Miksi lapsi tönii?

Mietteitä

Itse olen toiminut perhepäivähoitajana 13 vuotta ja vain pari lasta tuona aikana ovat tönineet muita lapsia, nämäkin on saatu suht nopeasti opetettua "ettei toisia saa töniä" .

Nyt oma lapseni 2 v on perhepäivähoitajalla, heillä on ollut oikein mukava porukka ja perhepäivähoitaja on myös hyvä ystäväni.

Nyt ryhmään on tullut melkein 3 v tyttö joka tönii muita lapsia ihan taukoamatta.
Lapsi on otettu pois leikeistä ja selitetty hänelle ettei töniminen ole sallittavaa ja tuntuu toisista pahalta. Heti kun lapsi päästetään takaisin leikkiin niin jo joku hutaa hädissään lattialla.

Itseäni kiinnostaa, että miksi lapsi tönii? Mikä voi johtaa siihen käytökseen, että saa hupia kun muita sattuu?
Tyttö on mielestäni ikäisekseen aika hyvin kehittynyt. Puhuu kuin vanhempikin lapsi(ymmärryksestä en tiedä) , on myös liikunnallisesti hyvin lahjakas,
Onko lapsi sitten jotenkin turhautunut?
Olisiko päiväkoti ollut parempi vaihtoehto?

4

1402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bbird

      Tulee mieleen jos tuolla väärällä tavalla yrittää saada huomiota osakseen, jos kotona on sellaiset olot ettei saa muuten huomiota kuin pahaa tekemällä niin miksi sitten tekisi toisin jossain muualla? Olette tehneet ihan oikein että poistatte tilanteesta ja selitätte miksei niin saa tehdä. Parasta on kuitenkin se, että huomioi lasta muutenkin kuin pelkästään sen kautta kun tekee jotain väärin. Millaiset päivät muuten ovat? Saako lapsi tarpeeksi virikettä?

    • pohdintaa

      kyllähän tuo on vallankäyttöä. Päiväkodissa löytyisi isossa ryhmässä aina joku lapsi, joka ei moista tönimistä sietäisi ja panisi tytön "kuriin".

      Nyt ilmeisesti kukaan ryhmäsi muista lapsista ei siihen kykene ja tyttö jatkaa toimintaansa, koska saa siitä valtaan liittyvää mielihyvää. Komentaminen tuskin auttaa, vaan mielenkiinnon herääminen muihin asioihin: yhteisleikkeihin ja älyllisiin toimintoihin.

      Töniikö tyttö sekä ulkona että sisällä?

      Toisaalta voi olla, että kyseessä on hyvinkin lyhyt kausi tätä. Eli aika tekee tehtävänsä, kun jaksat odotella. Voit olla hyvinkin oikeilla jäljillä, että kehittynyt tyttö turhautuu muihin ja sitenkin osoittaa mieltään näin. Puhu tietysti vanhempien kanssa ongelmasta kuten varmasti olet tehnytkin. Ehkä heillä on joitain ratkaisukeinoja.

    • .....

      Itsellä tuli mieleen sellainen että onkohan lapsi ainut lapsi? Perheen ainokainen ei yleensä ole tottunut jakamaan asioita esim. leluja toisten kanssa. Myöskin jos hänen vanhemmillaan ei ole tuttavia joilla on saman ikäisiä lapsia, niin hän ei välttämättä edes osaa leikkiä ryhmässä. Tämä tuli ensimmäisenä mieleen.

      Taaperoiden lyönnit/tönimiset ei aina kieli siitä että kotona toimittaisiin sillä tavalla. Monilla taaperoilla on kausia joilloin he saattavat tehdä tuota. Lapsen ymmärryksen taso on hyvin alhainen tuollaisissa asioissa.

      Hyvin lahjakkaat/liikunnalliset yms lapseet myöskin kaipaavat huomattavasti enemmän virikkeitä kuin "tavalliset" tyttö saattaa yksinkertaisesti olla tylsistynyt eikä hänelle riitä perhepäivähoitajan tarjoama aktiviteetti.

      Nämä on oikeastaan sellaisia asioita joita ei pysty netissä tuntemattomat vatvomaan. Mielipiteitä löytyy jokaiselta, mutta tilanteesta täysin tietämättömät eivät voi oikeastaan sanoa juuta eikä jaata.

      Tietenkin se on selvä, että muiden lasten viihtyvyyden takia töniminen on saatava loppuun. Tuota "jäähytystä" on vaan jatkettava ja jos se ei toimi, niin sitten vanhempien kanssa täytyy keskustella jatkosta. Ei muiden lasten leikki ja hyvinvointi saa kärsiä siitä että yksi lapsi häiriköi ja tönii.

    • Myös rajoja

      Mielestäni töniminen on yleensä vain kasvatuksen puutetta. Tälle tytölle ei ole annettu kotona rajoja ja se rakkaus ei yksin riitä. Lapsi lienee kotona perheen pikku pomo? Toki hän voi olla myös "vajaa", vaikkei sitä heti huomaa. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      251
      18429
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3135
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2161
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1850
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1725
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      269
      1403
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1272
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      82
      1083
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe