4kk ja kiinteiden aloitus

soseita?

Ajattelin kysäistä täällä muiden vanhempien näkemyksiä kiinteiden ruokien maistelun aloituksesta 4 kk:n ikäisen vauvan kohdalla.

Meillä on tällä viikolla 4kk täyttävä, hirmuisen hurjaa vauhtia kasvava poika, joka on rintamaidolla kasvanut syntymästään asti melkein 5cm ja n. 1 kg kuussa. Käyttää tällä hetkellä jo 74-koon vaatteita ja painaa n. 8kg ja pituutta melkein 72cm. Poika kehittyy motorisestikin nopeasti: 2 viikkoa sitten oppi jo kääntymään mahalta selälleen ja nyt harrastaa tätä lähes taukoamatta. Kasvusta ja liikkumisesta on ollut n. kuukauden ajan sellainen seuraus, että poika syö ihan mahdottomasti (on tosin syönyt alusta asti) ja imetysvälit ovat nyt viimeiset 2 viikkoa olleet alle yhdestä tunnista tuntiin. 3,5 kk ikään astikin on syönyt enintään kahden tunnin välein, keskiarvoisesti n. 1h15min välein. Neuvolassa sanoivat jo pojan ollessa n. 3kk, että kiinteitä meillä olisi "lupa" aloitella jo 4kk:n iässä. Olemmekin mieheni kanssa ajatelleet, että tarjoaisimme pojalle ekoja soseita juhannuksen aikaan.

Nyt olen kuitenkin lukenut joitain nettikeskusteluja ja monien näkemys on se, että kannattaisi täysimettää 6kk saakka. Mutta eikö esim. meidän tapauksessa vauvankin kannalta olisi ok, jos alkaisi saamaan vähän muutakin ruokaa, joka pitäisi nälkää ehkä paremmin? (Tiedän, että menee vielä kuukausi pari ennen kuin annokset ovat isompia ja pitävät nälkää.) Myönnän, että alan itsekin jo väsyä imettämiseen, sillä päivisin imetys kertoja kertyy nykyisin n. 15 (kestää n. 15-30min kerraallaan) ja yöimetykset päälle (n. 2-3), minkä sen seurauksena selkänikin alkaa olla jo totaallisen juntturassa, vaikka yritän liikkua ja venytellä. Vauvakaan ei nuku päivisin kuin 30min pätkiä ja heti herättyään haluaa aina syödä.

Onko muilla ollut tällaista ja kiinteiden aloitus auttanut (vaikkakin viiveellä)? Vai olisiko tässä vain järkevä vielä jatkaa täysimetyksellä? Mielipiteitä puolesta ja vastaan?

2

86

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mamma81

      Meidän poika on vähän päälle 4kk ja mitat 65cm ja paino oli viimeksi 8330g. Päätään oppi kannattelemaan mahallaan ollessaan jo 6 viikon ikäisenä ja mahalleen on osannut selältään kääntyä jo vajaan kuukauden verran.

      Kiinteitä aloiteltiin viikko sitten itsetehdyllä bataattisoseella. Pakkaseen olen myös tehnyt jääpalamuotteihin porkkana-perunasosetta. Nyt olen lisännyt maisteluihin myös banaanin sekä ihan suoraan piltti-purkista banaani-persikkasoseen. Pieniä annoksia siis on maisteltu noin 3 kertaa päivässä, mutta ei tuo kiinteiden aloitus ainakaan meillä ole vielä auttanut yöuniin. Päivisin imetän edelleen poikaa noin 2,5-3 tunnin välein, ja öisin poika on vain lisännyt syöntikertojaan. Yhdessä vaiheessa oli niin, että syötin 2 tunnin välein, sitten rytmi muuttui ja noin viikko mentiin kahdella syötöllä yössä. Nyt on taas lisääntynyt niin, että eka syöttö on aikaistunut puolen yön tietämille kun ennen oli klo 02-03, ja sitten syödään yön aikana yhteensä noin 3-4 kertaa.

      Mielestäni se on jokaisen oma valinta aloittaako kiinteät vai ei. Mutta mulle kyllä neuvolassakin sanottiin että voi jo aloittaa, samoin sanoi lasten erikoislääkäri että aloitella kiinteitä vaan heti kun pojan suolistobakteeritulehdus on helpottanut.. Pojalla oli joku 2 viikkoa kestänyt "ripuli", kakkansi noin 10 kertaa vuorokaudessa vihreää limaista kakkaa.
      Soseiden myötä myös kakka-kerrat on vähentyneet, nyt saattaa tulla 1-3 kakkaa päivässä, tai ei ollenkaan.

    • Tammipoika

      Heippa !
      Meillä poika täyttää huomenna 5kk. Soseet aloitimme jo ennen 4kk ikää, ihan vaan pienellä maistelulla ja ihan vaan koska tää äippä on niin innokas.. Poika on kyllä kasvanut kanssa tosi nopsaan rintamaidolla, ja 4kk neuvolassa mitat olivatkin jo 68cm ja 8650g. Aluksi annoin tosi vähän soseita ja maisteltiin vaan eri makuja, nyt oon alkanut enemmän antamaan ja esim välipalaksi hedelmäsosetta on jo ihan hyvä annos, ja tää jätkähän vetelis vaikka kuinka. Öisin on kyllä vielä pari syöntikertaa, mutta ajattelin kohta aloittaa iltapuuron antamisen, josko vaikuttaisi sit siihen. Päivisin imetän vaihtelevasti 2-3-4 tunnin välein, hyvin kyllä siis pärjää sen neljäkin tuntia ilman maitoa jos joku esim häntä on hoitamassa. Neuvolassa ei kyllä oo mitään puhuttu soseista, josko nyt sit 5kk neuvolassa ottavat puheeksi..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5269
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3417
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1552
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      190
      1430
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1056
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      978
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      887
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      778
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      769
    Aihe