Millainen laituri kesämökille?

Reino ja Maria

61

9392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kivilaituri nyt

      Ainakin Lottalaiturit lonksuaa. Eivät myöskään kestä kovin hyvin jäidän pakkautumista, mikäli tuuli tykkää työntää niitä teidän rannalle.

      • jggjgjgj

        Esa-laiturista meni jalka läpi. Laiturin tukipuut ihan homeessa yhden kesän jälkeen.

        Kannattaa välttää kyseistä merkkiä.

        Ela laiturit on paskaa.


    • paljon kärsinyt

      Mitä mukavuuteen tulee niin tärkeintä on, että laturi on kiinteä, eikä kelluva. Ero on kuin yöllä ja päivällä.

      • kunnonlaituri

        Laiturin malli riippuu siitä minne se tulee. Eli tuuli/aallokko , pohjan materiaali halutaanko nostaa syksyllä ylös vai pitää jäissä, miten vedenkorkeus vaihtelee.

        Itse en ottaisi muuta laituria kuin järeän betoniponttoonilaiturin. Hyvä laituri maksaa paljon, mutta halpaa pitää korjailla joka vuosi.


      • mökkiläinen.

        No riippuu vähän paikasta mihin laituri tulee. Itse hommasin betoni laiturin, kestää koviakin myrskyjä. Jossain järvellä ponttooni laituri olis parempi mut meressä betoni laituri on hyvä.


    • se-on-ponttoni

      Helpoin ja mukavin, ponttonilaituri. Veden korkeus vaihtelee niin kovasti ettei muilla ole mitään sanomista tässä.

    • Rrkkrkrkrkrk

      Norppalaitureilla ihan pätevännäköisiä malleja. Itsellä ei kokemusta kylläkään..

    • laituriiii

      Ponttoonilaituri on kätevin. Semmosen Liplapin jaloilla seisovakin on yhtä hyvä, sen pystyttäminen ja purkaminen vaan vie päivän verran seistä kylmässä vedessä keväällä ja syksyllä

    • Yksi vaihtoehto.

      Rantaan upotettu vanha maitolaituri on paras. Siinä on sateensuojaakin mukana.

    • laiturit on

      Kuvien laitureissa ei juuri näkynyt istuimia. Ne täytyy olla, ellei aio vain makoilla aurinkoa ottamassa.
      Talveksi en jättäisi mitään noista järveen, koska joku talvi ne kuitenkin särkyvät.

      Meillä on jaloilla seisova peruslaituri, istuimet molemmin puolin ja ollaan tyytyväisiä.

      Jokirantamökillä on itse tehty neljän tynnyrin päällä kelluva kohtuullisen järeä ja työläs rakennelma ja hyvin palvelee sekin koska on tarpeeksi järeä että ei suuremmin keinu. Joen pohja on jyrkkä ja monta metriä syvä, että siihen ei ole kovin helppo asentaa jaloilla seisovaa.

      Jos siinä on tarkoitus vaikka juoda aamukahvit, niin kannattaa ostaa tarpeeksi suuri, että pöytökin mahtuu.
      Lapset ottavat myös mielellään aurinkoa laiturilla, joten pitää olla tilaa makoilla.

      Uskoisin kaikkien kestävän normaalikäyttöä, mutta jäitä ei kestä mikään alumiinirunko pitkän päälle.

      • lslsllsms

        Vai että laiturilla pitäisi olla penkit ja pöydät, meriolosuhteissa tollaset lähinnä hymyilyttää, laituri on veneen kiinnityspaikka, kaikki ylim. roinat kuten PENKIT ovat tiellä! Mut jatkakaa vaan siellä sisämaassa samaan malliin...


      • Rykymän
        lslsllsms kirjoitti:

        Vai että laiturilla pitäisi olla penkit ja pöydät, meriolosuhteissa tollaset lähinnä hymyilyttää, laituri on veneen kiinnityspaikka, kaikki ylim. roinat kuten PENKIT ovat tiellä! Mut jatkakaa vaan siellä sisämaassa samaan malliin...

        No rakentele sinä sitten itselles vaikka satama. Täällä jutellaan laitureista.

        Kyllä kiinteä olis tukevin eikä tarvitse niin laajaa tehdä kuin kelluvasta. Jos on märkäpuku niin ei kevään tai syksyn kylmät vedet haittaa siirtohommeleissa.


    • Putki- tai betoniponttoni, jos rahapussi sallii, niin ei ole heti tarvetta korjailla.
      Laatua kun ei taho saada halvalla, raaka-aineita ja työn jälkeä kun vertaa niin huomaa miksi toiset maksaa enemmän. Itelläni kokemusta savorak:n laitureista, niissä laatu tuntuu olevan kohdallaan.

      • Samaa mieltä, että kelluva laituri toimii kun ottaa kerralla kunnollisen eikä mitään rihveliä. Itse laitoin mökille kohtuu ison selän rannalle 2,5*6 m kokoisen putkiponttoonilaiturin 6m kävelysillalla. Hinta paketilla n.5000 eur. Paksuilla ketjuilla järven puolenkulmista ristiin kiinnitys pohjaan(350kg painot) ja samoin rannan puolen kulmista ketjut ristiin rantakallioon( pultattu kiinnikkeet kallioon). Kävelysilta kiinni laiturissa ja rannan puolella toinen pää pyöreän parrun päällä siten että ottaa hyvin aallot vastaan. Ensimmäisinä talvina nostin kävelysillan laiturin päälle ettei jäät liikuttele sulaessaan, mutta viimeiset kolme talvea olen jättänyt kävelysillan paikoilleen ja hyvin on pysynyt.

        Aluksi pelkäsin, että jäät vie laiturin mennessään keväällä( kuten aiemmin kyhäilemäni kiinteät laiturit). Pelko oli kuitenkin turha ja mielestäni tuon kokoluokan laituria on turha alkaa kiskomaan rannalle syksyisin jäiden pelossa. Hyvän laiturin kruunaa lisäksi kunnon kiinnikkeet veneitä varten( isompi parempi) ja kauppiaan vinkki laittaa ylösnostettavat uimaportaat on osoittautunut erinomaiseksi( ei limotu portaat).

        Kysymykseen kumpi parempi( putki vai betoniponttooni) en osaa vastata. Kun vertaan taloyhtiömme samankokoluokan betoniponttoonilaituria mökin putkiponttoonilaituriin niin jälkimmäinen on vakaampi kun menee reunalle keikkumaan.


    • hulaballon

      Ei niissä ole mitään eroa. Kaikki ovat tismalleen identtisiä.

      • Miinus

        Kyllä tämä miinuspeukutus näinkin sujuu. Ja luettavuus sen kun paranee :) (sarkasmi)

        Suomi24 ylläpito on poistanut miinuspeukut käytöstä
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/12264122

        Kehoitan kaikkia joiden mielestä miinuspeukut olivat toimivia, kopioimaan tätä viestiä vastaukseksi viesteihin joita olisitte halunneet miinuspeukuttaa.

        JOIN THE MOVEMENT


    • Kalle Korkki

      12m pontoonin hakaisija 20-32 cm ja siihen sopiva laudoitus ja sileen kiinni et saa tarpeen tullen liikenteeseen.. semmoinen et voi ajella vaikka verkon laskuun moottorilla tai paremalle rannalle.. Toiseen päätyyn voi laitaa vaikka sen maitolaiturin sateen suojaksi.. 'Leveyttä moiselle pelille ainakin 3 m Ei minnekään pikku järville moista kannata laitaa.. Hitsatut ja muotoiltut putket toimii paremmin kuin vene..

    • Sumpsan Sulttaani

      No joo. Laiturityyppi riippuu vesistöstä. Iso vesi, suuret vaihtelut, vain ponttooni kestää ellei hae rakennuslupaa kunnalta.... .Pieni vesi, jossa pinta vakaa voi kestää puurakenne jos voi tukea kivetyksellä maasta asti. Jään liikkuminen ja vedenvaihtelu, jotka ovat todennäköisä ovat armottomia. Kelluke eli ponttooni on toimiva vaan pitää huolehtia veteen ja pois. Joskus vaatii kokeilua ja kokemuksesta voi jo neuvoa toisia... ei he kuitenkaan usko vaan kokeilee ja sitten neuvoo toisia♡♡♡♡¡ ja rahaa palaa

    • mistä järveen?

      En osaa muuta sanoa, mutta kannattaa miettiä sitä millä saa sen järveen? Hirveen painava kantaa sellainen ihan lyhytkin pätkä on ellei pääse jollain traktorilla rantaan.
      En tiedä mistä muut laiturinsa uittaa, mutta meillä oli jokunen metri joka jouduttiin käsipelillä siirtämään ja vaikka oli monta miestä niin tyytväisiä oltiin ettei yhtään pisempiä pätkiä oltu hankittu.

    • Toimitsija osk

      Ennen laiturin rakentamista varmaan kannattaa selvittää vesialueen omistajan kanta laituriin, saako millaisen rakentaa, ellet satu omistamaan omaa vesialuetta ja jos mökkitonttisi kohdalla sattuu olemaan vesijättöä, niin silloin kyseltävää onkin enemmän.

    • Fakta

      Jollei sitä vesijättöä ole, niin laiturin rakentaminen ei kuulu millään tavalla osakaskunnalle.

    • tarkista tilanne

      Kunnan rakennusjärjestyksessä on mahdollisesti laiturin kokoa rajoittavia määräyksiä.

    • ulpukkavaapukka

      Sellainen laituri jolla isotissinen nainen voi ratsastaa ison kalunpäällä veden roiskumatta laiturille

      • Stondis!

        Kirjoittaa poju jonka seksikokemukset rajoittuu haaveilusta naapurin tätistä ja pelosta että jää runkkauksesta taas kiinni...


      • mielikki Ursula
        Stondis! kirjoitti:

        Kirjoittaa poju jonka seksikokemukset rajoittuu haaveilusta naapurin tätistä ja pelosta että jää runkkauksesta taas kiinni...

        Itsestäkö kirjoitat tummppukake


    • fuck me 69

      Jos laiturilla ei pysty naimaan, niin se on väärin suunniteltu!!!

    • pm51

      Jos on kyseessä vuosia tai vuosikymmeniä kestävä tarve,6-10 vanhaa painekyllästettyä sähkötolppaa kaivurilla järven pohjaan,n. metri vedenpinnnan ylä puolelle.Laitureita,ja portaita voi aina yehdä.

    • ari laituri

      hyvä suomi .
      tosimiehet ei imuroi sanoi rinne ,eikä se imuroinu.
      jääkiekossa ei olis mitään järkeä ellei suomi voittais.
      jippii kauvan eläköön tex willer.

    • 55345345

      onks tää taas joku ylläpidon jekku nostattaa viesti josta puuttuu olelliset tiedot etusivulle? laiturissa on aika merkittävää käyttötarkoitus ja minne tulle. oletan että kyseessä rivarin takapiha jossa lasten kahluuallas, joten kaikki linkkien mallit ok.

    • Käsistään kätevä

      Nähnyt itse tehdyn laiturin rungon kestävän useita vuosia paikallaan kun tekee suuresta putkesta hitsaa rungon ja maalaa sen kesät talvet järvessä,vain askelmat ja laudotus talveksi suojaan eikä maltaita maksa.Ei keiku.Kunnollinen tarpeeksi iso,pitkä jos huono ranta,korjatahan aina voi laitto minkä hyvänsä.

    • tee itse.

      No itse tein laiturin ja säästin.. ja helppo käsitellä.. Se on kaksiosainen 6metriä 6metriä painekyllästetystä tehty.. alla on hevosen heinähännän metalliset pyörät.. sen päällä laatikko (kuin koirankoppi) ja sen päällä painekyllästetyt lankut pystyssä 1 per puoli/6metrissä.. jonka päällä painekyllästettyä lautaa.. 4 ponttoonia eikä ne ole kuin liinoilla kiinni.. saa siirrettyä tarpeen mukaa.. helppo vetää järvestä autolla, kun ensin etupäätä nostaa.. ja työntää käsin järveen.. itse tein ja välillä sain ammatillisia neuvoja.. Hyvä tuli.. Maksoi muutama vuos sitten joku n. 500e.. sillä hinnalla sanon ettet todellakaan saa kaupasta mitää.

    • liplap4

      Meillä liplapin alumiinilaituri ollut jo toistakymmentä vuotta. Pari minuuttia tarttee kahlata vedessä kun purkaa ja asentaa, koko homma tunnissa selvä vaikka yksin tekee. Sen osat pystyy kyllä kuljettamaan veneen päällä jos ei halua kahlata.

    • Istulaiturilla

      Vaihtoehto tuoleilla: www.lp-laituri.fi

    • betonkimies

      kun aikoo laiturin rakentaa kannattaa ottaa huomioon useitakin seikkoja.
      tarkista.
      -onko kesämökki järvi tai merialueella tai ehkä joen tai lammen lähellä.
      - tarkasta onko järvessä meressä joessa tai lammessa vettä.
      - sitten vielä mökin pitäisi olla oma ,koska toisen mökille ei yksinkertaisesti kannata laituria rakentaa.
      noniin kaikki kunnossa oma mökki ja järvikin ihan rannassa ja vettä riittää.
      jos betoni laiturin meinaat värkätä pitää tehdä eeuu hyväksytty valumuotti ,piirustukset pitää hyväksyttää ensin eeuu hyväksynnän omaavalla koulutetulla rakennustarkastajalla , jolla on voimassaoleva tarkastuskortti ,viinakortti, verokortti ,virallinen betonirakenteiden tarkastuskortti ja vielä kortin kortin kortin kortti.
      jos olet saanut hyväksytyn rakennusluvan, tulee sinun anoa verottajalta pimeän työn työlupaa ja jos käytät virolaisia rakennusmiehiä niille ei tarvii mitään kortteja ,mutta on niillekin varauduttava maksamaan ainakin nimellinen veroton korvaus työn suorittamisesta.
      jos kaikki nämät asiat ovat kunnossa voit alkaa rakennustöihin.
      ensin kannattaa järvi tyhjentää vedestä ,koska kuivallemaalle on huomattavasti helpompi alkaa valumuotteja värkkäämään.
      valumuotit tehdään laurasta tahi fanerista ja joka kalikasta pitää löytyä hyväksymisleima molemmista päistä ,käytännössä se tarkottaa sitä,ettei lautoja saa sahata lyhyemmiksi pätkiksi vaan on aina tehtävä täysimittaisesta ja täyssärmäisestä tavarasta.
      naulat pitää olla hyväksyttyä mallia ja vasaran pitää olla ergonominen ja turvallinen käyttää ja naulausmiehen on käytettävä suojalaseja työhanskoja turvakenkiä kypärää ja keltaista liiviä ja henkilökortti on oltava näkyvillä.
      naulauksen jälkeen pitää järjestää vahtipartio kahdenkymmenenneljän tunnin ajaksi, mahdollisen tulipalon varalta, jos naulatessa on kaikista turvatoimista huolimatta saattanut syntyä kipinä ,joka on jäänyt kytemään.
      kun muotit on rakennettu asetetaan hyväksyttyjen piirustusten mukainen raudoitus muottiin ja kutsutaan tarkastaja paikalle toteamaan että kaikki on kunnossa valutoimenpitetä varten. hyväksynnän saatuasi,yleensä tarkastajan kolmannen tai neljännen käynnin jälkeen ,voit ryhtyä tilailemaan betonia.
      myös on selvitettävä että betoniauton kuljettalla on kaikki direktiivipäivät suoritettuna ja ilmoitettava siitä verottajalle sekä katsottava ettei kuski ole kovinkaan hutikassa paitsi jos sekin on virolainen sitten ei ole niin väliä.
      betonia kannattaa tilata ainakin riittävästi ettei työt keskeydy , valun valmistuttua, pitää sen antaa kuivua riittäväst,i ennenkun alkaa laituriin kantta rakentamaan.
      kansilankut pitää myös olla ce hyväksyttyjä ja leimattuja eikä niitä saa katkoa.
      jos teet poikittaislaudoituksen ,kannattaa valita yhtäpitkiä lautoja , yleensä ne ovat noin viisimetrisiä , sillon laiturin reunoista saa tasamittaisen ja komian.
      laiturintarkastaja tulee vielä hyväksymään lopputuloksen ja sille käynnille kannattaa varata ainakin kahdenlitran leka kokenkorvaa hänelle kotiin viemisiksi.
      virolaisille raksaduunareille voi hyväntahdon eleenä tarjota pullo virosta tuotua koffin keppanaa ja halvinta atrian krillimakkaraa.
      nyt laituri on valmistunut ja voit alkaa täyttämään järveä vedellä ja kaloja istuttamaan ja mökkikausi voi alkaa ,eikun krilli kuumaksi ja laiturille patsastelemaan.
      suunnilleen näin se menee. joo.

      • Anonyymi

        Jessus sentään, kerrankin sain nauraa vedet silmissä. Kiitos betonkimiehelle hyvästä
        ohjeesta!


    • ilmaan

      Jos ei halua pohjassa seisovaa tai kelluvaa laituria, niin voi ostaa pari, kolme kyllästettyä sähköpylvästä ja kaivaa puolet niistä viettävään rantaan ja toinen puoli vedenpinnan päälle ja naputella siihen laudoitus kanneksi.

      On syytä varmistaa, että maan sisään jäävät pylvään osat pysyvät paikallaan. Riittävästi painoa kivillä tai tekemällä tukirakenne, ettei laituri kippaa veteen.

      • vesille mieli

        Suuremmille veneille joutuu tekemään tihtaalin ja yhteysalukset voi kätevästi kiinnittää tähän ilmassa olevaan laituriin.


    • Timperi manni

      Olen itse tehnyt pari laituria mökilleni.Tulee halvaksi,kun ostaa Ponttoonit ja kyllästettyä lautaa ja lankkua,tai Lämpökäsiteltyä haapa lautaa.Se on kaunis ja kestävä materiaali.

    • vesijättö ongelma

      Varmista ensin se, että kiinteistölläsi on todella omaa vesialuetta. Esimerkiksi jos järven vedenpinta on pysyvästi laskeutunut alemmalle tasolle niin kiinteistösi ja järven veden välissä voi olla "vesijättömaata" jota et omista.
      Toisen maalle ei saa rakentaa ilman lupaa.
      Näitä "vesijättö" riitoja on aivan liian paljon. Kiinteistön oston yhteydessä on tarkkaan selvitettävä tilanne jos on pienikin epäilys tuosta vesijättö maasta.
      Paras tilanne on se, että kauppakirjassa tarkkaan määritetään venevalkaman (laiturin) paikka, vaikka selvällä karttapiirroksella.
      Rantakiinteistöllä ei aina ole oikeutta tuohon vesijättömaahan.

      • mek

        Vesijättöön aina oikeus kun kauppakirjassa on maninta että tontilla on maa ja vesioikeus niin se ratkeaa sillä ja jos vielä olet ostanut rantatontin niin aina ranta kuuluu tointtiin. Onneksi suvun mökillä ei ole näitä ongelmia kun vedenpinta vaihtelee aika vähän.


      • tarkkana jätöistä
        mek kirjoitti:

        Vesijättöön aina oikeus kun kauppakirjassa on maninta että tontilla on maa ja vesioikeus niin se ratkeaa sillä ja jos vielä olet ostanut rantatontin niin aina ranta kuuluu tointtiin. Onneksi suvun mökillä ei ole näitä ongelmia kun vedenpinta vaihtelee aika vähän.

        Noinhan ne monet uskoo ja sitten kun valkeneekin, että vesijättö ei kuulu tontiin, niin parku tulee. Ei ole nääs paikkaa mihin laiturinsa laittaisi.


    • entinen kokki

      jos teet jokeen liianpitkän laiturin tolppien varaan se tulkitaan sillaksi ja jos teet liianpitkän pohjassa olevan laituin se tulkitaan padoksi ja liianpitkä ponttoonilaituri ponttoonisillaksi .,
      jos kiinnität laiturin joen molemmille rannoille kettinkillä, se on silloin föri ,turussa aurajoessa on varottava esimerkki tälläisestä ja silloin sen on taukoamatta liikennöitävä joen molemmille rannoille vuorotellen.
      jaiturin rakentamisessa tulee olla todella tarkkana ettei käy huonosti.
      eräskin taitamaton laiturinrakentaja löi vasaralla peukaloonsa ja kynsi on vieläkin mustana ,hän ei käyttänyt direktiivin mukaisia suojavarusteita , jos olisi ollut suojaliivit ja kypäpärä olisi tältäkin haaverilta vältytty, suojalasit kyllä oli mutta ne eivät yksistään auttaneet.
      ja toinen poitti on että hän yritti tehdä pimeenä työnä sen laiturin.
      verottajalle pitää aina ilmoittaa jo enen kun ryhtyy toimeen.

    • tonvalas1

      Näpsälaituri siihen saa myös hyppy telineen.

    • timpuri manne

      hai jos mie laiturin hankkisin siihen pitäis saada hevoselle teline.
      ja saapasrasvakaappi.

    • nannannaaaa

      kyllä meillä laitettiin talkooporukka suvun kesken kasaan, otettiin järvestä isoja kiviä ja ne betonilla yhteen, isoksi pohjaksi, ja pienempiä sitten ympärille
      tukemaan.
      Haettiin laudat jostain lie puutukusta ja rakennettiin laituri, korkea ja kestävä, omin pikku kätösin.

    • Nussimaan täytyy voida

      Muuten ei niin väliä.

      • Nussimaan

        Nussimaan vain laiturin nokkaan naapurin iloksi tai naapurin kanssa


      • melaa mekkoon
        Nussimaan kirjoitti:

        Nussimaan vain laiturin nokkaan naapurin iloksi tai naapurin kanssa

        Turun nussijat ry


    • savokukko

      myö erräänä suvena rakennettiin mökille kuus laituria ja kaikki täysiä susia.

    • tosi mökkiläinen

      Jos tästä asiasta pitää täältä kysellä niin kyllä on peukku keskellä kämmentä....ihan oikeesti hei:Mene kauppaan ja ota selvää.Ja sulla on mökki?Onneksi et oo mun naapuri...

    • Valitse :)

      Jos haluat laiturin joka kestää -> http://www.a-laiturit.fi/
      Jos haluat jotain muuta, voit valita ihan minkä muun valmistajan...

    • kauppoja seurannut

      "se ratkeaa sillä ja jos vielä olet ostanut rantatontin niin aina ranta kuuluu tointtiin."

      Eipäs se ole ihan noin yksinkertainen juttu. Tässä on nyt erotettava kaksi käsitettä: 1) kiinteistö joka on jo kiinteistörekisterissä (maarekisterissä) ja 2) ostat määräalan jota ei vielä ole erotettu kantatilastaan.
      Määräalan ostossa on aina erikseen sovittava maa-alueen koko ja rajat ja se, että kuuluuko siihen osuuksia kantatilan vesialueesta. Tässä yhteydessä on varmistettava se, että tuo "vesijättömaa" osuus ei jää kantatilaan. Rantanäkymä ei automaattisesti takaa vesioikeuksia. Käytännössä tuon vesijätön omistaa vesialueiden jakokunta eli ne "vanhat omistajat" joilta olet ostamassa määräalaa. Mihinkään sopimusautomaattiin ei kannata luottaa vaan määräalan kaupassa on ehdottomasti sovittava kaikki asiat.
      Joidenkin järvien pintaa on laskettu maatalousmaan lisäalueiden saamiseksi, joten kannattaa selvittää ettei se "oma järvinäkymä" alue sisällä tuota järvenlasku juttua. Vanhoja ja nykyisiä karttoja kannattaa tutkia jos ei muusta syystä niin varmuuden vuoksi. Joskus tiedot vesialuiden omistuksesta (jakokunnat) ovat varsin vanhoja eikä omistussuhteetkaan aina ole kirkkaan selviä.
      Kyllä näitä vesijättömaa riitoja on aivan liiaksi. Hätäinen rantapalstan kauppa voi osoittautua pettymykseksi.

    • ostajaX

      "Vesijätön lunastaminen

      Vesijättöjä syntyy maan kohoamisen tai vedenpinnan alentamisen seurauksena. Kiinteistön edustalle muodostuu näin vesijättökaistale, joka ei yleensä kuulu kiinteistöön vaan viereisen vesialueen omistajalle. Vesialue kuuluu useimmiten kylän yhteisen vesialueen osakaskunnalle.

      Jos vesijättö haittaa ranta-alueen tarkoituksenmukaista käyttöä tai vesijättö on vähäinen, siihen rajoittuvan kiinteistön omistaja voi useimmiten lunastaa sen itselleen hakemalla Maanmittauslaitoksesta kiinteistötoimitusta - vesijätön lunastamista. Toimituksessa ratkaistaan lunastamisen edellytykset, lunastettava alue sekä lunastamisen vuoksi vesijätön omistajalle maksettavaksi tulevat korvaukset.

      Myös vesijätön omistaja voi hakea tietyin ehdoin toimitusta vaatiakseen vesijättöön rajoittuvan kiinteistön omistajaa lunastamaan vähäisen vesijätön.
      Hakeminen

      Vesijätön lunastamista voi hakea vesijättöön rajoittuvan kiinteistön omistaja. Myös vesijätön omistaja voi hakea toimitusta."

      Tuossa virallista tietoa.

    • varmista mitä ostat

      "Vesijättö on mökkikaupan kummajainen. Vesijättö syntyy, kun maa kohoaa tai veden pinta laskee. Useimmiten vesialueen ja siten myös vesijätön omistaja on kylän jakokunta. Vesijättö ei yleensä aiheuta ongelmia niin kauan kuin rantaa ei rakenneta, mutta siitä huolimatta sen olemassaolo kannattaa varmistaa. Oikea osoite vesijätön selvittämisessä on maanmittaustoimisto.

      Rantarakentamisen rakennusmääräykset ovat viime vuosina tiukentuneet. Rantarakentaminen on lähtökohtaisesti kiellettyä, ellei aluetta ole kyseiseen tarkoitukseen kaavoitettu. Vasta kaavoitus mahdollistaa rakennusluvan hakemisen rantasaunalle tai kesämökille.

      Saunarakennuksen saa rakentaa yleensä 10 metrin päähän rannasta. Kesämökin etäisyyden on oltava useimmiten 20-30 metriä rannasta.

      Poikkeamispäätöksellä mökin voi saada rakentaa kaavoittamattomallekin rantakiinteistölle. Poikkeamisluvan saamiseen ei tonttikaupassa kannata luottaa. Houkuttelevan tontin kaupasta voi tehdä esisopimuksen, jossa lopullisen kaupan ehdoksi otetaan poikkeamispäätöksen ja rakennusluvan saaminen tietyn ajan kuluessa. "

      Olkoon tämä muistutukseksi hätäisille määräalan ja muille kesämökin ostajille.

    • Kesä
    • molottaja

      Betonista ja raudasta jättilaituri niin mahtuu isompikin huvipursi laituriin, siis jos laituri sijaitsee syvien vesistöjen varrella.
      Aloittaja taitaa haaveilla huvikseen, kun ei vaivaudu kertomaan sijaitseeko tuleva laituri meren vai järven rannalla, veden syvyyttä jne.

    • se ulkomaalainen

      Kun oli sellainen paikka, että viiden kilometrisen selän allot löyvät suoraan jyrkään rantaan ja sen edustalla oli kolme metriä vettä ja ties kuinka syvä mutapohja, tein vapaasti kantavan kuusmetrisen laiturin teräsprofiileistä joka on vaijereiden varassa. Laiturin maanpuolinen pää on saranoitu kallion pultatuun kiinnitykseen ja vaijerit kulkevat 5-metrisen A-muotoisen tuen ylitse. Mäen puolella on isojen kivien välissä ankkuri, jossa paritonninen ketjuvinssi.

      Veden pinnan vaihteluiden mukaan säädellään tätä sillä vinssillä ja talveksi nostettan sen verran ylös, etteivät uimatikat otaa jäihin.

      Huoleton ratkaisu, mutta maksaa hiukan aivotöitä. Malli on kyllä Norjasta.

    • l@iturikonsultti

      "se ulkomaalaisen" rakennelma kuullostaa toimivalta ja pitkäikäiseltä laiturilta juuri tuollaiseen jyrkkään rantaan.

      Oma rantani on myös suht haastava, 2,5 km selkää, tuulet sopii ja keväisin jäät saattavat liikutella painoja. Itsetehty muoviponttonilaituri kesti 13 vuotta, tämän kevään jääolosuhteet olivat kuitenkin sen verran vaikeat että ponttonit pullauttivat päätyhitsaukset auki ja laituri oli hintansa haukkunut.

      Koska veneily ja erityisesti laiturin korkeus vedenpinnasta sekä laiturin iso pinta-ala oli mulle tärkeitä, päädyin pitkän ja huolellisen pohdinnan jälkeen edelleen rakentamaan kelluvan laiturin. Vaikka tiettyjen firmojen miehet haukkuvat betoniponttoonit maan rakoon, päätin että muoviponttoonit ei enää ole minulle vaihtoehtona ja tilasin Savonlinnasta tontille 2kpl 2.35m x 2.35m x 0.45m ns. matalanmalisia betoniponttoneita sekä kiinnitystarvikkeet kettingit sakkelit. Rakensin laiturin mökin pihassa ja niinpä se siirrettiin järveen tunkkaamalla se ensiksi puhelinpylväiden päälle ja traktoria avuksi käyttäen toista päätä keventämällä pyöriteltiin laituri näppärästi järveen n. 3 tonnin painosta huolimatta.

      Olen hyvin tyytyväinen tällä hetkellä ratkaisuuni. Matalat betoniponttonit antavat laiturille erittäin mukavasti vakautta, vaikka kaksi isoa ukkoa menis laiturin reunalle niin eipä tuo juuri alla niiaa ja muutenkin tuntuu käyttäytyvän aallokossa rauhallisemmin kuin vastaavankokoiset kevyemmät laiturit.

      Itserakentaminen, paitsi että se oli mukavaa, sai sen avulla osittain jopa viimeistellymmän ja laadukkaamman laiturin, sekä kyllähän siinä myös säästi. Tuolle viikon nikkaroinnille voi laskea arvoa sellaisen duunarin kuukausipalkan verran (ainakin nettona), olihan ko laiturimallista avaimet käteen-hinta melkein 9000 euroa. Asennuksen osuus tarjouksesta oli 1400 euroa, nyt selvisin traktorimiehelle maksetulla viiskymppisellä sekä talkookaljoilla..

    • Varokaatätä

      Varokaa ainakin tuollaista Lottalaituria. Emäntä osti sellaisen tuonne rantaan kun minun esittämä omatekemä ( runko romuttamon palkeista) ei kelvannut. Halusi maksaa 10 kertaa enemmän ja siis osti minulle jatkuvan työmaan. Alvariinsa on laituri vinksallaan jonnekin suuntaan. Säätötyökalu toimii jos tolpat pysyy suorassa, mutta kun ne eivät pysy tuossa pehmeäpohjaisessa järvessä. Hermot menee. Kai siihen pitää itse tehdä oikea laituri.

    • Anonyymi

      Lottalaituria en valitsisi mistään hinnasta. Itse kenties nykyään joko https://uniquedocks.com tai sitten nuo savorakit ja liplapit ja mitä niitä on. Kallavesj-messuilla tuli vaa vastaan tuo unique docks ja oli kyllä pakko sanoa että ihan eri settiä kuin mitä muilla on. ONhan se kalliimpi mutta on se kyllä ihan mielettömän paljon helpompi ylläpitää kuin mikään muu. UGH Olen puhunut.

    • Anonyymi

      Kannattaa miettiä vielä toiset 10 vuotta, ei näissä asioissa parane hätäillä.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6729
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4360
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      272
      2783
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2090
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1643
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1437
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1141
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1127
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1114
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1081
    Aihe