Laki §

mielipiteitä?

Saako koiraa pitää taajamassa irti, mikäli se on välittömästi kytkettävissä eli omistajan hallinnassa? Poliisit yleensä käskyttävät kytkemään koiran jos se on vapaana, vaikkei olisi mistään vaaratilanteista kyse.

Muutama persläpi, jolla jatkuvasti räksyttäviä lapinkoiria tuli aukomaan päätään tänään, en laittanut koiraa käskytyksestä huolimatta kiinni. Samanaikaisesti vanhempi naishenkilö alkoi samasta asiasta avautua, jäi oikein vielä väittelemään asiasta siihen viereen, vaikka koirani makasi nätisti nurmikolla nautiskellessamme lämpöisestä päivästä eväitä syöden. Koskaan koirani ei ole yhdellekään ihmiselle mitään pahaa tehnyt ja suurin osa asuinalueemme ihmisistä joita päivittäin näemme rakastaa sitä sen lempeän luonteen johdosta.

Miksi ihmiset ovat nykyisin yleisestiottaen kusipäitä ja puuttuvat jokaikiseen asiaan kyttäiltyään ensin jotain henkilöä vuosikaudet? Eikö ihmisillä todellakaan ole muuta tekemistä? Ihan uskomatonta skeidaa saa lähes päivittäin kuulla joka tuutista vaikkei itse ole syyllistynyt mihinkään rikolliseen.

11

170

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • faktaa.

      Kyllä saa lain mukaan pitää vaikka poliisi olisikin eri mieltä asiasta.

    • tässä oikeaa faktaa

      Taajamassa koirat pidettävä lain mukaan aina kytkettynä. Metsässä sit eri säännöt. Sielläkin kytkettynä tai ainakin välittömästi kytkettävissä olikohan maalis-elokuu. Ja kovin on itsekästä pitää koiraa taajamassa irti ja vielä avautua siitä täällä. Ei voi olla liian vaikeeta laittaa talutinta kiinni.

      • ei rauhoitusaikana

        Metsänomistajalta on aina kysyttävä lupa koiran irtipitoon!


      • Suomen laki ?

        "Ja kovin on itsekästä pitää koiraa taajamassa irti"

        Onko itsekästä huudella koiranomistajille tyhjänpäiväisyyksiä turhaan vain siksi, että pääsisi pätemään vaikkei mitään olisi edes tapahtunut? Tai huudattaa pikkurakkiaan ennen seitsemää aamulla kaupunkialueella, jossa kaikki vielä nukkuvat? Tai repiä näit pikkurakkeja remmistä päivittäin kun ei omistaja ole viitsinyt niitä kouluttaa tai jättää pikkukoiran jätöksen korjaamatta puistosta, koska jätökset "vat vain niin pieniä."

        Pitäisikö tuota järjestyslaki muuttaa jotenkin? Aiemminhan sen mukaan koiria mm. sai pitää vapaana taajamassakin, jos ne ovat välittömästi tarvittaessa kytkettävissä eli omistajan hallinnassa.


    • Zenmaster

      Juu, ei saa pitää irti, mutta minäkin omaani irti pidän.

      Järjestyslaki 4 luku

      Eläimet

      14 §

      Koirakuri

      Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

      1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

      2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)

      3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

      Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, ei koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa.

      Mitä 1 momentin 1 kohdassa säädetään, ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

      Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa. Mitä 1 momentin 1 ja 2 kohdassa säädetään, koskee myös hevosta sekä soveltuvin osin muuta koti- tai lemmikkieläintä.

      Metsästyslaki 51 §

      Koiran kiinnipitovelvollisuus

      Maaliskuun 1 päivästä elokuun 19 päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

      Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:

      1) alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla tai puutarhassa taikka koiran pitämiseen varatulla aidatulla alueella olevaa koiraa;

      2) viittä kuukautta nuorempaa koiraa;

      3) paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävässä taikka muussa sen laatuisessa palvelutehtävässä olevaa koiraa;

      4) poliisin, tullilaitoksen, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävässä olevaa koiraa; eikä

      5) koiraa, jota koulutetaan 3 tai 4 kohdassa tarkoitettuun tehtävään.

      Edellä 1 momentissa tarkoitetusta velvollisuudesta saadaan poiketa, kun muuta kuin ajavaa koiraa käytetään metsästykseen. Kiellosta saadaan poiketa myös, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä.

      • Tuossa ne tulikin: nykyinen järjestyslaki on aukoton, taajamassa koirat on pidettävä kytkettyinä aina. Ei siitä voi olla mielipiteitä, se on laki. Omalla vastuulla koira on irti, sillä omallan vastuulla saa sitten myös kuunnella vastaantulijoiden mielipiteet asiasta, sillä heillä on laki takanaan tässä asiassa.
        Metsässsäkin tulee olla maanomistajan lupa, mutta rauhoitusaika menee ylitse sen.

        Ainoa paikka missä koira saa olla irti on siihen osoitetut paikat, koirapuistot, koulutuskentät, ja oma kiinteistö.

        Tosin näitäkin tullut vastaan, jotka selittävät että heidän koiransa on palveluskoiraROTUINEN, joten se saa olla irti taajamassa.Sitten se kouluttamaton saku hyökkii ympäriinsä. Kertoo jotain joidenkin ymmärryksen tasosta...


      • Tjaah.....
        Vitikonpaarustaja kirjoitti:

        Tuossa ne tulikin: nykyinen järjestyslaki on aukoton, taajamassa koirat on pidettävä kytkettyinä aina. Ei siitä voi olla mielipiteitä, se on laki. Omalla vastuulla koira on irti, sillä omallan vastuulla saa sitten myös kuunnella vastaantulijoiden mielipiteet asiasta, sillä heillä on laki takanaan tässä asiassa.
        Metsässsäkin tulee olla maanomistajan lupa, mutta rauhoitusaika menee ylitse sen.

        Ainoa paikka missä koira saa olla irti on siihen osoitetut paikat, koirapuistot, koulutuskentät, ja oma kiinteistö.

        Tosin näitäkin tullut vastaan, jotka selittävät että heidän koiransa on palveluskoiraROTUINEN, joten se saa olla irti taajamassa.Sitten se kouluttamaton saku hyökkii ympäriinsä. Kertoo jotain joidenkin ymmärryksen tasosta...

        Laki, se on kaksipiippuinen juttu. Itse sitä noudatan, yleensä, suurimmaksi osaksi.

        Ajan autolla jatkuvasti noin 10km/h ylinopeutta, kuten näyttävät tekevän 95% kaupunkini muistakin asukeista. Tämähän on vain järkevää, sillä pysytään muun liikenteen tahdissa eikä aiheuteta vaaratilanteita. Niitä aiheuttavat ne jotka ajavat 50 alueella 40km/h ja motarilla eivät kiihdytä kiihdytyskaistalla.

        Pidän koiraani irti silloin tällöin ihan lainvastaisesti, metsässä ja meille johtavan pikkutien varrella, jossa asuu muutama muukin. En pidä vapaana muualla, esim isojen teiden varsilla tai yleisillä lenkkipoluilla. Koirani on ystävällinen ja tottelevainen, ei ryntäile tai juokse, tulee kun kutsun. En välitä vuodenajoista, pidän koiraani vapaana niissä paikoissa missä ennenkin, ja aina kytken jos tulee joku vastaan. Pupujen peräänkään koira ei lähde kun kiellän ja se kulkee minun lähelläni.

        En kerää sen kakkoja kaikkialta, kerään ainoastaan juuri niiltä hoidetuilta ja/tai muiden pihakaistaleilta, niiltä jotka ovat tien reunassa ennen tontin raja-aitaa. Ja tietenkin omalta pihalta. En siis kerää metsistä enkä teiden varsilta niiltä pöpelikköalueilta (koirani ei asfaltille edes tee).

        Syljen purkan joskus luontoon, tai kesällä herneenpalon. Kaikki isommat roskat kiikutan kiltisti roskikseen.

        Laki on laki, juu, mutta maalaisjärjen käyttö on sallittua joka tilanteessa. Tiedän myös tapauksen missä henkilö ajoi kovaa ylinopeutta, poliisi pysäytti. Kuski sanoi poliisille että alkoi hirveä ripuli, ja täytyy äkkiä päästä kotiin. Poliisi ymmärsi inhimillisenä ihmisenä, päästi varoituksella.
        Itse olen myös valmistautunut siihen että jos joskus käy niin huonosti että minulle tulee kiire vaikka sairaalaan jossa makaa kriittisessä tilassa joku läheiseni, on aivan varma että kaahaan. Jos poliisi pysäyttää, on selitys valmis: "Nyt en todellakaan jää asiaa selvittämään, saat luvan ajaa perässä ja selvitetään asia perillä."

        Nauroin noita laki-kohtia:

        "pidettävä koira taajamassa kytkettynä"
        Eli toisinsanoen kiinnipitosääntö koskeekin vain taajama-alueita, maalla voi kukin tehdä mitä tykkää!

        "pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa."
        Ulosteet saakin siis jättää lainKIN mukaan taajamassa hoitamattomille alueille, eli sinne metsiin ja teiden varsille (pöpelikön alkuun). Lisäksi tästähän voi päätellä että kakat voi jättää myös hoidetulle alueelle taajaman ulkopuolella ollessa :)

        "pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua"
        --ja myöhemmin mainittiin--: "Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa."
        Eli kissat kun kulkevat usein vapaana, niitähän ei voi silloin valvoa minne köpöttelevät. Kissanomistajat myös sitten vastuuseen irtokissoistaan!

        "koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä."
        Niin, joko kytkettynä TAI välittömästi kytkettävissä. Eli: koiraa saa pitää vapaana jos se tottelee luoksekutsua.

        "Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:
        viittä kuukautta nuorempaa koiraa;"
        Eli pienet pennut saavat olla ihan vapaana myös taajamassa, vaikka kuka kukkahattutäti sanoisi mitä, onhan se ihan laissa!

        Joten, with that said.....
        Elämä ei VOI olla niin tiukkaa että joka käänteessä täytyy rutista jostain! Itse en ainakaa kuuna päivänä tule noudattamaan lakia pilkuntarkkaan joka käänteessä, koska tämä maailma ei pyöri sillä että kaikkia tyhmiäkin lakeja noudatetaan.

        Ehkä idiootein laki minkä tiedän on seuraava:
        Yli 12vuotiaiden (=aikuisten) tulee pyöräillä autotiellä jos erikseen merkittyä pyörätietä ei ole käytettävissä. Jalkakäytävällä kun ei saa pyöräillä....:/ On tehnyt monesti mieli huutaa niille kuntopyöräiljöille että "Mene nyt v---- sinne jalkakäytävälle pois täältä autojen alta!". Aivan sairasta.


      • Tjaah..... kirjoitti:

        Laki, se on kaksipiippuinen juttu. Itse sitä noudatan, yleensä, suurimmaksi osaksi.

        Ajan autolla jatkuvasti noin 10km/h ylinopeutta, kuten näyttävät tekevän 95% kaupunkini muistakin asukeista. Tämähän on vain järkevää, sillä pysytään muun liikenteen tahdissa eikä aiheuteta vaaratilanteita. Niitä aiheuttavat ne jotka ajavat 50 alueella 40km/h ja motarilla eivät kiihdytä kiihdytyskaistalla.

        Pidän koiraani irti silloin tällöin ihan lainvastaisesti, metsässä ja meille johtavan pikkutien varrella, jossa asuu muutama muukin. En pidä vapaana muualla, esim isojen teiden varsilla tai yleisillä lenkkipoluilla. Koirani on ystävällinen ja tottelevainen, ei ryntäile tai juokse, tulee kun kutsun. En välitä vuodenajoista, pidän koiraani vapaana niissä paikoissa missä ennenkin, ja aina kytken jos tulee joku vastaan. Pupujen peräänkään koira ei lähde kun kiellän ja se kulkee minun lähelläni.

        En kerää sen kakkoja kaikkialta, kerään ainoastaan juuri niiltä hoidetuilta ja/tai muiden pihakaistaleilta, niiltä jotka ovat tien reunassa ennen tontin raja-aitaa. Ja tietenkin omalta pihalta. En siis kerää metsistä enkä teiden varsilta niiltä pöpelikköalueilta (koirani ei asfaltille edes tee).

        Syljen purkan joskus luontoon, tai kesällä herneenpalon. Kaikki isommat roskat kiikutan kiltisti roskikseen.

        Laki on laki, juu, mutta maalaisjärjen käyttö on sallittua joka tilanteessa. Tiedän myös tapauksen missä henkilö ajoi kovaa ylinopeutta, poliisi pysäytti. Kuski sanoi poliisille että alkoi hirveä ripuli, ja täytyy äkkiä päästä kotiin. Poliisi ymmärsi inhimillisenä ihmisenä, päästi varoituksella.
        Itse olen myös valmistautunut siihen että jos joskus käy niin huonosti että minulle tulee kiire vaikka sairaalaan jossa makaa kriittisessä tilassa joku läheiseni, on aivan varma että kaahaan. Jos poliisi pysäyttää, on selitys valmis: "Nyt en todellakaan jää asiaa selvittämään, saat luvan ajaa perässä ja selvitetään asia perillä."

        Nauroin noita laki-kohtia:

        "pidettävä koira taajamassa kytkettynä"
        Eli toisinsanoen kiinnipitosääntö koskeekin vain taajama-alueita, maalla voi kukin tehdä mitä tykkää!

        "pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa."
        Ulosteet saakin siis jättää lainKIN mukaan taajamassa hoitamattomille alueille, eli sinne metsiin ja teiden varsille (pöpelikön alkuun). Lisäksi tästähän voi päätellä että kakat voi jättää myös hoidetulle alueelle taajaman ulkopuolella ollessa :)

        "pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua"
        --ja myöhemmin mainittiin--: "Mitä 1 momentin 2 kohdassa säädetään, koskee myös kissaa."
        Eli kissat kun kulkevat usein vapaana, niitähän ei voi silloin valvoa minne köpöttelevät. Kissanomistajat myös sitten vastuuseen irtokissoistaan!

        "koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä."
        Niin, joko kytkettynä TAI välittömästi kytkettävissä. Eli: koiraa saa pitää vapaana jos se tottelee luoksekutsua.

        "Edellä 1 momentissa sanottu ei kuitenkaan koske:
        viittä kuukautta nuorempaa koiraa;"
        Eli pienet pennut saavat olla ihan vapaana myös taajamassa, vaikka kuka kukkahattutäti sanoisi mitä, onhan se ihan laissa!

        Joten, with that said.....
        Elämä ei VOI olla niin tiukkaa että joka käänteessä täytyy rutista jostain! Itse en ainakaa kuuna päivänä tule noudattamaan lakia pilkuntarkkaan joka käänteessä, koska tämä maailma ei pyöri sillä että kaikkia tyhmiäkin lakeja noudatetaan.

        Ehkä idiootein laki minkä tiedän on seuraava:
        Yli 12vuotiaiden (=aikuisten) tulee pyöräillä autotiellä jos erikseen merkittyä pyörätietä ei ole käytettävissä. Jalkakäytävällä kun ei saa pyöräillä....:/ On tehnyt monesti mieli huutaa niille kuntopyöräiljöille että "Mene nyt v---- sinne jalkakäytävälle pois täältä autojen alta!". Aivan sairasta.

        Onkohan sisälukutaito hakusessa vai mielikuvitus hyvä jos metsästyslain pykälät koskee puistonurmikoitakin...?!


    • .............

      Entäs koiranomistajat jotka eivät koskaan kerää koiransa jätöksiä, koiransa haukkuvat ja räksyttävät kaikelle mahdolliselle kaupungin järjestyssääntöjen vastaisesti jo ennen kello seitsemää aamulla, tekevät eläinsuojeluilmoituksia turhanpäiten jne. jne. Onko laki tällaisten kusipäiden takana ja puolustaa heitä toisin kuin koiranomistajia, jotka aina kerääväät koiriensa jätökset, ovat kouluttaneet koiransa yhteiskuntakelpoisiksi ja tahtoisivat tehdä yhteistyötä tahojen kanssa, ketkä tällaisista asioista virallisesti huolehtivat?

      Miksi joku idiootti tulee huutamaan minulle jos otan koiran kanssa aurinkoa ja syön eväitä puistossa kun koira on vapaana ja hallinnassani? Täysin käsittämätöntä.

      Kenen takana laki on jos joku räksyttävä pikkukoira yrittää hyökätä sakuni kimppuun kadulla jolle kädetön omistaja ei voi tehdä muuta kuin alkaa minulle siitä avautumaan, että koira vain "pelkää". Todella järkevä ja perusteltu selitys sille, ettei kyseisellä henkilöllä ole minkäänlaista koiranlukutaitoa olemassa saati koulutuksellisia taitoja oman koiransa suhteen. Tällaisilta ihmisiltä pitäisi kieltää kokonaan koiranomistaminen.

    • huoh vaan.

      Soitin hätäkeskukseen kun eräs mies joka ei kunnolla jaloillaan pysynyt humalatilastaan johtuen, irroitti kaupan edestä koiran ja lähti sen kanssa hoipertelemaan eteenpäin. Hätäkeskuksesta sanottiin, kun pyysin eläinsuojelulakiin vedoten poliiseja käymään paikanpäällä, että heidän tehtävänsä on yleensä auttaa vain ihmisiä. Sanoin olevani huolestunut tilanteesta ja että siksi soitin. Eivät lähettäneet ketään paikalle.
      Jonkin aikaa sitten omasta koirastani poliisi teki eläinsuojeluRIKOSilmoituksen, koska pidin koiraani vapaana ja poliisi katsoi etten siten ollut siitä huolehtinut kunnolla. Koirani ei koskaan ole tehnyt kenellekään mitään ja tottelee käskyjäni. Sen vuoksi poliisi teki ilmoituksen, koska hän purki jotain omia traumojaan minuun. Lainmukaista?
      Päivittäin näen kadulla vihaisia koiria, jotka eivät ole minkäänlaisessa omistajiensa hallinnassa. Kukaan ei piittaa asiasta yhtään mitään. Minulle on monesti huudettu koirani vapaanaollessa nätisti vierelläni, että pitäisi laittaa koira kiinni. Tällaisten huutelijoiden omat koirat räksyttävät kaikille, paskantavat jalkakäytäville ja jos asiaan jotenkin puuttuu, edes poliisi ei tee mitään. Suomen laki!? - En jatkossakaan kytke koiraani edes kaupunkialueella, koska se tottelee käskyjäni eikä ole kenellekään vihainen, ei räksytä muille. Mitä ihmisten päässä liikkuu, jotka jaksavat valittaa joka asiasta, ihan täysin tyhjänpäiväisistäkin vedoten lakiin henkilölle/koirakolle, jonka käytös on mallikelpoista eikä häiritse ketään?

      • ps.

        Joo, ja kaikki roskatkin kerään aina puistoista, jos ollaan vaikka eväsretkellä toisin kuin 95 % asuinalueemme asukkaista. Kaikki koirani jätöksen kerään aina hoidetuilta puistoalueilta, toisin kuin niiden turhastahuutelijoiden räksyttävien koirien omistajat. Koirani ei myöskään koskaan tee asfaltille kakkoja vaan aina hakeutuu johonkin pusikkoon. Siitäkin minulle huudellaan, että miksen kerää koirani jätöksiä, jos koiralla sattuu olemaan esim. vesiripuli. Järjenkäyttö on sallittua, mitä eivät useimmat ymmärrä.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2515
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2193
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1877
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1641
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1596
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1595
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1548
    8. 75
      1459
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      105
      1368
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe