinen mahdottomuus asua aitaamattomalla maatilalla rotikan ja muiden eläinten kanssa?
Mietin onko rotuvalinta ollut tähän ympäristöön täysin väärä vai olenko vain saanut itselleni erittäin suuret saalistusvietit omaavan yksilön jonka koulutus on aloitettu liian myöhään?
Kyseessä on erittäin dominoiva narttu jolle pitää lähestulkoon joka päivä kertoa uudelleen säännöt. Asumme maatilalla missä on muitakin eläimiä ja tämä ei hyväksyisi reviirilleen mitään muita eläimiä. Kissat ovat oppineet varomaan, suurempia eläimiä saattaa lähteä ajamaan eikä ota mitään käskyjä/komentoja vastaan jos näin käy. On kuin transsissa ajotilanteessa ja ottaa komentoja vasta a. tilanne rauhoittuu (ajettava pysähtyy) b. saat koiran huomion esim heittämällä koiraa jollain (esim kepillä) ja antamalla käskyn (esim paikka) samantien. Treeneissä koira tottelee käskyjä ja rakastaa kaikkea tekemistä kotona sen kanssa on helvetin hankalaa. Koira ei ota mitään käskyjä keneltäkään muulta kuin minulta. Ei ole agressiivinen ihmisiä kohtaan mutta on koittanut kyllä kaikkensa dominoida esim aviomiestäni mm koittamalla estää makuuhuoneeseen tulon (jonne koiralla on nyt pääsy kielletty)
Rakastan rotua varmaan yhtä paljon kuin vihaan sitä!!! Usein mietin että onko kaikki tämä tämän arvoista? En ole koiraa mihinkään laittamassa vaan mietin kovasti että haluanko enää toista rottweileria myöhemmin?
Millaista arkea muut elävät koiriensa kanssa? kuinka rajoitatte ja rakennatte rajoja?
Koira sairastui pentuna pahoin eikä sen kanssa siksi tehty juuri mitään ensimmäisen vuoden aikana, toinen vuosi olikin helvettiä murkkuikäisen "kouluttamattoman" rotikan kanssa. Nyt viime vuodet ovat olleet ylä ja alamäkeä.
Tulee muiden koirien kanssa toimeen satunnaisesti. narttujen ja urosten, isojen ja pienien mutta sitten taas jos ei satukaan pitämään jostain käy kyselemättä päälle. Kävi ystäväni ison uroksen päälle joka ei osoittanut minkäänlaista uhkauseleitä eikä irrottanut käskystä ennenkuin makasin koiran päällä koko painollani. Kaupungilla ei rähjää remmissä, käyttäytyy julkisilla paikoilla moitteettomasti. Näyttelyissä mm ei ongelmaa. Ongelmat siis vain kotona.

En nyt kaipaa mitään "hanki chihuahua" kommentteja ja heille voin lohdutukseksi sanoa että meillä perheessä on kyllä lapsilla pieni seurakoira jonka kanssa myös harrastetaan agilitya, näyttelyitä ym.
Satun jostain masokistisista syistä pitämään erittäin paljon rotikastani ja tiedän että moni olisi luovuttanut sen kanssa jo kymmeniä kertoja. Tämän tyyppisiä "ongelmakoiria" lopetetaan jatkuvasti käytöshäiriöiden takia vaikka niiden taustalla on ongelmia lähinnä tulkita koiraa.

Ongelmia on hallittu nyt lähinnä niin että koira on työpäiväni ajan omassa 60m2 ulkotarhassaan. Ulkoilemme hihnassa ja tämä on sisällä vain silloin kun minäkin olen. Tälläinen järjestelmällisyys ahdistaa todennäköisesti enemmän minua kuin koiraa.

Haluaisinkin siis kuulla millaista arkea muut elävät rotikoiden kanssa? Kuinka usein treenaatte ja mitä? Onko jollain rotikka "vain pihavahtina"? Perheessä on myös lapsia, omia ja vieraita eikä tässä ole ongelmaa. Lapset ovat oppineet että rotikkaa ei retuuteta, meidän ei ainakaan siedä sellaista, ei pure tms mutta osoittaa selkeästi milloin riittää. Tämä yksilö siis on varsin vahvasti yhden ihmisen ja aikuisen koira.

4

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ilovertw

      Aina puhutaan että rottweiler on "oikein kasvatettuna" mahtava koira! Olen tässä miettinyt, rotuyhdistyksen sivuihin tutustuneena että mitähän se sitten oikeasti käsittää?? Samoin kuin "pohjimmiltaan lapsiystävällinen" ?

      Joku rtw kasvattaja voisi vähän avata näitä? Kuinka rtw kasvatetaan oikein ja millainen sen tulisi olla oikein kasvatettuna?

    • huldat

      "Rottweilerin päätehtävänä oli karjan kuljettaminen ja vartiointi sekä omistajan ja hänen omaisuutensa suojelu."

      - Joten luulisi rodun soveltuvan maatilalle? "Karjan" ajaminen tyypillistä ja pureminenkin ajotilanteessa. Mutta jos koira ajaa tappaakseen, saalistaa siis, sen vietit hallitsevat sitä eikä se siksi kykene ottamaan käskyjä ajotilanteessa vastaan.

      Paimenkoiran omistajana jäin miettimään tuota karjapaimenen ja karjanajajan eroa.... Siis jos rotikka lasketaan karjanajajaksi?

    • rusettirinta

      rotmailer: Nyt on pakko sanoa, etten 50vuoden kokemuksella ole koskaan kuullut vastaavaa. Koira on 5 vuotias, eikä tottele kotona muita, kuin sinua. Täysin epätyypillistä. Kerrot, että koira sairasti vuoden ikäiseksi ja siitä syystä koulutus jäi. Eikö se pentuaikanaan saanut normaalia kotiin liittyvää tapakoulutusta? Oliko eristetty johonkin? Tai oliko koiralla pentuaikana niin paljon särkytiloja, että jäi trauma sisäreviiriin.

      Yleensä pentuaika on täynnä arkista opettelua ja myös sen vaatimista. Paljon hyväilyä kaikilta perheenjäseniltä. Liikkumista ulkona vapaana ja siinä samassa luoksetulon alkeet. Riittävää lepoa ja tasokasta ruokaa säännöllisin välein. Tämä kokonaisuus luo pennusta hyvän kotikoiran.

      Silloin, kun pentu tulee, pitää kartoittaa, mitä virkaa koira tulee hoitamaan. Mikäli halutaan vahti ja peruskotikoiraa, ei sen viettejä esim. saalis kannata vahvistaa. Koira nimittäin tuhahduttaa sellaisen vietin, mitä ei vahvisteta. Keppien, pallon ym. heittely lisää saalisviettiä ja aikuisena koira sitten saalistaa kaikkea liikkuvaa.

      Rottweiler on tänäkin päivänä hyvin perheen arkeen sopeutuva, mikäli sille annetaan myös tilaa toteuttaa omaa mieltymystään, leikit, vapaat liikkumiset ym. Sen kanssa ei tarvitse mitään erikoista harrastaa, mutta ihan virikkeettömässäkään olossa se ei voi hyvin. Jos nyt sitten koira on päivät tarhassa, niin se vain pahentaa asiaa. Eikö sitä voisi pitää vaikka keittiössä jossa sillä on oma makuualusta, ruokailu tarvikkeet.

      Rottweiler tarvitsee tuntea jokaisen perheenjäsenen hyväksyntä, vain silloin siitä kasvaa uskollinen kotikoira. Jotenkin on sellainen kuva, että se hyväksyntä tai sitten vääränlainen rakkaus on teidän perheessä se ongelma, jonka koira on oppinut ottamaan haltuunsa.

    • Rutiinia elämään

      Ensinnäkin, oli koira mitä rotua tahansa niin jos alku on vaikeaa niin helposti ihmiselle tulee negatiivinen ajattelutapa koulutusta ja myös koiraakin kohtaan. Kun menet treeneihin jossa koirasi tottelee sinua niin sinulle tulee hyvä mieli jonka koira tuntee.
      Kotona sitten kun harjoittelet koirasi kanssa voi olla että vaikka et itse sitä negatiivistä tunnetta huomaa niin se kuitenkin on siellä, koiraa tai koko tilannetta kohtaan kun tiedät ettei tule onnistumaan.

      Kovapäiset rodut tarvitsevat rutiinia päivään, että ei tarvitse edes miettiä mitä saa ja mitä ei saa tehdä koska se on päivänselvää. Kuulin koirasta joka saalisti peuroja omassa pihaympäristössa ja niitä oli siellä todella paljon. Omistaja yritti kieltää mutta koira ei totellut kun oli vietin vallassa. Omistaja otti koiran mukaan, lähti metsään ja istui siellä koiran kanssa koko päivän, aamusta iltaan. Siellä ne peuroja katseli ja omistaja koiraa ojensi kun yritti lähteä perään. Illalla koira oli niin kyllästynyt touhuun että kun peura juoksi ohi niin koira veti jo kotiinpäin. Sen jälkeen ei peurat enää kiinnostanu.
      Tämä on yleensä ihan siitä kiinni että kenen hermot kestää kauemmin. Laita vaikka jälkiliina koiraan. Kun koira lähtee niin komenna, jos ei pysähdy niin ota liinasta kiinni ja komenna uudestaan. Älä poista liinaa ennenkun olet satavarma että koira ei enää lähde. Koska jos koira pääsee saalistamaan ja se on koiran mielestä hauskaa tai jopa pakkomielle, niin tottakai mennään uudestaan!

      Tuosta vahtikoirajutusta niin on hyvä olla yksi asia aina takaraivossa, SINÄ päätät kuka tulee pihaan ja onko tämä vieras tervetullut. Koira varoittaa kun joku tulee pihaan, SINÄ sanot koiralle että vierailija on ok jolloin koiran kuuluu jättää asia siihen. Jos ei silti päästä vierailijaa pihaan niin häädät koiran pois.

      Koska ongelmia on monilla alueilla niin ota yksi ongelma kerrallaan. Muuten tulee taas mahdottomuus vastaan. Muista että sinä olet päätöksien tekijä. Koira voi kysyä (katsoo sinua), esim tilanteessa jossa haluaisi saalistaa, koiran kuuluu odottaa sinun päätöstä jolloin sinä sanot että ei jahdata ja homma on sillä selvä. Jos koira dominoi miestäsi niin häädät koiran pois koska sinä päätät kuka pääsee makuuhuoneeseen, ei koira.

      Kaikki on vain selkeistä rajoista kiinni ja kuinka sinä jaksat niitä noudattaa JOKA tilanteessa, heti kun koira keksii uutta ei toivottua käytöstä niin lopetetaan se heti alkuunsa ja näytetään koiralle mitä sen pitää tilanteessa tehdä. En pidä vahtikoiraroduista vain siksi koska rajojen kanssa pitää olla niin äärettömän tarkka, varsinkin jos kohdalle osuu dominoiva yksilö.
      Erityisen varovainen olisin tilanteissa kun teille tulee vieraita, sillä jos koiran mielestä et pysty tilannetta hallitsemaan niin koira tekee sen itse, ja sitä emme halua nähdä.

      Kuitenkin uskon että kun rajat on asetettu ja joka tilanteen käsittelytapa on koiralle selvä niin sinulla on lojaali ja rakastava perhejäsen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      20
      1303
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1272
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1186
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1184
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1163
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1161
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1157
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1129
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1120
    Aihe