Asumistuki ja palkkatukityö

pettynyt tukityöhön

Sain palkkatuki-työpaikan. minulle kerrottiin Kela:ssa , että puolen vuoden palkkatuki-työ ei vaikuta asumistukeen, vaan voin saada täyden asumistuen tältä ajalta.. toisin kuitenkin kävi.

asumistukeni vuositarkastus oli työsuhteen alkupuolella, niinpä sen määrä tarkastettiin hiljattain.

siinä otettiin huomioon osa-aikaisen työn palkka sekä soviteltu työmarkkinatuki. näin ollen, asumistukeni pieneni 80 eurolla /kuukausi.

soitto kelaan paljasti, että asumistukeni määrää ei nosteta osa-aikaisen työn päätyttyä, vaan asumistukeni on ja pysyy ailhaisena aina seuraavaan vuositarkistukseen saakka. :(

tästä opin sen, että palkkatukityöhön meneminen ai kannata,sillä pahimmassa tapauksessa asumistuki pienee sitenn, että vaikka määräaikainen työsuhde päättyy, niin on pärjättävä pienellä asumistuella aina seuraavaan vuositarkastukseen saakka.

no, nyt sitten kärvistellään pienellä asumistuella aina ensi kesään saakka.

tässäkin tapauksessa, palkkatukityöhön meneminen vain heikentää omaa tulotasoani, kun asumistuen määrä tippui puoli vuotta kestävän, työn takia, lähes vuodeksi.

10

1772

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rale

      Kannattaa tehdä ns. asumistuen välitarkistus jos ja kun työt loppuu (tulot muuttuvat). Kelan sivuilla mainittu tulorajat jolloin välitarkistus kannattaa tehdä.

      • kiitos sinulle

        Tuota ei Kelan virkailijat minulle puhelimessa ehdottanutkaan. :(


    • primadonna.

      mutta siis aloittaja ois saanu pitää asumistuen ihan työttömyyden tasoisena 6kk työnaloittamisen jälkeen jos vuositarkastus olis tullut hiukan jälkeen työn alottamisen? ja kun työ loppuu voi tehdä asumistuen välitarkistuspyynnön tulojen alentuessa?

      • Ajoitus tärkee

        Sinä aikana kun on töissä, ei saa olla vuositarkastusta. Asumistuki pienenee heti tai loppuu kokonaan. Joko ennen työsuhteen aloittamista tai työsuhteen lopettamisen jälkeen vuositarkastus ja siitä hyötyy eniten. Joskus käy niin, että se vuositarkastus sattuu vaikka kuukausi tai kaksi työn aloittamisen jälkeen ja tuki loppuu tai pienenee heti sen kuukauden alusta.


    • näin myös

      Vastaavasti jos on työttömänä ja on muina kuukausina olllut täysintytön, mutta yhtenä kuukautena tehnyt vaikkapa osa-aikaisesti ja tai soviteltuna työtä ja vuositarkastus osuu juuri tuohon kuukauteen, niin loppuvuoden asumistuet lasketaan tuosta yhdestä ainoasta kuukaudesta, vaikka tiedossa on,että seuraavat kuukaudet tienaa tasan nolla euroa. Eli asumistuki pienenee huomattavasti, vaikka tosiasialisia tuloja ei ole.

    • 167-176

      @näin myös
      Noin on jos ei hae välitarkastusta. Välitarkastus on tehtävä jos tulot alenee vähintään 160€/kk.

    • töissä/työtön

      Mikä on tarkka aikaraja, jolloin pitää saada pelkkää työmarkkinatukea, kun asumistuen vuositarkistus tehdään, mikäli haluaa asumistuen täytenä? Esim. jos on vuositarkistus 3.11 ja viimeinen työpäivä oli 31.10, niin vuositarkistuksessa tuloiksi lasketaan vain työmarkkinatuki? Sen jälkeen aloittaa taas työt 4.11, niin saa tuen täysimääräisenä, jos pitää vain huolen, että bruttotulot eivät nouse yli 300e/kk? Eipä tuolla rajalla tarvitse paljoa töitä tehdä vuoden aikana, mutta täysi asumistuki sen päälle olisi hyvä, jos kerta noin toimii?

      Tuollainen systeemi on kyllä täysin epäreilu, jos on töissä vuositarkistuksen aikana, mikäli se siis toimii noin?

    • 167-176

      "Esim. jos on vuositarkistus 3.11"
      Ei voi olla. Nuo tarkistukset on aina kuun alusta.

      "viimeinen työpäivä oli 31.10, niin vuositarkistuksessa tuloiksi lasketaan vain työmarkkinatuki? "
      Juuri noin.

      "Sen jälkeen aloittaa taas työt 4.11, niin saa tuen täysimääräisenä, jos pitää vain huolen, että bruttotulot eivät nouse yli 300e/kk? Eipä tuolla rajalla tarvitse paljoa töitä tehdä vuoden aikana, mutta täysi asumistuki sen päälle olisi hyvä, jos kerta noin toimii?"
      Juuri noin.

      "Tuollainen systeemi on kyllä täysin epäreilu, jos on töissä vuositarkistuksen aikana, mikäli se siis toimii noin?"
      Maailma ja niin myös tuo laki on epäreilu. Vielä epäreilumpaa on se että kun on nykyisin tuo 6kk jolloin välitarkistusta ei tiettyjen ehtojen toteutuessa tehdä, mutta jos sattuu sille ajalle vuositarkistus niin silloin asumistuki alenee.

      Eipä ole juuri mitään järkeä koko tuossa vuositarkistuksessa kun se tehdään kalenterin mukaan vaan se pitäisi tehdä vain silloin kun asumismenot ja/tai tulot muuttuvat, siis samaan tapaan kun välitarkistus mutta nuo rajat ainakin asumismenojen osalta pitäisi olla pienemmät. Tarkistus tulisi tehtyä yhtä usein kun nytkin kun vuokrakin nousee yleensä kerran vuodessa. Nykysysteemissä vuokrankorotus ja vuositarkistus on aika usein eri aikaan ja eroa saattaa olla jopa 11 kuukautta. Melkoista rulettia tuo touhu nykyisin on.

      • töissä/työtön

        Vuositarkistuksen ajankohtaa ei vissiin voi siirtää muulla tavalla kuin siirtymällä toiseen asuntoon ja tekee esim. vuokrasopimuksen alkamaan siitä kuukaudesta, johon haluaa vuositarkistuksen siirtyvän?


    • 167-176

      Vuositarkastus tehdään vuoden kuluttua edellisestä vuosi- tai välitarkastuksesta. Eli vuositarkastuksen ajankohta muuttuu jos välitarkastus tehdään. Käytännössä välitarkastus tehdään silloin kun tulot muuttuvat, alenevat vähintään 160 €/kk tai nousevat vähintään 300 €/kk. Vuositarkastusajankohta muuttuu siis joka kerta kun välitarkastus tehdään, siihen ei vaikuta vuokrasopimuksen alkamisajankohta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      247
      2429
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      180
      1557
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1396
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      77
      1113
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1109
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      980
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      218
      977
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      875
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      709
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      700
    Aihe