Huippunappulaa vaativalle koiralle?

tgrdtg

Laadukkatkaan nappulat eivät riitä koiralleni. Turkki menee huonoksi (J&V), kakkojen syönti kiihtyy uskomattomaksi (GE) ja/tai koira alkaa laiduntaa kuin paraskin nauta (M&M). Jos ei missään muussa ole vikaa, niin koiraa vaivaa armoton närästys (GE uudelleen). Usein esiintyy näitä kaikkia samaan aikaan. Jotenkin tuntuu siltä, ettei ruuissa ole riittävästi lihaa EIKÄ kasviksia. Mistä hötöstä ne on oikein tehty?

Joudunkin täydentelemään koiran nappularuokavaliota lihalla, öljyillä, kananmunilla, maustamattomalla jogurtilla, itse pyydetyllä keitetyllä kalalla yms. Ruohon napsimiseen on riittänyt porkkanaraasteen lisääminen ruokaan päivän-parin välein. Olen huolissani koiran saamien vitamiinien ja hivenaineiden puolesta, mutta eivätpä nappulat tunnu muutenkaan olevan "täysravintoa" meidän kohdallamme. Korvaan monipuolisuudella sen, minkä tietämyksessäni häviän.

Erikoisjärjestelyt ovat arjessa ok - halpa perusnappula yhdistettynä monipuolisiin lisukkeisiin on kuulemma ollut toimiva järjestely monelle muullekin. Ongelmia kuitenkin tulee esimerkiksi kesälomareissuilla, kun koiralle pitäisi ottaa oma jääkaappi mukaan. Erikoistilanteita varten olisikin mukava löytää toimiva kuivamuona.

Osaatteko suositella kuivamuonaa, jossa olisi hyvä lihan osuus ja kasvikunnan tuotteena jotain kuitupitoisempaa kuin viljat (perunat, bataatit yms. tuskin käyvät)? Koira on peruslaiska sheltti, jolla on nauta-allergia.

En ole kiinnostunut ylihinnotelluista brändituotteista (esim. Orijen). Nappulan kilohinta saisi olla mielellään 3-5€/kg.

Vai pitääkö minun ostaa suosiolla kuivuri ja alkaa tehdä koiralle omia nappulapyörylöitä?

13

1790

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hurminator

      Havaintosi on ihan oikea: pelkkä nappula ei ole riittävä monellekaan koiralle. Meilläkin syödään nappulan lisäksi paljon tuoretta ruokaa ja koirat kiittää.

      Jos onnistut tuottamaan laadukasta nappulaa tuolla hinnalla 3-5€/kg, olet pian miljonääri. Laatu nimittäin maksaa, se liha nimenomaan. Nappulan halpuus perustuu maissiin, riisiin, vehnään ja erilaiseen teurasjätteeseen. Liha on myös kuivattunakin heikosti säilyvää, joten säilöntäaineita tarvitaan.

      Retkiolosuhteissa meillä lisätään nappulaan koiranmakkaraa, mielestäni Hau-Hau on laadukas, lihapitoinen tuote. Raaka kananmuna myös on säilyvää. Kalaöljyä pullosta päälle.
      Pikkumuikkua pystyy kuivaamaan uunissa melko säilyväksi lisukkeeksi.

      • tgrdtg

        "Jos onnistut tuottamaan laadukasta nappulaa tuolla hinnalla 3-5€/kg, olet pian miljonääri."

        Niinpä! Elättelen silti toivoa, että monikansalliset yritykset olisivat jo sellaisen kehittäneet, niiden kun on paljon helpompi minimoida kuluja kuin meikäläisen.

        Esimerkiksi K-R:n lihoista ollaan montaa mieltä, mutta ne ovat riittävän tasokkaita koiralleni. Kilohinta on 2-3€ paikkeilla (isoista 1,28€/kg satseista puhumattakaan) ja tuotteen hinnassa on vähintään yksi välikäsi. Siihen kun sotkisi sopivasti raakaa maksaa (1,8€/kg, ei tosin sovi koiralleni nauta-allergian vuoksi) ja alkaisi sopivan hulluksi tiedemieheksi muiden raaka-aineiden kanssa (kananmunajauho? kalajauho? muita lihoja? sydäntä yms. ? vähän hienoksi silputtua porkkanaraastetta? monivitamiinitablettirouhetta?), voisi - teoriassa - saada aikaiseksi oikein mielenkiintoisen, ehkä jopa toimivan (!) ruokavalion. Koiraa tuskin haittaa, vaikkei kuivaruoka näyttäisikään erityisen herkulliselta.

