Miksi nuori chinchillani kuoli??

Kumpa mä oisin..

Chinchilla oli yli 2 vuotta vanha. Ostimme kasvattajalta 2012 ja oli mun mielestä tosi normaali ja todella utelias. Mutta eilen aamulla menin katsomaan häkkiä koska olivat olleet häkin "alakerrassa" eli häkki on tehty itse hyllytä jossa on kolme kerrosta ja alimmassa on vain luukku mistä ei siis näy läpi. Avasin häkin ja nuorempi makasi aivan velttona lötkönä häkin pohjalla ja vanhempi (7 vuotias) oli henkisenä tukena vieressä . Otin hädissäni syliin ja yritin tarjota vettä ja rusinoita mutta ei. Eikä räpytellyt silmiä mutta eli vielä mutta ei ollut energiaa sitten yhtään . Oli vain lötkö että hyvä ettei valunut sormien läpi. Välillä sätki jalkoja. Laitettiin sitten ylempään kerrokseen tyynyn päälle lepäämään. En voinut tehdä mitään koska mun piti mennä kouluun hakemaan totari ja vanhemmat yritti tavoitella eläinlääkäriä joka ei tietenkään vastannut. Tunnin päästä pääsin kotiin ja oli jäykistynyt ja kuollut.. :( Enkä tiedä mihin se kuoli. Mutta nää viime viikot en oo ollut kovin aktiivinen chinchillojen kanssa koska koulussa on ollut kaikenlaista. Mutta mielestäni joka ilta kävin laittamassa heinää niille ja olivat ihan pirteitä. Mutta mun on pakko myöntää ja toivon että tästä ei tuu kamalaa paskamyskyä mut en tainnut sitten laittaa sitä ruokaa perjantai illalla koska nukahin kesken askartelujen enkä ollut siivonnut häkkiäkään pitkään aikaan. Kaiken lisäksi kuulin illalla uikutusta mutta en ollut moksiskaan koska pitävät sitä joskus yleensä. Ja mua kaduttaa ihan helvetisti jos oisin vittu nostanu perseeni penkistä ja menny kattoo et mikä ois hätänä nii olis viel elossa varmasti. Ainut ketä voin syyttää oon minä itse mutta mä en oikein oo varma et nääntykö se sitten oikeasti koska se on ollut pitempääkin syömättä koska meidän hoitaja ei pitänyt meidän lomareissulla lupaansa viimevuonna eikä mennyt laittamaan ruokaa kolmeen päivään. Ja kun toinenkin oli niin pirtee? Ja vettäkin oli eikä se lämpöhalvauskaan voinut olla kun ei ollut mikään kuumakaan. Enkä nyt usko että se ois siitä ettei ollut saanut pellettiä (heinää kyllä) mutta ei pellettiä pitkään aikaan kun ei sitä muistettu ostaa. Toivon että saisin vastauksia enkä syytteitä vaikka mä ne kyllä ansaitsisin..

8

1314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuollutchinchilla

      Jos chinchilla saa pelkkää heinää pidemmän aikaan, se kyllä lopulta kuolee nälkään. Heinästä saadaan pääasiassa kuitua, mutta vain vähän energiaa. Energiaa ( vitamiinit, proteiinia jne) saadaan pelletistä. Chinchilla on hyvin aktiivinen eläinlaji, joten se tarvitsee energiapitoista ruokaa. Myös jos häkki on pitkään siivoamatta eli häkki on likainen, altistaa se chinchillaa monenlaisille bakteeritulehduksille. On myös mahdollista, että chinchilla on tippunut häkissä ja loukannut itsensä ja kuoli siksi.

    • Voiperkele :(

      Eikä... Toi ois pitäny tietää.. Pelletin siasta annoin iltasin niille kuppiin pari pähkinää ja rusinoita. Mutta se ei varmaan ole sama..

      Ja joo en ollut siivonnut häkkiä varmaankaan puoleentoista viikkon ja hyvä että en pyörtynyt kun häkin ohi menin ku hais niin hirveelle mutta voit kuvitella minkälaiset kiireet viimeisillä kouluviikoilla on.. Olisi ollut tarkoitus juuri sinä lauantaina siivota se häkki mutta nyt alko luma todella kurjasti.

      Chinchillassa ei ollut mitään ruhjeita ainakaan.. Mutta voi sekin olla hyvin mahdollista.

    • pimpelipom1

      Chinchillalle optimaalinen lämpötila on 15-20c. Jos lämpötila on yli tuon, kyllä lämpöhalvaus voi iskeä. Lämpöhalvaus, tai kuumuuskohtaus voi tulla myös liiallisesta juoksemisesta. Uuomapulloissa jää myös kuulat välillä jumiin. Se yhdistettynä ravitsemuksen puutteeseen, juoksenteluun ja likaan on tappava yhdistelmä.

      Chinchillassa ei olekkaan välttämättä mitään ruhjeita jos se tippuu.

      Jos kyseessä on tarttuva tauti toinenkin on pahimmassa tapauksessa vaarassa.

    • accd1

      Pähkinät ovat aivan liian rasvaista ja rusinat aivan liian sokeripitoista ruokaa chinchillalle. Niillä ei voi korvata pellettiä, vaan ne vain vahingoittavat chinchillan elimistöä. Suurimmalla todennäköisyydellä chinchilla on kuollut sen takia, että se ei ole saanut oikeanlaista ravintoa pitkään aikaan.

    • aloittaja.

      Niin. Mutta mulla ei ollut minkäänlaista aavistusta että ei selviäisi ilman pellettiä. Luulin että heinällä pärjää. Vaikka olenkin lukenut chinchilloista paljon ja omistanut sellaisen/sellaiset jo yli kolme vuotta. Ja chinchillat ovat koko ikänsä saaneet makupalaksi pähkinöitä ja rusinoita.

    • Jiisus

      Kaikenlaiset idiootit sitä lemmikkejä ottaakin. Aikamoisen kidutuskuoleman tarjosit.

    • Kamalaa

      "mulla ei ollut minkäänlaista aavistusta", no kannattaiskohan selvittää ettei vaan murhaa ketään. Hyi hemmetti. Rusinan saa antaa chinchillalle kerran tai ihan max. kaks kertaa vuodessa, siinä on aivan liikaa sokeria chinchillan elimistölle. Ei ihme että kuoli. Kannattais varmaan ens kerralla ottaa selvää eläimestä, jonka hankkii. Et taatusti oo lukenut yhtään mitään chinchilloista jos noin päin persettä niitä "hoidat". Susta pitäis ilmottaa eläinsuojeluun.

    • Rusinaeivoillasyy

      Chincillani kuoli kun ei hengittänyt, mikä neuvoksi. Itse syön rusinaa vain kerran vuodessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      577
      3846
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2729
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2124
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1947
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1845
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1790
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe