suomenlapinkoiran turkin ajelu?2

TaraL

Laitan saman kysymyksen vielä tännekkin.. Eli tuttavallani on neljän ikäinen suomenlapinkoira narttu, jonka turkin he aina ajavat kesällä pois. Siis ihan pohjavillalle asti. Koira on kamalan näköinen ja häpeää ajelusta pari seuraavaa päivää. Kyseistä rotua en tunne juuri ollenkaan, mutta onko tältä rodulta ihan yleistä tai suositeltavaa ajaa turkkia kesäksi pois? En ole ikinä kuullut, toki villakoirien sun muiden turkki pitää trimmata ja ajella, mutta että suomenlapinkoira..Olen kysynyt asiasta heiltä, ja sanoivat että kyllä sen voi ajella, ja että koiralla on helpompi olla kesällä kun ei ole niin kuuma. En vain jaksa uskoa moista, onko kellään enempi kokemusta kyseisestä rodusta?

27

4229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysymys!

      Mitä tarkkaan ottaen et jaksa uskoa? Että koiralla on helpompi olla trimmauksen jälkeen, vaikkei trimmattava rotu olekaan? Miksi luulet heidän trimmaavan, aina uudestaan joka kesä? Mikä heidän motivaationsa sinusta on?

    • 18+14

      Kyllähän ihminenkin muutaman päivän vierastaa omaa ulkonäköää kun ajelee itsensä kaljuksi, mutta kyllä se vaan mukavampi ja helpompi on kesäkuumalla. Ei koira ole mikään poikkeus tähän. Jos yrität saada tätä käännettyä jotenkin kaltoinkohtelun suuntaan, niin olet pahasti hakoteillä. Koiralle on ihan sama onko sillä karvoja vai ei, jos lämpötila on sopiva. Ennemmin huolestuisin niistä roduista, joille pitää pukea ylimääräistä päälle etteivät jäädy talvella.

    • lappalaisenomistaja

      Se turkki kylläkin pitää myös kuumuutta ulkona ja leikkaamisen jälkeen siitä tulee helposti takkuuntuva. Suomenlapinkoiria ei suositella trimmattavaksi muuta kuin pakon edessä.

    • ölö

      Itselläni norjanharmaa sekarotuinen jonka joka kesä nakuilee. Omallani normaalia pidempi karva (norjanharmaaseen verrattuna) ja eron todella huomaa kesäkuumalla kun on ajeltu karvat pois. Ikääkin herralla on kiitettävät 9 v. Ikinä tosin en ole kuullut/nähnyt että lapinkoira olisi ajeltu mutta tokkopa siitäkään mitään haittaa on? Ainahan koirat muutaman päivän hassuilta näyttää kun on karvat veks, mutta mitä siitä?

    • Trimmi

      Tuollaisten turkkirotujen kuten lappalainenkin on jossa on pohjavilla ja peitinkarva ei olisi mitään syytä ajella jos nyt ei kyseessä ole oma laiskuus pitää turkkia takuttomana. Luonnollinen turkki suojaa niin kuumalta kuin kylmältäkin koska pohjaville eristää muta hengittää. Ja ajeltu karva ei kasva koskaan luonnollisena takaisin vaan yleensä pehmeänä tumppuuntuvana. Huopaantunut likainen karva ei eristä ja voi hoitamattomana johtaa iho-ongelmiin.

      • Ajelu ei muuta koiran fysiologiaa mitenkään: karva kasvaa takaisin sellaisena kuin se oli aikaisemmin. Huopaantuminen ensimmäisinä kuukausina johtuu siitä ettei päällikarva suojaa pohjavillaa. Kestää lappalaisella lähes vuoden saada turkki entiselleen.


      • Trimmi
        Vitikonpaarustaja kirjoitti:

        Ajelu ei muuta koiran fysiologiaa mitenkään: karva kasvaa takaisin sellaisena kuin se oli aikaisemmin. Huopaantuminen ensimmäisinä kuukausina johtuu siitä ettei päällikarva suojaa pohjavillaa. Kestää lappalaisella lähes vuoden saada turkki entiselleen.

        Karvan kasvu riippuu rodusta ja esim. karkeakarvainen nyppimällä trimmattava rotu jos ajellaan niin ei kyllä ihan heti karvasta saa karkeaa tekemälläkään jos koskaan. Syystä tai toisesta jos esim. el.lääkärin tekemästä leikkauksesta johtuen on karva ajeltu niin kyllä siinä kohtaa kasvaa pehmeä karva jota ei enää nyppimällä saa trimmattua vaikka olisi mennyt vuosia toimenpiteen jälkeen. Esim. samojedilla samanlainen karva kuin lappalaisella ja trimmaajana olen joutunut tälläisesta ajamaan karvan ja ei enää palannut ennalleen. Karvasta kasvoi täyspitkänäkin sellainen turvakko että oli kampaamalla ja harjaamalla mahdottomuus pitää takuttomana joten ajelluksi tuli säännöllisesti, näytti koira parka hassulta kun pääkarvan pystyi jättämään mutta muualta klani. Enkä nyt tarkoita että lappalainen tai samojedi olisi karkeakarvainen nypittävä rotu.


    • sfsgsf

      Nämä turkinajelun ehdottomasti kieltävät ihmiset ovat 100% varmasti näyttelyihmisiä, joiden mielestä koiran ROTU menee pilalle, jos sen turkkiin kajotaan... ei se arktisen koiran turkki ikuisesti eristä kuumaa ulos ja kylmää sisälle. Vaikutus kestää korkeintaan muutaman tunnin, joka ei ole häävi lohdutus Suomen puolivuotisessa kesässä... :-D

      Hevospuolella on aivan normaalia leikata hevosten turkkia lyhyemmäksi (=klipata), jotteivat ne väsy yhtä helposti. Jos hankkii koiran, joka ei ominaisuuksiltaan sovellu Suomen olosuhteisiin (liian paksu turkki tai ei vaikkapa lainkaan karvaa), niin kyllä siihen pitää omistajan itsensä reagoida! Itse olin yhtä kauhuissani turkinleikkuusta, kunnes eräänä kauniina kesäpäivänä lyhensin collieni turkin. Se kun on kastroitu uros, eli turkkia todella riittää...Koira oli suunniltaan onnesta! Aiempina kesinä se ei ollut jaksanut käydä kuin pikkuriikkisilla lenkeillä ja läähätti koko ajan. Kesämökillä sitä ei saanut pois rannasta, missä se kahlasi auringonnoususta auringonlaskuun. Aivan kuin minulla olisi ollut neljä vuotta nuorempi koira, niin energinen siitä tuli turhan eristekerroksen kadottua!

      Tietenkin koirasta tuli susiruma, sellainen mustan, harmaan ja hiekanruskeankirjava :-D Turkki kasvoi vajaassa vuodessa ennalleen. Nykyään vain ohennan turkkia, eli
      1. Aloitan koiran lapojen takaa. Teen jakauksen puolesta kyljestä vatsan alle
      2. Leikkaan kaiken turkin pois n. 2 cm paksun juovan alueelta
      3. Taitan uutta karvaa juovan päälle, saan uuden jakauksen
      4. Leikkaan jälleen kaljun juovan
      jne.

      - mitä pidempi turkki, sitä leveämmät juovat voi leikata
      - juovien kannattaa mukailla jossain määrin koiran rakennetta, näin esim. koiran villapöksyistä ei tule törkeän näköiset
      - koiran ulkonäössä ei huomaa eroa, kunhan juovat ovat riittävän ohuet! Sen turkki vain tuntuu kevyemmältä ja koiran olo helpottuu

      Jälki on todennäköisesti parempaa, jos tekee vaakasuuntaisesti. Ensi vuonna kokeilen sitä!

      Eli minulla on erittäin positiivisia kokemuksia koiran turkin leikkaamisesta. Itse tosin koen esteettiset seikat tärkeinä, joten yritän edelleen kehittää turkinleikkuumenetelmiäni... siis suosittelen! :-D

      • Tuskin ne kaikki turkkeja kampailevat on näyttelyharrastajia. Turkki on osa koirarotua, ja voivoi jos sitä nyt ei tiedostanut. Toiset nyt vain näkevät enemmän vaivaa pitääkseen karvat kunnossa, ja koiran rodunomaisena. Tai lähtevät hellekausina kesäaamuina aikaisemmin aamulla lenkittämään koiraa.


    • lappiksen omistaja

      Hei,
      minulla 3-vuotias lapinkoira ja suunnittelin tosissani täksi kesäksi koiran karvojen ajelua, mutta asiantuntija varoitti, että sitten koiralla vasta kuuma, kun ei ole karvapeite suojaamassa kuumuudelta. Älä missään nimessä sitä tyhmyyttä tee.

      Tuntuu ihan uskottavalta, sillä viime kesänäkin koirani makoili onnellisena suorassa auringossa pitkiä aikoja ja venytteli siinä iloisena.
      Pääasiassa se kuitenkin makoilee aamupäivällä talon aurinkopuolella ja siirtyy iltäpäivällä talon varjoisemmalle puolelle.
      Kuumahan kesällä on jokaisella missä vaan, ja niin koiranikin pitää kieltä ulkopuolella ja on varmaan kuuma silläkin, mutta käytöksestä huomaa, ettei se niin hirmuisesti kärsi, koska itse usein valitsee aurinkoisiakin makuupaikkoja.

    • Ei mitään järkeä

      Koira vähentää ihan itse turkkinsa kesä kuntoon, niin että sitä on sopivasti.
      Varsinkin juuri suomen lapinkoira on ihan varmasti karvoiltaan luonnostaan sopiva suomen ilmastoon, kun on täällä kehittynyt.

      Omistajien laiskuutta tuo turkkien ajelu taitaa suurimmaksi osaksi olla. Kun ei viitsitä koiraa hoitaa niin ajellaan karvat pois.

      Oma villakoiranikin viihtyy kesällä paremmin ulkona, kun sillä on vähän pidenpi karva. Itselle toki kyllä helteillä tulee kuuma, kun sen harjaa, mutta koira on iloisempi karvojensa kanssa, eikä ötökätkään pääse niin verta imemään, kun karva suojaa.

    • Anonyymi

      Suomenlapinkoiran turkki on liioiteltu kohta samaan luokkaan samojedien karvan kanssa. Se ei myöskään enää vaihdu normaalisti vuodenaikojen mukaan, koska koirat asuvat sisällä. Tämän lisäksi kastraatio/sterilaatio muuttaa turkkia ja sen vaihtuminen hidastuu.

      On itsekeskeistä ja vastuutonta pitää koiraa täydessä turkissa nykyajan kerrostaloasunnoissa, jotka kuumenevat 30 asteeseen kesäisin ja vastustaa sen leikkaamista ulkonäkösyistä. Ihmisen on hoidettava koirat, jotka on jalostanut hoitoa vaativiksi ja lapinkoira todellakin on tätä nykyä yksi niistä.

    • Anonyymi

      Suomenlapinkoiran turkki on jalostuksella liioiteltu kohta samaan luokkaan samojedien karvan kanssa. Yhdelläkään niiden esimuodoista ei ole sellaista karvaa.

      Se ei myöskään enää vaihdu normaalisti ohuempaan vuodenaikojen mukaan, koska koirat asuvat sisällä. Tämän lisäksi kastraatio/sterilaatio muuttaa turkkia ja sen vaihtuminen hidastuu. Ainoastaan jotkin ulkohuskyt ja -laumanvartijat ovat koiria, joiden karvan voi odottaa vaihtuvan normaalisti kesäksi.

      On itsekeskeistä ja vastuutonta pitää koiraa täydessä turkissa usein vielä nykyajan kerrostaloasunnoissa, jotka kuumenevat 30 asteeseen kesäisin ja vastustaa sen leikkaamista ulkonäkösyistä. Ihmisen on hoidettava koirat, jotka on jalostanut hoitoa vaativiksi ja lapinkoira on yksi niistä.

    • Anonyymi

      Suomenlapinkoiran turkki on jalostuksella liioiteltu kohta samaan luokkaan samojedien karvan kanssa. Yhdelläkään niiden esimuodoista ei ole sellaista karvaa.

      Se ei myöskään enää vaihdu normaalisti ohuempaan vuodenaikojen mukaan, koska koirat asuvat sisällä. Tämän lisäksi kastraatio/sterilaatio muuttaa turkkia ja sen vaihtuminen hidastuu. Ainoastaan jotkin ulkohuskyt ja -laumanvartijat ovat koiria, joiden karvan voi odottaa vaihtuvan normaalisti kesäksi.

      On itsekeskeistä ja vastuutonta pitää koiraa täydessä turkissa usein vielä nykyajan kerrostaloasunnoissa, jotka kuumenevat 30 asteeseen kesäisin ja vastustaa sen leikkaamista ulkonäkösyistä. Ihmisen on hoidettava koirat, jotka on jalostanut hoitoa vaativiksi ja lapinkoira on yksi niistä.

    • Anonyymi

      Suomen lapinkoiran turkkia ei saa ajaa missään tapauksessa se on eläinrääkkäystä.minulla on suomen lappiksen uros.tännänn näyttelyssä .No oli ainakin haukuttavia.ei tarvi akan.mutta lapinkoiran turkki estää myös lämpöä.siis estää.anteeksi mutta peduiinit käyttää sellaista koko torson peittävää.eikä hikoilua.siis Älkää puuttuko luonnon valintaan.koira kyllä hakee viileimmän paikan jos saa.mutta ei koskaan autoon jos pakko niin remmi ja auton ulkopuolelle.näin meinaa ukko maalta

      • Anonyymi

        Ukko64


    • Anonyymi

      Älkää ajako turkki suojaa lämmöllä ja pakkaselta.en kirjoita enempää sillä minulla on suomen lapinkoira.mutta harjatkaa karstalla.hellästi.pohjavilla pois ei tietenkään kaikkia No voi käyttää järkeä sillä koira näyttää.milloin ontarpeeksi.ja lopuksi jos kuiskaa koiralle niin minusta kuuntelee paremmin.ja toinen koira on isäännän tai emännän ei kylärakki.jos koiran pitää hyvin sA siitä pettämättömän kaverin .!

    • Anonyymi

      Turkki ajetaan tarvitessa terveysperustein koiran voinnin mukaan. Esimerkiksi korkean iän, yleiskunnon, hotspoteista kärsimisen tai steristä tai kasttoinnista johtuvat ongelmat yhdistettynä kuumuuteen voivan aiheuttaa tarvetta.

      Jos joku ajattelee SEN eläinrääkkäykseksi kannattaa tarkistaa asia oman kunnan virkaeläinlääkäriltä.

      En itsekään pidä asiasta mutta joskus sille ei voi mitään ja 2. Se ei kuulu muille. Omaa koiraansa saa pitää ajeltuna kunhan se ei pala auringosta eikä palele pakkasista.

    • Anonyymi

      Turkin voi jättää tai sitten ajaa pois. Karvat kasvavat koiralle takaisin. Tasainen ajo noin 1-2 kuukauden välein on suositeltavaa. Samalla tarkastetaan kynnet, anaalirauhaset ja syöpäläiset. Jos löytyy suoritetaan poisto käyttäen tehoavia aineita. Kynnet on hyvä leikata mahdollisimman lyhyeksi. Toki voi jonkin verran jättää ettei kynnetönnä juokse. Anaalirauhasten levollinen puristelu auttaa ja tasapainottaa yleiskuntoa.Tuon ja kaiken muun löytää kyllä internetistä ja youtubessa on videot kaikesta.

    • Anonyymi

      Meidän koiralta ajetaan turkki kuukauden välein. Tammikuussa voi olla hiukan pidempään. Jos on kylmä voi askarrella sanomalehdistä ja kangaspaloista jonkinlainse n takin. Tämäkin vain kovalla pakkasella, mikä asteluku se sitten lienee. Hyvin on pärjätty. koirakin pitää.

    • Anonyymi

      Vanha ketju alunperin, mutta tärkeä koiran omistajille. Meillä on jo vuosia menty samalla linjalla ja ilman hanlakuuksia. Turkki ajellaan kuukauden välein samalla suoritetaan madoitus. Eri rorua ovat koirat, samat toimenpiteet rodusta riippumatta. Kynsienleikkaus joka toinen viikko, si aiheuta mitään hankaluuksia. Lisäksi koiramme pestään ja suihkutetaan kaksi kertaa viikossa joskus joutuu toimenpiteen tekemään jopa kolme kertaa. Lenkitys ulkotilossa 2xpäivä. Hyvin pärjätään näillä mennään. Koirat tyytyväisä.

      • Anonyymi

        Tuo kuukauden välein madotus taitaa olla melkosen turhaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo kuukauden välein madotus taitaa olla melkosen turhaa.

        Liiallinen madotus on turhaa, madoista tulee pian vastustuskykyisiä lääkkeille. Madotus vain, jos varmasti tiedät, että on matoja.

        Turkista sen verran, että jos ei näyttelyt nappaa, niin turkin voi ajaa pois kesällä. Meidän koirasta huomaa, että se herää oikeastaan henkiin oikein kunnolla, kun päsee alkukesästä parturiin. Kyllä se karva takaisin kasvaa.


    • Anonyymi

      Sehän on jokaisen oma asia miten ja milloin koiran turkkia ajelee. Vaikka viikottain ajaisit koirasi kaljuksi, se ei muille kuulu. Kaupoissa myydään arvokkaita riepuja ja keinoturkkeja joilla voi eläimen peitellä jos sille kylmä tulee.Omistimme useamman koiran ja kun yksi kuoli tai nukutettiin lopullisesti, tehtiin sen nahkasta turkkeineen toiselle söpö koiraturkki tai kauluri. Se on koirakierrätystä parhaimmillaan.

    • Anonyymi

      Hyvä kun laitoit kysymyksen myös tänne, mahdollisuus saada oikeaa ja todellista tietoa on suurempi. Palstalla on aina joku jolla on kokemuksia kysytystä asiasta. Miksi kiinnostaa tuttavien koirat, sehän ei ole sinun koirasi. Haluatko uteliaisuudesta vai muuten vain tietää. Aiotko tehdä ilmoituksen eläinrääkkäyksestä viranomaisille. Tuo että koiralta ajetaan turkkia pois on omistajien asia. Voihan olla että tuttaviesi koira on ilmaissut turkkinsa kaipaavan siistimistä tai sitten eläimellä ollut kuuma ja pyytänyt turkin poistoa. Olethan jo heiltä kysynyt ja saanut vastaukseen ei näitä tarvitse levittää nettiin. Tämä ei ole uskon eikä sinunkaan asiasi, jokainen voi ajaa koiraltaan karvat pois jos lystää..

    • Anonyymi

      Kyllä Johanna trimmaa omia koiria miten muuten se näyttelyssä pärjäisi?

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      2819
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2021
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1825
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1171
    Aihe