        " Liha on myös kuivattunakin heikosti säilyvää, joten säilöntäaineita tarvitaan."

        Tämä onkin suuri ongelma. Ihmisten lihoja voi vaikka suolata, jos niikseen tulee, mutta koiran ruuille ei voi tehdä samoin. Toisaalta vähärasvainen kala säilyy hyvin kuivattuna puolikin vuotta. Säilyvyyden täytyisi olla korkeintaan kahden viikon luokkaa (vaelluksilla osa ruuasta mm. kalastetaan itse). Vaaditusta ajasta selviäisi varmaan oikein käsitelty peruslihakin.

        Hau-Hauta en uskalla syöttää koiralleni tuoteselosteiden epämääräisyyden vuoksi. Esim. lammasmakkarassa on vain 10% lammasta, loppu voi olla mitä tahansa. Koira reagoi nautaan erittäin voimakkaasti (suolistotulehdus -> kuume ja runsaasti veristä ripulia), joten en uskalla edes kokeilla niitä. Sama ongelma muidenkin märkäruokien kanssa...

        Periaatteessahan jonkinlainen kuiva-aineista valmistettu Yrjölän puuro olisi ratkaisu ongelmaani. Kannan kuitenkin huolta ruuan ravitsevuudesta ja säilyvyydestä ja etsin siksi "valmista ratkaisua". Jos mieleen tulee sopivia nappulamerkkejä määrittelemäni hintahaarukan ulkopuolelta, niin otan nekin ehdotukset mielelläni vastaan. Tärkeintä kuitenkin olisi, että koira jaksaa vaelluksilla eikä näytä niiden tai hoitojaksojen jälkeen kapiselta ketulta. Saati tyydytä ravinnontarvettaan heinä-paskalla -ruokavaliolla...


    • 142

      Millekään koiralle ei pitäisi syöttää pelkkää papanaa. Mutta nappuloista suosittelen brit carea. Ei viljaa, ei soijaa, ei maissia, eikä ylimääräisiä rehuja. Ruohoa koira syö koska se puhdistaa sillä suolistoaan, ei se mistään puutoksesta kerro. Ja lihaa sinne kippoon myös!

      • 142

        Niin eikä myöskään nautaa. Hiilarinlähteenä toimii helposti sulava riisi.


      • tgrdtg
        142 kirjoitti:

        Niin eikä myöskään nautaa. Hiilarinlähteenä toimii helposti sulava riisi.

        Heinän syönti liittyy puutokseen kyllä - kuitujen tai vastaavien "sitovien" ainesten puutokseen. Kai sitä voi suoliston puhdistamiseksikin kutsua, kun jöötin tulee olla koostumukseltaan tietynlaista... Suosin porkkanaa, kosken pidä ajatuksesta, että koiran ruuansulatuskanavassa vaeltaa teräväreunaisia, pitkiä, joustavia kappaleita (ja lenkityksen rytmi kärsii, kun koira napostelee). Porkkanaa tarvitaan laiduntamisen lopettamiseksi naurettavan vähän.

        Kuten molemmissa aiemmissa viesteissäni mainitsin, niin etsin nappulaa poikkeustilanteiden varalle. Eli tilanteisiin, kun se lihan tai muun kivan heittäminen kippoon ei vain onnistu.

        Valkuaispitoisuudet ovat mainitsemassasi ruuassa samaa luokkaa kuin koiran aiemmin syömissä ruuissa, mutta ehkä liha on parempilaatuisempaa (sietäisi olla tuolla hintaerolla). Riisi on vähän kysymysmerkki, kun en pidä sitä itsekään ruokana (eikä ole kummoinen kuidun lähde)... ehkä Brit Care olisi silti kokeilemisen arvoinen. Olen tutkinut sitä aiemminkin, mutta jostain syystä en ole pitänyt kys. brändistä.


    • Urheilukoira

      Oletko kokeillut Acanan nappulaa? Itse valitsen aina sport-tai active -laatua, korkeimmalla proteiini- ja rasvaprosentilla.

    • tiedän

      Booster, Probooster, Valio Näistä sarjoista pitäisi löytyä!
      VipStoresta saa.

    • tavallistaruokaa

      Vuosi vuodelta koirien ruokinta tuntuu menevän vaikeammaksi. Koirat eläneet ihmisten kanssa iät ajat ja sopeutuneet sekaruokaa. Jos ei sairautta niin monenlainen sekaruoka(ihmisten ruokajämät runkona) käy, valmisruokaa mukana tai ei. Kaikkien koiran ongelmien syynä ei ole ruokavalio, vaikka valtaisa rahasampo se firmoille onkin.

      Huonoon turkkiin vaikuttaa muukin kuin ruoka. Liian lämpimät asunnot ja (liika) peseminen esimerkiksi. Kakkoja koirat jotkut koirat syövät, mutta ei välttämättä ruoka syynä. Tiedän koiria, joilla kakansyönti mennyt ohi vaikka ruokia ei vaihdettu.

      Eipä olisi koira tähän päivään selvinnyt, jos ruoan suhteen olisi niin yliherkkä laji kuin mitä toitotetaan. Sairaita koiria, allergisia ym., on liikaa, mutta ruoka ei niitäkään sairauksia alunperin aiheuta vaan ovat hyvinvointimaiden koirien ongelmia.

      Tämä kommenttini raivostuttaa ruokamerkkiuskollisia ja barffaajia jne., mutta monen pitkään ja terveenä eläneen kotiruokajämiä syöneen koiran omistajana tiedän, että "vanhaan malliinkin" koiran voi edelleen ruokkia - ja näin kaikki maailman koirat ovat tietenkin eläneet ihan viime vuosikymmeniin asti.

      • Pitkälti samaa mieltä tavallistaruokaa kanssa.

        Muutamassa kohtiin tosin hieman erimieltä. En pitäisi ihmisten ruokaa runkona, vaan koirille tehtyä (siis kotiruokaa). ihan jo siksi, että ei ihmiset syö enää niin monipuolisesti monikaan ja terveellisesti, kuin ennen. Sen lisäksi liha on kuitenkin niin tärkeä koiralle, että sitä tuskin saa riittävästi jämistä. Varsinkaan suuret rodut Liha on jo melkoisen tyyristäkin nykypäivänä...

        Sairaus ja allergiat on tosiaan pitkälti hyvinvointivaltioitten juttuja, elintasotauteja. Mutta pitkälti vikaa on ihan geneettisesti, sairaita koiria on käytetty ja käytetään jalostukseen ja sitä kautta pidetään yllä niitä sairauksia, joihin on geneettinen pohja pitkälti.

        Itse olen ruokkinut kotiruualla :)


    • 7010

      3-5€ kg ei saa laadukasta täusravinto, koska niissä on pääraaka-aineena laadukas liha ja sitä ei saa tuohon kilohintaan.

    • pakasteistavaihtelua

      Laatu maksaa.Kannattaa myös katsoa mistä maksaa.Kun lihaa on puolet nappulasta, voidaan jo arvella olevan hyvää nappulaa, kunhan siinä ei ole vehnää turhana jatkeena.Lisäksi, voi antaa lihaa, niin koira saa vaihtelua.Raakapakasteet ovat näppäriä, ja koiralle hyväksi.
      En ostais koiralle nappulaa, jossa on alle 30 prossaa lihaa.Koiralle parasta on saada mahdollisimman paljon lihaa ruuassaan.

      • 1015

        Tarkoittaako nuo prosentit lihaa kuivattuna vai tuoreena?


      • näillämentymeillä

        No minä oon käyttäny kuule näitä. Ja pidän niitä kaikkia laadukkaina ruokina.
        Tietysti jokaisella omat mieltymyksensä, ja koirissa on eroja, ja valinta perusteissakin.Joillekkin sopii eri kun toisille jne..ja ainahan on ihmisiä jotka tietää asiat paremmin kun muut, ja joidenkin mielestä muut tekee kaiken väärin ...minä, oon valinnu noita koiralle, ja sille ne on sopinu, maistunu, ja koira on tykänny.Lisänä antelen raakapakasteita aatuja vaihdellen...jokaisella tapansa ;)

        Brit Care Adult Medium Breed
        Lihapitoisuus 40,5 %....

        Barking Heads Fish N Delish Grainfree
        Tuore ruodoton lohi ja taimen 33 %, bataatti, kuivattu lohi 13 %, ....

        Purenatural Sensitive, Duck
        .. 57 % lihaa, 35 % tuoretta ankkaa ja kalaa...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1926
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe