4kk ja kiinteiden aloitus

soseita?

Ajattelin kysäistä täällä muiden vanhempien näkemyksiä kiinteiden ruokien maistelun aloituksesta 4 kk:n ikäisen vauvan kohdalla.

Meillä on tällä viikolla 4kk täyttävä, hirmuisen hurjaa vauhtia kasvava poika, joka on rintamaidolla kasvanut syntymästään asti melkein 5cm ja n. 1 kg kuussa. Käyttää tällä hetkellä jo 74-koon vaatteita ja painaa n. 8kg ja pituutta melkein 72cm. Poika kehittyy motorisestikin nopeasti: 2 viikkoa sitten oppi jo kääntymään mahalta selälleen ja nyt harrastaa tätä lähes taukoamatta. Kasvusta ja liikkumisesta on ollut n. kuukauden ajan sellainen seuraus, että poika syö ihan mahdottomasti (on tosin syönyt alusta asti) ja imetysvälit ovat nyt viimeiset 2 viikkoa olleet alle yhdestä tunnista tuntiin. 3,5 kk ikään astikin on syönyt enintään kahden tunnin välein, keskiarvoisesti n. 1h15min välein. Neuvolassa sanoivat jo pojan ollessa n. 3kk, että kiinteitä meillä olisi "lupa" aloitella jo 4kk:n iässä. Olemmekin mieheni kanssa ajatelleet, että tarjoaisimme pojalle ekoja soseita juhannuksen aikaan.

Nyt olen kuitenkin lukenut joitain nettikeskusteluja ja monien näkemys on se, että kannattaisi täysimettää 6kk saakka. Mutta eikö esim. meidän tapauksessa vauvankin kannalta olisi ok, jos alkaisi saamaan vähän muutakin ruokaa, joka pitäisi nälkää ehkä paremmin? (Tiedän, että menee vielä kuukausi pari ennen kuin annokset ovat isompia ja pitävät nälkää.) Myönnän, että alan itsekin jo väsyä imettämiseen, sillä päivisin imetys kertoja kertyy nykyisin n. 15 (kestää n. 15-30min kerraallaan) ja yöimetykset päälle (n. 2-3), minkä sen seurauksena selkänikin alkaa olla jo totaallisen juntturassa, vaikka yritän liikkua ja venytellä. Vauvakaan ei nuku päivisin kuin 30min pätkiä ja heti herättyään haluaa aina syödä.

Onko muilla ollut tällaista ja kiinteiden aloitus auttanut (vaikkakin viiveellä)? Vai olisiko tässä vain järkevä vielä jatkaa täysimetyksellä? Mielipiteitä puolesta ja vastaan?

2

70

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • mamma81

   Meidän poika on vähän päälle 4kk ja mitat 65cm ja paino oli viimeksi 8330g. Päätään oppi kannattelemaan mahallaan ollessaan jo 6 viikon ikäisenä ja mahalleen on osannut selältään kääntyä jo vajaan kuukauden verran.

   Kiinteitä aloiteltiin viikko sitten itsetehdyllä bataattisoseella. Pakkaseen olen myös tehnyt jääpalamuotteihin porkkana-perunasosetta. Nyt olen lisännyt maisteluihin myös banaanin sekä ihan suoraan piltti-purkista banaani-persikkasoseen. Pieniä annoksia siis on maisteltu noin 3 kertaa päivässä, mutta ei tuo kiinteiden aloitus ainakaan meillä ole vielä auttanut yöuniin. Päivisin imetän edelleen poikaa noin 2,5-3 tunnin välein, ja öisin poika on vain lisännyt syöntikertojaan. Yhdessä vaiheessa oli niin, että syötin 2 tunnin välein, sitten rytmi muuttui ja noin viikko mentiin kahdella syötöllä yössä. Nyt on taas lisääntynyt niin, että eka syöttö on aikaistunut puolen yön tietämille kun ennen oli klo 02-03, ja sitten syödään yön aikana yhteensä noin 3-4 kertaa.

   Mielestäni se on jokaisen oma valinta aloittaako kiinteät vai ei. Mutta mulle kyllä neuvolassakin sanottiin että voi jo aloittaa, samoin sanoi lasten erikoislääkäri että aloitella kiinteitä vaan heti kun pojan suolistobakteeritulehdus on helpottanut.. Pojalla oli joku 2 viikkoa kestänyt "ripuli", kakkansi noin 10 kertaa vuorokaudessa vihreää limaista kakkaa.
   Soseiden myötä myös kakka-kerrat on vähentyneet, nyt saattaa tulla 1-3 kakkaa päivässä, tai ei ollenkaan.

  • Tammipoika

   Heippa !
   Meillä poika täyttää huomenna 5kk. Soseet aloitimme jo ennen 4kk ikää, ihan vaan pienellä maistelulla ja ihan vaan koska tää äippä on niin innokas.. Poika on kyllä kasvanut kanssa tosi nopsaan rintamaidolla, ja 4kk neuvolassa mitat olivatkin jo 68cm ja 8650g. Aluksi annoin tosi vähän soseita ja maisteltiin vaan eri makuja, nyt oon alkanut enemmän antamaan ja esim välipalaksi hedelmäsosetta on jo ihan hyvä annos, ja tää jätkähän vetelis vaikka kuinka. Öisin on kyllä vielä pari syöntikertaa, mutta ajattelin kohta aloittaa iltapuuron antamisen, josko vaikuttaisi sit siihen. Päivisin imetän vaihtelevasti 2-3-4 tunnin välein, hyvin kyllä siis pärjää sen neljäkin tuntia ilman maitoa jos joku esim häntä on hoitamassa. Neuvolassa ei kyllä oo mitään puhuttu soseista, josko nyt sit 5kk neuvolassa ottavat puheeksi..

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mua kiinnostais

   Aika paljon vietellä sut vielä J... ❤️❤️
   Ikävä
   95
   3215
  2. Martina, Jasser ja kaik neljä tytärtä Järvisydämessä

   Sinne se Jasseri kiitää pitkin baanaa. Esko oli niin kiva, että antoi autonsa hälle. Noin toimii fiksu, avarakatseinen ex.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   316
   2718
  3. Aion ottaa yhteyttä sinuun

   ens tai seuraavalla viikolla. Tähän vaan tiedoksi että osaat varautua rakas :)
   Ikävä
   143
   2003
  4. Valtamedia VALEHTELI Oodin tapahtumista, paikalla ollut pastori kertoo totuuden

   Eli ainoa joka häiriköi oli naiseksi pukeutunut mies(sairasta), joka töni ja jopa löi pastoria ja haastoi kaksintaisteluun. Youtubelta löytyy video j
   Maailman menoa
   417
   1502
  5. Helteet paljastaa.

   Sumin naiset on kyllä aika läskejä, osa ihan yököttää ku vähissä vaatteissa kauppaa lyllertävät, läskit tursuu ja sit koittavat viel pitää tiukkoja va
   Suomussalmi
   69
   1497
  6. Jos laittaisin viestin

   Laittaisn: vaan: Moi, mitäs kuuluu 😊 Se riittäisi kertomaan tarpeeksi kaiken jälkeen. Mitä itse laittaisit?
   Ikävä
   78
   1423
  7. Miten musta tuntuu

   että sä teet niitä mulle :) Olen katsonut rivien välistä ja ymmärrän ehkä mitä tarkoitat. Olemme samalla viivalla ja täysiä idiootteja jos me ei yhdis
   Ikävä
   47
   1042
  8. En halua elää ilman sinua

   Mutta ei sinun kanssakaan voi elää. Miten tästä voisi päästä yli..
   Ikävä
   49
   855
  9. Jos en olisi rakastunut sinuun

   voisin sentään tapailla muita. Rakastumalla sinuun tuomitsin itseni yksinäisyyteen.
   Ikävä
   58
   854
  10. Miten reagoisit

   Jos heräisitkin aamulla palstalaisen vierestä?
   Sinkut
   143
   823
  Aihe