Sivutoimisen yrityksen aloittaminen

TYÖTTÖMÄNÄ

"Työttömyyspäivärahasi maksetaan soviteltuna, jos olet työttömänä ollessasi aloittanut sivutoimisen yrityksen"!!!?!?

Niin siis voiko OIKEESTI aloittaa työttömänä ollessaan, sivutoimisen yrittäjyyden?!

Vai onks tää niitä juttuja että se on teoriassa mahdollista muttEI käytännössä, koska työkkärin muijat EI hyväksy sitä vaan evää KOKO työttömyystuen!?

42

1940

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarkastatko

      Mistä tuollainen? Käsittääkseni pitää olla työn kanssa samalla aloittanut yrittäjyyden.

    • Kokemuksia?

      Kyllä se sieltä Kelan sivuilta jostain löyty.

      Joku kerto että "Käy kysäsee sieltä. Itellä onnistu hyvin. Tärkeää siis se että yritys ei vie enempää kuin pari tuntia päivässä aikaa, jotta pystyy tekemään töitä yrittämisen lisäks"

      Olisi kiva saada todellisia kokemuksia. Mitä siitä oikeesti seuraa.

      Seuraako siitä se että sit työkkäri alkaa kilvan lähettää työhönosoituksia, jottei ainakaan pysty yritystään hoitamaan muutakun iltaisin ja viikonloppuisin?

      • Miten käytännössä?

        Mut miten sitä soviteltua sitten saa?

        Siis miten todistat paljoko sun "palkka" on kuussa ollut?

        Koskeeko sen 300 e/kk suojaosa myös yrittäjätuloja?

        Eli vaikkei firma maksa varsinaisesti palkkaa,
        koska henkilöyhtiössä ei tarvitse erikseen maksaa palkkaa,
        niin mikä se raha sitten on jonka työkkäri katsoo kuukauden tuloksi
        joka vähentää täyttä työttömyyspäivärahaa?


    • Varmaa tietoa tästä

      Jos olet kokoaikaisesti työtön, et voi olla samaan aikaan sivutoimisesti yrittäjä. Korvaukset katkeaa heti kun rekisteröit itsellesi vaikka pienen toiminimen. Vastauksena tulee että "yrittäjyyden riskiä ei pidä kattaa työttömyyskorvauksella."

      Tarkoittaa sitä, että mitäs tulet täältä mitään tukia hakemaan, mene sinne yritykseesi vaan ja koita saada sieltä rahaa.

      Ei voi olla sivutoiminen yrittäjä, kun ei ole mitään tekemistä mistä sitä sivutoimisesti i tekisi! Kokopäiväisenä työttömänä oleminen on niin kokopäivästä hommaa, ettei sen sivuun voi mitään muuta aloitaaa.

      Jos sen sijaan sulla on ollut työpaikka ja sen ohessa oma firma, niin työttömäksi jäädessä VOIT saada mahdollisesti pitää sen firmasi ja silti saat korvauksia.
      Rajana on pidetty 8 kuukautta. Eli jos olet pystynyt käymään kokopäivätöissä ja ssamaan aikaan pitänyt omaan firmaa sivutoimisesti pystyssä vähintään 8 kuukautta, niin katotaan että olet sitä pystynyt sivutoimisesti pyörittämään.

      Kokonaan työttmänä ei ikinä pidä perustaa minkäänlaista firmaa ikinä! Huonosti käy siinä.

      • dfgfhdgjghjd

        Näin se näyttää käytännössä nyt olevan, työkkärin omien älyttömien määräysten takia. Lain laatija ei sitä näin tarkoittanut. Kannattaa ottaa yhteyttä lain laatijoihin, eivät he muuten tiedä, miten heidän sanojaan vääristellään virastoissa. Lakitekstin kirjoittaminen yksiselitteiseksi ei ole mikään helppo tehtävä.

        On älytöntä, että työttömän ihmisen ei sallita nousta pikkuhiljaa omalla työllään köyhyydestään. Onko syy se, että kansa halutaan orjuuttaa? Maiilman kaikki kansat halutaan orjuuttaa? Ei haluta kilpailijoita suuryrityksille. Halutaan monopolisoida loputkin yritykset.


    • Osakeyhtiökö?

      Pitääksen firman olla osakeyhtiö?

      "Osakeyhtiön perustat niin voit tehdä töitä sen verran kuin on tarjolla ja nostaa päivärahaa kun töitä ei ole riittävästi eli soviteltua päivärahaa tai jäärä kokonaan päivärahalle."

      Miksei pelkkä toiminimi kelpaa?

    • Selvitys työkkärille

      Työttömyyskassa kertoo että: "Sivutoiminen yrittäjä voi vakuuttaa itsensä edelleen palkansaajakassan jäsenenä.

      Työttömyystilanteessa ratkaisun siitä, onko henkilö pää- vai sivutoiminen yrittäjä, tekee aina työ- ja elinkeinotoimisto (te-toimisto).

      Te-toimiston ratkaisu pää- tai sivutoimisuudesta perustuu kokonaisharkintaan, jossa otetaan huomioon mm. kaikki toiminnan työllistävyydestä saatu selvitys."

      Onko kellään tietoa millainen selvitys työkkärille pitää olla että se menee läpi sivutoimisena?

    • Ennakkoverolippu

      "Sivutoimisella yrittäjällä voi olla oikeus ansiopäivärahaan, mikäli yritystoiminnan vaatima työnmäärä on niin vähäinen, ettei se ole esteenä kokopäiväisen työn vastaanottamiselle.

      Sivutoimisesta yritystoiminnasta voi olla kyse myös silloin, kun yritystoimintaa on harjoitettu kokoaikatyön (tai esim. päätoimisten opintojen) ohessa riittävän pitkään, esim. 10 kuukauden ajan.

      Jos henkilö on aiemmin harjoittanut päätoimista yritystoimintaa, se voi muuttua sivutoimiseksi edellyttäen, että henkilö on vähintään kymmenen kuukautta yritystoimintaan liittymättömässä kokoaikatyössä

      tai muutoin voidaan päätellä yritystoiminnan vaatiman työmäärän olevan niin vähäinen, ettei se estä kokoaikatyön vastaanottamista. Selvitys asiasta tulee antaa te-toimistolle.

      Kun henkilö jää työttömäksi ja ilmoittautuu te-toimistoon työnhakijaksi hänen velvollisuutenaan on antaa selvitys harjoittamastaan yritystoiminnasta te-toimistolle.

      Päivärahan maksaminen edellyttää te-toimiston henkilöstä antamaa työvoimapoliittista lausuntoa, jossa on otettu kantaa henkilön yrittäjyyttä koskevaan asiaan.

      Jos henkilö on lausunnon mukaan sivutoiminen yrittäjä, hänen yritystoiminnasta saamansa tulot otetaan huomioon ansiopäivärahan määrässä viimeksi vahvistetun verotuksen tietojen pohjalta.

      Sivutoimisen yrittäjän yritystulot tarkistetaan vuosittain verotuspäätöksen toimittamisen jälkeen.

      Sivutoimista yritystoimintaa aloittavan henkilön osalta tulot otetaan ansiopäivärahassa huomioon ennakkoverolipun tietojen pohjalta toiminnan ensimmäisenä vuonna"!!!!

      Sivutoimisen yrittäjän tulee toimittaa päivärahahakemuksensa liiteeksi:
      - kopio viimeksi vahvistetun verotuksen verotuspäätöksestä
      - kopio esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosasta
      - työttömyyskassa voi joutua pyytämään lisäselvityksiä yritystoiminnan tuloista yritystoimintaa aloitettaessa tai sen laajuuden muuttuessa

    • Lv alle 7400e/vuosi?

      1) Työttömyysturvassa sinut määritellään yrittäjäksi ensinnäkin aina silloin, jos olet velvollinen järjestämään oman työeläketurvasi joko yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisesti.

      Mikä toteutuu silloin kun YEL-työtulo on vähintään 7430,59 euroa (2014).

      (Jos sivutoimisen yrityksen liikevaihto jää alle tuon, niin silloin olisi mahdotonta että yrittäjän työtulo olisi tuon verran eli silloinko voi olla sivutoiminen työtön-yrittäjä)?

      Työtulolla ei tarkoiteta yritystoiminnan taloudellista tulosta eikä yrittäjän nostamaa palkkaa, vaan yrittäjän työpanoksen arvoa!!!

      Hyvä ohje on, että YEL-työtulon tulee vastata sitä palkkaa, joka kohtuudella olisi maksettava yrittäjän työtä tekemään palkatulle, saman ammattitaidon omaavalle työntekijälle.

      2) Toiseksi, sinua voidaan työttömyysturvassa pitää yrittäjänä myös osakeyhtiön osaomistajana tai yrittäjän perheenjäsenenä, vaikka itse kuuluisitkin muun eläkevakuutuksen piiriin. Yrittäjäaseman arviointi tapahtuu tällöin sekä henkilökohtaisen omistusosuutesi, että perheesi omistuksen, ja toisaalta sen perusteella, työskenteletkö yrityksessä johtavassa asemassa.

      Eli ei todellakaan kannata olla osakeyhtiön toimari tai mikään muukaan johtaja, eikä omistaa sitä osakeyhtiötä!

    • siis kuinka

      Siis voiko työttömänä aloittaa sivutoimisen yrittäjyyden, jos kerta maininta löytyy Kelan sivustolta? Kellään tietoa?

      • Yrittäminen kannatta

        Aina voi ryhtyä yrittäjäksi, kokopäiväiseksi, tai osa-aikaiseksi.... mutta te-toimisto tulkitsee asian aina siten, että työllistät itsesi, jolloin sulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.


      • Miten käytäntö?!
        Yrittäminen kannatta kirjoitti:

        Aina voi ryhtyä yrittäjäksi, kokopäiväiseksi, tai osa-aikaiseksi.... mutta te-toimisto tulkitsee asian aina siten, että työllistät itsesi, jolloin sulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan.

        Niin se tässä ongelmana onkin että TEORIASSA se olis mahdollista, mutta miten se KÄYTÄNNÖSSÄ tehdään?!

        Työkkärin ämmät tekevät siitä ongelman, sillä että katsovat kaikki järjestäen päätoimisiksi yrittäjiksi eikä vain sivutoimiksiksi.

        Miten ne työkkärin ämmät saa tajuaan että se yrittäminen on vain sivutoimista?!


      • r tgrdytu y fy
        Miten käytäntö?! kirjoitti:

        Niin se tässä ongelmana onkin että TEORIASSA se olis mahdollista, mutta miten se KÄYTÄNNÖSSÄ tehdään?!

        Työkkärin ämmät tekevät siitä ongelman, sillä että katsovat kaikki järjestäen päätoimisiksi yrittäjiksi eikä vain sivutoimiksiksi.

        Miten ne työkkärin ämmät saa tajuaan että se yrittäminen on vain sivutoimista?!

        Laki antaa siihen teoriassa mahdollisuuden ("...tai muutoin voidaan päätellä yritystoiminnan vaatiman työmäärän olevan niin vähäinen, ettei se estä kokoaikatyön vastaanottamista..."), mutta työkkäri tekee siitä käytännössä mahdotonta oman tulkintansa takia. Lainlaatijoihin pitäisi vaikuttaa niin, että he korjaisivat laista tuon työkkärin menevän reiän. Laissa pitäisi sanoa vielä nykyistäkin selkeämmin, että ON MAHDOLLISTA olla sivutoiminen yrittäjä ja saada työttömyysturvaa. Laissa ei pitäisi antaa tuota ESIMERKKIÄ kymmenen kuukauden ajan yrittämisestä kokopäiväisen palkkatyön ohella, koska työkkäri käyttää sitä ehdottomana ehtona, vaikka se on selkeästi vain yksi esimerkki. Esimerkki on ilmeisesti lakiin laitettu lainkohtaa selittämään, mutta se tarjoaakin porsaanreiän.


      • kyllä onnistuu
        Miten käytäntö?! kirjoitti:

        Niin se tässä ongelmana onkin että TEORIASSA se olis mahdollista, mutta miten se KÄYTÄNNÖSSÄ tehdään?!

        Työkkärin ämmät tekevät siitä ongelman, sillä että katsovat kaikki järjestäen päätoimisiksi yrittäjiksi eikä vain sivutoimiksiksi.

        Miten ne työkkärin ämmät saa tajuaan että se yrittäminen on vain sivutoimista?!

        Työkkärissä kyllä yleensä tutkitaan tuo sivutoiminen yrittäjyys ja sinne tarvitaan sitten noita selvityksiä. Kyllä työkkäri muutenkin tukee yrittäjyyttä. Sieltähän saa esim. starttirahaa oman yrityksen perustamiseen sekä yrittäjyyskoulutusta. Tuolloin kyse ei tietysti ole sivutoimisesta vaan päätoimisesta yrittäjyydestä. Palkansaajien työttömyyskassaankin voi kuulua sen ensimmäisen 18kk ajan jos homma ei saakaan kunnolla vauhtia ja tyssää ensi metreille. Sivutoimisuudessa on kyse siitä että toiminta on sen verran pientä ettei se yksin riitä toimeentuloon ja sen ohella pystyy tekemään myös kokoaikaista palkkatyötä muualla, jolloin pysyy oikeus työttömyyspäivärahaan.


      • fgfghgjfg
        kyllä onnistuu kirjoitti:

        Työkkärissä kyllä yleensä tutkitaan tuo sivutoiminen yrittäjyys ja sinne tarvitaan sitten noita selvityksiä. Kyllä työkkäri muutenkin tukee yrittäjyyttä. Sieltähän saa esim. starttirahaa oman yrityksen perustamiseen sekä yrittäjyyskoulutusta. Tuolloin kyse ei tietysti ole sivutoimisesta vaan päätoimisesta yrittäjyydestä. Palkansaajien työttömyyskassaankin voi kuulua sen ensimmäisen 18kk ajan jos homma ei saakaan kunnolla vauhtia ja tyssää ensi metreille. Sivutoimisuudessa on kyse siitä että toiminta on sen verran pientä ettei se yksin riitä toimeentuloon ja sen ohella pystyy tekemään myös kokoaikaista palkkatyötä muualla, jolloin pysyy oikeus työttömyyspäivärahaan.

        Käytännössä taitaa olla niin, että nykytyökkäri tyssää yritteliäiden yritykset alkuunsa. Poliitikkomme ja virkamiehemmehän ovat suuryritysten (mukaanluettuna EU:n, joka on erittäin tuottoisa korporaatio omistajileen, vaikka ei meille) ja pankkien marionetteja ja tekevät juuri sellaisia lakeja ja tulkitsevat niitä niin kuin korporaatiot käskee.

        Mikä yhden hengen yritys muka on koskaan alkanut toimia päivästä yksi täydellä teholla ja jatkanut toimintaansa starttirahan kuivumisen jälkeen? Eiköhän normaali yhden hengen yritys kasva hitaasti ja tuota vasta ajan kanssa, jos ei aina edes rahaa, niin taitoja ja kokemusta ja itseluottamusta. Nythän käy yleensä näin:

        Työtön menettää heti tukensa rekisteröityään toiminimen, mutta saa mahdollisesti starttirahaa ensimmäisen puoli vuotta. Tässäkin on ehtonsa, mm pitää olla tietty määrä rahaa, jotta saa ainakin ne 'välttämättömät' maksettua, eli verot, eläkemaksut, vakuutusmaksut, eikä toimintaa saa aloittaa ennenkuin työkkäri antaa aamenensa.

        Puolen vuoden jälkeen havaitaan, ettei yritys tuotakaan, joten starttiraha lopetetaan, yrittäjä joutuu lopettamaan yrityksensä ja romuttamaan mahdollisesti jo syntyneet kontaktit ja asiakkaat, jotta olisi taas oikeutettu työttömyystukeen. Hän on kuluttanut säästönsä, ja mahdollisesti jäänyt velkaa. Verotoimisto, eläke- ja vakuutuslaitos ovat hyötyneet ja työkkärin nuija luultavasti saanut jonkin bonuksen. Taas on yksi yritteliäs saatu nujerrettua.


      • noh noh
        fgfghgjfg kirjoitti:

        Käytännössä taitaa olla niin, että nykytyökkäri tyssää yritteliäiden yritykset alkuunsa. Poliitikkomme ja virkamiehemmehän ovat suuryritysten (mukaanluettuna EU:n, joka on erittäin tuottoisa korporaatio omistajileen, vaikka ei meille) ja pankkien marionetteja ja tekevät juuri sellaisia lakeja ja tulkitsevat niitä niin kuin korporaatiot käskee.

        Mikä yhden hengen yritys muka on koskaan alkanut toimia päivästä yksi täydellä teholla ja jatkanut toimintaansa starttirahan kuivumisen jälkeen? Eiköhän normaali yhden hengen yritys kasva hitaasti ja tuota vasta ajan kanssa, jos ei aina edes rahaa, niin taitoja ja kokemusta ja itseluottamusta. Nythän käy yleensä näin:

        Työtön menettää heti tukensa rekisteröityään toiminimen, mutta saa mahdollisesti starttirahaa ensimmäisen puoli vuotta. Tässäkin on ehtonsa, mm pitää olla tietty määrä rahaa, jotta saa ainakin ne 'välttämättömät' maksettua, eli verot, eläkemaksut, vakuutusmaksut, eikä toimintaa saa aloittaa ennenkuin työkkäri antaa aamenensa.

        Puolen vuoden jälkeen havaitaan, ettei yritys tuotakaan, joten starttiraha lopetetaan, yrittäjä joutuu lopettamaan yrityksensä ja romuttamaan mahdollisesti jo syntyneet kontaktit ja asiakkaat, jotta olisi taas oikeutettu työttömyystukeen. Hän on kuluttanut säästönsä, ja mahdollisesti jäänyt velkaa. Verotoimisto, eläke- ja vakuutuslaitos ovat hyötyneet ja työkkärin nuija luultavasti saanut jonkin bonuksen. Taas on yksi yritteliäs saatu nujerrettua.

        No niitä asiakassuhteita kannattaa alkaa luomaan jo paljon ennen sen yrityksen perustamista ja varsinaisen toiminnan aloittamista. Niinhän ne muutkin yrittäjät tekee. Ja onhan toki paljon muitakin yrittäjätukia kuin starttiraha. ELY-keskuksissa on vallan paljon erilaisia yrittäjille suunnattuja tukia.

        Perusjuttu tuossa yrittämisessä on aina se ONKO SINUSTA YRITTÄJÄKSI. Vaatii tiettyä luonnetta, hyvää tuotetta ja rautaista ammattitaitoa jos myyt sitä. Hyvää asiakaspalvelutaitoa/palvelua ja tilannetajua nähdä milloin tarvitsee uudistua jotta pysyy markkinoilla. Riskinottokykyä ja innovatiivisuutta. Ei siihen todellakaan ihan kaikki pysty.

        Pessimismi ei ainakaan kannata yrittäjyydessä.


      • sdgfhdfgdf
        noh noh kirjoitti:

        No niitä asiakassuhteita kannattaa alkaa luomaan jo paljon ennen sen yrityksen perustamista ja varsinaisen toiminnan aloittamista. Niinhän ne muutkin yrittäjät tekee. Ja onhan toki paljon muitakin yrittäjätukia kuin starttiraha. ELY-keskuksissa on vallan paljon erilaisia yrittäjille suunnattuja tukia.

        Perusjuttu tuossa yrittämisessä on aina se ONKO SINUSTA YRITTÄJÄKSI. Vaatii tiettyä luonnetta, hyvää tuotetta ja rautaista ammattitaitoa jos myyt sitä. Hyvää asiakaspalvelutaitoa/palvelua ja tilannetajua nähdä milloin tarvitsee uudistua jotta pysyy markkinoilla. Riskinottokykyä ja innovatiivisuutta. Ei siihen todellakaan ihan kaikki pysty.

        Pessimismi ei ainakaan kannata yrittäjyydessä.

        Minusta on kyllä yrittäjäksi, totta kai. Jos on vuosia harjoittanut yritystä, ja Suomeen palattuaan huomaa sen lähes mahdottomaksi, syy on jossain muualla kuin entisen yrittäjän luonteenlaadussa, taidoissa tai toiminnassa. Tämä Suomen tapa kuristaa yritteliäisyys ei ole joka maassa tapana. Isot yritykset tietysti mielellään näkisivät pienten yrittäjien markkinoille tulon estettävän, jotta niillä olisi vapaat kädet. Sitähän tämä on.


    • UUsi hallitus lupasi

      "Itsensä työllistävien työlainsäädännöllistä asemaa sekä sosiaali-ja eläketurvaa parannetaan sovitusti luovien alojen ja itsensä työllistäjien sosiaaliturvaryhmän esitysten pohjalta. Myös pienyrittäjien asemaa parannetaan."

      Stubin uushallitus lupas että yksityisyrittäjien etuja muka parannetaan.

      Näkis vaan mitä oikeita muutoksia muka tapahtuu?

      Mielummin ne pitää työttömät ilmaisena orjatyövoimana kun antaa alkaa sivutoimiseksi yrittäjäksi?

      • YrittäjälleSoviteltu

        "Yrittäjä, joka työttömänä saa ansiopäivärahaa, voi vuonna 2014 tienata 300 euroa ilman että ansaittu työtulo vaikuttaa vähentävästi päivärahan määrään. Soviteltuun päivärahaan tuli siten ns. 300 euron suojaosa. Kaikki työtunnit on silti selvitettävä edelleen työttömyyskassalle ja TE-toimistolle."

        Eli kyllä yrittäjänä olisi mahdollista saada soviteltua työttömyyspäivärahaa ja jopa tienata sen 300 e/kk (brutto) ilman että se työttömyystuki putoaa?


      • Lakipykäliä
        YrittäjälleSoviteltu kirjoitti:

        "Yrittäjä, joka työttömänä saa ansiopäivärahaa, voi vuonna 2014 tienata 300 euroa ilman että ansaittu työtulo vaikuttaa vähentävästi päivärahan määrään. Soviteltuun päivärahaan tuli siten ns. 300 euron suojaosa. Kaikki työtunnit on silti selvitettävä edelleen työttömyyskassalle ja TE-toimistolle."

        Eli kyllä yrittäjänä olisi mahdollista saada soviteltua työttömyyspäivärahaa ja jopa tienata sen 300 e/kk (brutto) ilman että se työttömyystuki putoaa?

        "Työttömyysturvalain (1290/2002) 4 luvun 1 §:n mukaan soviteltuun työttömyysetuuteen on oikeus työnhakijalla, joka tekee osa-aikaista työtä, ...
        - jolla on tuloa yritystoiminnasta taikka omasta työstä"!

        Yrittäjien työssäoloehdon täyttävä vakuutettu työtulo ehdotetaan korotettavaksi 1000 euroon, jota vuosittain korotettaisiin palkkakertoimella. Yrittäjän työssäoloehtoa laskettaessa voitaisiin laskea yhteen kaikki yrittäjänä tehty työ.

        Yrittäjien työttömyysturvan saamisen edellytyksiä lievennettäisiin myös
        - katsomalla yritystoiminta sivutoimiseksi nykyistä helpommin,
        - lieventämällä yritystoiminnan myyntivoiton jaksotusta sekä
        - lieventämällä edellytyksiä, joilla perheenjäsen pääsee työttömyysturvan piiriin yritystoiminnan edellytysten pysyväisluonteisesti heikentyessä.

        Se, että yritystoimintaa pidetään aiempaa helpommin sivutoimisena, parantaa myös palkansaajien edellytyksiä käynnistää yritystoimintaa palkkatyön ohella."

        Niin palkkatyön ohella mutta entä työttömänä oman yrityksen aloittaminen?


    • Haluaa sivutoimiseks

      "Työttömyysturvalain 2 luvun 5 §:n mukaan henkilön katsotaan työllistyvän päätoimisesti yrittäjänä tai omassa työssään eikä hänellä ole oikeutta työttömyysetuuteen, jos toiminnan vaatima työmäärä on niin suuri, että se on esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle.

      Työllistyminen katsotaan lähtökohtaisesti sivutoimiseksi ainakin silloin, kun henkilö on ollut vähintään 8 kuukautta kyseiseen yritystoimintaan tai omaan työhön liittymättömässä kokoaikatyössä. Henkilön katsotaan tällöin työssäolollaan osoittaneen, ettei yritystoiminta estä kokoaikatyön vastaanottamista.

      Päätoimisesti yritystoiminnassa työllistyneelle henkilölle voidaan maksaa työttömyysetuutta, kun koko yritystoiminta on lopetettu tai henkilön oma työskentely yrityksessä on päättynyt työttömyysturvalaissa säädetyllä tavalla.

      työnsä on loppunut yritystoiminnan edellytysten pysyväisluonteisen heikentymisen johdosta ja yritystoiminnasta siinä työskentelevää henkilöä kohti syntyvä tulo on vähemmän kuin työttömyysturvalain 5 luvun 7 §:n 1 momentissa tarkoitettu yritystoiminnan olennaisuutta osoittava työtulon määrä.

      Yrityksestä saatavaa tuloa pidetään olennaisena, kun se on yrittäjän eläkelain mukaisesti vakuutetuilla vähintään 710 euroa kuukaudessa (ensi vuodesta lähtien väh. 1000 e/kk)."

      Entä jos se yrityksesta saatava työtulo on alle 710 e/kk?
      Silloinko se on olennaisesti pienempi ja olisi oikeutettu soviteltuun kun on sivutoiminen?

      Miten pääsee sivutoimiseksi yrittäjäksi?!

    • Tuetaan työtönta

      "Erityisen tervetullutta hallituksen esityksessä on myös yrittäjien työttömyysturvan piiriin pääsemisen helpottaminen, jota ministeri Risikko täällä hyvin toi esille, muun muassa katsomalla yritystoiminta sivutoimiseksi nykyistä helpommin

      Se, että yritystoimintaa pidetään aiempaa helpommin sivutoimisena, parantaa myös palkansaajien edellytyksiä käynnistää yritystoimintaa palkkatyön ohella, ja mielestäni tämäkin on aika tarpeellinen ratkaisu." sanoo demari.

      Kaikki vaan jankkaa tota että työttömän pitäis ensin saada se 8-10 kk kokopäiväinen työpaikka, jonka rinnalla pitäisi heti aloittaa sivutoiminen yrittäjyys.

      Miksei tueta ja kannusteta työtöntä aloittamaan sivutoimista yrittäjyyttä? Kai se nyt olisi parempi edes jotain tehdä jollei niitä palkkatöitä ole?

      • kyllä onnistuu

        Kyllä sä voit aloittaa sivutoimisen yritystoiminnan myös työttömänä. Siitä pitää tehdä vaan selvitykset työkkäriin jotka sitten tutkivat asian ja antavat lausunnon työttömyyskassaan/kelaan.


    • starttiraha

      No, ainakin starttirahaa voi hakea sentään.

    • Osuuskuntaan vaan

      Toimi työosuuskunnan kautta niin et menetä työttömyysturvaasi. Niiltä päiviltä saat työttömyysturvan, kun sulla ei ole tuloja. Voit liittyä vaikka Eezyyn, joka hoitaa laskutuksesi yms. asiat eli teet ikäänkuin yrittäjänä työtä, mutta olet silti palkansaajan roolissa. Lue Eezyn tms. laskutusosuuskunnan sivuilta lisää.

      • sdgfdfhfghjdf

        Noin oli ennen, mutta kun huomattiin työttömien kurjistumisen vaikeutuvan, sekin muutettiin. Nyt työkkäri katsoo osuuskunnallekin työskentelyn useimmiten yrittämiseksi. Sitä paitsi osuuskunta vie niin valtavan osan tulositasi, ettei se oikein kannata.

        Ihmisten pitäisi antaa tehdä satunnaisia keikkoja käteistä vastaan ja ilmoittaa tulonsa, jotka eivät vähentäisi työttömyystukea 300 euroon asti. Sitten voisi tehdä hiukan halvemmalla ja olla joustavampi. Yhden ihmisen työ ei suuresti vaaranna suuryritysten asemaa, joten ne voisivat kyllä sallia sen. Voisivathan pikku yrittäjät vaikka tehdä alihankintatyötä suurille yrityksillekin, mikä joustavoittaisi ison yrityksen työvoiman käyttöä. Joustavuutta peliin. Nykymenolla tukahdutetaan yritteliäisyys ja työinto ja lopulta työttömätkin.


    • Osuuskunnassa

      Kyllä osuuskunnan kautta voi työtön yhä työskennellä - ei se ole muuttunut. Ja laskutusosuuskunnalle maksettava korvaus on kohtuullinen - muutoin joutuisit ostamaan saman palvelun tilitoimistolta kuitenkin. Ja tärkein pointti on se, ettö työttömyysturvaoikeutesi säilyy - tämä on tärkeää varsinkin kun aloitat yrittäjämäistä toimintaa. Voit siis kokeilla pärjäisitkö yrittämällä taloudellisesti osuuskunnan kautta. Jos toimintaa on hyvin, voit siirtyä varsinaiseksi yrittäjäksi.

    • Laskutusosuuskunnat

      Tilanne selkiytyi tämän vuoden alussa, kun työministeriö linjasi työvoimaviranomaisten suhtautumista.

      Laskutusosuuskuntien kautta työskennelleiden on nyt mahdollista saada soviteltua työttömyyspäivärahaa, mutta tehty työ ei kerrytä työssäoloehtoa.

      Soviteltua työkkärirahaa saa siis vaikka laskuttaisi Eezyn tai vastaavan kautta?

      Tosin jos sun lasku on 100 e (ilman alvia) niin se sun asiakas maksaa 124 e, josta sulle jää käteen max. 57 euroo.. eli 67 euroo menee kuluihin ja veroihin

      • Yritti sabotoida

        Huippuna on ollut SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukorannan kesäkuussa 2012 työttömyyskassojen johtajille lähettämä sähköpostiviesti, jossa "Eezy-tyyppisiin puljuihin" kehotettiin suhtautumaan "suurella varauksella".

        Viestin jälkeen työttömyyskassa toisensa jälkeen alkoi hylätä laskutusosuuskuntien kautta työskennelleiden päivärahahakemuksia.

        Törkeetä sabotointia?!

        Eikö ole parempi että työtön tekee edes jonkin verran töitä, kun ettei tee ollenkaan?


    • rujrskki

      Aloittaja ilmeisesti uskoo verkosmarkkinoinnin oleva ratkaisu.

      • edtfdrydtry

        Työttömänä voisi tehdä esimerkiksi käsitöitä, pieniä korjaushommia, kirjoittaa, hoitaa lapsia, siivota, kolata lumia, kitkeä kasvimaita, raivata vesakoita. Lisätienestiä, mutta ei tarpeeksi, että sillä voisi elää. Ratkaisu olisi minusta, että ne sallittaisiin työttömyysturvan ohessa. Työkkäri, ja sen takapirut, suuryritykset, sen sijaan kääntävät asian päälaelleen ja käytännössä kieltävät yritteliäisyyden, koska sen ohessa tarvittaisiin myös työttömyystukea.

        Kansalaispalkka olisi ratkaisu tässäkin. Jokainen voisi tehdä työtä, opiskella, yrittää, ja tietty perustoimeentulo olisi taattu ilman kyykytyksiä. Suomen talous kohenisi. Yrityksiltä menisi orjatyöläiset, joten ne ovat tätä vastaan.


      • sori vaan
        edtfdrydtry kirjoitti:

        Työttömänä voisi tehdä esimerkiksi käsitöitä, pieniä korjaushommia, kirjoittaa, hoitaa lapsia, siivota, kolata lumia, kitkeä kasvimaita, raivata vesakoita. Lisätienestiä, mutta ei tarpeeksi, että sillä voisi elää. Ratkaisu olisi minusta, että ne sallittaisiin työttömyysturvan ohessa. Työkkäri, ja sen takapirut, suuryritykset, sen sijaan kääntävät asian päälaelleen ja käytännössä kieltävät yritteliäisyyden, koska sen ohessa tarvittaisiin myös työttömyystukea.

        Kansalaispalkka olisi ratkaisu tässäkin. Jokainen voisi tehdä työtä, opiskella, yrittää, ja tietty perustoimeentulo olisi taattu ilman kyykytyksiä. Suomen talous kohenisi. Yrityksiltä menisi orjatyöläiset, joten ne ovat tätä vastaan.

        Jo ainoastaan se, että paikkakunnalla A halvin asunto maksaa 300€/kk ja paikkakunnalla B se on 700€/kk tekee kansallispalkasta mahdottoman. Samoin toinen henkilö voi tarvita 500€/kk lääkkeitä, joten kuinka suuri sen kansallispalkan pitäisi olla, jotta kaikki sillä pärjäisivät?

        Toimeentulotuki on ainoa toimiva ratkaisu, koska se perustuu todellisiin menohoihin ja tuloihin.


      • edfdtsdrgtsh
        sori vaan kirjoitti:

        Jo ainoastaan se, että paikkakunnalla A halvin asunto maksaa 300€/kk ja paikkakunnalla B se on 700€/kk tekee kansallispalkasta mahdottoman. Samoin toinen henkilö voi tarvita 500€/kk lääkkeitä, joten kuinka suuri sen kansallispalkan pitäisi olla, jotta kaikki sillä pärjäisivät?

        Toimeentulotuki on ainoa toimiva ratkaisu, koska se perustuu todellisiin menohoihin ja tuloihin.

        Kansalaispalkan tarkoitus ei toki olisi olla tulo, jolla tulee toimeen sellaisenaan. Juju on siibnä, että sen lisäksi saa tehdä työtä, ja työstä saatava tulo tuntuu heti kukkarossa. Nythän pätkätöitä ja osa-aikaisia töitä ei kannata ottaa vastaan, koska systeemi on niin typerä, että työn tekemisestä rangaistaan taloudellisesti.

        Kaikilla ei olisi varaa asua Helsingissä. Tämä on hyvä asia. Se saisi ihmisiä muuttamaan muuallekin, jopa maaseudulle. Kansalaispalkka riittäisi ruokaan ja asuntoon maaseudulla, ja yritteliäs hankkisi lisätienestejä kyllä. Ei ole tervettä sulloa liikaa ihmisiä pienestä populasta pääkaupunkiseudulle, kun suurin osa maata on kohta erämaana.


      • Hohhoijaaaa!!!
        edfdtsdrgtsh kirjoitti:

        Kansalaispalkan tarkoitus ei toki olisi olla tulo, jolla tulee toimeen sellaisenaan. Juju on siibnä, että sen lisäksi saa tehdä työtä, ja työstä saatava tulo tuntuu heti kukkarossa. Nythän pätkätöitä ja osa-aikaisia töitä ei kannata ottaa vastaan, koska systeemi on niin typerä, että työn tekemisestä rangaistaan taloudellisesti.

        Kaikilla ei olisi varaa asua Helsingissä. Tämä on hyvä asia. Se saisi ihmisiä muuttamaan muuallekin, jopa maaseudulle. Kansalaispalkka riittäisi ruokaan ja asuntoon maaseudulla, ja yritteliäs hankkisi lisätienestejä kyllä. Ei ole tervettä sulloa liikaa ihmisiä pienestä populasta pääkaupunkiseudulle, kun suurin osa maata on kohta erämaana.

        Ja mitä jos sitä työtä ei yksinkertaisesti ole?

        Tai mitä jos on sairas ja tarvitsee 500€/kk lääkkeitä? Miten pystyy edes työtä tekemään, jos ei ole varaa lääkkeisiin?

        Ja kuka maksaa muuton maalle? Entäs vuokratakuut?

        Mitä jos toinen jää työttömäksi, niin pitääkö rikkoa perhe ja lähettää toinen perheenjäsen Lappiin?

        Miten sitten lasten oikeudet nähdä vanhemmat? Kuka maksaa matkat, jos toinen vanhempi asuu Helsingissä ja toinen Lapissa?

        Ja mistä sitä työtä löytyisi maaseudulta, kun juuri maaseudulta paetaan työn perässä suuriin kaupunkeihin?

        Ainoa mihin kansallispalkka johtaa, on rikollisuus. Jos ei ole varaa edes vuokraan, niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä ryöstämään mummoja ja varastamaan stereot autoista.


      • järki käteen
        Hohhoijaaaa!!! kirjoitti:

        Ja mitä jos sitä työtä ei yksinkertaisesti ole?

        Tai mitä jos on sairas ja tarvitsee 500€/kk lääkkeitä? Miten pystyy edes työtä tekemään, jos ei ole varaa lääkkeisiin?

        Ja kuka maksaa muuton maalle? Entäs vuokratakuut?

        Mitä jos toinen jää työttömäksi, niin pitääkö rikkoa perhe ja lähettää toinen perheenjäsen Lappiin?

        Miten sitten lasten oikeudet nähdä vanhemmat? Kuka maksaa matkat, jos toinen vanhempi asuu Helsingissä ja toinen Lapissa?

        Ja mistä sitä työtä löytyisi maaseudulta, kun juuri maaseudulta paetaan työn perässä suuriin kaupunkeihin?

        Ainoa mihin kansallispalkka johtaa, on rikollisuus. Jos ei ole varaa edes vuokraan, niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin mennä ryöstämään mummoja ja varastamaan stereot autoista.

        Ja voin vain kuvitella itsemurhatilastoja. Jos nyt suurin osa suomalaisista ovat syrjäytyneitä, niin mitä jos sinut pakotetaan kaupunkiin, missä sinulla ei ole ketään? Perhe, sukulaiset ja ystävät jäävät satojen kilometrien päähän ja sinulla ei olisi enää varaa käydä edes kylässä?

        Melko varmasti päätyisi itsemurhaan ja kun tietää, mitä yhteiskunta teki sinulle, niin tuskin haittaa jos muutama sivullinenkin lähtee mukanaan.


      • no huh huh
        järki käteen kirjoitti:

        Ja voin vain kuvitella itsemurhatilastoja. Jos nyt suurin osa suomalaisista ovat syrjäytyneitä, niin mitä jos sinut pakotetaan kaupunkiin, missä sinulla ei ole ketään? Perhe, sukulaiset ja ystävät jäävät satojen kilometrien päähän ja sinulla ei olisi enää varaa käydä edes kylässä?

        Melko varmasti päätyisi itsemurhaan ja kun tietää, mitä yhteiskunta teki sinulle, niin tuskin haittaa jos muutama sivullinenkin lähtee mukanaan.

        Siellä työtön mies pähkäilee. Kukaan nainen ei ajattelisi ottaa sivullisia mukaan. Järkyttävää ajattelua.


      • miten niin
        no huh huh kirjoitti:

        Siellä työtön mies pähkäilee. Kukaan nainen ei ajattelisi ottaa sivullisia mukaan. Järkyttävää ajattelua.

        Kukaan nainen? Entäs tuo joka sai 3 vuotta vankeutta, kun suunnetteli iskua Helsingin Yliopistoon ja halusi tappaa 50 ihmistä?

        En ihmettelisi yhtään jos paljastuisi, että joku nurkkaan ajettu työtön suunnitteli iskua vaikka eduskuntataloon.

        Ja jos hirtäytyy kotona, kukaan ei saa tietää, eikä mitään muutu, mutta jos lähettää kirjeen sanomalehtiin ja sytyttää itsensä tuleen vaikka eduskunnan edessä, niin uutinen leviää koko maailmalle. Ja jos näin tekee vaikka 10 ihmistä, niin hallituksen on pakko reagoida.


      • dsgfhgjfgk
        miten niin kirjoitti:

        Kukaan nainen? Entäs tuo joka sai 3 vuotta vankeutta, kun suunnetteli iskua Helsingin Yliopistoon ja halusi tappaa 50 ihmistä?

        En ihmettelisi yhtään jos paljastuisi, että joku nurkkaan ajettu työtön suunnitteli iskua vaikka eduskuntataloon.

        Ja jos hirtäytyy kotona, kukaan ei saa tietää, eikä mitään muutu, mutta jos lähettää kirjeen sanomalehtiin ja sytyttää itsensä tuleen vaikka eduskunnan edessä, niin uutinen leviää koko maailmalle. Ja jos näin tekee vaikka 10 ihmistä, niin hallituksen on pakko reagoida.

        http://www.youtube.com/watch?v=rOygpfEl7nE

        Kun sanomalehdet, radion ja televisiokanavat omistaa muutama rikas yritys, eipä niissä juuri julkaista suuren enemmistön epätoivoisia poliittisia kannanottoja, vaikka henki olisi kysymyksessä.

        Jos itsemurhaa tekevä lukitsisi itsensä kotiinsa ja lopettaisi syömisen, ja pitäisi kuvablogia näivettymisestään, on helppo arvata, mitä seuraisi. Blogi poistettaisiin ja kuolevan asuntoon murtauduttaisiin ja hänet vietäisiin pakolla syöttöletkuihin ja sitten mielisairaalaan. Ja siitä ei uutisoitaisi. Mielenosoituksellinen itsemurha voi olla tehokas, mutta pitää harkita, mikä olisi tehokasta, mikä tyhmää.

        Minä en kyllä kannata itsemurhaa. Elämme vaikeita aikoja, ja pahemmaksi menee, mutta vain meidän, maailman kansalaisten suuren enemmistön avulla voimme pelastaa maailman. Pieni rikas vähemmistö ajaa meidät muuten tuhoon.


    • ehdottaja

      Mitä jos lähettää samanlaisen kirjeen useampaan lehteen, ja kirjeen alussa mainitsee, että sama kirje on lähetetty myös lehteen Y, X ja Z. Jos edes yksi niistä ei julkaise juttua, niin muut saavat sen tietää ja heräävät kysymykset, miksi kyseinen lehti ei reagoinut. Samoin jos kirjoittaa, että sama kirje on lähetetty muutamaan listassa ei mainituun lehteen, niin viranomaiset eivät pysty etsintäluvan kanssa käymään takavarikoimassa kirjeet, sillä eivät tietäisi mihin muualle ne on lähetetty.

      Samoin kannattaa lähettää myös ulkomaalaisiin lehtiin, esim vaikka Venäjä ihan mielellään julkaisee jutun, miten natsi-suomessa kohdellaan ihmisiä.

    • Mission imbosible?

      Joku kertoi omista kokemuksistaan alottelevana sivutoimisena yrittäjänä:

      "Aloitteleva yrittäjä menettää heti etuutensa kun Y-tunnus on luotu. Ei auta vaikka
      on kaavaillut yritystä sivutoimiseksi. Työministeriön ohjeistus vastoin lakia sallii TE-toimistolle mielivallan estää pienimuotoista lisätienistiä sovitellun päivärahan merkeissä.

      Vain työn ohella vuosien aikana yhteistyössä TE-toimiston kanssa junailtu
      firma voitaisiin tulkita sivutoimiseksi (jos toimenkuva on samaa kuin palkkatyössä)"

      Miksei käytännössä voi aloittaa sivutoimisena yrittäjänä vaikka laki tämän sallisi?

      • dsgdfhdfg

        Siinäpä se. Mitä teemme, että muutamme tämän asian? Kansassahan loppujen lopuksi on voima korjata vääryyksiä. Eivät rikkaat meidän etujamme aja vaan omiaan. Meille 99 prosentille kuuluu ajaa meidän 99 prosentin oikeuksia ja etuja, yhdessä.


    • Anonyymi

      Ansa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      237
      3671
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      26
      2248
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2101
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1995
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      90
      1675
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1277
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe