HomeMap ja tyytymätön asiakas.

HomeMap.tilannut

Kyseinen pulju mainostaa TAKUUtyötä ja TyytyväisyysTAKUUTA!

Takuuta on nyt koeteltu ja huonoksi koettu!

Firma soitti ja tekit tarjouksen, lupasin miettiä asiaa.
Tuli toinen soitto ja tajouksen hintaa nostettiin koska halusin noin 12 cm pyöreitä superlooni suodattimet 7kpl. Hinta arvio oli 40-70e. Tinkasin mukaan nuo suodattimet (luulin tehneeni hyvät kaupat kun noin kaliit suodattimet sain kaupanpäälle).

Miehet tuli noin tuntiaikaisemmin, eli luultavammin ed.paikassa oltiin oltu ripeitä.
Meillä miehet alussa vilkasi talon papereita jossa näytin huippuimuroitten sijainnit ja mitä huoneita ne imee.

Heti alko virheet. Koska jos työ tehdään oikein niin se aloitetaan kauimmaisesta huoneesta ja pojat aloitti lähimmästä.

5 Tuntia poijat teki töitä meillä ja joutui jotain töitä peruttaamaan. Pojilla oli todella kiire koska heille oltiin suuniteltu ajamista 350km yhteen suuntaan ja ainakin 3 tai 4 taloa päivälle. Meidän talossa meni pelkästään 5h.

Kun kaverit lähti niin kävin katosmassa viimeset huoneet koska lähtö tuli niin hätäsesti. Viimesen huoneen ventiili oli likainen verrattuna ensimmäisiin ventiileihin mitä oltiin puhistettu, eli puhistus oli jäänyt tekemättä kunnolla.

Suodattimet jotka piti olla 40-70e arvosia olikin vain "harsoa" josta saksilla laikattiin sopiva palanen ilmastointiin. Eli hinta mikä minulle annettiin oli todella törkeä ja mitään oikeaa alennusta edes saanut.

Kun pojat lähti huomasin lisää outoja asiota. Meidän talon huoneitten suunniteltua ilmastointia ei kukaan kyselly. Ja tulos oli todellla surkea. Ulkomuistissa jossain huoneessa 7l/s ja toisessa 18,5l/s. Eli erot olivat todella suuret.
Tilauksessa luki säätö ja säätöä ei siis tehty!!
Yhdestä huoneesta ei oltu edes tehty mittauksia, ja mikä erikoista heitä ei haitannut vaikka yhdestä huoneesta oli ventiili irti (vieressä kylläkin jotta olis saanut säädettyä) kattoremontin takia.

Eräs asentaja kysyikin minulta mittasivatko imut ovet ja tuuletusluukut kiinni, jotta ei tule häiriöitä mittaukseen (entinen ilmastoinnin puhdistaja). Mutta tämä Homemap ei kyseistä toimenpidettä tehnyt, vaan ovet oli selällään.

Kun lasku tuli niin eräpäivä oli kahdenpäivän päästä tai oliko jopa yhden. Oli miten oli täysin laitoin lasku.

Ilmoitin myyjälle että teidän kaverit on yli työlistettyjä kun ei kerkiä kaikkia hommia tekemään valmiiksi. Halusin esimieheen yhteyttä. Minusta työntekijät eivät ole syylisiä jos heillä on liikaa töitä.

Esimies ei koskaan soittanut, vaan pojat soitti jotka kävi meillä. Pyysin esimiehen soittamaan koska pojat oli jo nyt ylityölistettyjä ja en heitä syytä..

Esimiehen puhelu ei ole tullu ja reilu kk on odotettu.. Vaikka ymmärsin sellasen tulvan.

En suosittele.

Eräs lvi-mies sanoi: "nämä on näitä firmoja jotka haluavat vain kerran käydä"....

55

3914

Vastaukset

 • Meille noi Homemapin miehet ei edes ehtineet. Monta kuukautta soittelivat saako tulla, saako tulla...tekivät vielä hyvän tarjouksenkin. Viimein sovittiin aika milloin tulevat. Ensin soittivat että myöhästyvät tunnin , sitten kaksi. Lopuksi kysyivät voiko tulla iltasella.Olimme odottaneet koko päivän ja tehneet tilaa ilmanvaihtokanavien eteen ja tyhjentäneet vaatehuoneitten hyllyt, niin että miehet pääsisivät hyvin työskentelemään...Eipä jaksettu odottaa. Yritimme useaan otteeseen soittaa firman #pomolle# ja laitoimme sähköpostia...ei mitään vastausta!!!!!.Taitaa miehillä olla liikaa töitä tai sitten vähän huonosti oganisoitua hommaa....viimeisen paikan ja meidän kodin välillä reilusti yli 100 kilometriä......se siitä HOMEMAPISTA

  • Tänään soittivat ja sanoin että en ota. Jopa soittivat miehelle ja tämä meni tarjousloukkuun. Ilmoitin heille etteivät voi tulla meille koska omistan puolet kiinteistöstä ja kiellän tulemasta. Saapa nähdä joutuuko poliisin kutsumaan vai uskovatko. Netissä jos on kielteistä niin sellaista en ota. Mies nyt ei usko. Asuntoani ei tulla sössimään.


  • HAH,HAH.Homeesta puheenollen.Minne se kosteus häviää jos kosteus ei pääse ulospäin kuivamaan??Tiiviiden muovi rakenne kalvojen läpi???Paljoa ei auta jos jokin "pikku"imuri tai puhallin tupsuttellee nurkissa.Paljonko itse ilmassa on pöpöjä jo entuudestaan.Eivät ne koneiden ilmansuodattimet niin tiiviitä ole että mitään ei sisään pääsisi.Hometta ollut maailman sivu ja on meidän jälkeenkin.


 • "huonosti oganisoitua hommaa"
  Sitäpä juuri.

 • Kannattaa kiertää tuo firma kaukaa. Myyjät proviisio palkalla. Asentajat juuri koulusta päässeitä Nuoria kavereita, urakalla tekevät, pitkiä siirtymiä, ja päiviä.Kohta jo kiire seuraavaan kohteeseen. Virtausmittarilla säätävät päin persettä..

 • Juu huono kokemus täällä Kymenlaaksossa. Lupasivat tulla tekemään nuohouksen, mutta ei näkynyt eikä kuulunut. Asiakaspalvelu siis erittäin amatöörimäistä. Älkää käytätkö tätä firmaa Homemap.

  • sama kokemus tekivät tosi huonoa työtä osaamattomia eikä ole minkään laista jälki kontrollia kuvausta ei mitään näyttöä
   huomasin puoli vahigosssa tekemöttömön työ ja toisen tärkeän asian tulivat uudestaan jäi silti epäily isosta huijauksesta jota se olikin kouluttamattomia mm vanhusten huijareita kiertäkää kaukaa
   kyselimme muiltakin tästä työn seurannasta joka olisi ollut erilainen ja dokumentoitu näillä ei hajuakaan vaikka pyysin kun tulivat uudeleen uusimaan
   en suosittele kellekkään x kaksi


 • Näin se vain on. Koulupojat hommiin ja kaikki päin peetä. Iv-mittaustöissä käytetään ammattilaista jota hekin voisivat harkita? Paikallisia urakoitsijoita! Ei prh sehän maksaa liikaa ja vie työt. Vie kuitenkin aikaa aika paljon poikien työstä jos kerta on näinkin paljon hommia ja ajella pitää älyttömiä km/määriä. Jos itse tilaisin jotain Homemapista niin korkeintaan venttiilien pesun. No mutta asiaa sen enelmälti suurentelematta tilaisin aina työn paikalliselta pienyritäjältä jolla on kaikki valmiudet asian toteuttamiseen. Normi okt.talon kanavien puhdistus,mittaustyöt ( kunnolla tehtynä ) kaikkine muide tarvikkeineen maksaa kahdelta mieheltä 550 - 600€. Tähän on laskettu 10 tunnin työt. Kannataa kuitenkin muistaa se tosiasia että loppupäiväksi ei välttämättä ole miehille töitä. Joten firmalle tulee väistämättä tappioita näillä yksittäisillä keikoilla. Oikea summa lähentelee noin 900€ jotta kyseiselle firmallekkin jäisi jotain näppiin. Vastaan otetaan mielensäpahoittajat sekä laskentataitoiset ihmiset kiitos

 • Parin tunnin homma ja lasku yli 600€.
  Onhan toi putkien puhdistus melko tieteellistä hommaa.

 • Kiertäkää tuo HOME MAPPI kaukaa!!! Pelkkää rahastusta koko touhu. Soittelevat niin monta kertaa että lopulta asiakas sortuu. Tekivät 2,5tuntia "puhdistusta" kun oli kiire jo seuraavaan paikkaan. "puhdistuksen" jälkeen huusivat ovelta valmis ja poistuivat kiireellä. Irrotin wc venttiilin ja kuinka ollakkaan kanavalle ei oltu tehty mitään. EI ikinä HOME MAPPIA tähän taloon.

 • Puhelimeen oli tullut soitto. Numerotiedustelusta selvisi, että Homemap sieltä oli tavoitellut. Seuraavaksi Googleen Homemap ja täältähän se selvisi, että millaiset kaverit sieltä oli yrittäneet soitella. Nyt sitten on numero ja nimi muistissa, enkä varmasti vastaa kun soittavat. Kiitos varoittavista kokemuksista.

 • Täysin kyvytön yritys hoitamaan mitään isompaa remonttia. viikon sovittu aika venyi 4 viikkoon. Purkutyön seurauksena kaikki paskat pölynneet huoneistoon. Täysin alalaarvoista tekemistä. Eikä yhtiön johtoa kiinnosta paskan vertaa.
  Pysykää kaukana koko puljusta.

 • Kiertäkää kaukaa koko firma. Myyjä puhuu kuin ruuneperi. Sopparin jälkeen alnoivat vaikeudet. Viivytyksiä, ammattitaidottomuutta, välinpitämätöntä touhua. Koulupojat tekee lvi töitä joista ei hajuakaan.

 • Samankaltaisia kokemuksia minullakin. Alunperin kahden päivän työksi suunniteltu koneen vaihto ja putkien puhdistus onnistuikin yllättäen yhdessä päivässä. Eivät siivonneet jälkiään, sovittu putkien kotelointi jäi tekemättä. EIvät vastanneet reklamaatioon. Ainoa asia joka onnistui hyvin oli laskutus. EN SUOSITTELE YRITYSTÄ.

 • jep. täysin yhteistyö kyvytön ja osaamaton firma. Suoranaista valehtelua ja "todistusten" väärentätämistä. Toinen yritys piti kutsua hätiin korjaamaan homemapin tekemät työt. Onneksi ymmärsin jättää maksut maksamatta ennenkuin tarkistin tehdyt työt ja asennukset.
  Olisimpa osannut kaivaa täältä tietoa ennen sopimuksen tekoa.
  Mutta toivotaan että näistä on jollekkin muulle hyötyä!

 • Mulla stoppas jo siihen kun soitellaan ja tyrkytetään IV nuohousta, sitten myyntipuhe "pelottelu" hahaa, ei mitään vaikutusta minuun.
  Sitten näitä soittoja on tullu pitkästi yli kymmenen n. 3 vuoden aikana, vaikka olen ilmoittanut etten osta heiltä mitään palvelua! Nykyään lyön luurin suoraan kiinni, surullista porukkaa.

  Harmi kun näitä ammattitaidottomia firmoja pesiytyy joka alalle, pitäis olla jokin sertifikaatti tai jotain, mikä takaa työn laadun.
  Pitää vaan itse olla tarkkana kun jotain tilaa, mut aina joku saadaan näiden toimesta kusetettua.

 • Saman suuntasia kokemuksia. Johtaja malista ei saa kiinni eikä vastaa posteihin. Lupaukset yhtä tyhjän kanssa. Porukat tulee ja menee miten sattuu.

 • Hei kaikki! Tänään kävi meillä Homemapin kaveri puhdistamassa iv-kanavat. Pari päivää takaperin googletin firman ja törmäsin tähän keskusteluun. Aloin pelkäämään pahinta, kun näitä juttuja luki. Kuitenkin yllätykseksi kaveri teki todella hyvää ja tunnollista työtä, joten suosittelen ehdottomasti kyseistä firmaa. Toki täytyy muistaa että tekijöitä on monenlaisia, mutta tämä Lahtelainen kaveri teki ainakin todella ammattimaisesti ja tunnollisesti työt. Jos motivaatio on kunnossa, niin homma yleensä sujuu. Se on minun mielipiteeni. Ja aina tekevälle sattuu joskus vahinkoja. Jos olet ostamassa tältä firmalta iv-puhdistusta, niin suosittelen. He mainostavat tehneensä tuhansia, vai oliko jopa kymmeniä tuhansia puhdistuksia, joten jos negatiiviset kirjoitukset jää reilusti alle sataan somessa, niin mielestäni sen verran virheitä ja epäselvyyksiä ehkä jopa voi sallia. Mutta ok firma joka tapauksessa mielestäni ja netissä mustamaalaaminen on vaan niin hiton helppoa.

 • Meille soitti myös kyseinen firma perjantaina! Emme ottaneet tilausta vastaan ja nyt lähettivät viestin, että tilaus on mukamas tehty ja miehet tulevat maanantaina.. 48 tuntia aikaa perua tilaus ja vetoavat vielä kuluttajasuojalakiin! Aivan syvältä koko firma!!

 • Tänään kävi Homemap meillä hommissa. Ei ollut pahaa sanottavaa, kaikki meni niin kuin piti. Kauhulla näitä kommentteja luin, mutta meillä ainakin ihan hyvä palvelu.

 • En suosittele omien kokemuksieni pohjalta.. halusivat tulla tekemään maksuttoman arviointi käynnin iv järjestelmän/koneen kunnosta, no annoin tulla. Olisivat alunperin asentaneet liian pienen koneen jos en itse olisi asiaan alkanut enemmän perehtyä ja huomauttanut koneen riittävyydestä.

  Loppujen lopuksi kilpalutuksen jälkeen sain työlle(iv koneen vaihto) n. 3000€ pienemmän hinnan täydenpalvelun iv yritykseltä kuin mitä homemap tarjosi. Muutenkin monessa kohtaa homemapin edustaja puhui itsensä pussiin eikä selvästikkään alan hommista ole hirveän tarkkaa tietoa. Kuulema venttiilien malleilla ei ole mitään merkitystä onko esim tuloilma putkissa poisto vai tulo venttiilit.

  En suosittele tätä firmaa vaan kehotan ihmisiä olemaan kyllä kriittinen tätä puljua kohtaan!

 • meillä kävi kaksi nuorta miestä tekemässä huollon ja ei voinut muuta sanoa kuin että hyvin meni,, ei moittimista ja huomasivat että oli jäänyt tulppakin kanavaan voin suositella

 • Näiden kommenttien jälkeen taidan ottaa muualta huollon. Varmasti joskus työ menee nappiin mutta vaikuttaa täysin turhan isolta riskiltä minun kukkarolle ja maltille

 • Onhan se fakta että jos saat asiallista palvelua eli vastinetta rahallesi, et erikseen lähde firmaa kehumaan täällä. Ylipäätään googlettelemaan palvelun jälkeen, se googlettelu tehdään ennen kuin palvelua tilataan. Nämä "ylistävät" kommentit kirjoittaa poikkeuksetta firmaan jonkin suhteen omaavat joilla luonnollisesti motivaatio yrittää peittää toiminnan oikea laatu ja moraalittomuus. Eli näillä spekseillä ei tule minun taloon homemappia.

 • Itselläni oli ristiriitaiset kokemukset. Itse nuohous- ja säätötyö tehtiin asiallisesti, ja tekijä vaikutti huolelliselta. Mutta myyntitilanteessa luvatut lisätyöt jätettiin vain kylmästi tekemättä, ja laskutettiin kuitenkin täysi hinta. Eli vahva petoksen maku jäi hommasta.

 • Sama touhu jatkuu kuin yllä on jo valiteltu eli kaikki mahdollinen negatiivinen palaute on kyllä 100% ansaittua. Meille on tehty Hyvinkäällä syyskuussa 2018 IV-laitteiston saneeraustyö, jossa katolle kylmään yläpohjaan asennettiin LTO:lla varustettu Enerventin LTR-3 kone ja taloon vedettiin mm. uudet tuloilmaputket yms. (aiempi ilmanvaihto oli lieden huippuimurilla varustettu painovoimainen, tyypillinen 1980-luvun asennus). Jotain parempaa ja nykyaikaista piti taloon saada, kun hain tekijöitä tuolle työlle. Laitoin tarjouskyselyt viiteen saneeraustöitäkin (nimellisesti) tekevään yritykseen ja noista Homemap oli ainoa (!) joka vastasi kyselyyni. Tuota ennen vastaava remonttikysely oli Urakkamaailmassa (tuloksetta). Joten erehdyin tilaamaan työn tuolta Homemapista, EI OLISI PITÄNYT!

  Pätevä myyjä (puhuu ja selittää kuin Ruuneperi) ja taitaa olla muutaman joten kuten asiantuntevan asentajan lisäksi ainoat osaavat työntekijät tuossa yrityksessä. Mutta tätäpä en tiennyt kuin vasta näin jälkikäteen (mm. tämä ei ketju noussut esille Internetistä, outoa?!). Viestintä Homemapista asiakkaan suuntaan sujui myyntitilanteessa kiitettävästi ja homma tuntui asiantuntevalta, joten nimet sopimuspaperiin ja työtilaus vetämään kesällä. Luvattu asennusaika oli elo-syyskuun aikana, kun ei tuolle ollut tarkkaa asennusajan tarvetta.

  Asennus alkoi syyskuussa ja heti ensimmäisenä työpäivänä toinen luvatuista asentajista oli "sairastunut" ja tilalle tuli tuuraajia. En osannut maallikkona ihmetellä asiaa sen enempää ja annoin Homemapin tehdä työnsä rauhassa. Ammattilaiset kun eivät yleensä tykkää päälle-päsmäreistä työnsä vieressä. Työ viivästyi luvatusta 3 päivän urakasta noin viikon mittaiseksi.

  Ensimmäinen reklamaatio työstä lähti asennuksen luovutustarkistuksesta, josta tällainen tavallinen maallikkokin löysi paljon huomautettavaa mm. asennuksen siisteydestä ja lopputuloksesta. Ilmanvaihtokanavien eristyksessä oli puutteita, asennusaikataulut viivästyivät, kattolämmityspaneelin vastus oli rikottu tuloilmakanavia poratessa yms.

  Tässä olivat omat huomioni:
  * Työn aikana on onnistuttu hukkaamaan suuri osa kulkusiltojen tasalle ulottuvasta puhallusvillasta. Se on joko painunut asennusmiesten jäljiltä yhteen kasaan (menettänyt hyvät lämpöominaisuutensa) tai sitten paikoitellen vaihtanut paikkaansa vuorivillan kanssa. Yläpohjassa tulisi siis olla 30cm vuorivillaa ja tuon päällä 20-25cm puhallusvillaa. Ei oikein toteudu tuon putkien "asennusmylläyksen" jälkeen ts. ilmastointiasentajilla ei taida olla eristeasentajien koulutusta. Mutta kerro mielipiteesi kun poikkeat tuolla katsomassa.
  * Putkien eristämisen laatu vaihtelee kovasti eli tuonne on jätetty aukkopaikkoja erityisesti kohdissa, missä putkien pitäisi mennä koneelle tai villasta läpi alas taloon. Paikoitellen hiukan huolimattomasti asennettu, sanoisin. Entä putkien päädyt? Tuliko niiden olla eristettynä?
  * Roskien pois vienti ei liene synonyymina niiden hautaamiselle ts. kovasti löytyi villan seasta sekalaista asennusjätettä.
  * Kodinhoitohuoneeseen lisätty tuloilmaputki on huonosti asennettu (heiluu khh päältä, V-kiinnike kattoon puuttuu?), lisäksi sen kiinnityksessä kattoon ovat suurimmat ongelmat eristyksen kanssa (kodinhoitohuoneen päällä siis). Vaikea nähdä, että tuo olisi huolellisesti eristetty ja pelkään kylmäsiltojen muodostumista (ei pelkästään sinne khh putken sisäänvientiin, mutta hiukan muuallekin, missä noita putkiasennuksia on tehty). Kävin itse paikkailemassa yläpohjan alkupäätä (luukusta katsoen) tänään, mutta totesin viisaammaksi ryhtyä tähän kirjoitustyöhön kuvien kera.
  * Keittiön päällä näkyy joku eristämätön putken pätkä (2-3m); onkohan tuo asennuksesta jäänyt jämäputki vai sitten huippuimurista tuleva entinen yhdysputki muuhun putkistoon, mikä jäi nyt tarpeettomaksi? Kuulunee sarjaan "roskat".
  * Noiden yllä olevien korjattavien asioiden lisäksi tekemätöntä työtä ovat ainakin huippuimurin puhaltimen vaihto (puhallin löytyi paketista yläpohjasta) ja sen makuuhuoneen öljysähköpatterin asennus ja kattoon poratun reiän entistäminen tavalla tai toisella. Noista oli jo juttua sähköasentajan kanssa, soittanee sinullekin tuosta patteri-asiasta ja homma hoituu ajallaan, kun käy kerran täällä.
  * Omalle kohdallesi tulee miinusta remontin aikataulutuksesta. Luvattu 2-3 päivää ei selvästikään pitänyt, kun nyt tehollista työaikaa on takana 4-5 päivää, joista osa on (omalta kannaltamme) hukattu muiden remonttien tekemiseen samaan aikaan. Ei kovin kiva juttu maksavan asiakkaan näkökulmasta. Olen yrittänyt ymmärtää mm. sairaslomien takia viivästyneen aloituksen takia, mutta tuo ei selitä miksi väliin mahtui omaan remonttiimme "hukkapäiviä", jolloin asentajat työskentelivät muualla milloin missäkin. Muun muassa vaimollani ovat hermot olleet pinnassa remontin epämääräisen etenemisen takia, kun välissä hengitettiin pölyistä yläpohjan ilmaa ja välillä kuunneltiin säätämättömän laitteen "huutoa" avoimista putkista. Asumismukavuus ja perhesopu kärsivät remontista.
  ..jatkuu..

 • ---reklamaationi jatkoa---
  En mielestäni, koska en pidä näkemästäni yläpohjan ilmanvaihtoremontin suhteen! Ei siellä tarvitse olla mitään putipuhdasta, mutta kumminkin pitäisi olla sellaista lämpöteknisesti toimivaa, perus-siistiä rakennetta eri paikoissa kodintekniikkaa (ilman tuollaisia puutteita).
  Nyt ilmanvaihtoremontin yhteydessä on tehty sinne suuria muutoksia ja nämä eivät ole nivoutuneet niin saumattomasti tuonne vanhan eristeratkaisun kylkeen kuin toivoin. Itse näkisin tuolla noin 10-20 kuution puhallusvillatarpeen täsmänä sinne missä on pahiten myllätty noita olemassa olevia eristeitä (ei kovinkaan siististi). Voisin toki odottaa talven kovia pakkasia ja mittailla tuloilmoista pysyvätkö ne säädetyssä +19 asteessa (kun putkien eristyksien laadussa on parennettavaa) TAI mittauttaa noita kylmäsiltoja katosta jonkun uuden venttiilin sivuista, mitä ei aiemmin ollut. Mutta mieluiten hoitaisin asian kuntoon jo tässä yhteydessä. Olihan tässä remontissa tarkoitus parantaa pelkastään tuota ilmanvaihtoa hukkamatta paikoitellen sitä yläpohjan hyvää lämpöeristystä, mihin on tässä talossa teetetty aiemmin jo kaksi erillisremonttia (=asennetettu pohjalle polyuretaanilevyt/Paroc villat) ja päälle nuo Paroc kivipuhallusvillat). Nyt on vähän sellainen tuntuma, että tässä tehtiin samalla hallaa tuolle yläpohjan aiemmin hyväkuntoiselle eristykselle.
  --- reklamaatio loppui ---

  Otin tuolloin kuvia tehdystä työstä, ne löytyvät nyt täältä (P912**** -nimiset kuvat, myöhemmät ovat eri nimillä): https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/
  Se edellä mainittu joten kuten asiantunteva asentaja kävi paikan päällä myyjän kanssa ja nyökyttelivät auliisti päätään pahoitellen, ettei tällaista työtä voida hyväksyä. He korjaavat virheet ensi tilassa, kun ehtivät muilta asennustöiltään. Näin tapahtui ja hyväksyin työlaskun ajatellen, että työlle on olemassa normaalit takuut ja firma löytyi ennakkoperintärekisteristäkin, jotta työn osuuden saa kotitalousvähennykseen verottajalle. Näin tapahtuikin ja olimme vaimon kanssa pienellä veroprosentilla loppuvuoden kuukaudet.

  Sitten tuli joulukuu ja tänne eteläänkin pakkaskelit, jotta uusi IV-asennus saatiin tositoimiin. Enerventin kone on vaikuttanut syksyn mittaan hyvältä ja energiatehokkaalta valinnalta LTO-hyötysuhteen pyöriessä koko ajan 80...85 % tienoilla. Talon huoneiden ilmanvaihdon säädöt tuntuvat toimivilta ja mm. takka syttyy / vetää hyvin ilman aiempia ongelmia. Olemme näiltä osin tyytyväisiä lopputulokseen ja vanha vedon tunne ikkunaraoista on historiaa (aiemmin piti päästää tuloilmaa taloon edes jostain ja ikkunatiivisteen lyhyt katkaisu oli hyvä keino tuohon).

  Mutta kun pakkanen kiristyi viimein -10 C kireämmälle puolelle alkoivat ongelmat. Koneesta on säädetty tulemaan +19 C ilmaa huoneisiin. Nyt tuloilman lämpötila tippuu sen mukaan kuinka pitkä ilmanvaihtokanavan veto on tehty tuolla kylmässä yläpohjassa. Koneesta kauimpaan nurkkaan (khh) tulee nyt (-7...-10 C pakkasilla) korkeintaan +16...+17 C asteen lämmintä ilmaa. Lähempänä konetta olevista putkista tulee vielä +18 C ilmaa. Lisäksi huomasin, että talon räystäisiin oli kasvamassa jääpuikkoja siinä tilanteessa, missä niitä ei aiemmin ole tullut.
  Ks. https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/Jääpuikot_20190109.jpg
  Aiemmin energiatehokkaasta talosta fuskaa nyt runsaasti hukkalämpöä yläpohjasta, prkle!!!

  Tutkin tilannetta ja totesin, että kontakti myyjään on paikallaan. Tuolta tulikin vastaus, kun kyselin tukkoisten suotimien vaikutuksesta kylmään tuloilmaan ja olin pyytänyt mittauskäyntiä ongelman selvittämiseksi:
  "Suodattimien vaihto voi tosiaan vaikuttaa lämpötiloihin, joten suodattimet kannattaisi mielestäni vaihtaa ennenkuin mittauksia tehdään. Koneessa ei selvästikään ole jälkilämmitysvastus päällä, joten tuloilman lämpötila on LTO:n varassa. Mikäli ilma tuntuu vetoisalta niin jälkilämmittimellä se viimeistään poistuu, mutta katsotaan mitä lämpötiloille tapahtuu suodattimien vaihdon ja mittauksien jälkeen. Sinällään kennonjälkeinen tuloilman lämpötila kuulostaa suht normaalilta, riippuen ilmamääristä ja poistoilman lämpötilasta, mutta paras tosiaan varmistaa asia paikanpäällä."

  Jälkilämmitysvastus oli tosiaankin ollut pois päältä ja energiatehokas Enervent LTR-3 oli toiminut hyvällä hyötysuhteellaan nollakeleissäkin siten, että huoneiden tuloilman viileyttä ei ollut erikseen huomannut ennen tuota -10 C pakkasen tuloa. Kytkin siis säätöpaneelista laitteen sisäisen 500W lämmitysvastuksen päälle, jolloin se alkoi toimimaankin jollain 40...70% teholla ja tuloilma nollakeleissä palautui lähelle sallittua eli +18 C lukemaa.

  Enervent LTR-3:n asennusdokumentti löytyy täältä:
  https://doc.enervent.com/out/out.ViewDocument.php?documentid=535&showtree=1
  Asennusohjeen s.11 kertoo näin...

  ...jatkuu...

 • Ilmanvaihtokanavien eristys

  Eristä ilmanvaihtokanavat asianmukaisesti. Tämä
  on erityisen tärkeää, jos ilmanvaihtolaitteessa on
  jäähdytystoiminto.
  Ilmanvaihtokanavat on lämpöeristettävä, jotta vettä
  ei pääse missään olosuhteissa kondensoitumaan
  kanavan sisä- tai ulkopintoihin. Lisäksi ilman lämpötila
  ei saa laskea tai nousta liikaa kanavissa ulkoisten
  tekijöiden vaikutuksesta. LVI-suunnittelija laskee
  eristysvaatimukset kanavien sijoituksen ja ilman
  lämpötilojen mukaan.
  Kylmät/puolilämpimät tilat, alakatot, alapohjat ja
  vuoraukset:
  • Tavanomaisessa ilmanvaihdossa eristys on
  suunniteltava ja toteutettava siten, että ilman
  suurin lämpötilamuutos kanavassa on alle 1 °C.
  • Esim. 100 mm:n levyä, mattoa tai putkieristettä
  voidaan käyttää (sekä puhallusvillaa, jos käytössä).
  ---

  Noh, tuo antaa rajat lämpötilan laskulle ilmanvaihtokanavistossa Enerventin koneille oikein asennettaessa. Hyvä näin, mutta nyt piti tällaisen tavallisen maallikon lähteä opettelemaan tarkemmin mitä rakennusmääräykset ja yleinen rakennuskäytäntö sanovat kylmään yläpohjaan tulevan ilmanvaihtolaitteiston asennuksesta. Lyhyt googlaus antaa tämän linkin eristevalmistajan sivulle:
  https://www.isover.fi/ratkaisut/ilmanvaihdon-eristys
  Eristepaksuuden olisi oltava noin 100mm tuolla upouudessa HomeMapin asentamassa ilmanvaihtokanavistossa, mutta onko asennustyö tehty meille yleisten rakennuskäytäntöjen mukaisesti???

  Myyjän lupaus:
  Tarjous on toteutettu ns. avaimet käteen -periaatteella, ohjelmointeineen. Eristystarvikkeena käytetään Heatcon 100mm villaeristettä, jossa muovisukka päällä kosteudensulkuna. Kyseinen eristemateriaali on erittäin tehokas kaikkiin käyttötarkoituksiin, sekä eristeet pysyvät hyvin kasassa muovin sisällä.

  Todellisuus asennuksen jälkeen:
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/IlmanvaihtokanavanEristepaksuus.jpg

  Ei helvetti!!! Tuolla on nyt korkeintaan 50 mm tuota Heatcon villaa, kuten kuva kertoo...
  Homemap yrityksen asennusten laatuun ja rakennussäännösten/käytäntöjen noudattamiseen ei näemmä voi luottaa lainkaan! Ei todellakaan hyvä asia ja yllä mainittu "petos" tulee mieleeni.

  Asennukseen luvattu (käytetty?) eristetyyppi löytyy täältä:
  https://www.heatco.fi/tuote/flexit-eristeet/
  Ja kuten tuolta voi lukea, niin tarvittava "100mm eristevahvuus saavutetaan käyttämällä 2kpl 50mm eristettä."
  Eristeen asennusohje kertoo tarkemmin kuinka tuo tehdään asennustyön kannalta oikein.
  https://www.heatco.fi/wp-content/uploads/2018/11/flexit-eristeen-asennusohje.pdf

  Nyt jokainen voi pohtia mielessään ovatko nuo kanava-asennukset tehty asennusohjeen mukaisesti edes korjattuinakaan? Tässä malliksi 100mm kanavan eristyspaksuus:
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/Korjattu_100mm_kanavaeristys_P1123869.jpg

  Ja tässä 160mm kanavan eristysjälkeä korjattuna:
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/Korjattu_160mm_kanavaeristys_P1123868.jpg

  Kummassakin on korkeintaan yksi kerros tuota 50 mm paksuista Heatco eristettä (väärin ja huolimattomasti asennettuna?), joten lopputuloksen voi arvata. Viimeeksi (perjantaina 11.1.2019) kun puhuin myyjän kanssa puhelimessa, hän kertoi että kanavien eristys on tehty rakennusmääräysten mukaisesti. Näinköhän, kun kylmään tilaan tehty eristysasennus käyttää huolimattomasti paikalleen laitettua 50 mm paksuista eristettä?

  Edellisen eristeasennusvirheen lisäksi selvitin myös Enerventin teknisestä tuesta sen, kuinka tuollainen 50mm lisäeristeellä varustettu LTR-3 laite pitäisi asentaa kylmään tilaan.
  tässä vastaus:
  "Vakio LTR-3 laitteissa on 25 mm polystyreenieristys. Tilauksesta on ollut saatavilla LTR-3 laitteita 50 mm polystyreenieristyksellä. Suulakepuristetun polystyreenin eristyskyky on suurin piirtein vastaava kuin mineraalivillan. Itse ilmanvaihtolaite suositellaan eristettävän kylmässä tilassa vastaavasti kuin samassa tilassa olevan kanavistonkin. Eli LTR-3 laite 25 mm eristyksellä tarvitsee mitoituslämpötilassa 80mm villaa vastaavan lisäeristeen, ja LTR-3 laite 50 mm eristyksellä tarvitsee mitoituslämpötilassa 50 mm villaa vastaavan lisäeristeen. Käytännössä kuitenkin LTR-3 laite 50 mm eristyksellä pärjää hyvin kylmässäkin tilassa edellyttäen että ilmannopeus laiitteen läpi on riittävä. Jos puhallinnopeus on hyvin pienellä tarvitsee luultavasti 50 mm eristeellä varustettu LTR-3 laite kylmässä tilassa lisäeristettä."

  Siis näin:
  LTR-3 laite 50 mm eristyksellä tarvitsee mitoituslämpötilassa 50 mm villaa vastaavan lisäeristeen.
  Tuokin puuttuu omasta asennuksestamme, joten onko minkään maailman ihme, että meillä räystäät tippuvat tammikuussa Homemapin tekemän ilmanvaihto-remontin jälkeen!!!

  Mistä ihmeestä tuollaisia Homemapin kaltaisia asennusfirmoja oikein löytyy markkinoille pilaamaan asiansa osaavien saneerausfirmojen mainetta? Heillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa, kuinka he korjaavat räikeät asennusvirheensä tästä ilmanvaihtokoneen saneerausasennuksestamme. Jatkan juttua sen mukaan eteenpäin...

 • Pistetäänpä päivitystä, kun Hyvinkäälläkin oli kunnon pakkasta yön ylitse ja ollaan vielä oltu ensiasennuksen eristepaksuuksilla. Enervent LTR-3 laitteessa siis 500W jälkilämmityspatteri sisäisenä ja tuon parametriarvo n4 antaa lämmitysvastuksen käyttötehoksi täydet 100%. Ulkona yön jälkeen -25 C pakkanen ja tässä käyttöpaneelista haettuja arvoja:
  r1 (-18 C), ulkoilman lämpötila laitteella
  r2 (+13 C), tuloilma LTO:n jälkeen
  r3 (+14 C), tuloilman lämpötila (koneelta ulos ilmanvaihtokanavaan, asetusarvo olisi +19 C)
  r4 (+19 C), poistoilman lämpötila
  r5 (-14 C), jäteilman lämpötila
  r8 (33%), poistoilman suhteellinen kosteusprosentti
  r11 (83%), hyötysuhde tuloilman LTO
  r12 (88%), hyötysuhde poistoilman LTO

  Tuosta näkee hyvin selvästi, kuinka surkeasti tuo LTR-3 laite on eristetty kylmässä yläpohjassa ja kuinka kelvottomat eristeet ovat kylmässä yläpohjassa kulkevien ilmanvaihtokanavien ympärillä.
  Edes kone ei kykene ylläpitämään asetusarvoaan (+19 C), vaikka lämmitysvastus hehkuu täysillä kanavassa.

  HomeMap Oy:n asentajan pitäisi tulla lähipäivinä (torstain-perjantain aikana) korjaamaan kanavien eristystä. HomeMapin myyjä kehtasi tässä vajaa viikko sitten vielä kiistää tuon LTR-3 laitteen eristystarpeen ja lupasi ottaa yhteyttä asiasta Enerventille.

  Tässä alla Enerventin vastaus kyselyyni LTR-3:n eristystarpeesta kylmässä yläpohjassa:

  Kuten jo aikaisemmin mainitsin, niin esittämäsi kysymykset kannattaisi esittää IV-suunnittelijalle. Enervent on ilmanvaihtolaitevalmistaja eikä itse tee asennuksia tai ilmanvaihtosuunnitelmia.
  Kanavien eristepaksuus ja eristetyyppi kylmässä tilassa riippuu kanavien koosta, ilmamäärästä kanavissa, sekä onko kyseessä ilmanvaihdon kautta tapahtuva viilennys vai ei. Lisäksi vaikuttaa tietysti mitoituslämpötila, ja asennuspaikan vastaava lämpötila mitoituslämpötilassa.
  Yleisesti käytetään ilmanvaihtokanavissa 100 mm villaa vastaavaa eristettä kylmässä tilassa.

  Vakio LTR-3 laitteissa on 25 mm polystyreenieristys. Tilauksesta on ollut saatavilla LTR-3 laitteita 50 mm polystyreenieristyksellä. Suulakepuristetun polystyreenin eristyskyky on suurin piirtein vastaava kuin mineraalivillan. Itse ilmanvaihtolaite suositellaan eristettävän kylmässä tilassa vastaavasti kuin samassa tilassa olevan kanavistonkin. Eli LTR-3 laite 25 mm eristyksellä tarvitsee mitoituslämpötilassa 80mm villaa vastaavan lisäeristeen, ja LTR-3 laite 50 mm eristyksellä tarvitsee mitoituslämpötilassa 50 mm villaa vastaavan lisäeristeen. Käytännössä kuitenkin LTR-3 laite 50 mm eristyksellä pärjää hyvin kylmässäkin tilassa edellyttäen että ilmannopeus laiitteen läpi on riittävä. Jos puhallinnopeus on hyvin pienellä tarvitsee luultavasti 50 mm eristeellä varustettu LTR-3 laite kylmässä tilassa lisäeristettä.

  Meillä on juuri tuo "tilauksesta saatavilla ollut LTR-3 50 mm polystyreenieristyksellä", jonka ympärille ottaisin mielelläni nuo 50mm lisäeristeet. Ilmanvaihdon mittauspöytäkirjaan on merkitty ilmeisesti 2-nopeudella kokonaislukemat +43 L/s ja -47L/s. Tuolla ollaan menty koko ajan.

  Kahden päivän päästä tuo HomeMap:in tekemä susityö eristyksessä pitäisi olla korjattu rakennusmääräysten tasolle. Uteliaana odotan, miten korjaustyö etenee ja kuinka eristystä parannetaan.

  Kirjoittelin myyjälle kolme päivää sitten sähköpostiin seuraavaa: (en ole saanut mitään vastausta tai yhteydenottoa sieltä suunnalta)

  "Tällainen maallikkokin tietää nyt (luettuaan riittävästi aiheesta), mitä eristeitä tuonne kylmään yläpohjaan kanavien ympärille pitäisi laittaa 100mm vahvuisena, jotta nuo yllä kuvaamani selkeät eristeongelmat poistuvat. Esimerkkinä tästä:"
  https://www.rakentaja.fi/artikkelit/10235/ilmanvaihtokanavien_eristys.htm
  https://www.isover.fi/tuotteet/climcover-tube-alu1
  https://docplayer.fi/7979282-Pientalon-ilmanvaihdon-eristaminen.html

  "Joten jospa lopetatte harrastelijamaisen askartelun noiden menneen vuosi kymmenen Heatco-eristeiden kanssa (missä asentajan työpanos ratkaisee eristyksen kyvykkyyden ja lopputulos on parhaimmillaankin "sinne päin" sutaistu ja eristysteholtaa muita ratkaisuja heikompi?). Ei sitten tarvitsisi tulla korjaamaan tätä tulevan viikon eristeiden korjausasennusta, kun Hyvinkäälle saadaan ne -20...-25 C pakkaset ja yläpohjaan kaavaillut Heatcon halpiseristeet (menneeltä vuosikymmeneltä?) fuskaavat minkä ehtivät.

  Täytyykö tällaista yksinkertaista eristysasiaa perustella vielä tarkemmin ihmisille, jotka kehuvat olevansa oman alansa ammattilaisia???"
  ks. https://www.homemap.fi/ilmanvaihtopalvelut/ilmanvaihtosaneeraus/

 • No niin, HomeMapin asentajat ovat kaksi päivää tehneet ilmanvaihtokanavien eristyksiä uusiksi ja täytyy myöntää, että osaavathan nuo työnsä, kun riittävästi potkii (+laittaa "tikun nokkaan" näin julkisesti). Ilmeisesti HomeMapin asennustiimille ei pidä antaa yhtään liikaa vapauksia ja kaikki työt pitää itse tarkistaa vaihe vaiheelta asiaan perehtyen, jotta saa rakennusmäärykset täyttävää työn jälkeä.

  Lisäsin uusimmat kuvat nykyisistä (uusiksi korjatuista) eristyksistä tuonne samaan galleriakansiooni ja ne löytyvät nimillä Uusiksi_korjattu_eristys_*******.jpg täältä:
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/

  Ja jos katsotte ja vertaatte kuvia vanhimmasta uusimpaan, niin ei voi todeta kuin "huh-huh" mitkä erot ovat tuon yrityksen eristys-työnjäljessä valvomatta ja valvottuna.

  Koneen eristystä en sitten saanut näemmä teetettyä kumminkaan, koska tuolla Enerventin tuen eristysneuvoissa on tämä lause:
  " Käytännössä kuitenkin LTR-3 laite 50 mm eristyksellä pärjää hyvin kylmässäkin tilassa edellyttäen että ilmannopeus laiitteen läpi on riittävä. Jos puhallinnopeus on hyvin pienellä tarvitsee luultavasti 50 mm eristeellä varustettu LTR-3 laite kylmässä tilassa lisäeristettä."

  Joudun vielä mittailemaan tulolämpöjä ja koneen asetusarvoja, kun tänne saadaan uudet kovemmat pakkaset. Nyt pitäisi ennustusten mukaan kiristyä yli -20 C pakkasiksi jo sunnuntai-iltaan mennessä, joten uteliaana odotan kuinka nuo r3/r4 arvot käyttäytyvät aiemman saavutuksen sijasta:
  r2 (+13 C), tuloilma LTO:n jälkeen
  r3 (+14 C), tuloilman lämpötila (koneelta ulos ilmanvaihtokanavaan, asetusarvo olisi +19 C)

  Tässä on näet kuva LTR-3 koneesta ja sen puuttuvista lisäeristykisistä:
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/Uusiksi_korjattu_eristys_P1263875.jpg

  (Tuon eristämättömyys vielä kolmannen reklamaatiokierroksen jälkeenkin kertoo varsin hyvin millaista on remontin kanssakäyminen tuon HomeMapin kanssa ja millainen yrityskulttuuri tuolla on.)

 • Pakkasta ulkona -21 C aamulla ja tässä ne uusimmat mittausarvot koneesta:
  r1 (-12 C), ulkoilman lämpötila laitteella
  r2 (+16 C), tuloilma LTO:n jälkeen
  r3 (+18 C), tuloilman lämpötila (koneelta ulos ilmanvaihtokanavaan, asetusarvo olisi +19 C)
  r4 (+21 C), poistoilman lämpötila (huoneista ulos laitteelle)
  r5 (-8 C), jäteilman lämpötila
  r8 (34%), poistoilman suhteellinen kosteusprosentti
  r11 (85%), hyötysuhde tuloilman LTO
  r12 (87%), hyötysuhde poistoilman LTO

  Tuolloin koneessa normaali Kotona-tila eli puhallinopeus 2 käytössä ja pyynti +19 C.
  Huoneisiin tulee nyt +17 C ... +18 C tuloilmaa ts. lämpötilan tiputus ilmanvaihtokanavissa on sallitun yhden asteen sisällä, kun koneesta lähtee ulos +18 C ilmaa kanaviin.
  Ok, voidaan todeta, että ilmanvaihtokanavien eristys LRT-3 laitteelta huoneisiin ja takaisin olisi nyt kunnossa.

  Mutta mutta...
  Miksi LTR-3:lle tuleva ulkoilma ei lämpene tarpeeksi? Ensin koneelta mitattu -12 C "ulkoilma lämpenee laitteen sisäisellä 500W lämmitysvastuksella +16 C lämpötilaan ja LTO:n tuloilman lämmityksellä loput (r2 / r3 parametrien arvot).

  Ok, muistetaan Enerventin teknisen tuen käsitys asiasta:
  " Käytännössä kuitenkin LTR-3 laite 50 mm eristyksellä pärjää hyvin kylmässäkin tilassa edellyttäen että ilmannopeus laiitteen läpi on riittävä. Jos puhallinnopeus on hyvin pienellä tarvitsee luultavasti 50 mm eristeellä varustettu LTR-3 laite kylmässä tilassa lisäeristettä."

  => Kokeillaan mitä vaikuttaa ilman virtauksen kasvattaminen eli nostan laitteen puhallintehot 3-asentoon ("Tehostettu kotona" tila).

  EI HYVÄ!
  Nyt tuloilma LTO:n jälkeen tippuu +16 C -> +15 C (asteen tiputus r2 parametrissa) ja mikä tärkeintä, laitteesta ilmanvaihtokanaviin lähtevän ilman (pyynti +19 C) lämpötila romahtaa +16 C (oli aiemmin +18 C, kun puhallus oli 2-asennossa)!!!
  Talo alkaa viilenemään selvästi ja nopeasti, kun ilmanvaihtolaitteisto puhaltaa huoneisiin tuota +16 C - 1 C => +15 C tuloilmaa. Tiputan puhallinnopeuden takaisin 2:lle ja totean arvojen palaavan ennalleen sillä erotuksella, että nyt talosta imetään vain +20 C lämpöistä ilmaa laitteelle (kun talon sisäilma ennätti viiletä asteen tuolla pika-jäähdytyksellä).

  Entä toisin päin? Pienennän puhalluksen "Poissa" -tilaan eli ykköselle. Nyt sain nämä arvot koneesta:
  r2 (+18 C), tuloilma LTO:n jälkeen
  r3 (+21 C), tuloilman lämpötila (koneelta ulos ilmanvaihtokanavaan, asetusarvo olisi +19 C)
  r4 (+21 C), poistoilman lämpötila (huoneista ulos laitteelle)
  r5 (-7 C), jäteilman lämpötila
  r8 (31%), poistoilman suhteellinen kosteusprosentti
  r11 (91%), hyötysuhde tuloilman LTO
  r12 (83%), hyötysuhde poistoilman LTO
  Ja mikä mielenkiintoisinta, nyt 500W lämmitysvastusta tarvitaan enää 86% teholla!

  Johtopäätös on selvä, koneelle tulee liian kylmää ulkoilmaa, jotta se kykenisi toimimaan oikealla säätöalueellaan. Miksi? Syynä edelleenkin puutteellinen eristys, mutta nyt itse LTR-3 laitteen asennuserityksessä ja sen ilmanvaihtokanaviston siinä osasssa, jota ei ole vielä erikseen reklamoitu HomeMap Oy:lle (ulkolilmakanavassa)!

  Tässä esim. Rakentaja.fi palvelun ohjeistus aiheeseen:
  https://www.rakentaja.fi/artikkelit/10235/ilmanvaihtokanavien_eristys.htm
  "Ulkoilmakanava tuodaan aina, jos mahdollista yläpohjaeristeen yläpuolella. Eristepaksuus 100 mm. Kaikki saumat teipataan huolellisesti 75 mm Al-teipillä."

  Ja HomeMap asennuksen tilaa uusimman korjauksen jälkeenkin:
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/Uusiksi_korjattu_eristys_P1263875.jpg

  Kuvasta näkyy hyvin kuinka Enervent LTR-3 kone ja koneen tulo- ja poistoilmakanavat ovat yhä eristämättä! Tuollainen ulkoilmakanavan ympärille kääritty Armaflex solukumi, kun ei vastaa vaadittavaa 100mm eristepaksuutta millään tavalla eli lieneeköhän tuo poisto kerryttänyt paljonkin huurretta sisäänsä?

  Ja jotta ei oltaisi yhden lähdetiedon varassa, niin tässä olisi Parocin ohjeistusta:
  https://docplayer.fi/7979282-Pientalon-ilmanvaihdon-eristaminen.html
  PIENTALON ILMANVAIHDON ERISTÄMINEN
  Ulkoilmakanava -> Eristepaksuus väh. 100mm (tosin kesä-syistä)
  Poistoilmakanava -> Kostea, jäähtynyt jäteilma LTO:lta ulos (sisäpinta hikoilee, huurtuu) -> Eristepaksuus väh. 100mm.

  Pitänee kysellä Enerventin edustajalta aiheesta lisätietoja näiden kokemusten perusteella. Miksi koneen 500 W lämmitys ei jaksa pitää tuloilmaa riittävän lämpimänä? Olisiko tuonne pitänyt asentaa kylmään tilaan lisävarusteena saatava 800W vastus? Tämäkin olisi HomeMap Oy:n mitoitusvirhe tässä remontissa, kun toimitus oli ns. "avaimet käteen" toimitus. Ja sama pätee tuohon eristystarpeeseenkin, vaikka sen pitäisikin olla IV-suunnittelijan alaa.

  Tuo olisi NELJÄNNEN REKLAMAATION aihe samasta ilmanvaihtosaneerauksesta, minkä on tehnyt tähän ok-taloomme puutteellisella "ammattitaidolla" HomeMap Oy. Kannattaako tällaiselta yritykseltä tilata mitään ilmanvaihdon saneeraustyötä, kun sen työntekijöiden ammattitaito on näin puutteellista?

  • kiitoksia tästä raportoinnista Saneeraustyö_okt_1987
   eipä tarvitse itse miettiä kyseisen puljun palveluita!!!
   huomasin kuvissasi että ovat asentaneet halvimmat mahdolliset äänenvaimentimetkin, nuo pyöreät on puolet halvemmat kuin neliskanttiset ja myös puolet huonommat, pitääkö kone mielestäsi kovaa ääntä? Kallis hinta, halvimmat tarvikkeet, ja harjottelija pojat tekemään ja työnjohto toivoo parasta. Suosittelisin tarkastuttamaan ilmamäärät vielä jollain kilpailevalla yrityksellä.. kannattaako tässä tapauksessa luottaa enää mihinkään?? varmaan mittauspöytäkirjassa kaikki vaaditut ilmamäärät ovat mitattu just eikä melkein??


 • Kiitos kommentista ja hyvä kun tästä on hyötyä muillekin!
  Itse uskon vakaasti Internetissäkin asiallisen keskustelun voimaan, jonka perusteella keskustelun seuraajat voivat tehdä omat johtopäätöksensä. Olen toki ollut pettynyt HomeMapin työhön, kun olemme yritykselle maksaneet täyden remonttihinnan tästä remontista (n. 11 k€). Täydestä hinnasta seuraa myös täysi vastuu tehdystä työstä ja edellytän maksamani hinnan perusteella, että työ tehdään normaalit laatunormit täyttäen. Tässä tapauksessa pitäisi päästä yleisesti hyväksyttyjen käytäntöjen ja rakentamismääräysten tasolle.

  Lisäsin verkkoon kokoelman noista eWind paneelista löytämistäni mittausarvoista, joiden perusteella yritän ymmärtää tuollaisen ilmanvaihtolaitteen toimintaa ja käyttöä.
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/Reklamaatio_4_HomeMap.jpg

  Tuosta näkyy neljän erillisen mittauskerran arvot ja niiden vastaavuudet ulkona paukkuvaan pakkaseen. Yhteenvetona näkyy hyvin, kuinka tuollaisella Enerventin LTR-3 ilmanvaihtolaitteistolla on nyt vaikeutta pitää oma asetusarvonsa (+19 C tavoite laitteesta lähtevälle ilmalle), kun pakkanen kiristyy -16 C ylitse. Tuo on fakta, johon haluaisin ymmärrystä ja korjausta HomeMapin puolelta, jos se on suinkin mahdollista.

  Tuossa kannattaa muistaa, ettei ilmanvaihtolaitteisto ole mikään lämmityslaite, jolla päätoimisesti lämmitetään taloa. Mutta yhtä hyvin pitää voida olettaa, että hyvin asennettu ja säädetty IV-laitteisto ei hukkaa tarpeettomasti energiaa, koska se aiheuttaa suoria kuluja talonomistajalle. Meillä lämmityksestä huolehtii ilmalämpöpumppu, jonka tukena on varaava takka mitä lämmitetään "tarpeen mukaan". Esim. tuo ensimmäinen sarake ("Ulkona -21 C") on tilanteesta, jossa lauantai-illasta on lämmitetty takkaa, kun tiesimme pakkasen kiristyvän seuraavaksi yöksi.

  Ensimmäisen sarakkeen mittaukset ovat siis tehty seuraavana aamuna, kun talossa on vielä mukavan lämmintä takan ja 3-nopeudella hönkivän ILP:n yhteisvaikutuksesta (tuolla pyynti +21 C). R3 eli koneesta lähtevän ilman lämpötila on tuossakin tilanteessa tippunut yhdellä asteella halutusta (+19 C), mutta ollaan vielä melko hyvin mukana lämmitystarpeissa. Ja kun pakkanen lauhtui -16 C lukemaan seurravana sunnuntaina, LTR-3 pysyi mukavasti asetusarvossaan. Voidaan siis todeta, että mitoitus toimii nyt tuohon -16 C pakkaseen saakka.

  Kolmas sarake ("-17 C aamu") on tilanteesta, jossa takan lämpö alkaa hiipumaan ja talon lämmityksestä vastaa ilmalämpöpumppu. (Meillä on sopivan avonainen talon pohjakaava, jotta ILP:n lämmitys pääsee kiertämään hyvin eri huoneissa ja taloon tulee tasainen lämpötila +21 C (oh/k) ... +19 C (mh:t). LTR-3:n tuloilman esilämmitys (n4) on koko ajan 100% teholla. Huomataan, että ilmanvaihtolaitteen lähtö (r3) on nyt hiipunut +16 C tasolle yön aikana, esilämmitysvastus käy täysillä, eikä huoneista tulevasta +19 C paluu-ilmasta (huoneissa keskimäärin +20 C) ole apuja LTR-3:n lämmittelyyn. Uskoisin itse, että tuossa tilanteessa auttaisi, jos IV-koneen ympärillä olisi vielä se 50 mm lisäeristys konetta lämmittämässä.

  Neljäs sarake ("-25 C aamu") on aiempi mittauskerta ajalta jolloin nuo puutteelliset IV-kanavaeristykset olivat vielä hukkaamassa energiaa. Toisaalta tuossakin -25 C pakkasessa saadut lukemat eWind paneelista ovat sangen hyvin linjassa muiden mittausarvojeni kanssa. Näkyypä siis hyvin, kuinka koneelta IV-kanaviin lähtevä ilma jää +14 C lukemaan. Tämä on se negatiivinen kierre, josta halutaan eroon (IV-laite viilentää taloa silloin kuin sitä ei haluta).

  Omasta mielestäni tuo yläpohjaan tullut IV-laite pitäisi saada riittävän hyvin "tasapainoon" talon oman lämmitystarpeen kanssa. Sieltä pitäisi saada riittävän lämmintä ilmaa taloon aina Etelä-Suomen mitoituslämpötilaan (-26 C) saakka yhdistettynä talon muihin lämmitystapoihin. En nyt tiedä, pitäisikö tässä ryhtyä kompensoimaan taloa lisälämmittämällä, kun tiedän kuinka tuo LTR-3 nyt toimii. Toisaalta olen sitä mieltä, että HomeMapin pitäisi tehdä oma osuutensa kunnialla/kunnolla tuon kylmätilaan asennetun IV-laitteen suhteen. Kävelisin siis tuon polun loppuun, ennen kuin totean tuon selkeän lisälämmitystarpeen todelliseksi (muusta kuin laitteen huolimattomasta asennuksesta johtuvaksi).

  Nuo kaksi viimeistä saraketta ovat saunan vaikutuksesta tuon IV-laitteen toimintaan. Ensin kiukaan lämmityksen tuoma lisälämpö näkyy esilämmitystarpeen pienenemisenä (60%) ja kanaviin lähtevän ilman lämpenemisenä. Sitten saunomisen loputtua sama tilanne jatkuu, mutta kosteusprosentti nousee ja laitteen automaatti nostaa puhallusnopeutta hetkellisesti (huomaa, kuinka tuo näkyy laitteelta lähtevän ilman (r3) viilenemisenä +18 C:een ja tuloilma-LTO:n hyötysuhteen heikkenemisenä 77%:iin).

 • Ai niin, unohtui vastata, ettei kone ole erityisen äänekäs sisätiloihin kuultuna kun se on talon yläpohjassa eteisaulan päällä ja välissä on 50-60 cm eriste/puhallusvillaa. Edes jotain hyvää tästä asennuksesta kuin myös positiivinen käyttökokemus tuosta Enerventin LTR-3 laitteesta. Toimiva ja asiallinen laite, vaikka sen asennus onkin tehty melkoisen ala-arvoisesti HomeMap Oy:n toimesta.

 • HomeMap Oy:n myyjä ja toimitusjohtaja kävivät asiakaskäynnillä kotonamme tänään edellä olevan johdosta. Olivat luonnollisesti hyvin pahoillaan tapahtuneesta ja vielä erityisesti noista IV-kanavien eristysvirheistä, joista johtaja otti syyn puoliksi itselleen mm. puutteellisen työvalvonnan takia. Eikä tämän kertaisen IV-asentajan ammattitaitokaan riittänyt tämän saneerauksen asennusvaatimusten tasolle valvomatta ts. sieltä löytyi toinen puoli asennuksemme heikkoon hoitamiseen tässä syksyn mittaan.

  Johtajan toimesta pyydettiin samalla muistamaan, ettei yksittäinen huono asennuskerta ole koko yrityksen syy, koska 40 asentajan töiden joukkoon mahtuu sekä hyviä että niitä heikompiakin suorituksia. Tässä mielessä olisi hyvä asia, jos tähän ketjuun kertyisi lisää niitä positiivisiakin kokemuksia HomeMap yrityksen toiminnasta (jos niitä löytyy ;-), koska olen viime aikoina heittänyt rapaa yrityksen niskaan yllin kyllin.

  Näinhän asia toki on, mutta pitää muistaa että yksittäisen kuluttajan kokemus jostain yrityksestä rajoittuu vain muutaman tavallisen asentajan osalle. Tässä mielessä kaipaisin rakennus/saneerausalalle lisää niitä sertifikaatin saaneita tekijöitä, jolloin yksilövaihtelu asennuksissa jäisi nykyistä pienemmäksi. Ts. meillä tuo "kuluttaja-rajapinnan kokemus" on nyt vain jäänyt kovin "karheaksi" :-D

  Mutta takaisin asiaan, sillä sain sopivasti samalle päivälle Enerventin tuen vastauksen kysymyksiini. Tuolta tulikin erittäin hyvä tietopaketti eri tekijöiden vaikutuksesta tuollaisen ilmanvaihtolaitteiston toimintaan.

  Lainaan vastauksen olennaisilta osin tähän alle:
  "Se kuinka paljon lämmön talteenotto voi lämmittää tuloilmaa riippuu
  - Poistoilman lämpötilasta (r4)
  - Ulkoilman lämpötilasta (r1)
  - Tulo- ja poistoilmavirtojen suhteesta (Huom! ei ole sama asia kuin puhallinnopeuksien suhde)

  Poistoilman lämpötila (r4) ei saisi kovillakaan pakkasilla laskea kuin pari astetta verrattuna huonelämpötilaan. Muuten on joko ilman nopeutta lisättävä ja/tai eristettä lisättävä.
  Tulo- ja poistoilmavirtojen suhteesta saa karkean käsityksen lämmöntalteenoton hyötysuhdelukemista (r11 ja r12). r11 lukema kuuluisi olla korkeampi kuin r12 - "suurempi määrä poistoilmaa lämmittää pienempää määrää tuloilmaa enemmän kuin mitä poistoilma jäähtyy". Absoluuttinen lukema ei ole tärkeä, mutta suhde pitäisi pysyä samana kaikssa tiloissa (1, 2, 3, ja 4). Jos suhde muuttuu paljon eri tilojen välillä tarvitaan ilmamäärien mittausta ja puhallinnopeuksien säätöä.

  Jos laitteen jälkilämmitysvastus 100% teholla pystyy lämmittämään ilmaa vain parilla astella voisi tämä viitata lisäeristyksen tarpeeseen ilmanvaihtolaitteen ympärille.
  Lämpötilojen lasku suuremmilla puhallintehoilla viittaa siihen että tuloilman määrä lisääntyy suuremmilla puhallintehoilla suhteessa poistoilmaan - r11 lukema laskee ja r12 lukema kasvaa."

  Siinäpä se!
  Ilmanvaihtolaitteiston asennusasia on ilmeisen monimutkainen kokonaisuus, josta tällaisen maallikon on helppo tehdä vääriä johtopäätöksiäkin. Nuo Enerventin asiakastuen antamat neuvot kannattaa verrata omiin mittauksiini edelliseltä pakkasjaksolta:
  https://astrokuva.galleria.fi/kuvat/Kuvauslaitteistot/Temp/Homemap/Reklamaatio_4_HomeMap.jpg

  Olimme yhtä mieltä seuraavasta marssijärjestyksestä:
  * tarvitaan lisää ilmamäärien mittausta ja mahdollisesti puhallinnopeuksien säätöä
  * jos pakkaskelin ongelmat eivät korjaudu laitteiston ilmavirtojen tarkemmalla säädöllä, tutkitaan sen jälkeen erikseen LTR-3 koneen lisäeristystarvetta

  Jotain hämärää on näet noissa alkuperäisissä säädöissäkin (!), joten puronveskun toive toteutuu:
  "Suosittelisin tarkastuttamaan ilmamäärät..."

  Tästä jäin hiukan epävarmaksi:
  * Armaflex eristeen vastaavuus 100mm perinteisen eristeen kanssa? Nuo poistoputken ja tuloilmaputken eristeasiat on kuulemma tarkistettu yrityksen IV-suunnittelijalla, joten vaikenen tästä aiheesta toistaiseksi.

  Lopputulos ratkaisee asian ts. jään odottamaan uusia perussäätöjä tähän asennukseen ja sitten uusia pidempiaikaisia pakkasjaksoja (-20 C ja alemmaksi), jotta laitteiston toiminta saadaan tarkastettua tuollaissa olosuhteissa. Ja jos IV-laitteen lisäeristystä tarvitaan tuon tiedon jälkeen, niin sitten se tehdään ja se on kuulemma "HomeMapin ja Enerventin" välinen asia. Edistystä luvassa tähän asiaan...

  • Oikein hyvin ja asiallisesti kerrottu. Asiakkaalle aina kuitenkin yhdenkertainen kokemus, ei silloin voi vedota "aina roiskuu kun rapataan". On yrityksen asia pitää tasoa yllä.

   Laitteen valmistaja antaa ohjeet. Asennus noudattaa niitä, eikä ruveta keksimään omia juttuja.


 • Tänään oli uusiksi tehty säätöpäivä tässä saneerausasennuksessa. Kaksi asentajaa kävi mittailemassa lämpötiloja ja ilmamääriä huoneventtiileistä + tekemässä hienosäätöjä aiempiin asetuksiin ilmeisesti Enerventin antaman ohjeistuksen mukaan.

  LTR-3:n käyttöparametrit kyseessä ja nämä muuttuivat:
  Aiempi parametri c1 (35%)
  Uusi parametri c1 (39%) (=poistopuhaltimen nopeus 1 tilassa nousi neljällä prosenttiyksiköllä)
  Aiempi parametri c3 (44%)
  Uusi parametri c3 (49%) (=poistopuhaltimen nopeus 2 tilassa nousi viidellä prosenttiyksiköllä)
  Aiempi parametri c5 (55%)
  Uusi parametri c5 (59%) (=poistopuhaltimen nopeus 3 tilassa nousi neljällä prosenttiyksiköllä)
  Aiempi parametri c7 (70%)
  Uusi parametri c7 (75%) (=poistopuhaltimen nopeus 4 tilassa nousi viidellä prosenttiyksiköllä)

  Noiden tuloksena aiempi tuloilmamäärä (43 L/s) kasvoi lukemaan 53 L/s, samoin kävi poistoilmamäärälle (47 L/s lukema kasvoi 56,5 L/s lukemaan). Nuo arvot toteutuvat koneen 2-nopeudella (tuolloin tulonopeus 43%, poistonopeus 49% täydestä tehosta). Talon alipaineeksi jäi tuolla säädöllä 6.2% mittauspöytäkirjaan.

  Ulkona on pakkasta nipin napin -1 C ja koneen omat parametrit antavat nyt nämä lukemat:
  n4 (lämmitysvastus) 27% teholla.
  r1 (ulkoilma) 0 C
  r2 (tulo LTO:n jälkeen) 18 C
  r3 (tuloilma koneesta ulos) 19 C = asetusarvo
  r4 (poistoilma huoneista koneelle) 21 C
  r5 (jäteilma) 5 C
  r8 (poistoilman kosteus) 29%
  r11 (tuloilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 85%
  r12 (poistoilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 79%

  Palaan asiaan kun seuraavan kerran tulee taas kunnon pakkasia Hyvinkäälle, jolloin nähdään kuinka nuo säädöt vaikuttivat koneesta tuleviin lämpötiloihin yms. asioihin, joista tuossa aiemmin on ollut valittamista. Näistä hienosäädöistä jäi hyvä maku suuhun ts. HomeMap Oy:n asentajapari teki varmaankin parhaansa saadakseen asian viimeinkin kuntoon. Samaa toivon täällä itsekin, mutta kovemmat pakkaset tuon vasta kertovat :-)

 • Huh,huh ollaanpa rehellisiä itsellemme ja kysytään että miksi kirjoittaisin (oikeana asiakkaana) noin yksityiskohtaisen puolustuspuheen ilman riippuvuus-suhdetta a.o firmaan... lähdekriittisyyttä :)

 • Hmm... en ymmärtänyt tuota viimeistä kommenttia.
  Olen kertonut HomeMapin toiminnasta hyvin monta negatiivista kommenttia tuolla edellä ja moitteet ovat tulleet täysin aiheesta ko. yritykselle. Moitin, kun tulee aihetta moitokseen, mutta annan positiiviista palautetta myös silloin kun sen aika on.

  Jos nostan yrityksen "tikun nokkaan" tarkasteltavaksi tällä tavoin verkossa, niin siihen on motivaationa eräänlaisen some-vääntövivun saaminen omaan keskeneräiseen urakkaani ja sen loppuunsaattamiseen kunnialla. HomeMap on tuossa yllä kerrotulla tavalla korjannut työtään takuuna (3-4 kertaan)! Eikä heillä loppujen lopulta ollut enää käytännön halua/mahdollisuutta minkäänlaiseen mokailuun tuolla viimeisellä käyntikerralla, mistä sitten kirjoitin muita kertoja positiivisemman arvion. (Siitähän olisi tullut tällä tavoin foorumi-julkinen asia!) Miksi siis haukkuisin vääristellysti yritystä, joka teki viimeiseksi (pitkän väännön ja reklamaatioiden jälkeen) parhaansa hyvittääkseen oman ryvettyneen maineensa? Oikeastihan tuota samaa hyvää laatua tulisi saada remonttifirmasta kuin firmasta ihan itsestään selvänä asiana. Ilman, että siitä joutuu reklamoimaan asia kerrallaan kerrasta toiseen.

  HomeMap yrityksestä palveluja hankkivat yksityishenkilöt saavat jatkossa tuosta vuodatuksestani apua omaan tarveharkintaansa. Kannattaako tuolta yritykseltä ostaa vastaavaa remonttia, kuin nyt teetin omaan talooni 11 k€:lla? Vastaus selvinnee jokaiselle itsenäisesti ajattelevalle kuluttajalle tuon kirjoituskokonaisuuden lukemalla, eikö näin???

  >>yksityiskohtaisen puolustuspuheen ilman riippuvuus-suhdetta...

  Sitäkö se nyt oli kun kirjoitin kuinka tapaus on rehellisesti edennyt? Mitään muuta etua en ole tuolta yritykseltä saanut, kun tuon viimeisen "maksavaa asiakasta myötäkarvaan silittämisen" eli riittävän hyvin onnistuneen ilmanvaihtomäärien mittauksen. Mikä sekin kuuluisi itsestään selvänä osana tällaiseen remonttiin.

  Joudun ilmeisesti odottamaan seuraavaan talveen niitä kovia, yli -20 C pakkasasteen kelejä. Kovin pakkanen toistaiseksi on ollut aamulla ollut -16 C, mistä sain tällaiset lukemat:
  n4 (lämmitysvastus) 90% teholla.
  r1 (ulkoilma) -12 C
  r2 (tulo LTO:n jälkeen) 17 C
  r3 (tuloilma koneesta ulos) 19 C = asetusarvo
  r4 (poistoilma huoneista koneelle) 20 C
  r5 (jäteilma) -6 C
  r8 (poistoilman kosteus) 30%
  r11 (tuloilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 89%
  r12 (poistoilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 82%

  Huomasin noista hyötysuhteista sen, että r11/r12 hyötysuhteet antoivat nyt heikkommat arvot, jos pidin laitteen puhallinnopeudet tuolla HomeMapin viimeiseksi säätämällä tavalla. (Hyötysuhteet olivat säännöllisesti "vain" 83% / 78% tienoilla.)

  Tein siis pienen laskun koneen puhallinnopeuksiin ja ajattelin katsoa kuinka sen lämmöt pysyisivät kovemmilla pakkasilla kohdallaan. Tässä tekemäni muutokset:
  Aiempi HomeMapin parametri c3 (49%)
  Uusi oma parametrisäätö c3 (47%) (=poistopuhaltimen nopeus 2 tilassa; laskin tuota kahdella prosenttiyksiköllä HomeMapin arvosta. Huom. tuo arvo oli 44 ihan alussa.)
  Aiempi HomeMapin parametri c4 (44%)
  Uusi oma parametrisäätö c4 (43%) (=tulopuhaltimen nopeus 2 tilassa laski yhdellä prosenttiyksiköllä verrattuna HomeMapin säätämään arvoon, tuo pysyi siis samana mitä ihan alussa oli).

  Tuolla pienellä puhallinnopeuden tiputuksella sain hyötysuhteet nousemaan keskimäärin 86/81 % lukemiin, kun ne olivat HomeMapin uusintasäädöillä 83/78% luvuissa.

  Mutta kuten sanottua, odotan kunnon pakkasia Hyvinkäällä, jolloin nähdään kuinka nuo uusiksi tehdyt ilmamäärien säädöt vaikuttavat koneesta tuleviin lämpötiloihin yms. arvoihin. Mielestäni kokonaisuus on nyt kumminkin juuri nyt hyvin tasapainossa. Jos tuo oma puhallinnopeuden pieni tiputtaminen aiheuttaa sitten ongelmia niissä kovissa pakkasissa, niin nostan sitten ajallaan puhalinnopeudet takaisin HomeMapin säätämiin lukuihin ja hyväksyn hyötysuhteen heikkenemisen.
  <= Tuon verran minulla on luottamusta HomeMapin takuuna tekemiin lisäsäätöihin eli uskon toistaiseksi enemmän omaan kokemusperäiseen tietooni (!) laitteiston puhallisnopeuksista ja niiden vaikutuksesta lämmön talteenoton hyötysuhteisiin, kuin luotan HomeMapin tekemien säätöjen olevan nyt absoluuttisen kohdallaan :-D

  • Ikävä tuottaa pettymys ja vaikka se hyötysuhteiden säätely kuinka kivaa onkin, niin ne asteet ja prosentit ei oo mitään absoluuttisia totuuksia mitä se koneen ohjauspaneeli sinulle kertoo.
   Tuossa sinun edellisessä tekstissä esimerkiksi ulkolämpö -16 mutta koneen anturi näyttää -12 astetta, joku anturi mittaa tai joku näyttää väärin.
   27.1 kirjoitit ulkolämpötilan olevan -21 mutta koneella se sama ulkolämpötila oli taas -12 ?
   Vai onko sinulla siellä joku etulämmitysvastus?

   Anturi r1 mittaa siis käytännössä ulkolämpötilaa (raitisilma) ja r2 lämpötilaa LTO kiekon jälkeen, sen jälkeen vasta tulee se JÄLKIlämmitysvastus mukaan jos tarvetta on, eli se suurin lämpötilan nousu tapahtuu siellä LTO kennossa eikä patterissa (27.1 kirjoitit 500W vastuksen lämmittävän ulkoilman -12> +16 lämpötilaan).

   Mahtaako se lämmitysvastus toimia / olla päällä ollenkaan kun se ei näytä missään noissa antamissasi arvoissa nostavan lämpötilaa kun vain noin 2 astetta?
   Se 2 asteen heitto r2 ja r3 välillä voi tulla jo anturin sijainnista tai "valmistajan optimoinneista".

   Kyllä sen 1/2 kW vastuksen pitää toimiessaan saada noin pieni ilmamäärä lampimäksi helposti, eikä koneen mahdollinen huono eristys siihen vaikuta.
   Jälkilämmitysvastus 100% teholla jatkuvasti ja LT nousu 2 astetta? Joku on pielessä.

   Kodinhoitohuoneeseen kuuluu pelkkä poisto, ei tuloilmaa, reklamoi siitä seuraavaksi.

   Itse aloituksen aiheeseen, HomeMapista en ole ikinä kuullut mitään hyvää, huonoa paljonkin.
   Ei omia kokemuksia.


  • Nuo lukemat ovat mitä ovat eli LTR-3 laitteen säätöpaneelista saatuja.
   En tiedä tarkemmin mistä kohtaa laitetta nuo mitataan (ja millä tarkkuudella), mutta oletan että tuo r1 (ns. ulkoilma) mitataan tuloilma/raitisilmaputkelta laitteen sisältä, koska sen antavat arvot ovat aina selvästi todellista ulkoilman lämpötilaa ylempänä.

   Laite itsessään antaa varmaan sen verran hukkalämpöä ympärilleen että esim. -16C pakkanen ulkona kääntyy laitteen sisältä mitattuna -12C lukemaksi. Tuossa ei ole minusta mitään ihmeteltävää, kun ei sitä r1 ulkoilman anturia ole johdotettu mihinkään 10m...15m päähän seinän ulkopuolelle, mihin sen paikka oikeasti kuuluisi.

   Vastuksen paikkakin olisi mukava tietää missä se 500W oikein lämmittää ilmaa ja kuinka se vaikuttaa ympärilleen muihin mittapisteisiin. Käytännössä tuostakaan ei ole tietoa. Nuo sulkuihin merkityt selitteet ovat suoraan laitteen ohjekirjasta, jonka saa ladattua täältä:
   https://doc.enervent.com/out/out.ViewFolder.php?folderid=674&showtree=1

   Tässä oli vielä yksi pakkasyö kevään korvilla ja tuolloin ihmettelin (taas kerran) laitteen antamia arvoja. Nyt tuonne oli unohtunut päälle ylimääräinen poisto illaksi eli liesituulettimen poisto oli avattuna vielä pitkään lieden käytön loputtua (klo 17 ja huomasin tuon klo 23). Tuntui vaikuttavan laitteen virtauksiin tuollainenkin eli kovin on herkkä säädöilleen ja mittaustuloksilleen. Tässä arvot -13C hyvin tuulisesta pakkaskelistä:

   r1 (ulkoilma) -10 C
   r2 (tulo LTO:n jälkeen) +16 C
   r3 (tuloilma koneesta ulos) +18 C = asetusarvo <=== tuon piti siis olla +19C
   r4 (poistoilma huoneista koneelle) 17 C
   r5 (jäteilma) -5 C
   r8 (poistoilman kosteus) 24%
   r11 (tuloilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 94% <=== järjetön lukema
   r12 (poistoilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 82%

   Nuo siis parametrisäädöllä c3 (47%) (=poistopuhaltimen nopeus 2 tilassa).
   Oma parametrisäätö c4 (43%) (=tulopuhaltimen nopeus 2 tilassa).
   Nostin kumpaakin lukemaa yhdellä %-yksiköllä (48%/44%) ja suljin tuon liesi-imurin aukon pienimmilleen (aina sieltä jotain ilmaa kulkee läpi pienemmästä reiästä, jottei imuri katolla joudu imemään tyhjiötä).

   Kävin nukkumaan ja tarkistin aamulla pakkasen olevan ulkona -18C.
   Laitteen mittausarvot tässä:

   r1 (ulkoilma) -15 C
   r2 (tulo LTO:n jälkeen) +16 C
   r3 (tuloilma koneesta ulos) +19 C = asetusarvo <=== palautunut lukemaan +19C vaikka pakkanen kiristynyt ts. huoneisiin koneelta lähtevä ilma oli laitteen sisällä tuollaista.
   r4 (poistoilma huoneista koneelle) +19C
   r5 (jäteilma) -9 C
   r8 (poistoilman kosteus) 34%
   r11 (tuloilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 91%
   r12 (poistoilman LTO:n lämpötilahyötysuhde) 82%

   Tuossa uskoin siis Enerventin teknisen tuen sanomaan ja kasvatin hiukan ilman virtausta huoneistossa:
   r11 lukema kuuluisi olla korkeampi kuin r12 - "suurempi määrä poistoilmaa lämmittää pienempää määrää tuloilmaa enemmän kuin mitä poistoilma jäähtyy".

   Väite näytti pitävän paikkaansa, kun tuo tarkimmin seuraamani r3 arvo pysyi nyt pakkasesta huolimatta laitteen asetusarvossaan eli +19C lukemassa. Ja se mysteeripaikassa oleva sisäinen 500W vastus on laitteen n4 parametrin mukaan 100% teholla käytössä heti kun ulkona pakkanen kiristyy -10C lukemasta alemmaksi. Takkaa lämmitin edellisenä iltana, joten talo pysyi lämpimänä huolimatta ulkona olevasta -18C pakkasesta.

   Tuon mukaan minulla ei ole lisäreklamaatioon aihetta, kun tuo r3 arvo pysyy asetusarvossaan talon saadessa normaalisti lisälämmitystä pakkasen kiristyessä. Muusta en osaa sanoa mitään, kun nuo arvot ovat minulle enemmänkin vain tapa dokumentoida tapahtunutta. (Jätän nyt tuo c3/c4 puhallinnopeudet tähän säätöön.)


 • Home map soitteli ja tarjosi seuraavaksi aamuksi putkiston huoltoa sopivaan hintaan. Suoraan en luvannut, lupasin googlata tietoa firmasta ja hinnoista netistä törmäten tähän keskusteluun. Soitin vielä tuttavalleni, jolla oli tietoa ilmastonneista, hänellä ei ollut tietoa tästä firmasta, ei ollut kuullut huonoakaan ja piti hintaakin kohtuullisena. Otin riskin kun tiesin asentajien olevan paikkakuntalaisia, seinäjokisia. Kaksi miestä tuli täsmällisesti sovittuun aikaa ja tekivät ahkerasti kaikki sovitut työt. Aikaa kului yli kolme tuntia. Itselläni ei mitään negatiivista sanottavaa tehdystä työstä.

 • Kyseisestä yrityksestä joku soitti minullekkin ja poika kuulosti ihan robotilta, liekö kaikki ollut kotioloissa kunnossa? 5 minuuttia jauhoi roboottiäänellään jotain melankolista paskaa, mistä en ymmärtänyt yhtään mitään! Sääliksi käy tässä firmassa työskenteleviä ressukoita, liekö munakarvat vielä edes kasvaneet tällä pojalla, joka minulle soitti? Liekö tämäkin taas yksi niistä lessufirmoista, jotka riistävät kaiken työntekijöidensä selkänahasta, eivätkä maksa palkkaa tehdystä työstä? Onko jollain kokemuksia ko. firmasta?

 • Erittäin hyvin sanottu.

  • Niimpä


 • Ai tää on hyvää luettavaa! Se oli vitsi... Miksipä itse ette tee puhdistuksia taloihinne? Jos teillä on käynyt ihan-sama-mikä yritys, tehkää valitus! Ihan turhaa valittaa missään Suomi24 anonyyminä ja itkeä rahojen perään.
  En kyseistä yritystä edes tiedä, mutta ennakkoluuloton kun olen, voisin yritykseltä ostaa puhdistuksen kokeiluksi onko kaikki tämä pa**a edes totta!

 • Heippa ja valot päälle. Jos minulla on ollut hyvä palvelukokemus vaikkapa alakaton maalauksesta, olisin tyytyväinen. Jos taasen joku on mennyt siinä tilatussa työssä..tuiksi voisin kommentoida siitä tänne ns. varoituksena muille ja ennen kaikkea kostaakseni ko kusettajalle. MUTTA en olisi täällä vahtimassa ja puolustelemassa sitä hyvää jälkeä tehnyttä firmaa, kun en ylipäätään olisi aktivoitunut asiassa. JOTEN PÄÄTELKÄÄ NYT hyvät potentiaaliset asiakkaat tästä ketjusta miten asiat oikeasti on. Jokainen tuntee ne selittelijät...

 • ÄLKÄÄ vastatko Homemap Oy numeroon ja älkää tilatko MITÄÄN tuosta firmasta. Yrittivät useita kertoja saada iäkästä eläkeläistä tilaamaan taloonsa jotain toimenpidettä jolle ei ole edes tarvetta. Vaikka kerran jo on kieltäydytty soittavat uudestaan. Eivät millään tahdo uskoa että ei kiitos.

 • Meillä kävi Kuopiosta joku koulusta juuri päässyt punkero! Aikaa meni reilu tunti yhdeltä mieheltä ja puhdistuksen hinta lähes 600! Katsoin kanavat läpi, harjan jälki näkyy mutta paska makaa edelleen putken pohjalla! Venttiilitkin jäivät aivan mustiksi ja pölyisiksi, tuskin kaveri edes niitä irroitteli. Työ näytti kovin teennäiseltä "sieltä täältä" huitelulta. En suosittele kys. Firmaa kenellekkään!

  • Milloin kyseinen työ on tehty teillä?


  • Homemap on hyvä ja rehti firma. Suosittelen!


 • Apaattinen myyjä soitti ja koulupoika kuopiosta kävi kesäkuussa. Hirveää jälkeä! Asentajalla oli niin kiire että ressukka unohti itsensä työmaalle

  • Homemapilla töissä vain rautaisia ammattilaisia ja vehkeet vimosen päälle! Kyllä laadusta kannattaa maksaa!


 • Ahkera ja asiantunteva työntekijä teki ilmastointisysteemin puhdistuksen Oulussa. Tilaan työn vastakin heiltä. Voin suositella ehdoitta!

  • Juu tämä sitä kuuluisaa medialukutaitoa. Jos tavan kansalainen, esim. minä, saan jostain hyvää palvelua en yleensä kehu sitä mihinkään, tai jos kehut laitan niin a.o yritykseen tietysti. Taitaa tällä firmalla olla vaikeat ajat :)


Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.